Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 08.12.2003, 19:34   #271
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeśli się nie mylę to DVDLab nie obsługuje napisów.
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.12.2003, 20:05   #272
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
Jeśli się nie mylę to DVDLab nie obsługuje napisów.
właśnie - i dlatego to kiepska alternatywa dla DVDMaestro...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 08.12.2003, 21:39   #273
donvit
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika donvit
 
Data rejestracji: 24.01.2003
Lokalizacja: Poznań, Wałbrzych
Posty: 119
donvit zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez CobraVerde
właśnie - i dlatego to kiepska alternatywa dla DVDMaestro...
O kurde !! Faktycznie zapomniałem o tym. Podszedłem do sprawy nieco egoistycznie, bo ja niestety nie robię napisów (nie są mi poprostu potrzebne) i dlatego tak wyszło. Przepraszam. Faktycznie nie jest to do końca dobra alternatywa, ale program jest świetny.
Pozdro.
__________________
Athlone 3000+XP Barton
ASUS A7N8X-Deluxe
Gainward GeForce FX5900 Ultra2
Sound Blaster Live!
Ram 1000 MB PC 433
donvit jest offline  
Stary 09.12.2003, 22:29   #274
Metal_Azo
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.12.2003
Lokalizacja: Centralna Polska
Posty: 54
Metal_Azo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam wszystkich.
Po paru dniach czytania forum i szukania potrzebnego softu, który oczywiście znalazłem na stronach oraz dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów, dziś właśnie zasiadłem do tworzenia mojego pierwszego filmu.
Zacząłem to o godzi 16 no i teraz mam dość. Już mnie oczy bolą od czytania i szukania odpowiedzi. Więc postanowiłem poprosić kogoś życzliwego, może mi pomoże.
Otóz - walczę z filmikiem, StarGate DC.
Zgodnie z instrukcja CobraVerde (Chawała mu za to) zacząłem dziś działać.
Najpierw Nandub - tu nie było problemu
Później FitCD - tu też bezproblemowo
I zaczęło się Kodowanie mpeg2
Odpaliłem Cinema Craft Encoder i wczytałem mój skrypt StarGate.avi.avs
Były problemy z wczytaniem, ale posty na pierwszych stronach pomogły mi.
Więc załadowałem, ustawiłem jak bozia przykazała(prawa mysz na pliku - Edit, Video itd zgodnie z instrukcja.
I nadszedł czas prawdy.
Wciskam Encode i cóż CCE rozpoczyna Transcoding. I po paru minutach:
Wystąpił problem z aplikacją C.C.E. SP i zostanie ona zamknieta, blablabla i tak dalej i na tym koniec kodowania.
Kombinowałem na wiele sposobów, odinstalowałem, zainstalowałem bez rezultatu.
Pomóżcie biednemu.
Metal_Azo jest offline  
Stary 09.12.2003, 23:44   #275
namor
Guru
 
Avatar użytkownika namor
 
Data rejestracji: 11.08.2003
Lokalizacja: 74-400
Posty: 1,188
namor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
prawdopodobnie masz złą wersje AviSynth lub CCE spróbuj takiego połączenia CCE2.50 i AviSynth2.07 powinno zadziałać
__________________
namor jest offline  
Stary 10.12.2003, 07:28   #276
Metal_Azo
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.12.2003
Lokalizacja: Centralna Polska
Posty: 54
Metal_Azo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez namor
prawdopodobnie masz złą wersje AviSynth lub CCE spróbuj takiego połączenia CCE2.50 i AviSynth2.07 powinno zadziałać
Właśnie te wersje mam zainstalowane.
Metal_Azo jest offline  
Stary 10.12.2003, 12:14   #277
donvit
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika donvit
 
Data rejestracji: 24.01.2003
Lokalizacja: Poznań, Wałbrzych
Posty: 119
donvit zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Metal_Azo
Właśnie te wersje mam zainstalowane.
Hmm...
__________________
Athlone 3000+XP Barton
ASUS A7N8X-Deluxe
Gainward GeForce FX5900 Ultra2
Sound Blaster Live!
Ram 1000 MB PC 433
donvit jest offline  
Stary 10.12.2003, 22:58   #278
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a jaki masz system operacyjny ?
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 11.12.2003, 09:18   #279
Metal_Azo
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.12.2003
Lokalizacja: Centralna Polska
Posty: 54
Metal_Azo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez CobraVerde
a jaki masz system operacyjny ?
Działam na windzie XP.
Metal_Azo jest offline  
Stary 11.12.2003, 21:12   #280
Fafer
DVD Maniac
 
