Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 10.07.2005, 13:09   #1
PaTus
Bywalec

Data rejestracji: 09.11.2004
PaTus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
problem ze scenarist!

Mam problem ze złożeniem filmu. Scenarist generuje błędy, które wkleiłem poniżej:

Error Video or Audio Buffer underflow: (Dts: 3136254, SCR 3136398)
Error dvd_mux : DoMux Multiplexing Error
Error Terminated Multiplexing (holy.scn-VTS_01_PGC_01_t.vob).
Error Total bitrate is too HIGH. Please reduce the stream bitrate or the number of stream.
Error Multiplex is failed.
Info Multiplexing failed, Track<VTS_01_PGC_01>

Error MuxFromDB:MuxVTS failed
Error Multiplex failed
Error DVD files could not be created

Czy da się ten problem jeszcze wyeliminować na tym poziomie czy czeka mnie ponowna kompresja?

serdecznie pozdrawiam
PaTus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.07.2005, 22:12   #2
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie da się wyeliminować... Masz zbyt duży bitrate jak poskładasz wszystko do kupy...
Czyli czeka Cię ponowna kompresja...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.07.2005, 21:24   #3
PaTus
Bywalec

dzięki, ale czegoś nie rozumiem, tzn. że scenarist ma ograniczenia względem wysokości bitrate?

Jest to film holyman, który nieznacznie wykracza poza wartość płyty dvd5 a mimo tego użyto płyty dvd9. Cokolwiek będę robić to birate i tak będzie wysoki.
Przed kodowaniem, przypadkowo zaznaczyłem top filed first, a film ma charakter progresywny, czy to może mieć jakiś związek ze wspomnianym błędem?

tak przy okazji, nie bardzo potrafię się posługiwać parametrem "top filed first", w jakich sytuacjach się tego używa? ponadto ciekawi mnie jedna rzecz,... czy ma się w ogóle jakiś wpływ z poziomu batchccews lub docce na quantscale: nonlinear/linear. Ja jestem zdania ze najlepiej zrobić tak żeby kopia miała te same parametry video co oryginał, lecz czasami ten wspomniany wcześniej parametr zmienia się bez możliwości regulacji, chyba że coś przeoczyłem.

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Stary 12.07.2005, 22:07   #4
1stwasp
Redakcja

10080kbps jest maksymalnym bitrate dla plików VOB jako całości...
9800kbps jest maksymalnym bitrate dla plików elementarnych dodanych razem (tzn. bitrate ścieżki audio + bitrate video, itd...) - jeżeli zmultipleksujesz je razem to finalne pliki VOB bedą miały nieco większy bitrate z uwagi na dodatkowe dane (mozna je nazwać opakowanie całosci) zawarte w VOBach - stąd ta mała róznica...

"Przed kodowaniem, przypadkowo zaznaczyłem top filed first, a film ma charakter progresywny, czy to może mieć jakiś związek ze wspomnianym błędem?"

Nie..

"tak przy okazji, nie bardzo potrafię się posługiwać parametrem "top filed first", "

To zależy od materiału... można to sprawdzić... jakim programem to gdzieś było na forum....

Pozdrawiam!
Stary 21.07.2005, 10:17   #5
PaTus
Bywalec

"Error Total bitrate is too HIGH. Please reduce the stream bitrate or the number of stream"

Niestety, męczę się tym błędem już spory okres czasu i nie mogę sobie poradzić. Robiłem 3 razy ponowną kompresję i nic, wciąż to samo. Nie dotykałem jedynie skryptu .scp, czy może w tym powinienem dokonać jakiś zmian ręcznie?

utknąłem i proszę o poradę
pozdrawiam
Stary 21.07.2005, 14:05   #6
1stwasp
Redakcja

Jasne - bo wciąż masz za duży bitrate...

Puść ponowną kompresję wg tego co napisałem powyżej, dodatkowo w koderze zaznacz Use Closed GOP i ogranicz długosc GOP do 15 (dla PAL, 18 dla NTSC).
Zobacz jaką przepływność ma Twoje audio i do tego dobierz przepływnośc Video - ta ostatnia nie powinna przekraczać 8Mbps max (nawet jeżeli przepływność audio jest tak mała, że mozna większą wartość ustawić). Danie jej większej NIC nie zmienia w jakości, a moze powodować przypadkowe przekroczenie maksymalnej wartości bitrate.

Pozdrawiam!
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: