Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 12.03.2003, 10:45   #1
jtr
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.12.2002
jtr w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z oglądaniem filmów na DVD

Witam
Mam taki problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić. W zasadzie próbowałem już wszystkiego i nic. Problem w tym że filmy na DVD nie chodzą płynnie na moim kompie. Konfiguracja jest następująca: płyta ESC PBAT-A+, Celeron 700 MHz podkręcony na 787, 256ram, DVD LiteOn 16x, nVidia GeForce2 MX200. Sytem pod jakim to chodzi to w2k +sp3. Wszystkie napędy mają włączone DMA. Próbowałem też różnych programów PowerDVD, WinDVD i innych ale zawsze to samo. Ma może ktoś jakiś pomysł bo już naprawdę nie mam pojęcia gdzie jeszcze szukać przyczyny problemu. Teoretycznie wszystko powinno śmigać bez problemu, a jednak nie chce.
jtr jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.03.2003, 13:19   #2
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witaj na forum
Na dzień dobry to ja bym zrezygnował z nadtaktowania. Magistrala tego nie lubi. Poza tym wszystko poinstalowałeś dobrze? Łatki na intela są (inf)? Jak to masz poskładane? W innym systemie próbowałeś?
Hej!
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.03.2003, 13:50   #3
jtr
Nowy na forum

Dzięki za szybkie info. Dobra spróbuję go puścić na 700 MHz zobaczymy, a co do łatek to co masz na myśli? Sory że tak się pytam jak ***** ale nie bardzo skumałem. Poskładane to jest tak: pierwszy kanał IDE Pirmary - Segate Baracuda 40GB, Secondary - DVD LG, drugi kanał IDE Primary - Samsung 6GB, secondary - CDRW LG.

Ostatnio zmieniany przez jtr : 12.03.2003 o godz. 13:54
Stary 12.03.2003, 18:33   #4
Luzaczek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 08.02.2003
Luzaczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Problem z oglądaniem filmów na DVD

Moim zdaniem masz za slaby komp. U mnie na D1200 i w98fe windvd potrafi ciac film, gdy jeszcze cos robie w tle. Zaloze sie, ze powerdvd uruchamiales w wersji XP. Proponowalbym zrezygnowanie z nadtaktowania, zainstalowanie w98 (i to mozliwie najmniejszy), rezygnac z ******* (wszystkiego, co ladujesz do pamieci, a czego nie wykorzystujesz), no i powerdvd w wersji 3.0. U mnie powerdvd 3.0 na w98fe bez ******* elegancko smigal na C366. Windvd bylem zmuszony zainstalowac tylko dlatego, ze PDVD 3.0 nie obslugiwal 100HZ odswiezania.
Luzaczek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.03.2003, 19:31   #5
patryk2004
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.08.2002
patryk2004 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Re: Problem z oglądaniem filmów na DVD

Cytat:
Luzaczek napisa***322;(a)
Proponowalbym zrezygnowanie z nadtaktowania, zainstalowanie w98
Bez urazy , ale ten w98 to straszny złom i odradzam go instalować. Kolega na Athlona 600 mhz i na Windows XP Professional wszystko mu śmiga drugi kolega ma pentium 4 i to badziewie i wszystko mu sie wiesza i nie chodzi
patryk2004 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.03.2003, 07:01   #6
jtr
Nowy na forum

Nie sądze żeby system miał tu jakieś znaczenie ponieważ uruchamiałem to na różnych systemach również na 98 i XP i problem wyglądał tak samo. W moim wypadku era windowsa 98 skończyła się definitywnie i już do niego nie wrócę i na dłużej już zostanę przy win2k. A co do za słabego sprzętu to na płycie z PowerDVD XP są napisane wymagania co do sperzętu i jest tam między innymi PII 350MHz i 64RAMu.
http://www.gocyberlink.com/english/p...quirements.jsp

Ostatnio zmieniany przez jtr : 13.03.2003 o godz. 07:09
Stary 13.03.2003, 11:15   #7
Fantomas
=F=

jtr, podaj dokładnie model płyty, bo nie mogę znaleźć jej opisu w internecie. Wtedy będę mógł prezyzyjniej coś powiedzieć.
Miłego dnia
PS. Spróbuj jeszcze zamienić kartę graficzną na inną (nie nVidia - jakoś ich nie lubię). Być może tu jest problem lub w sterownikach do niej.
Stary 13.03.2003, 11:43   #8
jtr
Nowy na forum

Jak juz pisałem płyta to ECS PBAT-A+ dokładny opis można znaleźć na http://www.ecs.com.tw
Stary 13.03.2003, 12:16   #9
Fantomas
=F=

W tej nazwie czegoś brakuje, dlatego nie mogłem znaleźć.
Czy to nie powinno wyglądać tak:
P6BAT-A+
Już ją namierzyłem jest na BX, więc łatka raczej nie aktualna (o ile się nie mylę ona dotyczy i8xx). Jak to jest, że chodzi Ci na tym Cel.700, skoro piszą, że max 533?

