Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 15.12.2003, 00:43   #286
neko1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 27.10.2003
Lokalizacja: Londyn
Posty: 10
neko1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Próbuję przerobić z divixa Sami Swoi na dvd. Wszystko byłoby ok, ale mam problem z dźwiękiem i nie mogę za nic tego rozgryźć. Próbowałem już każdego z wyżej wymienionych programów i efekt jest ciągle ten sam.
Mp3 jest 25/s i 48000, czyli niby nie trzeba niczego konwertować.
Efekt jest taki, że po kilku minutach wywala mi taki komunikat w TMGEncoder DVD Author:
Kilka minut filmu jest z obrazem i dźwiękiem, a potem mam już tylko czarny obraz na którym właśnie jest ten komunikat:
ACM reported error on audio decompress (200)
Próbuję to rozgryźć od kilku dni i dalej nic... może ktoś z fachowców to rozgryzie...
__________________
uczę się...
neko1 jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.12.2003, 05:52   #287
Fafer
DVD Maniac
 
Data rejestracji: 02.02.2003
Posty: 211
Fafer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zmień w skrypcie avs
linijke
AviSource("c:\film.avi" )
na
AviSource("c:\film.avi",FALSE)
i dodaj przed ConvertToYuy2()
taką linijke AddAudio()

Otworz skrypt W np Windows playerze i zonacz czy jest ok

Dzwięk przerób Ac3Machine i Besweetem
__________________
Fafer

Ostatnio zmieniany przez Fafer : 15.12.2003 o godz. 05:54
Fafer jest offline  
Stary 15.12.2003, 08:32   #288
jezak
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.11.2003
Lokalizacja: Jelenia Góra
Posty: 37
jezak w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Fafer
Co do Film Machine to mam kilka pytań:
1. Czy przerobi film który był na więcej niż jednej płycie?
2. Jesli tak to jak wtedy radzi sobie z napisami? Czy je połączy właściwie.
3. Czy sam zmieni FPS napisów z 23.976 na 25.
4. Co gdy film na 2 płytach ma zakładki (część filmu jest na jednej i drugiej płycie).?
5. Czy poprawia za długie linie napisów? Jak?

Przy przerabianiu filmu divx na DVD najtrudniejsza i najpracowitsza rzeczą jest połączenie napisów zmienienie ich FPS i poprawienie ew błędów reszta w zasadzie idzie automatycznie i nie nastręcza wielkich problemów.
1.2.4 Ponieważ Film Machine z założenia jest maksymalnie prosty, więc wczytać można tylko konkretny plik wideo. Dlatego myślę, że w przypadku filmów dwupłytowych trzeba najpierw połączyć pliki.

3. Po otwarciu pliku wideo Film Machine wyświetla szczegółową informacją na temat kodeków, bitrate oraz FPS (coś ala File Information w VirtualDub). Przerabiając napisy w Subripperze wystarczy wybrać wymagany FPS i po temacie, faktem jest jednak że trzeba zwrócić na to uwagę.

5. Jeśli chodzi o za długie napisy, to w filmie który przerabiałem nie było tego problemu. Muszę na próbę odpalić coś w tym temacie do przetestowania.
__________________
Jezak
jezak jest offline  
Stary 15.12.2003, 13:00   #289
neko1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 27.10.2003
Lokalizacja: Londyn
Posty: 10
neko1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Fafer
Zmień w skrypcie avs
linijke
AviSource("c:\film.avi" )
na
AviSource("c:\film.avi",FALSE)
i dodaj przed ConvertToYuy2()
taką linijke AddAudio()

Otworz skrypt W np Windows playerze i zonacz czy jest ok

Dzwięk przerób Ac3Machine i Besweetem
O to chodzi, że dźwięk dał się normalnie odtwarzać i nie widziałem żadnych problemów. Przerabiałem go cooleditem, Ac3Machine i Besweetem, w różnych kolejnościach i na różne sposoby. Próbowałem kilku innych programów.
Wczoraj udało się przy pomocy Super DVD Creatora 5.05 po prostu przerobić go bez żadnego problemu...

EDIT: za bardzo się pospieszyłem. Film co prawda przerobił, ale dźwięk jest nie do zniesienia, charczy itd.
Próbowałem zrobić to Twoją metodą, ale po zmianie tych skryptów, w ogóle nie chce mi go wczytać.
Powoli się załamuję, bo próba rozgryzienia tego filmu, to kilka dni po kilka godzin czytania, kombinowania... dlaczego akurat tak pechowo trafiłem z pierwszym filmem? Mam nadzieję, że z innymi pójdzie łatwo, ale i tak nie ruszę żadnego, dopóki nie przejdę przez tego...

ps. Czy błąd może powodować to, że avika puszczam ciągle z dźwiękiem, choć w opisie jest, aby zapisać go bez dźwięku? (Nandub)
ps. Czy mógłby ktoś w końcu zamieścić ten plik do dvdmastera, aby można go było sobie ściągnąć, a nie ciągle komuś zawracać głowę? Sam ściągnąłem wszystkie możliwe programy, ale tego dodatku, aby mieć podgląd, nie mogłem znaleźć...
Proszę więc o zamieszczenie go w załączniku, prawdopodobnie to mały pliczek i nie będzie zaśmiecania i tak bardzo długiego postu, ciągłymi prośbami o ten plik.
__________________
uczę się...

Ostatnio zmieniany przez neko1 : 15.12.2003 o godz. 14:56
neko1 jest offline  
Stary 18.12.2003, 08:57   #290
tytusdezoo
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika tytusdezoo
 
Data rejestracji: 18.11.2003
Lokalizacja: Knurów
Posty: 471
tytusdezoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam dwa pytania i proszę o odpowiedź:
1.Jak dodac napisy do płyty do gotowego filmu dvd
2.Jak zmienić system kodowania istniejącej już płyty DVD np.NTSC->PAL
tytusdezoo jest offline  
Stary 18.12.2003, 09:31   #291
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez neko1
ps. Czy mógłby ktoś w końcu zamieścić ten plik do dvdmastera, aby można go było sobie ściągnąć, a nie ciągle komuś zawracać głowę? Sam ściągnąłem wszystkie możliwe programy, ale tego dodatku, aby mieć podgląd, nie mogłem znaleźć...
Proszę więc o zamieszczenie go w załączniku, prawdopodobnie to mały pliczek i nie będzie zaśmiecania i tak bardzo długiego postu, ciągłymi prośbami o ten plik.
tu są pliki: http://www.cobraverde.net/pliki/index_d.htm
postaram się tam umieścić więcej potrzebnych plików - narazie jestem w trakcie budowania strony...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 18.12.2003 o godz. 10:02
CobraVerde jest offline  
Stary 18.12.2003, 10:01   #292
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez tytusdezoo
Mam dwa pytania i proszę o odpowiedź:
1.Jak dodac napisy do płyty do gotowego filmu dvd
2.Jak zmienić system kodowania istniejącej już płyty DVD np.NTSC->PAL
1. tak samo jak do filmu przerobionego z divx
2. a po co ?
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 18.12.2003, 14:11   #293
tytusdezoo
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika tytusdezoo
 
Data rejestracji: 18.11.2003
Lokalizacja: Knurów
Posty: 471
tytusdezoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ponawiam swoją prośbę w sprawie dodawania napisów do filmu dvd ( czyli plików vob , nie *.mpv). Oraz zmianę systemu kodowania ( gdyż mój telewizor JVC w NTSC ma 50Hz , a PAL 100Hz)
tytusdezoo jest offline  
Stary 18.12.2003, 14:19   #294
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez tytusdezoo
Ponawiam swoją prośbę w sprawie dodawania napisów do filmu dvd ( czyli plików vob , nie *.mpv). Oraz zmianę systemu kodowania ( gdyż mój telewizor JVC w NTSC ma 50Hz , a PAL 100Hz)
musisz rozbić voby na audio i video, przygotować napisy i wszystko połączyć w pogramie do authoringu w nowe DVD (np. DVDMaestro).
o konwersji NTSC na PAL poczytaj sobie na forum Doom9.org ale tak jak pwiedziałem wcześniej nie jest to prosta sprawa bo oprócz zmiany rodzielczości obrazu trzeba zmienić FPS z 29.9 na 25 a to stwarza wiele problemów...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 18.12.2003, 15:34   #295
tytusdezoo
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika tytusdezoo
 
Data rejestracji: 18.11.2003
Lokalizacja: Knurów
Posty: 471
tytusdezoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeżeli to możliwe prosiłbym o dokładniejszy opis (jaki program,ustawienia,itp.)
tytusdezoo jest offline  
Stary 18.12.2003, 15:47   #296
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez tytusdezoo
Jeżeli to możliwe prosiłbym o dokładniejszy opis (jaki program,ustawienia,itp.)
wszystko jest na forum i w poradniku divx->dvd, wystarczy odrobina wysiłku i sobie poradzisz...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 18.12.2003, 17:04   #297
marcin2500
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.12.2003
Posty: 2
marcin2500 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
skad wziasc spruce dvd maestro 2.9
nigdzie nie moge go znalezc podajci mi dokladny adres strony z ktorej mozna go sciagnac lub przeslijcie mi na poczte marcin2500@op.pl
marcin2500 jest offline  
Stary 20.12.2003, 12:46   #298
tytusdezoo
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika tytusdezoo
 
Data rejestracji: 18.11.2003
Lokalizacja: Knurów
Posty: 471
tytusdezoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
mam pytanie : jeżeli dodałem do filmu DVD polskie napisy, a chciałbym ten film z menu które było wczesniej, jak to zrobic
tytusdezoo jest offline  
Stary 20.12.2003, 14:04   #299
Elendir123
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Posty: 13
Elendir123 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
..

Mam problem z laczeniem napisow moze ktos mi pomoc ?
Tzn. nie wiem jak je polaczyc tak zeby po polowie filmu sie nie rozlazily - mozna jakos to tak zrobic ?
Elendir123 jest offline  
Stary 20.12.2003, 14:22   #300
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@tytusdezoo:
Zajrzyj na stronę z mojego sig'a. Na ostatniej stronie teksty o dokładaniu napisów masz rozwiązanie (hint: IfoUpdate)

@Elendir123:
a coś bliżej? Tekst, który wziąłeś był w dwóch plikach? Jeśli tak to po prostu musisz znaleźć odpowiednie przesunięcie dla drugiego pliku (np porównując czasy z tymi z angielskich napisów). Jeśli napisy były w jednym pliku to musisz podać trochę informacji o tym co i jak robiłeś... Zerknij na stronę z mojego sig'a może tam znajdziesz jakąś podpowiedź.
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.