![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.11.2004
![]() |
problem ze scenarist!
Mam problem ze złożeniem filmu. Scenarist generuje błędy, które wkleiłem poniżej:
Error Video or Audio Buffer underflow: (Dts: 3136254, SCR 3136398) Error dvd_mux : DoMux Multiplexing Error Error Terminated Multiplexing (holy.scn-VTS_01_PGC_01_t.vob). Error Total bitrate is too HIGH. Please reduce the stream bitrate or the number of stream. Error Multiplex is failed. Info Multiplexing failed, Track<VTS_01_PGC_01> Error MuxFromDB:MuxVTS failed Error Multiplex failed Error DVD files could not be created Czy da się ten problem jeszcze wyeliminować na tym poziomie czy czeka mnie ponowna kompresja? serdecznie pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Nie da się wyeliminować... Masz zbyt duży bitrate jak poskładasz wszystko do kupy...
Czyli czeka Cię ponowna kompresja... Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
dzięki, ale czegoś nie rozumiem, tzn. że scenarist ma ograniczenia względem wysokości bitrate?
Jest to film holyman, który nieznacznie wykracza poza wartość płyty dvd5 a mimo tego użyto płyty dvd9. Cokolwiek będę robić to birate i tak będzie wysoki. Przed kodowaniem, przypadkowo zaznaczyłem top filed first, a film ma charakter progresywny, czy to może mieć jakiś związek ze wspomnianym błędem? tak przy okazji, nie bardzo potrafię się posługiwać parametrem "top filed first", w jakich sytuacjach się tego używa? ponadto ciekawi mnie jedna rzecz,... czy ma się w ogóle jakiś wpływ z poziomu batchccews lub docce na quantscale: nonlinear/linear. Ja jestem zdania ze najlepiej zrobić tak żeby kopia miała te same parametry video co oryginał, lecz czasami ten wspomniany wcześniej parametr zmienia się bez możliwości regulacji, chyba że coś przeoczyłem. Z góry dziękuje za pomoc Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Redakcja
![]() |
10080kbps jest maksymalnym bitrate dla plików VOB jako całości...
9800kbps jest maksymalnym bitrate dla plików elementarnych dodanych razem (tzn. bitrate ścieżki audio + bitrate video, itd...) - jeżeli zmultipleksujesz je razem to finalne pliki VOB bedą miały nieco większy bitrate z uwagi na dodatkowe dane (mozna je nazwać opakowanie całosci) zawarte w VOBach - stąd ta mała róznica... "Przed kodowaniem, przypadkowo zaznaczyłem top filed first, a film ma charakter progresywny, czy to może mieć jakiś związek ze wspomnianym błędem?" Nie.. "tak przy okazji, nie bardzo potrafię się posługiwać parametrem "top filed first", " To zależy od materiału... można to sprawdzić... jakim programem to gdzieś było na forum.... Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
"Error Total bitrate is too HIGH. Please reduce the stream bitrate or the number of stream"
Niestety, męczę się tym błędem już spory okres czasu i nie mogę sobie poradzić. Robiłem 3 razy ponowną kompresję i nic, wciąż to samo. Nie dotykałem jedynie skryptu .scp, czy może w tym powinienem dokonać jakiś zmian ręcznie? utknąłem i proszę o poradę pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Redakcja
![]() |
Jasne - bo wciąż masz za duży bitrate...
Puść ponowną kompresję wg tego co napisałem powyżej, dodatkowo w koderze zaznacz Use Closed GOP i ogranicz długosc GOP do 15 (dla PAL, 18 dla NTSC). Zobacz jaką przepływność ma Twoje audio i do tego dobierz przepływnośc Video - ta ostatnia nie powinna przekraczać 8Mbps max (nawet jeżeli przepływność audio jest tak mała, że mozna większą wartość ustawić). Danie jej większej NIC nie zmienia w jakości, a moze powodować przypadkowe przekroczenie maksymalnej wartości bitrate. Pozdrawiam!
![]() |
![]() |
![]() |
|
|