Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 02.03.2005, 10:12   #1
Albi
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.08.2002
Albi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
problem:too high bitrate w MaestroDVD - tworzę własne DVD

Problem wprawdzie pojawił się przy authoringu w Maestro DVD, ale opiszę temat od poczatku:
Tematem obróbki DVD zajmuję się od tygodnia Jest to moaja pierwsza przygoda z obróbką DVD i chyba jak na pierwszy raz dość ambitna.

Co mam:
Mam płytę DVD z klipem video z dźwiękiem. Klip ma 10minut - zajmuje 600MB i bitrate ma 9 800 000 (bitrate jest wazny!)+ dźwięk.
2.Mam na tym DVD 3 wersje językowe tego samego klipu, ale zrobione tak że są to 3 osobne fimy (i osobne VOBy), w każdym jest taki sam obraz ale różnią się dźwiękiem.
3. Klip jest w rozdzielczości TV (nagrany zwykła kamerą cyfrową) więc na komputerze wygląda słabo ale na TV już całkiem nieźle.

Co musze zrobić: DVD z 3 wersjami językowymi i 4 napisami (naipisy sa w innych jeżykach niż dźwięk)

CoPostanowiłem przy okazji zrobić nową strukturę płyty. Rozbiłem (demux przy użyciu NFOedit i DVD Decoder) te pliki na osobno obraz i dźwięk. Pliki video były takie same, więc zostawięłm 1 video i 3 dźwiękowe.
2. Stworzyłem pliki z napisami (czasochłonne zajęcie)
3. Rozpocząłem próbny authoring w SPruce DVD Maestro.

No i pojawiłe się problem "bit rate to high". Nawet samego pliku video nie udało się przetworzyć. A ma on bitrate 9 800 000, wiec mniej niż graniczne 10 Mbt, ale nic z tego.

Postanowiłem go więc reencodować przy użyciu i EMPEncoder i CCE (cały dzień na naukę podstaw, tzn wcielanie poradników
2. Efekt jest taki, że przekodowany do bitrate 8Mb/s plik (ma 500MB), juz poddaje się authoringowi, ale nieco stacił na jakości.

I teraz pytania:

1. Dlaczego tamtego pliku o bitrate 9 800 000 nie dało się authoringować, czy to błąd DVD Maestro ?
2. Robienie menu. Muszę zrobić menu startowe z wyborem wersji językowych: 6 przycisków uruchamiających konretne wersję językowe (wybrany zestaw strumieni video+audio+napisy) Na forum znalazłem opis do DVD lab, czy w DVD lab zrobie takie menu. (instrukacja do DVD Maestro jest zawiła
3. Przy znacznym wysilku mogę zdobyć oryginalny zapis DV tego klipu. Czy ponowne kodowanie poprawiłoby jakość filmu ?
4. Czy w ogóle jest możliwe poprawienie jakości filmu (automatyczne podniesienie rrozdzielczości przy kodowaniu do standardu DVD). Wiem że nie ma cudów, ale moze jakas proprawi jest możliwa ?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
Jak już skończę ten projekt , obiecuję finasowe wsparcie forum, bo i tak na to zasługuje.

Albi

Ostatnio zmieniany przez Albi : 02.03.2005 o godz. 11:00
Albi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.03.2005, 11:50   #2
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ad 1. Suma przepływności audio, video i napisów nie może przekroczyć 10.8Mbit/s. Nie wiem czym podglądałeś bitrate tego pliku ale istnieje spora szansa, że te 9800 to wartość wzięta z nagłówka i (niestety) nie mająca nic wspólnego z faktycznym bitrate'em (W CCE niezależnie od ustawienia paramterów zaznaczenie DVD Compliant stream spowoduje wpisanie do nagłówka właśnie 9800)
ad 2. Tak
ad 3. W tej chwili masz materiał, który był przekodowywany minumum 2x (DV AVI - > MPEG2 - > MPEG2). Każde przekodowanie pogarsza jakość więc robiąc "dobry" stream bezpośrednio z DV AVI jakość powinna być lepsza (powinna bo na etapie enkodowania można wiele rzeczy sp* )
ad 4. Trochę chyba zamieszałeś... jak to było nagrane zwykłą kamerką cyfrową to (z tego co wiem) powinno mieć rozdzielczość 720x576 (zakładam, że mowa o PALu). To jest między innymi rozdzielczość TV i rozdzielczość DVD. Jeśli mówiąc o rozdzielczości TV masz na myśli 352x288 to żadna metoda resize'u nie poprawi obrazu... tych brakujących pikseli po prostu nie ma a z pustego to i Salomon nie naleje.
Stary 02.03.2005, 13:55   #3
Albi
Nowy na forum

ad 1. "Suma przepływności audio, video i napisów nie może przekroczyć 10.8Mbit/s."
Podglądałem w DVD Maestro. No ale skoro ten plik jest zgrany z działającej płyty DVD, to musi mieć poniżej 10,8Mbit/s. A chyba samo demuxowanie na osobne strumienie audio i video nie mogło zmienić bitrate.
CZy znacie jakiś program do sprawdzania parametrów pliku (bitrate, rozdzielczość, kodowanie) ?

ad 4. "Trochę chyba zamieszałeś"
sprawdziłem to smartripperem
pokazuje res: 720x480
a przy okaji, bitrate wskazał:
max 1474 Kbit/s
average 1197
i już nic nie wiem
no i co dziwniejsze, pokazuje że jest zakodowany do MPEG-1

Dzięki, menu zrobie w DVD lab i spróbuję zakodować surowe DV AVI ->MPEG-2

Ostatnio zmieniany przez Albi : 02.03.2005 o godz. 14:05
Stary 03.03.2005, 12:54   #4
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ad 1: parę razy mi się coś takiego zdarzyło... czym zrzucałeś VOBy? (ten komunikat może wskazywać na błędy w zrzucaniu na dysk (np jakieś nie rozszyfrowane pakiety). Co do programów: Bitrate Viewer czy MPEG Stream Eye.
ad 2: rozdzielczość co prawda jest zgodna z DVD-Video ale NTSC - jeśli fps jest również z NTSC-landu to powiedzmy, że od tej strony jest ok. Gorzej, że to jest MPEG1 o ile wiem DVD-Video nie przewiduje MPEG-1 w takiej rozdzielczości (co nie zmienia faktu, że 99% stacjonarnych odtwarzaczy powinno dać sobie z tym radę). Przy takim bitrate jakość obrazu chyba jest fatalna (toć to bitrate rodem z VCD!)
Myślę, że jedyne rozsądne wyjście to to konwersja z DV AVI (najlepszym encoderem byłby komercyjny Canopus - proponowałbym również stestować efekty działania QuEnc'a i/lub HC -- oba do odnalezienia na forum.doom9.org w forum dotyczącym Other MPEG2 encoders)
Stary 04.03.2005, 10:20   #5
Albi
Nowy na forum

Cofnę sie do początku. Voby zrzucałem Decrypterem i potem VOBEditem (choć pewnie na wyrost bo normalne przegranie dawało takie same efekty - myślę że ten plik nie jest szyfrowany,był zrobiony na moje zamówienie, przez firmę, któa kręci takie reklamówki).

Cała zabawa wzieła się stąd, ze chcę do tej płyty dodać napisy w kilku wersjach jezykowych, a przy okazji nadać jej właściwą strukturę tzn. aby ściezki dźwiękowe były oddzielnie, a video oddzielnie. Jak pisałem: obecnie są to jakby 3 filmy, z tym że wszystkie obraz mają ten sam.

Sprawdziłem bitrate za pomocą bitrate viewer (i streameye):
avarage 9300 (9800)
peek(max) 10350 (10 300)

Pewnie masz rację że coś tu zostało skopane przy kodowaniu

I na koniec pytanie - na razie ostatnie
Ponieważ nie mam ani kamery cyfrowej ani wejscia FireWire w kompie, to czy można na innym kompie zgrać strumien DV-AVI na płytę DVD-R, a później u mnie ten plik zakodować. Film ma 11minut więc chyba się zmieści.

Ostatnio zmieniany przez Albi : 04.03.2005 o godz. 10:22
Stary 04.03.2005, 10:43   #6
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Odpowiedź na ostatnie pytanie brzmi TAK.
Zmieści sie na DVR-R na pewno. Godzina zrzutu z kasety DV to około 14GB, czyli 11 minut to troche powyzej 2GB, więc nagraj to jako zwykły DVD-ROM w trybie UDF i przekonwertuj jak najbardziej u siebie...

A co do samego VOBa to może warto go wrzucic do DVDShrinka i troche przetranskodować. Jak widać z danych przytoczonych przez Ciebie to jesteś tylko trochę nadspecyfikowany. Jak dasz kompresje na 10 - 20% to zejdziesz do przepływnosci na poziomie 8 -9Mb/s.

W tym wypadku może się to okazać lepszą drogą niż pełne rekodowanie.

Przy czym wtedy musisz jeszcze zmienic nagłówek np. DVDPatcherem, gdyz DVDShrink nie rusza wpisów w nagłówku pliku...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: