Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

dk75 27.10.2003 20:29

Porównanie napisów... cd.

Ilość załączników: 1
OK. Poprzednio było na czarnym tle więc widać tylko jakość aliasingu. Teraz na jaśniejszym tle to będzie mozna porównać jeszcze otuline.
Tło ma kolor RGB $646464 ($hex, dec - 100,100,100), kolor fontu to $ffff00 (255,255,0), aliasing to $555555 (85,85,85) a otuline to $000000 (0,0,0)
Font użyty w porównaniu to Arial bold.
MaestroSBT - można włączyć rozmiary według SSA lub według MaestroSBT. Po włączeniu według MaestroSBT romiar fontu to 16, po przełączeniu przełącznika na SSA rozmiar pokazuje 40.
srt2sup - rozmiar 16
SSA - rozmiar 40

Endżoj :P

dk75 27.10.2003 19:44

Porównanie napisów

Ilość załączników: 1
Jak obiecałem porównanie napisów zrobionych pod MaestroSBT, srt2sup oraz pod VirtualDub+VobSub.

Porównujcie ze swoimi i typujcie które są które. :P

dk75 27.10.2003 18:49

problem z ac3

TMPGEnc skończył więc zabrałem się do testowania tych nieszczęsnych ac3 co mi nie chodziły na stacjonarce Pioneer DV-525.

Od razu powiem że BeSweet i ffmpeg mogę sobie... i tyle.

Co do SoftEncode to jest trochę dziwne bo trzeba plik ac3 przez niego wyprodukowany "zafixować" pod BeSplit/BeSliced i jest ekstra.

Fiksowanie ac3 z BeSweet i ffmpeg nie daje rezultatu.

To tyle w sprawie ac3.

PS: teraz zrobię następną sprawę... porównanie napisów :idea:

dk75 27.10.2003 16:42

Cytat:

ideJ napisa***322;(a)
Na temat srt2sup nie mogę się wypowiedzieć bo praktycznie nie używałem tego programu
Tak się tylko zastanawiam co Ty wyczyniasz z MaestroSBT, że Vi generuje obleśne napisy?? ;)
Mam sporo płytek z dołożonymi przeze mnie napisami. Tylko jedna z nich ma napisy wygenerowane czymś innym niż MaestroSBT (tą jedną zrobiłem korzystając z formatu STL DVDMaestro). Napisy nie odbiegają jakością od oryginalnych.

Czyli są obleśne :P
Zrobię przykładowe napisy w MaestroSBT, srt2sup i wkodowywane w obraz pod VDub i zamieszczę kolaż na forum a wy mi powiecie czy macię jakość zbliżoną do któregoś z nich i zgadniecie który jest który.
Na koniec podam który jest który. :P

agumon 27.10.2003 06:32

problemów ciąg dalszy :(

Witam :)
Robie zgodnie z intrukcja, poszlo do pewnego momentu ale wyniknal inny problem (pewnie znowu cos zkaszanilem )
Laduje skrypt do CCE i postepuje zgodnie z instrukcja (wszelkie ustawienia itp)
Moj skrypt wyglada nastepujaco :

AviSource("F:\Filmy2\XXX.avi")

LanczosResize(672,544,0,3,640,474)

AddBorders(24,16,24,16)

#Trim(0,137747).FadeOut(150)

ResampleAudio(44100)

puszczam Encode ( ustawienia pliku: files:1, Frames: 137748, Duration:
01:31:49:24, Video: 6000 kbps)
i trwa to troche
powstaja pliki z rozszerzeniami miedzy innymi *.mpv (o wielkości zblizonej
do oryginalu *.avi - 645 MB *.mpv - 697 MB)
wczytuje to do DVDMaestro razem z plikiem dzwiekowym *.ac3
i tu zaczynaja sie klopoty, o ile sciezka audio ma czas (Duration)
01:31:49:21
to plik *.mpv ma (Duration) 00:23:14:00
po przeniesieniu tego zgodnie z intrukcja do movie nie da sie sprawdzic
synchronizacji dzwieku z obrazem (wczesniej nie zauwazylem roznicy czasow
pomiedzy plikami) wywala komunikat :
" Message-2147303414 Not Found (ox8002c00a) "
i tu sie konczy (mam nadzieje ze na razie tylko :) )moja przygoda ze
zrobieniem DVD
Dodam ze film nie ma napisow (a w zasadzie bajka) i wnioskuje ze nie udal
sie Encoding za pomoca CCE. Moj system to win2000.
Co dalej ??

ideJ 26.10.2003 23:16

Na temat srt2sup nie mogę się wypowiedzieć bo praktycznie nie używałem tego programu
Tak się tylko zastanawiam co Ty wyczyniasz z MaestroSBT, że Vi generuje obleśne napisy?? ;)
Mam sporo płytek z dołożonymi przeze mnie napisami. Tylko jedna z nich ma napisy wygenerowane czymś innym niż MaestroSBT (tą jedną zrobiłem korzystając z formatu STL DVDMaestro). Napisy nie odbiegają jakością od oryginalnych.

dk75 26.10.2003 20:37

OK. Powałęsałem się trochę na doom9 znalazłem opis ripowania napisów z DVD do graficznych plków - i tam jest zrzucanie napisów do 720x576/480.

Ale niestety MaestroSBT i srt2sup robią tak obleśne napisy że mimo wykorzystania fontów wektorowych wygląda to jakby powiększyć mały font bitmapowy... błeeee :blee:

dk75 26.10.2003 20:11

Nie, nie jestem pewien... napisałem to trybie przypuszczającym :/
Ale niestety pikseloza obrazków z srt2sup oraz MaestroSBT tak mnie nastraja (nie robia pełnych klatek tylko ramkę z samym napisem więc po rozdzielczości pliku nie ma co zgadywać). :/

ideJ 26.10.2003 19:51

Cytat:

dk75 napisa***322;(a)
a z napisami w strumieniu może być ten kłopot że są w standardzie 352x288 (PAL) i nic się nie da z tym zrobić...
Jesteś pewien tej rozdzielczości?? Nie chce mi się szukać specyfikacji DVD ale z własnych doświadczeń wynika mi, że napisy mają rozdzielczość 720x576 (PAL) lub 720x480 (NTSC). Żeby było śmieszniej to takich rozdzielczości używałem również dla bitmap generowanych na potrzeby SVCD.

dk75 26.10.2003 19:20

Cytat:

CobraVerde napisa***322;(a)
to błąd :P Jakby ci tu powiedzieć... ze względów technicznych (rozdzielczość, ilość linii obrazu) PAL przewyższa jakością NTSC...
Myślisz że nie wiem? I do tego NeverTheSameColor... ale niestety wiekszość wydań kinowych filmów w PAL jest zrobiona przez przekodowanie obrazu do wyższej rozdzielczości i... przyspieszenie z 24fps do 25fps :jezyk:

Cytat:

niska rozdzielczość napisów ??? mi wychodzą bardzo ładnie... jak je robisz?
to napisy "wlane" w obraz zazwyczaj wyglądają kiepsko - widać np. pixelozę na ich krawędziach

A teraz to chyba sobie ze mnie jaja robisz, bo nie podejrzewał bym że nie potrafisz wkodować porządnie napisów w obraz, a z napisami w strumieniu może być ten kłopot że są w standardzie 352x288 (PAL) i nic się nie da z tym zrobić... o ile pamiętam to przy oglądaniu oryginalnych filmów napisy również są trochę poschodkowane tak jak te co mi wyszły przy użyciu srt2sup (bo IfoEdit obsługuje tylko sup'y)

Cytat:

a co do problemów audio - to, że BeeSweet (i AC3Machine) robią gówniane pliki AC3 to wiadomo od dawna i może być z nimi problem ale SoftEncode i inne zawodowe encodery robią to bardzo ładnie i nigdy nie miałem problemów z muxowaniem takich plików - może coś jest nie tak z parametrami które dobierasz...
Niech no pomyślę co tam można w SoftEncode ustawić:
bitrate - 192
audio encode - 2/0 LR
częstotliwość - 48000
bitstream mode - main audio service:complete main
dialog normalization - "-27dB"
bitstream - copyright, oryginal, dolby sorround encode, info
preprocessing - wszystko na standard
time code - nie ustawiony, wyłączony (może to to?)

Dodam tylko że na komputerze wszystko ładnie chodzi (oprócz ac3 z BeSweet co jest dziwne bo korzysta z mechanizmu ffmpeg którego ac3 na komputerze ładnie chodzi) i ac3 z SoftEncode które nie chciało się zmuksować pod IfoEditem - pod TMPGEnc DVDAuthor już nie pamietam czy próbowałem... jak skonczy mi TMPGEnc pracę to spróbuję (jeszcze 10godzin, czyli jutro po pracy :fiu: )

CobraVerde 26.10.2003 17:04

Cytat:

dk75 napisa***322;(a)

Jakby ci tu powiedzieć... nie mam filmów na DVD w PAL ;PPPp
Chociaż nie, jeden mam... Region4 (Australia) - "Galaxy Quest" ale nie mam do porównania wersji NTSC żeby się powkurzać jak kolega z koncertami ;PPPp

to błąd :P Jakby ci tu powiedzieć... ze względów technicznych (rozdzielczość, ilość linii obrazu) PAL przewyższa jakością NTSC...

Cytat:

dk75 napisa***322;(a)

Biedne ;PPPp

IfoEdit - napisy bez menu
TMPGEnc DVD Author - menu bez napisów

Tylko że wkurzyła mnie trochę niska rozdzielczoś napisów i teraz je poprostu wkodowuję w obraz - w końcu i tak nie będę ich zmieniał więc żadna strata, a dzięki TMPGEnc DVD Author mam menu na dwa filmy na płycie i menu Chapterów.

niska rozdzielczość napisów ??? mi wychodzą bardzo ładnie... jak je robisz?
to napisy "wlane" w obraz zazwyczaj wyglądają kiepsko - widać np. pixelozę na ich krawędziach

a co do problemów audio - to, że BeeSweet (i AC3Machine) robią gówniane pliki AC3 to wiadomo od dawna i może być z nimi problem ale SoftEncode i inne zawodowe encodery robią to bardzo ładnie i nigdy nie miałem problemów z muxowaniem takich plików - może coś jest nie tak z parametrami które dobierasz...

dk75 26.10.2003 15:33

Cytat:

CobraVerde napisa***322;(a)
hehehe - już to widze jak rozpoznajesz różnicę w dźwięku pomiędzy 23.976 a 25 FPS ;) w takim razie powinny cię też wkurzać wszystkie filmy w systemie PAL (TV i DVD), bo originalnie filmy kinowe są zapisywane z prędkością 24 FPS...

Jakby ci tu powiedzieć... nie mam filmów na DVD w PAL ;PPPp
Chociaż nie, jeden mam... Region4 (Australia) - "Galaxy Quest" ale nie mam do porównania wersji NTSC żeby się powkurzać jak kolega z koncertami ;PPPp

Cytat:

oczywiście "proste" przerobienie 29,9 na 25 FPS jest bezsensu (trzeba zostawić tak jak jest) ale praktycznie wszystkie divxy mają FPS 23,9 i wtedy zamiana na PAL przebiega szybko, bezboleśnie i nie trzeba kombinować z Pulldown...

Tylko że ja nic nie kombinuję. Mam template w TMPGEnc na 29,970 (standard NTSC DVD) i tylko podaję plik avi oraz ew. dopieszczam bitrate i koniec - reszta ustawia się sama tak jak trzeba i filmy nie rwą i nie muszę im zmieniać framerate'u.

Cytat:

a jakie to programy do authoringu ?

Biedne ;PPPp

IfoEdit - napisy bez menu
TMPGEnc DVD Author - menu bez napisów

Tylko że wkurzyła mnie trochę niska rozdzielczoś napisów i teraz je poprostu wkodowuję w obraz - w końcu i tak nie będę ich zmieniał więc żadna strata, a dzięki TMPGEnc DVD Author mam menu na dwa filmy na płycie i menu Chapterów.

CobraVerde 26.10.2003 15:11

Cytat:

dk75 napisa***322;(a)
No właśnie, tego nie potrafię zrozumieć - czemu przerabiacie NTSC na PAL?
Przecież to zmienia prędkość wyświetlania (co jest jeszcze do zniesienia) oraz wysokość i prędkość dźwięku (co potrafi nieźle wkurzyć).

hehehe - już to widze jak rozpoznajesz różnicę w dźwięku pomiędzy 23.976 a 25 FPS ;) w takim razie powinny cię też wkurzać wszystkie filmy w systemie PAL (TV i DVD), bo originalnie filmy kinowe są zapisywane z prędkością 24 FPS...
oczywiście "proste" przerobienie 29,9 na 25 FPS jest bez sensu (trzeba zostawić tak jak jest) ale praktycznie wszystkie divxy mają FPS 23,9 i wtedy zamiana na PAL przebiega szybko, bezboleśnie i nie trzeba kombinować z Pulldown...

Cytat:

dk75 napisa***322;(a)
Jedyne co mi nie wyszło to ac3, bo żaden z moich programów do authoringu nie potrafił sobie poradzić z dźwiękiem stowrzonym ani pod BeSweet (cisza się odgrywa), ani pod ffmpeg (pauzuje film) ani pod SoftEncode (nie rozpoznaje strumienia ac3 i nie dodaje do VOBa).
a jakie to programy do authoringu ?

dk75 26.10.2003 14:41

Cytat:

mikeschl napisa***322;(a)
Wspaniałomyślnie wymyśliłem, że przerobie fps z 29.970 na 25 i z filmem wszystko wporządku (nie widać różnicy). Dźwięk przerobiłem tak samo w AC3Machine no i po złączeniu wszystko pasuje jest idealnie od początku do końca. Ale ... dźwięk jest obniżony o parę tonów i oczywiście zwolniony tak że nie da się słuchać. Obraz oczywiście też jest wolniejszy.

No właśnie, tego nie potrafię zrozumieć - czemu przerabiacie NTSC na PAL?
Przecież to zmienia prędkość wyświetlania (co jest jeszcze do zniesienia) oraz wysokość i prędkość dźwięku (co potrafi nieźle wkurzyć).
Ktoś wczesniej napisał że zostawił w NTSC 23,976 i rwało - no i pewnie że rwało, przecież DVD NTSC to 29,970.
Ja do kodowania używam TMPGEnc, ustawiony mam template na "29,970" a po wgraniu pod wizardem w 23,976 , zmienia na "23,976(internaly 29,970)" (ręcznie, bez wizarda tego ustawić nie można - próbowałem) a w "Encode mode" mam "non-interlaced" co zmienia się na "3:2 pulldown when playback" i filmy się nic a nic nie tną i nie trzeba zmieniać im frameratu ani nic z dźwiekiem robić.
Tylko nie ustawiać w "Advanced" "3:2 pulldown" bo wtedy TMPGEnc sam doda tych parę klatek według jakiegoś tam algorytmu i wtedy będzie rwało - z takimi ustawieniami jak podałem film jest kodowany w 23,970 z dodanymi znacznikami "odtwarzać w 29,970 3:2 pulldown" z czym sobie odtwarzacze bardzo dobrze radzą.

Jedyne co mi nie wyszło to ac3, bo żaden z moich programów do authoringu nie potrafił sobie poradzić z dźwiękiem stowrzonym ani pod BeSweet (cisza się odgrywa), ani pod ffmpeg (pauzuje film) ani pod SoftEncode (nie rozpoznaje strumienia ac3 i nie dodaje do VOBa).

mikeschl 22.10.2003 12:59

Re: DVDMaestro :(

Cytat:

agumon napisa***322;(a)
Witam
Prosba do CobraVerde - czy mozliwym jest podeslanie przez Ciebie plikow do DVDMaestro wspomnianych na forum wczesniej pare razy (pojawia mi sie komunikat: "Real Time Preview funcionality will not be avaliable because no decoders have been detected (0x410a0011)").
Moj adres sza_dok@interia.pl

Pliczki wysłane postępuj zgodnie z instrukcjami w install
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:49.