![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 01.08.2004
![]() |
Program TMPGEnc DVD Author
Mam problem z odtwarzaniem stworzonych w tym programie filmów na stacjonarnym DVD. Ale po kolei:
1. Zgrywam z satelity teledyski w formacie mpeg2 2. Jeśli trzeba "przycinam" je (początki i końcówki) 3. Tworzę kompilację DVD 4. Wypalam płytkę w NERO 6 Nie zawsze ale niektóre teledyski zacinają się, tak samo jest (a nawet gorzej) z filmami z kamery DV. Jeśli nie przycinam i nie wycinam zbędnych scenek (co jest przktycznie niemożliwe) zacięć jest mniej. Jest to bardzo widoczne, film potrafi się zaciąć na 1-2 sekundy. Jeśli ktoś wie jak rozwiązać ten problem, spotkał się z nim - proszę o rady.
Człowiek całe życie się uczy i , i tak głupi umiera !! Ostatnio zmieniany przez vojt : 27.11.2004 o godz. 16:35 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
..: DVD-VIDEO :..
Data rejestracji: 20.08.2003
![]() |
Proponuję użyć do obcinania softu z tej samej stajni: Tmpgenc (w skrócie: uruchamiasz Tmpgenc, zamykasz kreatora następnie file opcja MPEG Tools... Merge & Cut dalej powinieneś sobie poradzić bez problemów) natomiast TMPGEnc DVD Author możesz zrobić athoring i wypalić to później w nero.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 04.04.2004
![]() |
A może zmiana wersji cos pomożew - z tego co pamiętam to pare wersji było wadliwych ( nie przyjmowały plików ac3 i mpg, źle robiły linki do mennu itp.)
najlepiej ściągnij wersję TDA-1.5.13.44-install-EN.exe - może to coś pomoże :-) pozdro
![]() |
#4 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Chodzi Ci o ten program ? (jeśli tak to która wersja ?) ![]() Czy zacinanie się filmu jest spowodowane wycinaniem scen ?
Człowiek całe życie się uczy i , i tak głupi umiera !! Ostatnio zmieniany przez vojt : 27.11.2004 o godz. 15:37 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Tak chodzi o ten soft, ja używam 2.521.58.169 wycinanie scen nie powinno mieć znaczenia, sam przycinam teledyski i nic mi się nie zacina.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
Nie chodzi o to jakiej nagrywarki używasz tylko jakiego softu do cięcia. Zacznij używać Tmpgenc 2.521.58.169 i powinno być ok, przynajmniej u mnie tak jest.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
z jaką prędkością wypalasz filmy DVD ?
Mam Nec'a ND-1100A ale pali wszystko OK tak więc max x4 i tak powinno się nagrywać filmy. Jak masz możliwość to wypal materiał na DVD+/-RW i sprawdź jak działa, no chyba że stacjonarny ci RW nie przyjmuje. Daj znać co ci wyszło. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
![]() |
Jak zatwierdzić to wycięcie ?
Np: jeśli chcesz wyciąć pierwsze 5s to ustawiasz w miejscu gdzie chcesz uciąć to wciskasz lewy nawiasik i OK, natomiast koniec pliku, ustawiasz tam gdzie się kończy prawy nawiasik i OK. I to wszystko ![]() Ostatnio zmieniany przez pit0202 : 27.11.2004 o godz. 19:49 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
Wypaliłem pare teledysków i niestety tną się na stacjonarnym DVD. Nie wiem czym to jest spowodowane.Być może starszy typ odtwarzacza sprawia problemy. Dzięki za pomoc. (chociaż czegoś nowego się dowiedziałem o TMPGEnc)
![]() |
#13 |
![]() |
A materiał zgrany się nie zacina? sprawdź to co nagrałeś na innym stacjonarnym DVD.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Zakładka - Output - Begin Output - wyrzuca komunikat takiej treści: ![]() W tunerze TV mam parametry zrzutu ustawione na maximum (10 000) Czyli wygląda na to że zgrywam ze zbyt dużym bitrate. Czy w TMPGEnc jest możliwość zmniejszenia bitrate plików mpeg2 ?
Człowiek całe życie się uczy i , i tak głupi umiera !! Ostatnio zmieniany przez vojt : 27.11.2004 o godz. 20:52 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() |
Czy w TMPGEnc jest możliwość zmniejszenia bitrate plików mpeg2 ?
Proponuję zmniejszyć bitrate przy tunerze na 9500kbps , w Tmpgenc możesz wybrać opcję za pomocą kreatra DVD (PAL) ale to będzie mimo wszystko kompresja. Ewentualnie możesz spróbować przekonwertować materiał do DV za pomocą Pinnacle Studio z tym że będziesz potrzebował dużo miejsca na twardym i dobrze by było robić to w systemie plików NTFS bo na FAT32 jest ograniczenie przy 4GB=4096MB i materiał zostanie podzielony jeśli przekroczy magiczne 4GB. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|