Wracając do problemu, zakładam, że sprzęt chodzi Ci prawidłowo i wszystko jest dobrze poinstalowane (sterowniki, DirectX i in.).
Co do grafiki, to pamiętam, że jak miałem cel. 433 to na moim Matroksie filmy szły płynnie, a na nVidii się lekko rwały (sprawdziłem ten sam film w obu przypadkach). Więc może jednak coś w tym jest (sterownik lepiej/gorzej zrobiony). Fakt, że zawsze używam raczej lepszych płyt głównych może mieć tu znaczenie (zwykle do 60% cena ponad standard).

Miłego dnia.
PS. Może na coś jeszcze wpadnę, dam wtedy znać.
PS2. Popróbuj jednak z kartą (inną) - to powinno chodzić płynnie.
Stary 13.03.2003, 12:34   #10
jtr
Nowy na forum

Faktycznie gdzieś mi 6 wcieło bo ta płyta tp P6BAT-A+. Co do procka to bez problemu pójdzie 700 MHz po wgraniu najnowszego BIOSu.
Stary 13.03.2003, 14:47   #11
Fantomas
=F=

700- rzeczywiście, widziałem upgade do BIOSu od Twojej płyty. Tak dla pewności spytam: DMA włączone dla urządzeń (dyski/napędy CD-DVD)?
Z grafiką kombinowałeś już?
Do jutra.
Stary 14.03.2003, 11:55   #12
marcin broda
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.05.2002
marcin broda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cześć.
W moim kompie dzieje się to samo (czyli działa mało płynnie), zaobserwowałem również że podczas odtwarzania filmu dvd obciążenie procesora jest prawie 100%.
A kolega ma gorszy sprzęt (celeron 733 mhz., 128 sd-ram, płytę główną shutla, gf2 mx400, dvd samsung) i dzała to bez problemu.
Ja naprawdę nie wiem o co chodzi.!!!
Moja konfiguracja: pentium 3 800mhz, bvc3a procomp, gf4 mx440 se na sterach 30.82, 256 sd-ram, dvd toshiba sd-m1712. Ponad to zmieniłem procesor z celerona 600 mhz na pentiym 3 800 mhz i poza tym że komp jest wydajniejszy to w tej kwestji nic to nie dało.
pozdro...

Ostatnio zmieniany przez marcin broda : 14.03.2003 o godz. 12:10
marcin broda jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.03.2003, 22:52   #13
Fantomas
=F=

Chyba już wiem, gdzie leży problem. Rozwiązania są dwa:
1. obniż częstotliwość odświeżania obrazu (100->85 lub 85->75 Hz)
2. obniż głębię kolorów (32->24 bit)
Pierwsze rozwiązanie wydaje mi się lepsze.
Dajcie znać, czy to pomogło. U siebie po zmianie monitora też zauważyłem ten problem i w ten sposób sobie z tym poradziłem - po prostu karty grafiki się nie wyrabiają. Trzeba mieć sprzętowe dopalanie dla DVD, tak jak mają to Radeony. Muszę jednak takiego sobie sprawić.
Dobrej nocy
Stary 16.03.2003, 08:07   #14
Luzaczek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 08.02.2003
Luzaczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
jtr napisa***322;(a)
Nie sądze żeby system miał tu jakieś znaczenie ponieważ uruchamiałem to na różnych systemach również na 98 i XP i problem wyglądał tak samo. W moim wypadku era windowsa 98 skończyła się definitywnie i już do niego nie wrócę i na dłużej już zostanę przy win2k. A co do za słabego sprzętu to na płycie z PowerDVD XP są napisane wymagania co do sperzętu i jest tam między innymi PII 350MHz i 64RAMu.
http://www.gocyberlink.com/english/p...quirements.jsp
No trudno, mam nadzieje, ze w koncu dasz sobie rade sam.

pozdrawiam
Szczesliwy uzytkownik C366 na ktorym wszystko chodzi
Luzaczek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2003, 06:56   #15
jtr
Nowy na forum

Cytat:
Fantomas napisa***322;(a)
Chyba już wiem, gdzie leży problem. Rozwiązania są dwa:
1. obniż częstotliwość odświeżania obrazu (100->85 lub 85->75 Hz)
2. obniż głębię kolorów (32->24 bit)
Pierwsze rozwiązanie wydaje mi się lepsze.
Dajcie znać, czy to pomogło. U siebie po zmianie monitora też zauważyłem ten problem i w ten sposób sobie z tym poradziłem - po prostu karty grafiki się nie wyrabiają. Trzeba mieć sprzętowe dopalanie dla DVD, tak jak mają to Radeony. Muszę jednak takiego sobie sprawić.
Dobrej nocy
Witam
Co do odświeżania obrazu to używam 75 Hz a to z prostej przyczyny - mój monitor więcej nie wyciągnie przy 800x600. Niestety nie jest najnowszy. A jeżeli chodzi o głębię kolorów to używałem różnych, ale problem nie zniknął. Spróbuję jeszcze z podmianą karty graficznej może to coś pomoże.
Pozdrawiam
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: