Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 05.09.2004, 21:55   #1
Vanti
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.09.2004
Vanti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem z WinDVD

Witam!
Ostatnio zakupilem do swojego juz leciwego kompa (Celeron 400, 256 MB RAM, GeForce 2MX 200) DVD-ROM marki LG (model GDR8163B). Do ogladania filmow uzywam WinDVD w wersji 3.1. Wedlug zapewnien nVidii i InterVideo, moja karta obsluguje sprzetowa kompensacje ruchu. Niestety, po wlaczeniu filmu z zaznaczona akceleracja komp zawiesza sie. Czy ktos moze mi wytlumaczyc co jest nie tak? Probowalem ogladac filmy w PowerDVD 5, niestety odtwarzacz albo strasznie gubi klatki (z wylaczona akceleracja) albo tez obraz jest spozniony w stosunku do dzwieku (wlaczona akceleracja).
Acha, jeszcze jedno - jak mozna sprawdzic czy moj DVD-ROM posiada blokade regionu?

EDIT: Zapomnialem wspomniec o kilku waznych rzeczach:
1) korzystam ze sterownikow referencyjnych nVidii 41.09
2) jezeli zas chodzi o Winde to jest to drugie wydanie '98
Prosilbym o (w miare) szybka odpowiedz. Pozdrawiam!

Ostatnio zmieniany przez Vanti : 07.09.2004 o godz. 18:23
Vanti jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.09.2004, 19:11   #2
Vanti
Nowy na forum

Czy nikt nie jest w stanie rozwiazac mojego problemu? Jakos nie moge w to uwierzyc...
Stary 08.09.2004, 10:28   #3
comptom
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 23.06.2004
comptom zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem musisz rozwiązać sam, ale ja bym zaczął od:
- komp (procek jest troche za cienki - kumpel miał C633 i divx'y mu nie chodziły)
- ze starych czasów pamiętam, że jedynie WinDVD był w stanie odtworzyć DVD na podobnym kompie
- chyba idealne byłoby kupienie sprzętowego dekodera DVD (używane za pare groszy)
- w ostateczności spróbowałbym zmienić chyba na nowsze sterowniki do grafiki i ew. jeszcze spróbować ze starszą wersją WinDVD

edit:
- co do regionu to wgraj AnyDVD i zapomnij o legionach ^_^
- jeśli Winda masz od dawna - spróbuj wgrac nowego

powodzenia

Ostatnio zmieniany przez comptom : 08.09.2004 o godz. 10:34
comptom jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.09.2004, 11:29   #4
Vanti
Nowy na forum

Hmm... U mnie DivXy chodza bez zadnego problemu. No nic, sprobuje z nowszymi sterownikami. A tak na marginesie - filmy w miare dobrze chodza w WinDVD bez wlaczonej sprzetowej kompensacji ruchu. Strange...
Stary 08.09.2004, 11:52   #5
comptom
Stały bywalec ;)

[QUOTE=Vanti]...w miare dobrze chodza...[QUOTE]
właśnie....te szczegóły....dobrze, ale nie do końca
Stary 08.09.2004, 11:54   #6
comptom
Stały bywalec ;)

oooo ciekawe

http://arch2.triger.com.pl/2_1_997012.html
sorki, ty masz Geforca
Stary 08.09.2004, 12:02   #7
comptom
Stały bywalec ;)

http://twojepc.pl/artykuly1.php?id=mint_radeon_8500

...Z ciekawości sprawdziłem stopień zgodności nowej karty ATI z dostępnym oprogramowaniem DVD w tym zakresie. Obciążenie sprawdzałem w Windows 98 monitorem systemowym. Od razu przestrzegam przed porównaniem z własnym systemem, bo każdy ma inny poziom obciążenia przez "tło". WinDVD 3.1 w ogóle nie skorzystał ze wsparcia Radeona ustalając obciążenie na poziomie ok. 37%. PowerDVD 4.0 zachował się jeszcze paskudniej bo po włączeniu obsługi sprzętowej obciążenie wzrosło z 40 do 45% (i obraz się pogorszył). Odtwarzacz ATI zawarty na CD (starszy silnik Cinemastera) wykorzystywał procesor na poziomie 20% (pełne wsparcie bez możliwości zmiany) natomiast najlepszy efekt uzyskałem na najnowszej wersji Cinemaster'a v4.0. Po włączeniu hardware z 30% "zjechał" na 15%. Zamykając temat: ATI w kwestii odtwarzania filmów zachowuje prymat......
Stary 08.09.2004, 18:37   #8
Vanti
Nowy na forum

Dobrze = nie tna sie tak jak to bylo pod PowerDVD 5. A moze sprobowac WinDVD 4?
Stary 09.09.2004, 12:23   #9
comptom
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Vanti
Dobrze = nie tna sie tak jak to bylo pod PowerDVD 5. A moze sprobowac WinDVD 4?
bardzo jestem ciekaw wyników - daj znać
ale pewnie skończy się wymianą procka

pozdr
Stary 09.09.2004, 12:39   #10
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
na starym procku proponuje windvd 4 lub powerdvd 3
powerdvd 5 ma troche wyzsze wymagania
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2004, 18:51   #11
Vanti
Nowy na forum

No i w koncu mi sie udalo! Troche to trwalo zanim zdobylem najnowsze Detonatory (61.76), ale warto bylo poczekac Dodatkowo zainstalowalem sobie DirectX 9.0c, gdyz okazalo sie, ze to co mialem w systemie to jeden wielki balagan (poszczegolne biblioteki byly z roznych wersji DirectX'a). No ale wracajac do sedna - teraz moge juz bezproblemu wlaczyc akceleracje sprzetowa i wszystko chodzi cacy Nic, teraz sprobuje zdobyc WinDVD 4 i/lub 5, aby zobaczyc czy nowsze wersje tez beda tak dobrze chodzic jak 3.1. A wlasnie, nie wiecie skad mozna zassac powyzsze programy?
A tak z innej beczki - niezly motyw mialem z PowerDVD 3.0. Przed instalacja nowych sterownikow nie moglem wlaczyc akceleracji, gdyz wyskakiwalo okienko ze moja karta jej nie obsluguje. I wszystko byloby w porzadku gdyby nie fakt, ze w zakaldce "Information" jak byk widnialo takie oto zdanie: "Video Acceleration: NVIDIA Video Acceleration (not in use)". Jeszcze smieszniej bylo, gdy zainstalowalem najnowsze drivery. Okazalo sie, ze teraz nie moge wlaczyc akceleracji sprzetowej! Po prostu paranoja. No ale smutny z tego powodu nie jestem, gdyz na moim kompie filmy o wiele lepiej wygladaja pod WinDVD niz PowerDVD. Tak wiec nie pozostaje mi nic innego jak sprawdzic nowsze wersje tego programu i np. napisac poradnik pt. "Filmy DVD na starym kompie"
Stary 20.09.2004, 10:21   #12
comptom
Stały bywalec ;)

"Filmy DVD na starym kompie"

Popieram

Twoje uprawnienia: