Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 30.11.2003, 00:03   #256
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ryek
Panowie, panowie po co jakies kombinacje z rodzielczoscia dla TV 16:9 i 4:3
Nie lepiej zakodowac film jako anamorficzny jako 16:9 - wtedy na 4:3 TV i na 16:9 TV jest wpozatku nie trzeba sie martwic o znieksztalcony obraz.
Ok wiec do rzeczy. Dla filmow 4:3 (pelnoekranowe) oczywiscie kodujemy MPEG2 4:3, ale dla pozostalych tzn 1.85:1 oraz 2.35:1 juz jako MPEG2 16:9 z tym ze ustawiamy taka rozdzielczosc w skrypcie:

dla 2.35:1 - bez czarnych pasow bedzie to 720x436 - teraz tylko dadac pasy z gory i z dolu po 70 pikseli i bedziemy mieli 2.35:1 anamorficzne

dla 1.85:1 - bez czarnych pasow bedzie to 720x576 - nie dokladany nic pasow i mamy anamorficzne 1.85:1

Prawda ze proste i bez znieksztalcen?
Wystarczy se popatrzec w WinDVD oraz na stacjonarnych odtwarzaczach.
Oczywiscie nie zapominac ustawic przy kodowaniu w CCE na DAR 16:9 (hehe powtazam sie )

Pozdro,
RyEk
hehehe świetny pomysł ale miało by to sens jakby wszystkie divxy miały standardowe AR czyli dokładnie 1.85 albo 2.35. ale niestety tak nie jest bo większość (szczególnie DVD Screenery) jest w czasie kodowania poddawana różnemu croppingowi, więc w zależności od "wydania" mamy filmy z AR w przedziale od 1.6 do 2.5.
jak masz np. film 544x304 (AR 1.789) to zastosowanie twojej metody spowoduje, że będzie on zbyt rozciągnięty - o 40 pix. a to już widać na ekranie... próbowałem już robić filmy z anamorficznym AR (FitCD ma taką opcję) ale ze względu na bardzo różne wymiary obrazu w divxach dałem sobie siana bo wyliczenie "ręcznie" rozmiaru trwa tylko chwilę i daje najlepsze efekty...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 30.11.2003 o godz. 00:07
CobraVerde jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.11.2003, 14:48   #257
donvit
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika donvit
 
Data rejestracji: 24.01.2003
Lokalizacja: Poznań, Wałbrzych
Posty: 119
donvit zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
He, a ja mam z kolei inny problem. Z pierwszym filmem było wszystko OK. Ale przy drugim stanąłem w miejscu. Wyekstrachowałem mianowicie ścieżkę audio z divx`a, zmieniłem jej rozszerzenie na *.mp3 i przeciągnąłem do BeSliced klikając "fix". W rezultacie mam fixed *.mp3 file, ale jak go wczytuję do AC3Machine, ustawiam wszystkie parametry tak jak w tutorialu i klikam na "Give Me AC3" to okienko BeSweet wyskakuje dosłownie na ułamek sekundy i zaraz samo się zamyka i nie daje mi żadnego pliku AC3. Dodam tylko,że pierwotna ścieżka dżwiękowa to Frauhofer IIS MPEG Layer3 Codec o Sampling Rate 44100 Hz. I jeszcze jedno pytanie do p. Cobra []: Czy to koniecznie musi być AC3 ? Czy nie może zostać MP3 lub np. AAC ?
Pozdro
__________________
Athlone 3000+XP Barton
ASUS A7N8X-Deluxe
Gainward GeForce FX5900 Ultra2
Sound Blaster Live!
Ram 1000 MB PC 433

Ostatnio zmieniany przez donvit : 30.11.2003 o godz. 14:50
donvit jest offline  
Stary 30.11.2003, 15:31   #258
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez donvit
He, a ja mam z kolei inny problem. Z pierwszym filmem było wszystko OK. Ale przy drugim stanąłem w miejscu. Wyekstrachowałem mianowicie ścieżkę audio z divx`a, zmieniłem jej rozszerzenie na *.mp3 i przeciągnąłem do BeSliced klikając "fix". W rezultacie mam fixed *.mp3 file, ale jak go wczytuję do AC3Machine, ustawiam wszystkie parametry tak jak w tutorialu i klikam na "Give Me AC3" to okienko BeSweet wyskakuje dosłownie na ułamek sekundy i zaraz samo się zamyka i nie daje mi żadnego pliku AC3. Dodam tylko,że pierwotna ścieżka dżwiękowa to Frauhofer IIS MPEG Layer3 Codec o Sampling Rate 44100 Hz. I jeszcze jedno pytanie do p. Cobra []: Czy to koniecznie musi być AC3 ? Czy nie może zostać MP3 lub np. AAC ?
Pozdro
a wcześniej AC3Machine działało ci dobrze ? i zmieniasz wcześniej Sampling Rate na 48000 Hz ?
poza tym AC3Machine jest dosyć kiepski szczególnie jeżeli chodzi o jakość dżwięku - o niebo lepsze efekty daje użycie zawodowego programu Sonic Foundry Vegas Video 4 +DVD, ma on za***isty encoder Dolby Digital...

