![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.08.2004
![]() |
Tryb 16:9 !!! Pytanie
Mam kamerę miniDV Samsunga, która rejestruje obraz w formacie 4:3. Posiada opcję "KINO" ale polega ona jedynie na obcięciu kadru na górze i na dole.
Filmy kręcone kamerką wypalam na krążkach DVD. CZY JEST MOŻLIWOŚĆ TWORZENIA TAKICH FILMÓW W FORMACIE 16:9 JEŚLI OBRAZ Z KAMERY MA STOSUNEK 4:3 ?
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Jest. Tylko po co? Naruszysz tylko aspect ratio materiału i w efekcie dostaniesz zniekształcone postacie.
|
|
|
|
#3 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.08.2004
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Chyba musisz skorzystać z AviSynth'a. Czeka Cię trochę eksperymentów. Przy pomocy Crop'a musiałbyć obciąć a potem powiększyć to co zostało do rozmiarów D1 (720x576) Przez chwilę próbowałem wymyślić jak to policzyć ale ciężko mi idzie
Po takiej operacji na komputerze obraz będzie wyglądał dziwnie (monitor ma AR 1:1) dlatego dobrze by było jakbyś znalazł wersję mplayer'a, która potrafi czytać skrypty AVS. Chodzi głównie o to by wymusić w odtwarzaczu AR 16:9. Linuksowy mplayer (i jego porty pod win32) to potrafią być może Media Player Classic też. Właśnie sobie skojarzyłem jeszcze jedną rzecz... Materiał DV jest przeważnie z przeplotem, co oznacza, że powinieneś najpierw rozbić klatkę na poszczególne pola, zmienić rozmiar i połączyć z powrotem. Szczerze mówiąc to więcej z tym zachodu niż to warte..... (bez urazy)
|
|
![]() |
|
|