Data rejestracji: 02.02.2003
Posty: 211
Fafer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Najpierw sprawdz czy masz dobry skrypt otworz go w np Windows Playerze
__________________
Fafer
Fafer jest offline  
Stary 11.12.2003, 23:17   #281
Metal_Azo
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.12.2003
Lokalizacja: Centralna Polska
Posty: 54
Metal_Azo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Fafer
Najpierw sprawdz czy masz dobry skrypt otworz go w np Windows Playerze
Nie rozumiem. Co mam odtworzyć w media playrze?
Chodzi o plik "StarGate.avi.avs"
Może coś bliżej?
Metal_Azo jest offline  
Stary 11.12.2003, 23:33   #282
Fafer
DVD Maniac
 
Data rejestracji: 02.02.2003
Posty: 211
Fafer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak "StarGate.avi.avs" ale nie lepiej bylo sprawdzic zamias pisaćnowego posta
__________________
Fafer
Fafer jest offline  
Stary 13.12.2003, 23:44   #283
jezak
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.11.2003
Lokalizacja: Jelenia Góra
Posty: 37
jezak w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Metoda przedstawiona przez CobraVerde jest w porządku, wymaga jednak sporo pracy dla osiągnięcia efektu końcowego - to jakby nie patrzyć niewielki skrypt, używając terminologii akademickiej.
Plik wynikowy jest bardzo dobrej jakości, jednak przy jego generowaniu trzeba ominąć sporo ukrytych pułapek.
W sierpniu Jabba the Hutt pisał o programie FilmMachine:

Cytat:
Napisany przez Jabba the Hutt
Program, który ma prosto zamieniać DIVX na DVD, ma chyba dopiero powstać. Ma to być Film Machine (kolejna jego wersja, obecnie zamienia Divx na SVCD).
Jabba
Aktualnie dostępna wersja FilmMachine o numerze 0.9.9.0 + update 0.9.9.2 zamienia DIVX na DVD po kliku kliknięciach myszką
Jakość przykładowego przerobionego filmu jest bardzo dobra (FilmMachine używa CinemaCraftEncoder), ponadto obsługuje on napisy w formatach *.srt, *.ssa, *.smi i *.sub.
W programie instalacyjnym nie ma jedynie CinemaCraftEncoder. Ponadto można się dodatkowo zaopatrzyć np. w Subrippera do przerobienia napisów z formatu MicroDVD.
Jednym z nielicznych ustawień jest format obrazu.
Odpalenie konwersji zajmuje dosłownie minutę, później to już oczywiście kwestia sprzętu . Program robi wszystko "jednym tchem" bez jakichkolwiek zwiech.

Niestety jak w każdym automacie jest kilka minusów:
- nie ma wpływu na napisy (standardowo są białe, wystarczającej wielkości),
- stworzony film nie ma menu, jadnak co istotne nadaje się bezpośrednio do wysmażenia (nad menu zawsze można popracować),
- automatycznie dobierana jest liczba chapterów - w moim testowanym filmie zostały utworzone 33,
- przeróbka filmu wymaga min. 10 GB na dysku

Uważam, że dla bardziej dociekliwych metoda przedstawiona przez CobraVerde jest lepsza, jednak dla szukających prostego programu, który wszystko zrobi automatycznie i z dobrą jakościa program na pewno mogę polecić.
__________________
Jezak
jezak jest offline  
Stary 15.12.2003, 00:47   #284
Koris
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.12.2003
Posty: 12
Koris w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mam problem z cce. Wersja 2.50 avisynth 2.07 - i oczywiście komunikat "program wygenerował błąd i zostanie zamknięty...". Ok przeżyłem to , użyłem tmpgenc, poszło wrzuciłem wszystko do maestro uruchamiam podgląd i... "program wygenerował błąd i zostanie zamknięty...". Co jest grane
Koris jest offline  
Stary 15.12.2003, 01:40   #285
Fafer
DVD Maniac
 
Data rejestracji: 02.02.2003
Posty: 211
Fafer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Co do Film Machine to mam kilka pytań:
1. Czy przerobi film który był na więcej niż jednej płycie?
2. Jesli tak to jak wtedy radzi sobie z napisami? Czy je połączy właściwie.
3. Czy sam zmieni FPS napisów z 23.976 na 25.
4. Co gdy film na 2 płytach ma zakładki (część filmu jest na jednej i drugiej płycie).?
5. Czy poprawia za długie linie napisów? Jak?

Przy przerabianiu filmu divx na DVD najtrudniejsza i najpracowitsza rzeczą jest połączenie napisów zmienienie ich FPS i poprawienie ew błędów reszta w zasadzie idzie automatycznie i nie nastręcza wielkich problemów.
__________________
Fafer

Ostatnio zmieniany przez Fafer : 15.12.2003 o godz. 06:53
Fafer jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.