Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 20.08.2004, 22:33   #31
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To trochę bezsensu. Przecież i tak nie oglądasz za każdym razem całego filmu więc i tak nie sprawdzasz całości tylko jakieś fragmenty. Jak masz jakąś scenę z wybuchem (albo inną typu high action) to wyszukaj do kompletu jeszcze coś spokojnego, powolnego i jeszcze coś z dużą jednokolorową (lub z grubsza jednokolorową) płaszczyzną i masz właściwie komplet. Oszczędzasz w ten sposób czas i dużo łatwiej porównać efekty (porównujesz stale te same kawałki). Czasem łatwiej jest znaleźć artefakty wprowadzone przez enkoder na monitorze niż na TV (np w 2x VDubMod i jednoczesny widok na tą samą klatkę). W sumie to kluczem do testów jakościowych jest dobry dobór scen testowych. Zerknij na przykład na testy Doom'a porównujące enkodery divx. Bardzo ciekawa lektura
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.08.2004, 22:58   #32
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
To trochę bezsensu. Przecież i tak nie oglądasz za każdym razem całego filmu więc i tak nie sprawdzasz całości tylko jakieś fragmenty. Jak masz jakąś scenę z wybuchem (albo inną typu high action) to wyszukaj do kompletu jeszcze coś spokojnego, powolnego i jeszcze coś z dużą jednokolorową (lub z grubsza jednokolorową) płaszczyzną i masz właściwie komplet. Oszczędzasz w ten sposób czas i dużo łatwiej porównać efekty (porównujesz stale te same kawałki). Czasem łatwiej jest znaleźć artefakty wprowadzone przez enkoder na monitorze niż na TV (np w 2x VDubMod i jednoczesny widok na tą samą klatkę). W sumie to kluczem do testów jakościowych jest dobry dobór scen testowych. Zerknij na przykład na testy Doom'a porównujące enkodery divx. Bardzo ciekawa lektura
OK , może troche to bez sensu, ale przeglądam cały film, na podglądzie
często zatrzymując, już wiem że film filmowi nierówny i chcę sprawwdzić
wszystkie sceny (Może mam troche nie po kolei , ale cóż każdy jest inny !)
A , nie oglądam na TV , ale a projektorze.
Na Doom zerakałem , ale nie do końca wierzę + odbior na nie tym samym
"nośniku'" obrazu oczywiście .
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.08.2004, 14:09   #33
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Trochę w innym temacie związanym z Rebuilder-em ale proszę o odpowiedź.
Przy testowaniu enkodowania przy pomocy programu ReBuilder 0.56 i CCE SP v2.67.00.27 podczas uruchomienia 2 kroku w ReBuilder przy rozpoczęciu tworzenia M2V dla każdego segmentu przerabianego filmu otwiera się okno, które tutaj zamieszczam i oczekuje na decyzję. Co bym nie zrobił to przy obróbce następnego segmentu to okno uparcie powraca.
Dołączone obrazki
File Type: png CCE.PNG (13.6 KB, 255 oglądane)
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.08.2004, 22:42   #34
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez skorpion2k2
Trochę w innym temacie związanym z Rebuilder-em ale proszę o odpowiedź.
Przy testowaniu enkodowania przy pomocy programu ReBuilder 0.56 i CCE SP v2.67.00.27 podczas uruchomienia 2 kroku w ReBuilder przy rozpoczęciu tworzenia M2V dla każdego segmentu przerabianego filmu otwiera się okno, które tutaj zamieszczam i oczekuje na decyzję. Co bym nie zrobił to przy obróbce następnego segmentu to okno uparcie powraca.
Dziwne, z tym to się jeszce nie spotkałem (ale RB + CCE dopiero się uczę)
Napisz coś więcej o swoich działaniach .
Czy instalując DVD RB opierałeś się na art . "Duet DVD" ?
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.08.2004, 07:56   #35
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Czołgista
Dziwne, z tym to się jeszce nie spotkałem (ale RB + CCE dopiero się uczę)
Napisz coś więcej o swoich działaniach .
Czy instalując DVD RB opierałeś się na art . "Duet DVD" ?
Zmieniłem poprzednią wersję CCE na Cinema Craft Encoder 2.67.00.23 Trial i problem zniknął.
Tak, korzystam a art. Duet DVD.
ReBuilder pozwala na przerwanie enkodowania w dowolnej chwili. Następnie można wznowić pracę programu od miejsca przerwania. Czy mogą wystąpić jakieś uboczne konsekwencje takiego przerywania pracy?
I jeszcze jedno pytanie: w jaki sposób ustawić ReBuildera aby przerobił tylko wybrany fragment filmu z kompresją wynikającą z całego filmu? Np. cały film będzie wymagał kompresji 65% (-35%). Wybrany fragment filmu do przerobienia musi to uwzględniać.
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.08.2004, 09:49   #36
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przerwanie pracy nie pociąga za sobą żadnych skutków ubocznych (o ile w międzyczasie nie zmienisz wersji DVD RB)
Tego drugiego pytania chyba nie rozumiem.... W każdym razie nie do końca. Może pomocnym będzie RB Opt (musisz przestawić DVD RB w tryb Trzech Kroków; przejść etap Prepare; uruchomić RB Opt i wczytać do niego pliki wygenerowane przez DVD RB -- możesz teraz pozmieniać sobie parametry kodowania poszczególnych Cell czy VTSów jak już skończysz w RB Opt wracasz do DVD RB i klikasz na Encode)
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.08.2004, 11:13   #37
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
Testowanie matryc na całych filmach jest faktycznie czasochłonne. Wybierz sobie jakiś ciekawy kawałek i sprawdzaj na nim (DVD RB generuje bardzo ładne avs z poszczególnymi cell'ami - wyszukaj jakieś odpowiednie sceny)
Dziekuję za odpowiedź. Może nie wyjaśniłem tego dokładnie w drugim pytaniu. Pytanie było związane z Twoim postem j.w.
Nie chcę testować całego filmu tylko wybrane fragment. Oczywiście mogę najpierw wyciąć kawałek filmu innym softem, ale wówczas ReBuilder nie ma co kompresować, ponieważ DVD5 zmieści bez żadnej kompresji każdy kawałek filmu. Zgodnie z tym co kilka postów wcześniej napisałeś - można testować tylko wybrany kawałek. Rozumiem, że stopień kompresji dla tego kawałka powinien być taki jak by był w przypadku kiedy przerabiam cały film. Chyba, że miałeś na myśli, że w RB Opt ustawiam dla wybranego kawałka stopień kompresji ("z sufitu").
Inne pytanie: Dla enkodera QuEnc są do wyboru 3 matryce w ReBuilder, natomiast dla CCE nie ma takiego wyboru. Czy to znaczy, że nie mogę użyć innej matrycy w przypadku CCE?
Pozdrawiam
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.08.2004, 11:57   #38
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Do podmiany matryc w CCE trzeba wykorzystać CCE Patcher'a (zdaje się, że RB Opt również pozwala na podmianę matryc).
DVD RB dla każdego Cell-ID generuje plik avs i ecl. Cell-IDy mniej więcej będą odpowiadać rozdziałom na oryginalnej płytce (czasem mogą być mniejsze). Mówiąc o testach na mniejszych kawałkach (w tym kontekście) miałem na myśli właśnie pojedyncze Cell'e. Bitrate i inne parametry CCE są zapisane w pliku ECL. Wystarczy więc wczytać do CCE takiego ECL'a i pobawić się z matrycami czy dowolnymi innymi parametrami enkodera.
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.08.2004, 12:23   #39
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ideJ dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2004, 00:48   #40
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Bawiłem się ostatnio matrycami:
Film "Pearl harbor" - dobry do testów 3h + b.dobra jakość
oryginału + dymy, mgły, trawy i zboża, małe ciemne obiekty na jasnym tle,
ciemne sceny ... ogólnie dobty komplet do testowania.

