Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 08.08.2004, 21:30   #16
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jeszcze jedno zassałem z CDRinfo DVD ReBuilder 0.54
Przy próbie uruchomienia mam to

Dołączone obrazki
 
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.08.2004, 23:11   #17
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ok , już pomału dochodzę . Jak na razie wychodzi mi
że na swojej drodze spotkałem 3 skopane wersje CCE i 2 DVD RB
Ale potwierdzę to i przeproszę wszystkich za zamieszanie
jak mi przejdzie 10 bez problemów .

Pozdrowienia
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.08.2004, 20:53   #18
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Mała poprawka , cały czas jestem w trakcie prób
potrwa to pewnie kilka dni ale wychodzi na to że wszystkie wersje CCE
były OK.
Narazie przemaglowałem 2 filmy i wszystko jest OK
Wychodzi mi na to że CCE (2.67, 2.66, 2.50) wywracały mi się z powodu
RAMu, po wymianie kości problem z CCE ustąpił, jest to dla mnie zastanawiające
bo RAM testowałem memtest86 i wyszło że jest OK ?
Przy starej pamięci (niby wadliwej) CCE wywracał mi się w 8 na 10 prób.
A te co przeszły na CCE wywracały się w RB.
Po wymianie pamięci CCE przestło się wywracać (wróciłem nawet do v.2.67)
Wywracał się tylko RB v0.55 , po wymianie na v0.50 wszystko chodzi
tak jak powinno (na razie 2 razy pod rząd) , mam nadzieję że to już
po problemie. Ale pewność będę miał po jeszcze kilku próbach.

Czy ktoś miał takie numery z RAMem ?

A , i jeszcze jedno ,
RB + CCE generuje film wielkości niecałych 4,6 GB , jak zwiększyć
do 4,7 GB , dręczy mnie że nośnik nie jest w 100% wykorzystany.

Pozdrowienia dla wszystkich starających się mi pomóc.
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.08.2004, 20:03   #19
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dlugo leciał ten memtest? Może kłopoty tej wadliwej kości pojawiały się wraz z wzrostem temperatury?
Próbowałeś DVD RB 0.56 ? (wiem marudzę ) Możesz jeszcze spróbować tandemu DVD RB i FreeEnc (zamiennik dla QuEnc'a - wydaje mi się, że jest oparty na nowszym kodzie libavcodec niż QuEnc, na dodatek pozwala na pokombinowanie z większą ilością parametrów (w tym np matrycami))
W pliku .ini jest parametr CCETargetSize i możesz go lekko zwiększyć (opis powinien byc w Readme). Domyślnie jest ustawiona ciut poniżej 4.38G ale za to jest bezpieczna (raz czy dwa miałem przypadek, że po kompresji VIDEO_TS było minimalnie większe niż wielkość płytki)
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.08.2004, 23:17   #20
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
Dlugo leciał ten memtest? Może kłopoty tej wadliwej kości pojawiały się wraz z wzrostem temperatury?
Próbowałeś DVD RB 0.56 ? (wiem marudzę ) Możesz jeszcze spróbować tandemu DVD RB i FreeEnc (zamiennik dla QuEnc'a - wydaje mi się, że jest oparty na nowszym kodzie libavcodec niż QuEnc, na dodatek pozwala na pokombinowanie z większą ilością parametrów (w tym np matrycami))
W pliku .ini jest parametr CCETargetSize i możesz go lekko zwiększyć (opis powinien byc w Readme). Domyślnie jest ustawiona ciut poniżej 4.38G ale za to jest bezpieczna (raz czy dwa miałem przypadek, że po kompresji VIDEO_TS było minimalnie większe niż wielkość płytki)

Memtest przeszedł x4 , chłodzenie mam b.dobre ( mieszkam na poddaszu
dlatego temp to mój konik )
RB 0.56 jeszcze nie próbowałem, na razie po wymianie pamięci
CCE 0.50 już 4 razy pod rząd przeszło OK. Jeszcze kilka pomyślnych przejść
i zacznę próbować CCE 0.56 , ostrożnie próbuję .
Dzieki za info z CCETargetSize !
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.08.2004, 11:02   #21
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Sasza
 
Data rejestracji: 30.12.2003
Lokalizacja: KIELCE
Posty: 18
Sasza w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Poświęć trochę czasu i sprawdź jaką masz temp. po np. 2 godzinach pracy na maksa. Ostatnio zainstalowałem SpeedFan-a i opad szczeki 58 stopni. Obniżyłem trochę mnożnik i ok. Magistrala najlepiej synchronicznie (ta sama dla ramu i procka). Sprawdź też CL czy nie są za niskie. A jak z plikem wymiany- na stałe? Osobny temat to partycje- na dvd mam osobną NTFS- 30GB. Najpierw zrzucam całość DVDDecrypter-em a dopiero potem obróbka.
Powodzenia
Sasza jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 21:47   #22
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
No i po problemie !

Wszystko teraz chodzi aż miło !
Na początku wyglądało to strasznie bo 2 rzeczy dawały w kość
coś miałem nie tak z RAM i przez to CCE wywracał się w około 8 na 10 prób
po wymianie pamięci problem z CCE przeszedł do przeszłości.
Natomiast jeśli już przeszło przez CCE to wywracał się RB
Wymiana na inną wersję RB okazała się lekarstwem
przeszło mi już bez żadnych problemów 5 filmów na 8 pass.

Czyli problem miałem dualny wadliwa RAM + walnięta wersja RB.

Wczoraj przemaglowałem "Pearl Harbor" (film długi dobry do testów)
8pass w dwóch wersjach z matrycą 'standard' i 'very low bitrate' (RB-Opt)
zaraz idę porównywać z orginałem (Panasonic PT-300A ekran 1,25x2,5m)
Nie wiem czy kogoś to zainteresuje ale jutro napiszę o wrarzeniach.

Pam pytanie : (oczywiście sam to mogę sprawdzić , ale to kupa czasu !)
Co robi w BR-Opt -> CCE SP Setings -> Gop Length 12 (st) i 15 ?

Pozdrawiam wszystkich odpisali na moje wołanie o pomoc !
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 22:03   #23
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zmienia długość GOP'a Group of Pictures - z punktu widzenia MPEG2 najmniejsza interesująca część strumienia video (no może ciut przesadziłem Na GOP składa się jedna klatka typu I i kilka klatek B/P. I-frame zawiera kompletną informację o obrazie, B-frame i P-frame zawierają tylko różnice. Standardowo dla PAL GOP ma długość 15 klatek, dla NTSC 18 klatek. W teorii plik z mniejszą długością GOP'a powinien być trochę większy (więcej 'słabokompresowalnych' I-frames) w zamian dając lepszą jakość.
Nie jestem w 100% pewien ale gdzieś się potknąłem o info, że czasem CCE ignoruje ustawione wartości i generuje dłuższe GOPy (stąd może byc możliwość wyboru między 12 i 15 (Ostatnio sprawdzałem coś w ProCoderze2 i ten faktycznie wygenerował dłuższe GOPy niż to miał zadane)
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 22:34   #24
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Dzięki za info !
Człowiek staje się mądrzejszy ?
Tylko po kiego w RG-Opt Gop Length 12 jest jako standard ?
jak 15 jest OK ?
Wiem już o co chodzi ale muszę przetestować
A niestety trwa to niemało !

Jak ktoś ma płytkę np po CCE
i chce ją ocenić obiektywtwnie na ekranie
i jest z Krakowa to zapraszam na GG 1537248
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 23:36   #25
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może właśnie dlatego, że CCE może przekroczyć granicę wyznaczoną w parametrach (3 klatki to akurat PBB - przeważnie GOP wygląda +/- tak: IPBBPBBBPBBPBB....) To jest trochę gdybanie bo tej informacji o przekraczaniu nakazanej długości GOPa nie jestem pewien. RB-Opt rozbija VOBy na poszczególne Cell-ID, wybierz sobie jakiś i posprawdzaj wpływ różnych opcji
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.08.2004, 23:22   #26
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
OK dzięki ideJ za info, będę dążył !
Dosyć szczegółowo porównywałem film "Pearl Harbor" (kopia /orginał)
(niezła długość 3h i bardzo dobra jakość orginału + dużo dymów , pary,
ciemne sceny, sceny z dużą ilością drobnych detali (silniki)+ małe ciemne kontrastujące obiekty na jasnym tle (samoloty)) ogólnie dobry do testów .
Na DVD Pioneer 444 +projektor Panasonic PT-300A + ekran szer 2,5m.
Oglądane z około 4 m.

DVD RB 0.50 + CCE 2.67.00.10 matryca 'standard' :
Na początku mnie zamurowało , bo myślałem że od razu zobaczę różnice
między oryginałem ale nic takiego nie nastąpiło.
Był tylko jakiś wewnętrzny niepokój że to nieorginał.
Dopiero przerzucając płytki (org. & kopia) dostrzegłem różnice,
głównie w tym że na kopi obraz był bardziej "niespokojny"
głównie na obszarach gdzie było dużo równoległych linii
(np. cylindry samolotów, maskownice samochodów itp.) oraz w
twarzach na 2 i 3 planie . Ale ogólnie jakość super powiedział bym nawet że na 90 % !
Na scenach z dymami i parą (gdzie spodziewałem się kwadratów) był
idealny.
Największe różnice były na scenach gdy było b.dużo drobnych szczegółuw
a bitrate spadał poniżej 3 KB


DVD RB 0.50 + CCE 2.67.00.10 matryca 'very low bitrate' :
Bardzo duża poprawa jakości , w zasadzie nie jestem wstanie
się przy******yć .
Do orginału porównując to dałbym jakieś 97%.
No chyba tylko w scenie 13 ,
Na orginale pojawia się na policzku dziewczyny (dowiaduje się o śmierci
chłopaka) mała łezka, na oryginale jest ona super dostrzegalna,
po przemaglowaniu na matrycy 'very low bitrate' jest widoczna
ale nie robi takiego wrażenia , a na matrycy 'standard' może być
niezauważona.
Generalnie matryca 'very low bitrate' poprawia jakość odbioru
w scenach poniżej bitrate 3KB , ale delikatnie rozmiękcza obraz w szegółach.
Ale to już jest na granicy percepcji.
Jak film trwa 3 h to na dzień dzisiejszy polecam matrycę 'very low bitrate' .

Mam tylko kłopot z dzwiękiem .
Na kompiach przerobionych DVD RB + CCE.
pojawiły się przycięcia dzwięku.
Niewielkie, takie na mrugnięcie powieki, ale jest ich sporo !
Nie występują regularnie , ale zauważyłem że w "cichych" fragm. filmu
w zasadzie i ch nie ma. a w "głośnych" (np. start silników, walka, muzyka)
to tnie się so kilkanaście sek.)
W zasadzie są to niewielkie przycięcią (moja żona zwróciła na to uwagę
jak jej powiedziałem) ale ja to słyszę i mnie denerwuję,
Czy ktoś się z tym problemem zpotkał ?
(na oryginale tego nie ma) Myśłe że to przez DVD RB
Sprubuję DVD RB 0.56 może to coś da ?
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.08.2004, 23:49   #27
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Niektóre odtwarzacze mają problemy z tym co generowały starsze wersje DVD RB. Przejrzyj historię zmian na forum.doom9.org.
Very Low Bitrate jest raczej przeznaczona dla materiału dla którego średni bitrate jest poniżej 2000. Dla Pearl Harbor średni bitrate wychodzi chyba tuż poniżej 3000. Myślę, że warto by spróbować matrycy Jawor'a albo Kiki. Rozmycie szczegółów powinno być ciut mniejsze
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.08.2004, 22:46   #28
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
Niektóre odtwarzacze mają problemy z tym co generowały starsze wersje DVD RB. Przejrzyj historię zmian na forum.doom9.org.
Very Low Bitrate jest raczej przeznaczona dla materiału dla którego średni bitrate jest poniżej 2000. Dla Pearl Harbor średni bitrate wychodzi chyba tuż poniżej 3000. Myślę, że warto by spróbować matrycy Jawor'a albo Kiki. Rozmycie szczegółów powinno być ciut mniejsze
Wielkie dzięki za info, 3 filmy które przeszły na RB 0,55 dzwięk mają OK.
Na RB 0.50 przeszedłem jak okazało się że RB 0.55 jest wysoce niestabilny
Teraz robię próbę na RB 0.56 z matrycami na początek
jak radziłeś Jawor'a i Kiki, chcę je porównać. (inne też ale ile to czasu zajmie!)

Pozdrowienia
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2004, 08:45   #29
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Testowanie matryc na całych filmach jest faktycznie czasochłonne. Wybierz sobie jakiś ciekawy kawałek i sprawdzaj na nim (DVD RB generuje bardzo ładne avs z poszczególnymi cell'ami - wyszukaj jakieś odpowiednie sceny)
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2004, 22:18   #30
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
Testowanie matryc na całych filmach jest faktycznie czasochłonne. Wybierz sobie jakiś ciekawy kawałek i sprawdzaj na nim (DVD RB generuje bardzo ładne avs z poszczególnymi cell'ami - wyszukaj jakieś odpowiednie sceny)
Wielkie dzięki , ale o tym wiem.
Testuję na całym filmie bo nie znam kompromisów, a wiem że
kawałki filmu nie są obie równe, dlatego testuję na całym.
Taki ze mnie dziwny gość masochista.
W filmach są różne sceny "newralgiczne" a ja chcę mieć podgląd na
całość.
"Jakość przedewszystkim "

Pozdrowienia
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO