Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

CobraVerde 17.02.2004 20:34

Cytat:

Napisany przez aspon
Wszysko pięknie mi się udało, film, dzwięk i napisy, nawet piękne menu, ale...
TV przełącza się w tryb 16:9 i obraz mam ściśnięty, oczywiśćie mogę wcisnąć na pilocie tv ten magiczny guziczek i przełączyć w 4:3, ale to nie jest rozwiązanie problemu. Co robię żle, czy to wina DVD Maestro? Dzieje się tak przy filmach PAL jak i NTSC.

albo zrobiłeś złe resize obrazu (za małe powiększenie w pionie) albo źle dobrałeś AR w CCE lub DVD Maestro (powinno być 16:9 o ile takie AR miał film źródłowy). podaj rozdzielczość filmu źródłowego i zawartość skryptu AVS to będzie wiadomo o co chodzi...

varl 17.02.2004 20:30

tak dvd-video, ale właśnie zmieniłem bios w nagrywarce i udało mi się w końcu odpalić płytkę w PowerDvd

Dzięki za odpowiedź,

Jak ktoś ma ochotę to moę przesłać napisu .sup, Gothika.DVDSCR.XviD

aspon 17.02.2004 20:26

Wszysko pięknie mi się udało, film, dzwięk i napisy, nawet piękne menu, ale...
TV przełącza się w tryb 16:9 i obraz mam ściśnięty, oczywiśćie mogę wcisnąć na pilocie tv ten magiczny guziczek i przełączyć w 4:3, ale to nie jest rozwiązanie problemu. Co robię żle, czy to wina DVD Maestro? Dzieje się tak przy filmach PAL jak i NTSC.

CobraVerde 17.02.2004 20:17

Cytat:

Napisany przez varl
Wielkie dzięki Cobra wszystko śmiga SUPER, Ale po nagraniu w nero 6 gdy wsadzam płytkę do napedu wyskakuje mi błąd że nie zna takiego formatu plików. Mam Wypalarkę lite-on 45

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

a jak to wypalasz w Nero ?? wybierasz projekt DVD-Video ?

CobraVerde 17.02.2004 20:16

Cytat:

Napisany przez Regnard
mam problem z przerobienie dziwieku robi wszytsko jak jest napisane w poradniku i nic:

W Nandub zapisuj sciezke audio do *.wav nastpenie zmnianiam rozszerzenie na *.ac3 gdy chce sfixowac ten plik w BeSliced wywala mi jakis plik textowy w notaniku, co dalej??

Pomużcie

było o tym pisane już pare razy - pewnie brakuje ci jakiegoś pliku z "rodziny" BeeSweet. ściągnij paczke audio z mojej strony - może pomoże...

varl 17.02.2004 19:53

Wielkie dzięki Cobra wszystko śmiga SUPER, Ale po nagraniu w nero 6 gdy wsadzam płytkę do napedu wyskakuje mi błąd że nie zna takiego formatu plików. Mam Wypalarkę lite-on 45

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Regnard 17.02.2004 19:46

mam problem z przerobienie dziwieku robi wszytsko jak jest napisane w poradniku i nic:

W Nandub zapisuj sciezke audio do *.wav nastpenie zmnianiam rozszerzenie na *.ac3 gdy chce sfixowac ten plik w BeSliced wywala mi jakis plik textowy w notaniku, co dalej??

Pomużcie

dk75 17.02.2004 15:52

Co do cichego AC3 - gdzieś w oprogramowaniu do kodowania/konwersji jest ustawione "Normalize" albo "HybridGain" lub "Gain". Wystarczy wyłączyć i nie będzie normalizowało głosności do standardu. Tylko wtedy trzeba na TV uważać i go ściszać przed włączaniem takiego filmu.

Co do "niemego" AC3 - a próbowałeś go odtworzyć pod WinDVD lub PowerDVD (lub innym playerem DVD)? Czasami z niewiadomych powodów plik AC3 nie chce się odtworzyć pod ac3DirectShow filter.
Jeśli odtwarza się pod playerem DVD to jest dobrze - jeśli nie to źle. ;PPPp

Goodson 17.02.2004 11:57

Hey kloncd1 Ty to masz szczeście bo ja to wcale dzwieku nie mam i tez wszystko wg. opisów i tutoriali robie :))) heh

kloncd1 15.02.2004 15:23

Mam poważny problem z dzwiekiem mój divx ma parametry 44.1kHz i chce go normalnie przerobic według zalecen na surround albo na stereo.Gdy zrzuciłem plik *.wav nadubem wszystko było dobrze ale podczas konwersjio ac3machine zostaje zrobiony plik *.ac3 i gdy go wrzuce do DvdMaestro jest bardzo cichy dźwięk.Gdy zrobie kompilacje w dvdmaestro i odtwarzm film na PowerDVD problem jest taki sam dźwięk jest bardzo cicho w porównaniu do innych filmów (orginalnych) i wcześniej wspomnianej ścieżki *.wav. Czy może to byc winna jakiegoś kodera ac3 (jeśli tak to jakiego najlepiej zainstalować bo mam chyba zainstalowaną jakąś bete) albo wina że dzwięk jest w 44.1kHz i jest przerabiany w ac3 opcją SRCC na 48kHz .Jeśli tak to napiszcie czym najlepiej przerobic wave na 48khz(najlepiej krok po kroku bo próbowałem cooleditem ale niewiem czy dobrze).proszę was o pomoc dzięki z góry

Fafer 15.02.2004 13:09

Kloncd1 - to powinno rozwiązać twój problem z rozdzielczością http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=461

ideJ 14.02.2004 19:22

hmm dziwne... może CobraVerde będzie Ci mógł pomóc... AC3Machine nie wyrzucało żadnych błędów?

VirtualDubMod potrafi edytować m2v. Jest jeszcze MPEGSchnitt ale nie wiem czy nie ogranicza się tylko do plików MPEG. No i jeszcze opcja MPEG Tools w TMPGEnc.

Robber 14.02.2004 19:15

ideJ ... laduje plik *.ac3 do AC3Machine, naciskam "PLAY" i nic :( a plik jest napewno dobry, po po wczytaniu do DVDMaestro wszystko jest ok , co mam zrobic ??

a przy okazji inne pytanie, czy jest jakas mozliwosc edycji pliku *.m2v, tak jak pliki avi np w VirtualDubie. Chcialbym fragmenty tego pliku zapisac w nowym i dac jako tlo do menu ??? Z gory dzieki za wszelkie propozycje!

ideJ 14.02.2004 19:07

AC3Machine ma między innymi przycisk Play ;)
Jak masz zainstalowane Nero Vision to NeroShowTime też potrafi odtworzyć.

Goodson 13.02.2004 21:04

Hey moze ktos pomoze bo jum mnie krew zalewa :)
Mam film, Nundubem zapisuje video do jednego pliku, audio do drugiego dzwiek jest w mp3 wiec zmieniam rozszerzenie z na mp3 potem wrzucam go do BeSliced (wszystko oki) nastepnie wg. tutoriala do AC3Machine i wychodzi AC3 :) ale po zgraniu wszystkiego w całość w "Maestro" jest cisza. Mp3 sprawdzalem jest oki ale nie wiem jak ac3 sprawdzić. Thx za pomoc.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:19.