Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 28.10.2004, 16:44   #1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 02.10.2004
Posty: 10
sycz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wink Problem z Tche Filmmachine-HELP PLEASE!

Witajcie mam pewien problem z programem tche filmmachine a chodzi mianowicie ze podzczas konwersji filmu avi na dvd wyskakuje mi ze za malo jest miejsca na dysku a mam specjalnie zostawione 16 gb na ten celw koncu ile trzeba miec pozostawionego mijsca na dysku przyjmujac ze chcemy aby film wszedl na plytke 4.7 gb?czy ilosc przebiegow CCE ma wplyw na to??z gory serdeczne dzieki!!!!
sycz jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.10.2004, 18:19   #2
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez sycz
Witajcie mam pewien problem z programem tche filmmachine a chodzi mianowicie ze podzczas konwersji filmu avi na dvd wyskakuje mi ze za malo jest miejsca na dysku a mam specjalnie zostawione 16 gb na ten celw koncu ile trzeba miec pozostawionego mijsca na dysku przyjmujac ze chcemy aby film wszedl na plytke 4.7 gb?czy ilosc przebiegow CCE ma wplyw na to??z gory serdeczne dzieki!!!!
Nieznam tego programu , ale z opisu problemu myśle że zmiana systemu plików z fat32 na NTSF może pomóc.
__________________
Czołgi --> Strona Czołgiem!
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.10.2004, 20:43   #3
Banned
 
Avatar użytkownika maj3
 
Data rejestracji: 02.10.2004
Posty: 651
maj3 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
po pierwsze jakie avi
bo jak dv.avi to nic dziwnego
1 h=13GB
maj3 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.10.2004, 21:00   #4
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 02.10.2004
Posty: 10
sycz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
zwyczajny film avi 700mb .
sycz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.10.2004, 21:37   #5
Banned
 
Avatar użytkownika maj3
 
Data rejestracji: 02.10.2004
Posty: 651
maj3 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
co to jest normalne avi ?dvx.avi , mpg.avi, dv.avi etc.
inaczej ile trwa ten film
maj3 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.10.2004, 22:22   #6
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 02.10.2004
Posty: 10
sycz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
zwyczajny divx avi o dlugosci 90min.
sycz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.10.2004, 23:15   #7
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
No ładnie !
Kolego sycz , jak niewiesz jak zadawać pytania to najpierw przeczytaj
TUTAJ
Próbowałem pomóc , ale niestety nie napisałeś jaki system plików masz na HDD.
__________________
Czołgi --> Strona Czołgiem!
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.10.2004, 23:42   #8
Banned
 
Avatar użytkownika maj3
 
Data rejestracji: 02.10.2004
Posty: 651
maj3 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez sycz
zwyczajny divx avi o dlugosci 90min.
no to 90 min naj jakości nie wejdzie na płytkę dvd 4,7
trzeba zejśc z jakości
daj bitrate w granica 6000-7500 kb/s powinno się zmiescić
albo jak nie masz opcji dokładnego okreslania wielkości bitrate dla jakości
to daj srednią jakość robienia
a wtedy nawet mając system FAT-32(co ogranicza wielkość 1 pliku do 4GB) co sugeruje pancerny powinno być ok
maj3 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2004, 09:23   #9
Bywalec
 
Data rejestracji: 17.10.2004
Posty: 66
ocobiega zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na fat 32 nie będzie ok bo wtedy utnie nam fragment filmu ten powyżej 4 GB (sprawdzone).
Problem braku miejsca jest dość prosty. Film Machine tworzy sporo plików tymczasowych więc nawet 16 GB może w niektórych przypadkach być za mało.
Policzmy:
Ekstrakcja audio i enkodowanie tego audio do dolby digital to od ~300 MB do nawet 1 GB (w zależności jakie to audio , czy stereo czy ac3 5.1)
Kodowanie wideo (ilość przebiegów cce nie ma znaczenia) to ok 4 GB
Teraz FilmMachine muxuje wideo z audio co zabiera nam kolejne 4,38 GB (zakładam że wyliczył bitrate tak by wykorzystać całą pojemność płyty)
No i wreszcie authoring płyty (na tym etapie dopiero powstają voby) na który potrzebujemy kolejne 4,38 GB

To co wyliczyłem do tej pory daje nam już około 15 GB a jeżeli nasz film jest w NTSC to jeżeli dobrze pamiętam dochodzi jeszcze jeden etap konwersji nazywający się pulldown który zamienia nam już przekodowanie wideo z 23,976 fps na 29,756 fps wymagane przez standard dvd-video. Na ten etap konwersji potrzebujemy kolejne ok. ~4 GB.
Podsumowując najlepiej mieć na ten cel nie mniej niż 20 GB wolnego miejsca.

