Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 10.07.2003, 17:45   #91
Jurgen
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 19.12.2002
Posty: 12
Jurgen w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: napisy

Cytat:
Hubas napisał(a)
No kurcze, napisów mi wciąga 1/4 a co z resztą, help me !!!!
Niestey ja mam to samo... i to końcówke mi czytuje....
Jurgen jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.07.2003, 22:16   #92
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sam też się kiedyś o to potknąłem ^_^
tuż nad bloczkiem opisanym "1" z lewej strony ścieżki wideo (poniżej napisu Wall Clock i zegara z nim związanego) jest jeszcze jeden zegarek. W tooltip'e jest opisany jako "Video Timestamp Offset") Jeśli tam jest 00:00:00:00 to nie mam pojęcia dlaczego wczytuje tylko część napisów. Jeśli tam jest coś innego niż same zera to kliknij na to i wpisz same zera.


(Przepraszam, że taki duży. W wolnej chwili trochę go zmniejszę - 2003.07.24, ideJ)
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.

Ostatnio zmieniany przez ideJ : 24.07.2003 o godz. 14:25
ideJ jest offline  
Stary 10.07.2003, 22:32   #93
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A'propos tutoriala

Jadąc pociągiem przeczytałem sobie opis metody i muszę przyznać, że jest bardzo dobry
Mam jednak jedno pytanie i jedno uzupełnienie.
Najpierw pytanie:
Po co zamieniać NTSC na PAL? Wszystkie znane mi europejskie odtwarzacze dobrze sobie radzą z płytkami NTSC.

A teraz uzupełnienie/usprawnienie:
DVD Maestro obsługuje jeszcze jeden format napisów. Używane rozszerzenie to STL. Od formatu SON różni się tym, że jest całkowicie tekstowy (nie ma żadnych bitmap) i można napisy swobodnie edytować z poziomu DVD Maestro.
Subtitle Workshop potrafi zapisywać w tym formacie (Spruce Subtitle File) jednak ma pewien błąd, sprawiający, że plik jest praktycznie nieużteczny (autor już wie o tym i obiecuje usunięcie w następnej wersji). Na www.doom9.org można jednak znaleźć maleństwo pod tytułem sub2stl które potrafi przerobić napisy z microDVD do STL.
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline  
Stary 11.07.2003, 10:38   #94
Hubas
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 08.07.2003
Posty: 8
Hubas w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No niestety sprawdziłem i wszytsko jest dobrze a napisy dalej są do .....
A ten programik do przerabiania na stl wiesza sie w momencie kliku na przycisk do przerobienia.

Proszę o pomoc !!!!!!

Mam jeszcze jedno pytanko co do ripu audio gdy w ac3machine przerabiam to gdy mam zaznaczone że ma przerobić na 48kHZ i z 25fps to wywala mi błąd, natomiast gdy wybiore jedna z tyh opcji to śmiga !!

Pozdrawiam
Hubas
Hubas jest offline  
Stary 11.07.2003, 22:16   #95
waszq/pl/
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 25.02.2003
Lokalizacja: Chełm
Posty: 96
waszq/pl/ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
hmm.... problem z wczytaniem napisow jest rowniez dla mnie problemem i nowe glosy w dyskusji moze spowoduja ze cobra zrobi nam maly wykladzik a po za tym ciekawe uwagi ideJ ,warte przemyslen i prob.
a propo moze jakis link dokladniejszy do tego softu: sub2stl
waszq/pl/ jest offline  
Stary 11.07.2003, 23:49   #96
Fafer
DVD Maniac
 
Data rejestracji: 02.02.2003
Posty: 211
Fafer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Można sobie zrobić własny szablon do subtitle workshop dla napisów w formacie stl.
__________________
Fafer
Fafer jest offline  
Stary 12.07.2003, 00:55   #97
RobGee
Bywalec
 
Avatar użytkownika RobGee
 
Data rejestracji: 27.12.2002
Lokalizacja: Dębno Lubuskie
Posty: 32
RobGee w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam
może to wam pomoże w problemie z napisami,ja tak robię i u mnie nie gubi napisów.

do konwersji txt-ssa używam programu SUBTITLE STUDIO 2.0 firmy RadLight, czasem ma problem z odczytaniem niektórych plików ,ale wtedy konwertuje je do .SRT programem SUBTITLE WORKSHOP a tym pierwszym do .SSA ,potem dokładnie tak jak opisał COBRA VERDE.
Powodzenia
__________________
[2500XP@2330Mhz][ABIT NF7-S][2x512 DDR@466][Pioneer A105]+[LiteON 812@832]
RobGee jest offline  
Stary 12.07.2003, 01:12   #98
RobGee
Bywalec
 
Avatar użytkownika RobGee
 
Data rejestracji: 27.12.2002
Lokalizacja: Dębno Lubuskie
Posty: 32
RobGee w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: A'propos tutoriala

Cytat:
ideJ napisał(a)

Po co zamieniać NTSC na PAL? Wszystkie znane mi europejskie odtwarzacze dobrze sobie radzą z płytkami NTSC.



Miałem taką samą wątpliwość, co ty (nie potrzebna robota), i zrobiłem kilka filmów w 23,97 klatkach,oglądnąć można ale widać małe rwania.
__________________
[2500XP@2330Mhz][ABIT NF7-S][2x512 DDR@466][Pioneer A105]+[LiteON 812@832]
RobGee jest offline  
Stary 12.07.2003, 08:20   #99
kefir
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 15.05.2003
Posty: 24
kefir w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Re: napisy

Cytat:
Jurgen napisał(a)
Niestey ja mam to samo... i to końcówke mi czytuje....
Już była o tym mowa w tym samym poście, o ile chodzi o to samo
Trzeba po prostu zamieniać napisy na TIF-y a nie na bitmapy (MaestroSBT) Przy bitmapach wczytuje właśnie nie wszystkie napisy i to od końca.
kefir jest offline  
Stary 12.07.2003, 14:49   #100
teperek
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika teperek
 
Data rejestracji: 23.06.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 17
teperek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A ja po załadowaniu do MaestroSBT i próbie podglądu dostaej komunikat "Error loading backgrund movie". Może ktoś wspomoże rozwiązaniem.
THX
K
teperek jest offline  
Stary 12.07.2003, 16:47   #101
Jurgen
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 19.12.2002
Posty: 12
Jurgen w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Re: Re: napisy

Cytat:
kefir napisał(a)
Już była o tym mowa w tym samym poście, o ile chodzi o to samo
Trzeba po prostu zamieniać napisy na TIF-y a nie na bitmapy (MaestroSBT) Przy bitmapach wczytuje właśnie nie wszystkie napisy i to od końca.
Hmm... czytałem o tym i próbowałem już BMP i TIFów i za każdym razem jest to samo.
Jurgen jest offline  
Stary 12.07.2003, 21:09   #102
Fafer
DVD Maniac
 
Data rejestracji: 02.02.2003
Posty: 211
Fafer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cześć podrzucam wam szablon do konwersji w Subtitle Workshop napisów na format DVDMaestro STL. Jest to wygodniejsza metoda wstawiania napisów niż MaestroSTB. Ma jednak jedną wadę ten szablon umożliwia konwersje napisów tylko z dokładnością co do sekundy.

Ponadto mam jeszcze jedną nowość do poradnika Cobry. Zamiast używać FitCD proponuje stosowanie jednego uniwersalnego skryptu avs

----
#LoadPlugin("D:\PathOf\AnyPlugin.dll")
AviSource("D:\Scieżka do pliku\plik.avi")
#Rozdzielczość dla telewizorów 16:9
wysokosc=( (960*height)/width)-( ( (960*height)/width)%4)
#Rozdzielczość dla telewizorów 4:3
#wysokosc=( (720*height)/width)-( ( (720*height)/width)%4)
#Tylko jedna definicja wysokości moze być odkomentowana
LanczosResize(720,wysokosc)
AddBorders( 0, (576-wysokosc)/2 ,0,(576-wysokosc)/2)
----

Pozdrawiam Fafer
Dołączone pliki
File Type: zip stl.zip (946 Bajtów, 181 oglądane)
__________________
Fafer

Ostatnio zmieniany przez Fafer : 12.07.2003 o godz. 21:12
Fafer jest offline  
Stary 13.07.2003, 13:28   #103
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
widze, że technologia divx2dvd się rozwija i jak zwykle są przy tej okazji małe problemy
jestem obecnie na wczasach - bede w domu 20.07 i wtedy postaram się wam pomóc i coś nowego wymyślić

pozdrawiam
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 13.07.2003, 16:56   #104
miodek
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 13.07.2003
Lokalizacja: 3miasto
Posty: 1
miodek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam,cobra dzieki za swietny turtorial,jednak mam jeszcze pare pytan..jestem poczatkujacym wiec prosze o wmiare prosta odpowiedz,slowa krytki mile widziane-ale bez hamstwa,dziex
1)Z kad wziasc Spruce DVDMaestro 2.9? bo na tych strona ktore sa w doc'ach nie ma,jesli jest to komercyjny program to czy jest jego wersja trial?
2)Dlaczego oddzielnie encodujesz dzwiek i video,przeciez np tmpgenc robi to samo (moze sie myle?) i nie trzeba sie az tak rozdrabniac
3)mam pewien problem,poniewaz juz wczesniej bawilem sie w zamiane divix-dvd,nalozylem napisy na film vob-sub'em,wypalilem i..no wlasnie
na dvd-r odtwarzacz identyfikuje plyte i widnieje napis "stop" wszellkie proby nacisniecia play z pilota koncza sie fiaskiem(ShowBiz)..probowalem innym programem ,dodalem menu(TMPGEnc.DVD.Author.v1.0.4.24.Win9xNT)i wypalilem nero na dvd-rw,film ruszyl ale po 13 minutach wylaczyl sie i znow pojawil sie napis "stop" damn..na kompie widac ze tmpegenc.dvd.author podzielil film na 3 czesci,i jakby odtwarzacz nie chcial "przeskoczyc na nastepna"...ale co najdziwiniejsze po wypaleniu tymi samymi metodami na dvd+rw film dziala bez problemu..tzn ze musi byc jakies menu?czy moze robie cos zle?
4)czy mozna jakos emulowac sciezcke audio ac3?tzn hodzi mi o to czy mozna jakos zasymulowac to co idzie na center tak aby nie milczal caly czas?
5)czy w internecie ukazuja sie same sciezki dzwiekowe w ac3?tak zeby nie trzeba bylo jeszcze raz sciagac calego filmu

Ostatnio zmieniany przez miodek : 13.07.2003 o godz. 23:46
miodek jest offline  
Stary 13.07.2003, 22:13   #105
Fafer
DVD Maniac
 
Data rejestracji: 02.02.2003
Posty: 211
Fafer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Odpowiadam
1) DVDMaestro jest programem komercyjnym ale juz nie sprzedawanym do zdobycia w sieciach P2P np eDonkey, Kaaza, Direct Connect
2) TMPGEnc jest znany ze słabego kodowania dźwięku poza tym koduje tylko w mpegu 2 scieżki natomiast ac3 to pełne dolby 5.1
3) To kwestia odtwatrzacza może twój "woli" plusy
4) Nie widziałem scieźek do filmów do koncertów mogą być ale nie twierdze ze nie ma bo nie widziałem.
Pozdrawiam
__________________
Fafer
Fafer jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.