oczywiście nie musi być AC3 - ja czasem wrzucam do DVDMaestro nieskompresowany dzwięk w formacie *wav (PCM) czyli potem mam na DVD audio LPCM jak najbardziej zgodne ze standardem i pod względem jakości nie gorsze od AC3 - tyle że taki plik zajmuje sporo miejsca...

p.s. na DVD audio może być jeszcze w formacie Mpeg (mp1 i mp2) ale nie mp3...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 30.11.2003 o godz. 15:39
CobraVerde jest offline  
Stary 30.11.2003, 16:00   #259
donvit
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika donvit
 
Data rejestracji: 24.01.2003
Lokalizacja: Poznań, Wałbrzych
Posty: 119
donvit zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez CobraVerde
a wcześniej AC3Machine działało ci dobrze ? i zmieniasz wcześniej Sampling Rate na 48000 Hz ?
poza tym AC3Machine jest dosyć kiepski szczególnie jeżeli chodzi o jakość dżwięku - o niebo lepsze efekty daje użycie zawodowego programu Sonic Foundry Vegas Video 4 +DVD, ma on za***isty encoder Dolby Digital...

oczywiście nie musi być AC3 - ja czasem wrzucam do DVDMaestro nieskompresowany dzwięk w formacie *wav (PCM) czyli potem mam na DVD audio LPCM jak najbardziej zgodne ze standardem i pod względem jakości nie gorsze od AC3 - tyle że taki plik zajmuje sporo miejsca...

p.s. na DVD audio może być jeszcze w formacie Mpeg (mp1 i mp2) ale nie mp3...
Tak przy pierwszym filmie nie miałem z nim problemów. A Sampling Rate na 48 000 Hz zmieniam dopiero przy AC3Machine. A co do Sonic Foundry, to nie mam tego softu (narazie). Z formatów dzwięku akceptowalny jest jeszcze AAC mackintosha.
__________________
Athlone 3000+XP Barton
ASUS A7N8X-Deluxe
Gainward GeForce FX5900 Ultra2
Sound Blaster Live!
Ram 1000 MB PC 433
donvit jest offline  
Stary 30.11.2003, 16:34   #260
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez donvit
Tak przy pierwszym filmie nie miałem z nim problemów. A Sampling Rate na 48 000 Hz zmieniam dopiero przy AC3Machine.
zmień SR przed wrzuceniem do AC3Machine, za pomocą jakiegoś dobrego programu np. GoldWave albo CoolEdit Pro. może pomoże... i na pewno jakość dzwięku będzie lepsza, bo BeeSweet raczej kiepsko robi resampling...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 02.12.2003, 21:51   #261
donvit
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika donvit
 
Data rejestracji: 24.01.2003
Lokalizacja: Poznań, Wałbrzych
Posty: 119
donvit zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pomogło. Zmieniłem SR za pomocą Cool Edit Pro. AC3Machine połknął tym samym przynętę i wypluł długo oczekiwane AC3. Po raz kolejny wielkie dzięki za pomysł
__________________
Athlone 3000+XP Barton
ASUS A7N8X-Deluxe
Gainward GeForce FX5900 Ultra2
Sound Blaster Live!
Ram 1000 MB PC 433
donvit jest offline  
Stary 06.12.2003, 20:58   #262
tomek__w
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 28.10.2003
Lokalizacja: Koszalin
Posty: 4
tomek__w w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
skad ty jestes
kompletny brak slow na takich "krytykow" psia mac
http://www.doom9.org/software2.htm
__________________
...
tomek__w jest offline  
Stary 06.12.2003, 22:36   #263
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawo59
Jak nie masz nic do powiedzenia to lepiej nic nie mów.
Wejdź sobie na tę stronkę i popatrz.
Czy ty myslisz że tam nie szukałem?. Szkoda gadać.
I nie obrażaj psiego zycia bo Ci pieski krzywdę zrobią.
zamiast marudzić powiedz czego nie możesz znaleźć...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 06.12.2003, 23:19   #264
tomek__w
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 28.10.2003
Lokalizacja: Koszalin
Posty: 4
tomek__w w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
50 % programów o których piszecie nie można znaleźć ...

a tak sie glupio sklada ze z tej strony mam 100% wszystkich programow potrzebnych do przerobki divx na dvd wedlug poradnika.
__________________
...
tomek__w jest offline  
Stary 07.12.2003, 11:12   #265
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawo59
Tak się składa że nie mogę nigdzie namierzyć Spruce DVDMaestro 2.9.,
Może ja qwa ślepy jestem ale nie mogę tego znaleźć.
i to jest to 50% i dlatego się awanturujesz
nie jesteś ślepy tylko arogancki i leniwy... wystarczyło zapytać , przejrzeć Doom9, skorzystać z Googla itd.

proszę, żeby nikt nie pomagał slawo59 w znalezieniu DVDMaestro - może go to czegoś nauczy...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 07.12.2003, 12:29   #266
dk75
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika dk75
 
Data rejestracji: 10.05.2003
Posty: 346
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A ja myślę Cobra że jesteś za dużym optymistą i za bardzo wierzysz w ludzi... ;PPPp
__________________
I'm going down...

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline  
Stary 07.12.2003, 12:56   #267
slawo59
Bywalec
 
Avatar użytkownika slawo59
 
Data rejestracji: 07.01.2003
Lokalizacja: Polska
Posty: 29
slawo59 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez CobraVerde
i to jest to 50% i dlatego się awanturujesz
nie jesteś ślepy tylko arogancki i leniwy... wystarczyło zapytać , przejrzeć Doom9, skorzystać z Googla itd[/B]
Nie to nie. Dzięki za info.
Arogancki i leniwy to ja nie jestem.
A co do zapytania - to pytałem. Przejrzałem post po poście i nie znalazłem.
Przejrzałem Doom9 oraz Filemirrors oraz inne wyszukiwarki.
Google - wiem co to jest wyobraź sobie. Tam też szukałem i nie znalazłem.

Cytat:
Napisany przez CobraVerde
proszę, żeby nikt nie pomagał slawo59 w znalezieniu DVDMaestro - może go to czegoś nauczy...
Ale skoro tak piszesz - to niech tak będzie.

Powiem tak - przepraszam wszystkich których w jakiś sposób uraziłem.

A nawiasem mówiąc to chyba nie jest forum dla osób które nie wiedzą jak to zrobić, tylko forum dla wyrozumialców, którzy wiedzą już wszystko, i chcą pokazać jacy to są mądrzy.

Niech wam tak będzie. Sam dojdę do tego, bez waszej pomocy. Są jeszcze inne fora z tym związane.
Pozdrawiam wszystkich
__________________
Krytykować może każdy głupiec, i wielu z nich to robi.
slawo59 jest offline  
Stary 07.12.2003, 17:03   #268
donvit
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika donvit
 
Data rejestracji: 24.01.2003
Lokalizacja: Poznań, Wałbrzych
Posty: 119
donvit zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie no !!!. Całkiem niedawno dziwiłem się pewnym reakcjom na tym cudownym Forum. Ale teraz to i ja nie mogę. Słuchaj chłopie -->slawo59: niecałe trzy tygodnie mialem ten sam problem co Ty i znalazłem każdy program, o którym wspomniano w tym jakże pomocnym tutorialu. Powtarzam: KAŻDY !. I wcale nie jestem alfą i omegą w posługiwaniu się Google. Wykorzytaj rozum, bo głową ściany nie rozwalisz. Nie cuduj, tylko weź się za szukanie. A na przyszłość jak chcesz coś wiedzieć, to zapytaj, poproś, a nie wal z grubej rury, bo na chamstwo odpowiada się chamstwem. Nikt tu drugiego policzka nie nastawia, jak jedna z poczytniejszych książek uczy. Jesteśmy tu po to, by pomagać. Jak tego nie rozumiesz to znajdź sobie inny trawnik. I choć wielu tutaj fajnych ludzi będzie mi się dziwić, to chętnie Ci pomogę znaleźć to czego potrzebujesz. Na dole masz moje GG.
Zdrówka dla wszystkich.
__________________
Athlone 3000+XP Barton
ASUS A7N8X-Deluxe
Gainward GeForce FX5900 Ultra2
Sound Blaster Live!
Ram 1000 MB PC 433

Ostatnio zmieniany przez donvit : 07.12.2003 o godz. 17:05
donvit jest offline  
Stary 08.12.2003, 16:30   #269
Czarli12
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.10.2003
Posty: 9
Czarli12 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Muszę przyznać że ze znalezieniem DVD Maestro w necie miałem sporo kłopotu, ale bezproblemowo można go znaleźć (zresztą chyba wszystko co jest potrzebne do przeróbki DivX na DVD) np. na "Osiołku".

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i chylę czoła przed autorem tutoriala.
Czarli12 jest offline  
Stary 08.12.2003, 18:05   #270
donvit
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika donvit
 
Data rejestracji: 24.01.2003
Lokalizacja: Poznań, Wałbrzych
Posty: 119
donvit zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Czarli12
Muszę przyznać że ze znalezieniem DVD Maestro w necie miałem sporo kłopotu, ale bezproblemowo można go znaleźć (zresztą chyba wszystko co jest potrzebne do przeróbki DivX na DVD) np. na "Osiołku".

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i chylę czoła przed autorem tutoriala.
DVD Maestro cięzko znaleźć, bo firma Spruce wycofała się z jego aktualizacji kosztem tego samego programu ale na platformę Mac`a. DVD Maestro z powodzeniem zastąpił DVD Lab w wersji 1.3 w tej chwili.
Pozdro.
__________________
Athlone 3000+XP Barton
ASUS A7N8X-Deluxe
Gainward GeForce FX5900 Ultra2
Sound Blaster Live!
Ram 1000 MB PC 433
donvit jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.