"standard" (6 pkt.)
"very low bitrate" (7-8 pkt.)
"Jawor`s 1cd quntizatiom matrix" (9 pkt.)
"kika comic high" (7-8 pkt.)
Skalę założyłem na 10 pkt. max. ,

Skala 10-cio pkt. , punktacja oczywiście oparta o subiektywne odczucia.

Najbardziej spodobała mi się matryca Jawor`a, niezwykła ostorść
i szczegułowość przy niedużym podniesieniu ziarnistości
i jak ja to nazywam "niepokojem" w obrazie + żadkoi słabo widoczne
artefakty , głównie tam gdzie detali dużo + dużu kontrast międzt nimi.
Ale jak dla mnie ostrość i szczegółówość kopii wynagradzają te straty.
Nie czarujmy się film taki jak PH jest trochę za długi by bez widocznego
pogorszenia wpakować go na 4,7 .

Tak na koniec to fajnie jes się w to bawić i fajna jest
matryca Jawora.

Teraz będę ją chciał przetestować na krótszych filmach ,
bo na innych forach czytałem że z krótkimi filmami nie jest
tak różowo ( z tą matrycą ).

Jak ktoś ma doświadczenia z matrycami to proszę się podzielić opiniami .
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2004, 08:43   #41
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dziekuję za podanie wyników testów przprowadzonych przez Ciebie. Wymagały dużo czasu i pracy. Czy jesteś pewien, że zmiana matryc nie wpłynie w jakiś sposób na odtwarzanie w stacjonarnych DVD?
Jestem zdziwiony niską punktacją w matrycy standard (6 punktów). Ile przebiegów: 8?.
Ja ten film robiłem przy 6 brzebiegach i w Twojej skali ocen dałbym 9 (http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=38875).
Ale może jest to powodem zastosowania CCE 2.67.00.23, a może oglądanie z projektora na dużym ekranie uwydatnia różnice.
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2004, 23:55   #42
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez skorpion2k2
Dziekuję za podanie wyników testów przprowadzonych przez Ciebie. Wymagały dużo czasu i pracy. Czy jesteś pewien, że zmiana matryc nie wpłynie w jakiś sposób na odtwarzanie w stacjonarnych DVD?
Jestem zdziwiony niską punktacją w matrycy standard (6 punktów). Ile przebiegów: 8?.
Ja ten film robiłem przy 6 brzebiegach i w Twojej skali ocen dałbym 9 (http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=38875).
Ale może jest to powodem zastosowania CCE 2.67.00.23, a może oglądanie z projektora na dużym ekranie uwydatnia różnice.

Zmiana matryc nie ma znaczenia dla stacjonarnych (jak dotąd nic
na ten temat nie znalazłem) no chyba że K DVD , ale ja się w to nie bawię
do podobno własnie są problemy.
Co do niskiej oceny matrycy standard to nie jest tak do końca,
napisałem przecież że są to moje subiektywne oceny , jak ktoś inny
by to oglądał punktacja mogła by się różnić.
(ok zwołam kilku kumpli i na nich też przetestuję )
Specjalnie wziołem do testów PH bo wiem że kopia tak długiego filmu
zawsze będzie gorsza od org. , chodzi mi o to żeby zrobić kopię
której jakość będzie na tyle zadawalająca by nie było potrzeby
dzielenia filmu na 2 DVD.

Ok z technicznego punktu widzenia wszystkie te matryce reprezentują ten sam poziom. Co by nie robić i tak około 1.5 GB idzie do śmieci ,
bo przecież to kompresja stratna i ze stratami należy się liczyć .
(Ja trochę przyciołem napisy bo nie lubię czytać listy płac na której nie jestem)
Natomiast zauważyłem że matryce inne niż standard dają "czegoś" więcej by "czegoś innego" trochę zabrać.
Ja lubię ostry obraz i mogę się pogodzić z jej niedoskonałościami w innych składnikach obrazu (coś za coś) dlatego najbardziej spodobała mi się matryca Jawora.
Oczywiście matrycy idealnej dalej będę poszukiwał, dla mnie jak na razie Jawor to Nr 1 .
Teraz właśnie "robię" PH na matrycy Jawora na 10 pass, ciekaw jestem czy zobaczę różnicę.
A co do różnic przy ocenie na dużym ekranie a na zrzutach klatek na kompie , to mniej więcej tak jak wykresy kprobe (chyba tak to się pisze) a rzeczywistością.
Nie wszystko co na zrzutach wygląda nieciekawie kiepsko wychodzi przy projekcji i na odwrót.

Nawiązując , czy wersja CCE ma wpływ na jakość ? tego jeszcze nie sprawdzałem.
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.08.2004, 09:56   #43
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W części dotyczącej video KDVD to głównie zmiana długości GOPów (i tego najczęściej nie trawią stacjonarne odtwarzacze). Matryce można sobie swobodnie podmieniać (nie jestem pewien ale zdaje się, że nawet każdy Cell ID i/lub VOB ID mogą mieć inną matrycę) i wszystkie stacjonarne odtwarzacze dadzą sobie z tym radę.
Testów co prawda nie robiłem jednak różnice między wersjami to głównie kwestia wydajności. Wersje 2.6x mają standardowo nieco inne matryce (i z tego tytułu mogą wynikać różnice w jakości).
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.08.2004, 23:31   #44
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Z przyczyn "techniczno-rodzinnych" nie napiszę o porównaniu PH matryca Jawora 8pass & 10 pass.
Ale tak wtrące co do zgodności matryc ze stacjonarnymi DVD, co do Mpeg-2
to dalej nic nie znalazłem niepokojącego ale znalazłem coś o Xvid i stacjonarnych + matryce .

http://www.divx.howto.pl/modules.php...ewtopic&t=2661

Teraz "robię" (w trakcie) K-Pax na matrycy Jawora , 7 pass.
Sam jestem ciekaw.
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.09.2004, 00:18   #45
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Tak w zasadzie to już prawie nie mam problemów z RB , no chyba że przcinający się dzwięk , ale nad tym sam pracuję , jak nie dam rady to będę krzyczał na forum. Jak na razie (poza dzwiękiem) zajmuję się próbami matryc i tp.
ale ten temat nie jest najlepszy do tego typu zwieżeń więc ciągnę dalej na :
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=38875

Ale tak to co jest z tym dzwiękiem ? przycina się i już , robiłem na RB 50, 55, 56 i wszędzie to samo ! za każdym podejściem w innym miejscu ! Ale jest jedna prawidłowość około 90% przcięć zdaża się w pierwszych 5 - 10 min filmu ?
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO