Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 13.12.2004, 22:52   #1
middam
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.12.2004
middam w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z VobEdit i dużymi plikami

Witam. Od niedawna zaczłem bawić się w dodawanie napisów do płyt DVD. Głównie były to płyty z serialami - jedna płyta 3-4 odcinki. Zwykle zripowana płytka miała taką strukture : pojedynczy odcinek znajdował sie w pojedynczym pliku VTS_XX_X.VOB, np jeden odcinek VTS_02_1.VOB, drugi w VTS_03_1.VOB i tak dalej. Uzywając VobEdita bez problemu mozna było rozdzielić ścieżke video i audio. Ostatnio trafiłem na płyte która zawierała 4 odcinki i 4 duże pliki *.VOB tyle ze oznaczone kolejno VTS_01_1.VOB, VTS_01_2.VOB, VTS_01_3.VOB, VTS_01_4.VOB. Dodatkowo pierwszy odcinek serialu rozpoczyna się w połowie drugiego Voba, kończy w połowie trzeciego i tak dalej.Uzywając VobEdita przy rozdzielaniu pojawia się jeden plik wynikowy zawierający materiał z 4 vobów a DVDMaestro wczytuje tylko początek tego obromnego pliku. Czy jest jakiś sposób żeby można było dodać do tego napisy i rodzieliść jakoś odcinki a potem to razem zebrać i podpiąc pod to oryginalne meni ??
middam jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.12.2004, 01:39   #2
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Na 99% każdy z tych odcinków ma osobny Vob ID. Więc demultiplexing można zrobić w Vobedit przy zaznaczonej opcji 'by Vob ID' właśnie. Będziesz miał wtedy rozbite na 4 odcinki. Ale będzie problem ze złożeniem tego do kupy, a raczej updatem istniejących plików ifo po dodaniu napisów.
Jedyną znaną mi metodą dołożenia napisów przy multiPGC jest skorzystanie z 'big 3 new' ze Scenaid i w ostatnim kroku zaimportowanie do Scenarista dodatkowych napisów. Sprawdzałem - działa nieźle.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.12.2004, 22:49   #3
middam
Nowy na forum

Dobra, użyłem sobie VobEdita z zaznaczoną opcją 'by Vob ID' i uzyskałem z 25 lików VOB, z których 3 zawierały kolejne 3 odcinki - jeden plik = jeden odcinek. Tylko teraz jak do tego dodac napisy i raze połączyć. Rozumiem ze przy użyciu VobEdita tego sie chyba nie da zrobic i trzeba by od samego początku użyć DoItFast4U i robic tak jak w poradniku Jedi-ego (jeśli sie nie myle) Tylko DoIt.. ma opcje ripowania prosto z płyty a ja u siebie mam juz zripowaną płytke na dysku (płyta sciągnięta z netu - katalog VIDEO_TS z plikami) W tym wypadku musiałbym chyba zrobić obraz płytki, emulować w napędzie i stąd dopiero zripować - tyle ze na to potrzeba z 2-3 razy wiecej miejsca. Czy jest na to jakis sposób. A może pojawił się gdzies dokładniejszy opis edycji przy multiPGC. Cobraverde i DVDMAestro odpada
Stary 16.12.2004, 01:10   #4
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Trzeba zrobić obraz płytki i podmontować np w deamon toolsach. Konfigurujesz programy wg tutoriala na doom9.org (big 3 new). Pózniej demux via DIF4U by VOB ID, dalej Scenaid, który wygeneruje skrypt do Scenarista. W Scenarist zanim zaczniesz kompilację dostawiasz wcześniej przygotowane napisy w odpowiednie ścieżki. Pózniej jeszcze tylko update plików ifo i gotowe
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2004, 19:47   #5
middam
Nowy na forum

Scenarist załadował skrypt wygenerowany przez scenaid. Wszystko wygląda ok - ale jak uzyskać podgląd taki jak w DVDMaestro, zeby sprawdzić synchro audio , video i napisów. Próbowałem to zlokalizować lae niestety nie powiodło mi sie .Zaznaczałem w oknie gdzie są sieżki audio i video scieże video i uruchamiałem Simulation Window tak jak w poradniku. Ale mam tylko niebieski obraz i napis "Place Holder Data"
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: