![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.09.2004
![]() |
Problem z WinDVD
Witam!
Ostatnio zakupilem do swojego juz leciwego kompa (Celeron 400, 256 MB RAM, GeForce 2MX 200) DVD-ROM marki LG (model GDR8163B). Do ogladania filmow uzywam WinDVD w wersji 3.1. Wedlug zapewnien nVidii i InterVideo, moja karta obsluguje sprzetowa kompensacje ruchu. Niestety, po wlaczeniu filmu z zaznaczona akceleracja komp zawiesza sie. Czy ktos moze mi wytlumaczyc co jest nie tak? Probowalem ogladac filmy w PowerDVD 5, niestety odtwarzacz albo strasznie gubi klatki (z wylaczona akceleracja) albo tez obraz jest spozniony w stosunku do dzwieku (wlaczona akceleracja). Acha, jeszcze jedno - jak mozna sprawdzic czy moj DVD-ROM posiada blokade regionu? EDIT: Zapomnialem wspomniec o kilku waznych rzeczach: 1) korzystam ze sterownikow referencyjnych nVidii 41.09 2) jezeli zas chodzi o Winde to jest to drugie wydanie '98 Prosilbym o (w miare) szybka odpowiedz. Pozdrawiam! Ostatnio zmieniany przez Vanti : 07.09.2004 o godz. 18:23 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
![]() |
Czy nikt nie jest w stanie rozwiazac mojego problemu? Jakos nie moge w to uwierzyc...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 23.06.2004
![]() |
Problem musisz rozwiązać sam, ale ja bym zaczął od:
- komp (procek jest troche za cienki - kumpel miał C633 i divx'y mu nie chodziły) - ze starych czasów pamiętam, że jedynie WinDVD był w stanie odtworzyć DVD na podobnym kompie - chyba idealne byłoby kupienie sprzętowego dekodera DVD (używane za pare groszy) - w ostateczności spróbowałbym zmienić chyba na nowsze sterowniki do grafiki i ew. jeszcze spróbować ze starszą wersją WinDVD edit: - co do regionu to wgraj AnyDVD i zapomnij o legionach ^_^ - jeśli Winda masz od dawna - spróbuj wgrac nowego powodzenia
Dobre okazje można policzyć na palcu. Ostatnio zmieniany przez comptom : 08.09.2004 o godz. 10:34 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Hmm... U mnie DivXy chodza bez zadnego problemu. No nic, sprobuje z nowszymi sterownikami. A tak na marginesie - filmy w miare dobrze chodza w WinDVD bez wlaczonej sprzetowej kompensacji ruchu. Strange...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
![]() |
[QUOTE=Vanti]...w miare dobrze chodza...[QUOTE]
właśnie....te szczegóły....dobrze, ale nie do końca ![]()
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
oooo ciekawe
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
http://twojepc.pl/artykuly1.php?id=mint_radeon_8500
...Z ciekawości sprawdziłem stopień zgodności nowej karty ATI z dostępnym oprogramowaniem DVD w tym zakresie. Obciążenie sprawdzałem w Windows 98 monitorem systemowym. Od razu przestrzegam przed porównaniem z własnym systemem, bo każdy ma inny poziom obciążenia przez "tło". WinDVD 3.1 w ogóle nie skorzystał ze wsparcia Radeona ustalając obciążenie na poziomie ok. 37%. PowerDVD 4.0 zachował się jeszcze paskudniej bo po włączeniu obsługi sprzętowej obciążenie wzrosło z 40 do 45% (i obraz się pogorszył). Odtwarzacz ATI zawarty na CD (starszy silnik Cinemastera) wykorzystywał procesor na poziomie 20% (pełne wsparcie bez możliwości zmiany) natomiast najlepszy efekt uzyskałem na najnowszej wersji Cinemaster'a v4.0. Po włączeniu hardware z 30% "zjechał" na 15%. Zamykając temat: ATI w kwestii odtwarzania filmów zachowuje prymat......
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Dobrze = nie tna sie tak jak to bylo pod PowerDVD 5. A moze sprobowac WinDVD 4?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
![]() ale pewnie skończy się wymianą procka ![]() pozdr
![]() |
![]() |
#10 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
na starym procku proponuje windvd 4 lub powerdvd 3
powerdvd 5 ma troche wyzsze wymagania |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
No i w koncu mi sie udalo! Troche to trwalo zanim zdobylem najnowsze Detonatory (61.76), ale warto bylo poczekac
![]() ![]() A tak z innej beczki - niezly motyw mialem z PowerDVD 3.0. Przed instalacja nowych sterownikow nie moglem wlaczyc akceleracji, gdyz wyskakiwalo okienko ze moja karta jej nie obsluguje. I wszystko byloby w porzadku gdyby nie fakt, ze w zakaldce "Information" jak byk widnialo takie oto zdanie: "Video Acceleration: NVIDIA Video Acceleration (not in use)". Jeszcze smieszniej bylo, gdy zainstalowalem najnowsze drivery. Okazalo sie, ze teraz nie moge wlaczyc akceleracji sprzetowej! Po prostu paranoja. No ale smutny z tego powodu nie jestem, gdyz na moim kompie filmy o wiele lepiej wygladaja pod WinDVD niz PowerDVD. Tak wiec nie pozostaje mi nic innego jak sprawdzic nowsze wersje tego programu i np. napisac poradnik pt. "Filmy DVD na starym kompie" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
![]() |
"Filmy DVD na starym kompie"
Popieram
![]()
![]() |
|