Ps. Czas trwania filmu czy to 90 min czy 130 min nie ma przy tym większego znaczenia.
ocobiega jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2005, 13:26   #10
Żabol
 
Avatar użytkownika frog
 
Data rejestracji: 27.04.2003
Lokalizacja: Zabrze
Posty: 2,167
frog niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Koledzy mam podobny problem co kolega sycz Nie wiem czemu. Mam wolnego 27GB ? A chce zamienic avi Zrobmy sobie wnuka ok 733MB na dvd i film machine po czasie kodowania wywala blad ze nie moze zapisac bo malo miejsc a patrze na dysk i zajal narazie tylko 4GB z tych 27 dostepnych.. w LOGU z TFM mam napisane tak :
++ WARN: Target data rate lower than computed requirement!
++ WARN: N.b. a 20% or so discrepancy in variable bit-rate
++ WARN: streams is common and harmless provided no time-outs will occur
...
W film machine jeszcze mam wlaczona opcje delete temporary files zeby zaoszczedzac miejsce no ale nic z tego dalej mu malo !. Czy to moze byc spowodowan ze mam FAT32 a nie NTFSA ? Jesli mam zamieniac na NTFS to musze wszystkie partycje np tam gdzie jest zainstalowany FILM MACHINE czy starczy tylko ta gdzie beda zapisywane pliki z film machine tam gdzie sie podaje katalog sciezke do plikow ?
__________________

HARDSTYLE IS MY STYLE !!!
frog jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2005, 13:47   #11
_____________________
 
Avatar użytkownika qfir
 
Data rejestracji: 03.01.2005
Posty: 714
qfir zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez frog
Koledzy mam podobny problem co kolega sycz Nie wiem czemu. Mam wolnego 27GB ? A chce zamienic avi Zrobmy sobie wnuka ok 733MB na dvd i film machine po czasie kodowania wywala blad ze nie moze zapisac bo malo miejsc a patrze na dysk i zajal narazie tylko 4GB z tych 27 dostepnych.. w LOGU z TFM mam napisane tak :
++ WARN: Target data rate lower than computed requirement!
++ WARN: N.b. a 20% or so discrepancy in variable bit-rate
++ WARN: streams is common and harmless provided no time-outs will occur
...
W film machine jeszcze mam wlaczona opcje delete temporary files zeby zaoszczedzac miejsce no ale nic z tego dalej mu malo !. Czy to moze byc spowodowan ze mam FAT32 a nie NTFSA ? Jesli mam zamieniac na NTFS to musze wszystkie partycje np tam gdzie jest zainstalowany FILM MACHINE czy starczy tylko ta gdzie beda zapisywane pliki z film machine tam gdzie sie podaje katalog sciezke do plikow ?
to jest spowodowane wlasnie tym ze masz FAT32 a nie NTFS. Wystarczy ze zmienisz tylka to partycje na ktora bedzie zapisywany film.
qfir jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2005, 18:34   #12
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.07.2004
Posty: 30
Traper2000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cześć...!!!
Zaznacz w TFM w opcjach/other "delete temporary files to save disk space" i będzie OK. (normalnie program tworzy *.m2v, kilka razy plik *.mpg i voby po 4.3GB co razem daje nawet 20GB.
Pozdr...
Traper2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2005, 21:44   #13
Żabol
 
Avatar użytkownika frog
 
Data rejestracji: 27.04.2003
Lokalizacja: Zabrze
Posty: 2,167
frog niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
traper no mialem to zaznaczone. dobra zrobilem partycje na ntfs i narazie idzie wiec chybva to bylo to. zobaczymy efekt koncowy
__________________

HARDSTYLE IS MY STYLE !!!
frog jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.02.2005, 06:29   #14
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.07.2004
Posty: 30
Traper2000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez frog
traper no mialem to zaznaczone. dobra zrobilem partycje na ntfs i narazie idzie wiec chybva to bylo to. zobaczymy efekt koncowy
Cześć.
Ja mam WinXP, dysk 80GB podzielony 20/60 i wszystko na fat32 więc trochę się zdziwiłem, że system plików ma w tym przypadku jakieś znaczenie. Ostatnio coś robiłem na pliku 26GB i żadnego problemu nie było.
Traper2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.02.2005, 14:47   #15
Bywalec
 
Data rejestracji: 23.07.2003
Lokalizacja: Opole
Posty: 40
Zibi1970 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a mnie filmmachine dziala nawet jak mam niewiele ponad 10 GB.
ktos tam wczesniej wymienial ile jaka operacja zajmuje GB. ze dzwiek tyle, ze przegranie tyle, authoruing tyle. troche to bzdura. z moich doswiadczen wynika ze nie program zgrywa osobno dzwiek i film co zajmuje okolo 5 GB a potem juz produkuje voby czyli kolejne 5 GB. nie ma zadnych posrednich obliczen o wadze kilku GB i nie ma znaczenia czy przerabia z ntsc czy inne *******y. moj system to xp z sp1. partycje fat 32.
Zibi1970 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO