Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 06.07.2004, 12:51   #1
SabaT74
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.07.2004
SabaT74 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Digital8 do DVD w Movie Factory3

Witam!
Mam problem z tworzniem plytki DVD w Movie Factory3. Zrzucam material filmowy z kamery Digital8 przez FireWire uzywajac wlasnie MF3. Do tego momentu wszystko jest ok. Jakosc materialu wyglda na kompie zadowalajaco. Natomiast problemy zacyznaja sie przy authoringu (chyba) po zrobieniu menu i wlaczeniu podgladu projektu obraz tak ma pogorszona jakosc (i nie mowie o przeplocie) widac to totalnie po nagraniu plytki...jakosc jest zenujaca..pikseloza i koszmarne plamy pojawiajace sie i znikajace. Nie wiem w ktorym momencie cos zle robie. Zrzucajac obraz ustawialem jakosc GOOD QUALITY przy biracie 4000...na kompie uzyskuje dobry material ale po nagraniu na plytke dvd kaszana tak jakby przy nagrywaniu konwertowal material do gorszej jakosci? Dlaczego tak sie dzieje? Totalnie zglupialem i nie wiem czemu? Prosze o pomoc. Mam P4 3.2Ghz 512 RAM Winfasta 5950 Ultra. Sprzet chyba dobry... PS..nie wiem czy to ma znaczenie bo kasetka z materialem zrodlowym jest Hi8 ale przepuszczam to przez kamere Digital8 wiec to i tak cyfrowo leci...poza tym jak pisalem wyszej po zrzuceniu materialu jakosc wizualnie zadowalajaca...pomocy!!!
SabaT74 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.07.2004, 14:44   #2
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
nie wiem na ile jestes zaawansowany, ale:
1. do czego to wyrzucasz ustawiajac to GOOD QUALITY wyrzucic do mpega albo m2p, albo czegos w tym stylu (tak zeby Ci to lyknal program do authoringu), zadneg DIVXy, bo tez niektorzy tak robia, i trzeba ponownie kodowac przy authoringu, co u Ciebie moglo miec miejsce.
2. 4000 to malo, chyba ze robisz VBR, ale zostaw lepiej CBR (staly bitrate) jezeli masz do nagrania nie wiecej niz 1h filmu. ustaw 9000 (max jakosc) i zobacz jak wtedy bedzie.
3. jakim kodekiem robisz to dvd? polecam canopus procodera, rowniez cinema craft encoder, mniej nadaje sie kodek mainconceptu.
4. sprzet nie gra tu zadnej roli
5. przeplot ma byc, nie ruszaj go i bedzie ok
6. na tv film nagrany na plytke powinien wygladac lepiej niz na monitorze.
Stary 06.07.2004, 22:15   #3
Sandra5s
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.01.2004
Sandra5s w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cześć.

mam kamerę digital8 ale ja robię to trochę na około to znaczy materiał ściągam, obrabiam i kompresuję do mpeg w videostudio, a w movie factory tylko składam płytę. I najwazniejsze dla mnie : zawsze ustawiam w preferencjach najlepszą jakość(bitrate min. 7000).
rodzina jest zadowolona z wyników
A ha sprawdź w ustawieniach czy MF nie robi dodatkowej kompresji materiału (nie zawsze jest to potrzebne)
Sandra
Sandra5s jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.07.2004, 08:15   #4
SabaT74
Nowy na forum

Do PYSKONA:
Ok moze to troche haotycznie opisalem sprobuje lepiej..zeby byla jasna sprawa
Po pierwsze kasetka jest nagrana na analogowej kamerzez Hi8 i trwa 90 min
stad kombinacje zeby mniejszy birate...ma sie zmiescic na jednej plycie
Po drugie zrzucalem to uzywajac kamety Digital8 bo tak latwiej (jeden kabel i cyfrowo czyli bez stratnie)
Po trzecie zrzucalem to w movie factory a GOOD QUALITY to taki szablon ustawien czyli konkretnie 4000 birate przy vbr od 1777 do 7000...zrzucanie
jest od razu do formatu DVD (mpeg2).
Po czwarte nie wiem jaki kodek bo movie factory to taki soft dla "wszystkich" klikasz pare razy i sie robi.

Ok teraz chyba lepiej to przedstawilem....troche juz poczytalem i wyglada na to ze zrzucanie przy jednoczesnej kompresji to chyba zly pomysl...chcialem szybko i przyjemnie ale chyba nie obejdzie sie bez zrzucenia materialu jako DV i potem kompresja do odpowiedniego formatu? czy moze jednak jakos mozna polaczyc zrzucanie z konwertowniem w realtime.

No i na koniec ta sprawa jakosci...pewnie to za maly birate...ale dlaczego podglad materialu zrzuconego jest oki a po nagraniu bleee...juz nawet przy pogladzie authoringu w movie factory widac gorsza jakosc.

Planuje zrzucic material w formacie DV i zakodowac w TMPGen...chociaz nie usmiecha mi sie robic to dwufazowo..tak czy inaczej dzieki za zaangazowanie i czekam na jakies rozwiazanie
DO Sandra5s:
Hmm...nie probowalem robic tego w videostudio..rozumiem ze zrzucasz to w formacie DV obrabiasz i potem dopiero do formatu mpeg2....birate min 7000 jest cool ale da sie przy takim zmiescic kasetke 90min na plyte? Poza tym nie wiem jak MF moglby robic dodatkowa kompresje...w czasie nagrywania plytki sa komunikaty ze cos tam "calculating" i cos z meny i potem nagrywa...nie pisze ze konwertuje wiec chyba tego nie robi ..ale w takim razie dlaczego taka g... jakosc. sprobuje jeszcze to co ty zrobilas a potem pobawie sie TMPGEnc...dzieki i do przeczytania
Stary 07.07.2004, 08:23   #5
SabaT74
Nowy na forum

Do PYSKONA:
Zapomnialem dodac...mam takie samo zdanie co do Trojanowskiej..Pozdrowienia
Stary 07.07.2004, 10:32   #6
NINO
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.10.2003
NINO zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Film w całości w MF3

Cześć! Ja robię całość w MF3 i nie korzystam z gotowych szablonów lecz z opcji custom gdzie moźna zrobić swoje ustawienia. Dobry obraz to zrzucenie z kamery w DV AVI bitrat przynajmniej 6500 ale dźwięk ustawiam na mpge layer 2 co oddaje więcej strumienia na video. Jest jeszcze parę ustawień jak będzie zainteresowanie to jeszcze dopiszę
Pozdro
NINO jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.07.2004, 12:44   #7
SabaT74
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez NINO
Cześć! Ja robię całość w MF3 i nie korzystam z gotowych szablonów lecz z opcji custom gdzie moźna zrobić swoje ustawienia. Dobry obraz to zrzucenie z kamery w DV AVI bitrat przynajmniej 6500 ale dźwięk ustawiam na mpge layer 2 co oddaje więcej strumienia na video. Jest jeszcze parę ustawień jak będzie zainteresowanie to jeszcze dopiszę
Pozdro
Hejka Zainteresowanie jest do momentu az bede w stanie nagrac plytke w dobrej jakosci na razie jeszcze nie umiem....ok z tego co piszesz wynika ze od razu konwertujesz do formatu mpeg2 czyli ze mozna w dobrej jakosci uzyskac material do nagrania plytki w "jednym przebiegu" czyli zrzucajac konwertowac do formatu dvd?
Jesli mozesz napisz mi jakich uzywasz ustawien przetestuje chetnie
Pzodrawiam
Stary 07.07.2004, 14:37   #8
pykson

Cytat:
Napisany przez SabaT74
Do PYSKONA:
Zapomnialem dodac...mam takie samo zdanie co do Trojanowskiej..Pozdrowienia

1. hehe, pyskaty to moze i jestem, ale prosilbym nie przekrecac: pykson a nie PYSKON
2. mysle, ze Trojanowska sama o sobie ma identyczne zdanie co my o niej
3. ja bym sie jednak upieral przy zgrywaniu do AVI DV, potem kompresja, zrob chociaz kawalek i porownaj wyniki jakosci
4. jezeli nie stosujesz dobrego kodeka (te co wymienilem sa IMO super, a procoder the best) to nie mozesz liczyc na wysoka jakosc.
5. 90 min filmu to mozna zrobic nawet przy CBR i kodowaniu dzwieku do AC3, (wejdzie na plytke naprawde w dobrej jakosci - ale przy odpowiednim kodeku), wiec kodowanie nie zajmie to duzo czasu.

powodzenia
Stary 07.07.2004, 20:53   #9
NINO
Stały bywalec ;)

Cześć!
Zgrywam jak wcześniej pisałem i inni dobrze radzą w DV AVI czyli rozdz. 720/576
25 klatek/sek. w MF3. Następnie w Preferences/General ustawiam Resample quality na best. W Project Settings/Change MPEG Settings...przesówam wskaźnik w kierunku qality (100). Video Settings: Video data rate: na Vaiable przynajmniej 6500
Audio Settings...: Audio format: na MPEG audio 128kbps.
Nie zapomnij odznaczyć: Do not convert compliant MPEG files.
Spróbuj! Nara
Stary 07.07.2004, 22:11   #10
Sandra5s
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.01.2004
Sandra5s w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cześć. Ja akurat z MF miałem złe doświadczenia, natomiast z VideoStudio stanowi dobry zestaw dla amatora.
Miałem dziś rano rozmowę na gg. Przytoczę fragmenty może będzą użyteczne.
Co do szablonów to się zgadzam dobre są do nauczenia się obsługi programu, ale moim zdaniem zawsze powinno się zacząć pracę z jakimkolwiek programem od dostosowania parametrów do potrzeb.

Pozdrawiam
Sandra5s

Moje fragmenty rozmowy:
1."Używam kasety digital8 90 min. i taki materiał zgrywam na dysk w standarcie cyfrowym avi(dv 2), obrabiam (lepiej obrabia się avi niż mpeg )i kompresuję do mpeg. Ile minut? To proste, jeśli chcesz dobrej jakosci materiał stereo to poza 90 min. nie wyjdziesz. Jak chcesz upchać więcej, to robisz kompresje - tracisz na obrazie i dźwięku. Mozna upchać 3 godziny, ale daje to jakość divx - dla mnie jest to bezsensu. Ja swój program dostałem razem z kontrolerem i na prywatny uzytek starcza, ale widziałem juź wersję 8 videostudio."
2. "Videostudio ma mozliwość masteringu dvd - można zrobić menu itp. ,ale trzeba ściągnąć masę dodatków ze strony producenta "
3. "Tak, zawsze używam ustawień dla najlepszej jakości co w sumie daje 6000- 7000"
4. "Program ten ma wiele opisów w necie więc nie będziesz miał większych problemów. "
Sandra5s jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.07.2004, 09:41   #11
SabaT74
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez Sandra5s
Cześć. Ja akurat z MF miałem złe doświadczenia, natomiast z VideoStudio stanowi dobry zestaw dla amatora.
Miałem dziś rano rozmowę na gg. ......... "
To wlasnie ze mna byla ta rozmowa ale dzieki z przypomnienie...Nie moglem sie doczekac odpowiedzi i zmolestowalem cie
na GG...sorry

Do pyksona: SORRY ZA PYSKONA a co do calej sprawy do przesiedzialem
ostatnie pol nocki nad problemem i sie okazalo ze nie ma problemu
bylem zielony i to cala sprawa...wszystko opiera sie
w zasadzie na BIRAT'CIE i to jest caly wykladnik jakosci.
Ustawialem birate VBR na 4000 czyli jest przedzial od okolo 1500 do 5500
(cos tak) i tu byl bol Poszedlem po rozum do glowy i ustawilem
recznie birate CBR na 8000 (nie VBR)...no i oczywiscie jakosc jest dwa
razy lepsza...zeby dopelnic szczescia robilem to zrzucaja i jednoczesnie
konwertujac do formatu mpeg2...i jakosc mi odpowiada...uzywalem tym razem
WORKSHOP 2 tylko nie odwpowiada mi czas nagrywania okolo godziny ....testowalem tez na MOVIE FACTORY 3.
Jesli sie zmusze i zechce uzywac np. procodera do czym najlepiej zrzucac
material w DV? Pewnie uslysze VirtualDub?

JAKIE WNIOSKI DLA KOLEJNYCH ZIELONYCH:
Do dobrej jakosci nie musimy korzystac oddzielnie z programu do zrzucania by potem innym programem np. procoder (choc pewnie polepsza jakosc plytki) konwertowac do formatu DVD. Wystarczy wlasnie taki prosty w obsludze soft jak workshop, movie factory czy video studio (to bynajmniej nie reklama ulead'a taki soft dorwalem ) zeby W JEDNYM PRZEBIEGU zrobic plytke w dobrej jakosci majac material analogowy czy cyfrowy w wielkosci 90 min.
Mysle ze wiekszosc ludzi jest tak leniwa jak ja i bedzie wolala kosztem jakosc (przesadzam z tym kosztem jakosci) zrobic szybko plytke

No ale przyznam sie ze bede testowal dalej i teraz zrobie to w dwoch przebiegach...zrzuce do DV, potem przekonwertuje procoderem i np w movie factory 3...aha wlasnie pytanie do NINO:
Mam Movie Factory 3 Trial...czy w pelnej wersji tez nie mozna modyfikowac ustawien menu w autoringu tnz. przesuwac okienka, napisy oraz modyfikowac wielkosc okienek?

Zeby byl full wypas w pytaniach to jeszcze jedno do Sandra5s:
Chodzi mi o Video Studio...uzywalem wersje 7 i przy zrzucaniu prosto do formatu DVD nie DV po jakis 6-8 minutach materialu to jakies 450 MB w MPEG2, capture sie zatrzymywalo i robil jakis transcodin (cos takiego) i potem nie wznawial zrzucanie i tak za kazdym razem
Oki to na razie tyle bo jeszcze zdanie i bedziecie musieli popcorn kupic zeby dac rade to przeczytac
Stary 08.07.2004, 11:14   #12
pykson

SabaT74

material w DV zrzucaj Scenalyzer'em, chyba ostatni to wersja Live. Goraco polecam!

reszty nie czytalem, moze jeszcze wpadne, brak czasu
Stary 08.07.2004, 13:39   #13
NINO
Stały bywalec ;)

W MF3 nie da się zmieniać dowolnie wielkości okienek itd. Do swobodnego tworzenia menu moim zdaniem najlepszy jest Workshop2 tam można zrobić chyba wszystko.
Pozdro
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: