Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 25.09.2003, 12:40   #166
Bywalec
 
Avatar użytkownika NINJA
 
Data rejestracji: 01.09.2003
Lokalizacja: KRAKÓW
Posty: 29
NINJA w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
CobraVerde napisał(a)
napisz po kolei: jakie to były napisy (rodzaj, FPS) i jak je przygotowywałeś w Subtitle Workshop i MaestroSBT - chodzi głównie o ustawienia
poza tym po co się męczyć z Matrixem - niedługo bedzie na DVD...
Napisy byly w formacie microDVD 25FPS przerabialem Time Adjusterem i Subtitle Workshop pomylka musiala nastapcic przy zamianie na SSA zadnych parametrow nie zmienialem w programie.Jakos sobie poradzilem dzienki za pomoc.
zmienilem plik na czasowe 00:00:00 potem w workshopie Czas/ustaw limity wyswietlania iz now na microDVD potem w timeadjuster na SSA i pomoglo.
__________________
PEACE

Ostatnio zmieniany przez NINJA : 25.09.2003 o godz. 12:43
NINJA jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.09.2003, 22:29   #167
Bywalec
 
Avatar użytkownika Megaboski
 
Data rejestracji: 13.09.2003
Lokalizacja: Radom
Posty: 36
Megaboski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wszystko fajnie ale częcś B nie chce sie rozpakować. Wywala mi że plik uszkodzony. Częśc A bomba!!!!^_^ Jeśli jest taka mozliwośc to prosze o część B na maila (bo ściągam juz chyba 10 raz i cały czas to samo)
megaboski@interia.pl
Megaboski jest offline  
Stary 25.09.2003, 23:48   #168
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
pare postów wcześniej jest dobra, uaktualniona paczka z poradnikiem
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 27.09.2003, 08:24   #169
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 15.09.2003
Lokalizacja: Rybnik
Posty: 19
Dayhemous w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dziwny Bitrate dzwieku...

Witam,

Ostatnimi czasy zauwazam coraz to dziwniejszy bitrate dzwieku w divx'ach ktore chcialbym przerobic na DVD,
dla przykladu, wczoraj trafilem na "Pokojowke na Manhattanie" (zona sie uparla, a co !)
gdzie bitrate dzwieku (format mp3) wynosil 147 kb/s

I teraz pytanie:

Jaki nalezy ustawic bitrate dzwieku w AC3Machine, przy dokonywaniu konwersji z mp3 na ac3.
Sa tam opcje do wyboru - wielkosc bitrate, ale oczywiscie nie ma tam takich "dziwnych" wartosci...

Jaki bitrate ustawiac ? nizszy, np 128 kb/s czy moze wiekszy 160 kb/s
.. ma to znaczenie ?

W poradniku Cobra pisze, ze nalezy popatrzec Gspotem, i taki sam bitrate ustawic w AC3Machine ... a nie daje sie ustawic takiego samego...


Pozdrawiam:
Dayhemous aka Arthur'o
__________________
Power Supply by:
P4 2.80; P4C800; FX 5900; WD 120;
1024 RAM; 401S; Neo +
Dayhemous jest offline  
Stary 27.09.2003, 09:37   #170
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Dziwny Bitrate dzwieku...

Cytat:
Dayhemous napisał(a)
Ostatnimi czasy zauwazam coraz to dziwniejszy bitrate dzwieku w divx'ach ktore chcialbym przerobic na DVD,
dla przykladu, wczoraj trafilem na "Pokojowke na Manhattanie" (zona sie uparla, a co !)
gdzie bitrate dzwieku (format mp3) wynosil 147 kb/s
Taka "dziwna" wartość bitrate wynikła z tego, że dźwięk był robiony w trybie VBR - czyli ze zmiennym bitrate, a GSpot pokazuje wartość średnią.
Oczywiście nie ma potrzeby wpisywania tej samej wartości do AC3Machine, za to proponowałbym tam ustawić 224kbps, nie zaszkodzi a napewno będzie ok. Nie zapomnij również o wymaganej czest. próbk. 48kHz.
Po za tym proponowałbym uzyć jednak (w miarę możliwości oczywiście) zamiast AC3Machine programu Sonic Foundry Soft Encode, wczesniej doprowadzając mp3 do Wav.
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline  
Stary 27.09.2003, 11:38   #171
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Dziwny Bitrate dzwieku...

Cytat:
Dayhemous napisał(a)

W poradniku Cobra pisze, ze nalezy popatrzec Gspotem, i taki sam bitrate ustawic w AC3Machine ... a nie daje sie ustawic takiego samego...
pisałem to w odniesieniu do ścieżki AC3 tzn. jeżeli masz w divxie AC3 o bitrate np. 448 kbs to taką samą wartość ustawiasz w AC3Machine. mając natomiast MP3 o zmiennym bitrate poniżej 200 kbs wystarczy ustawić w AC3 tą wartość na 192 kbs. - wyższe wartości nie poprawią jakości dźwięku a tylko powiększą objętość pliku.
co do zmiany częstotliwości z 44.1 na 48 kHz to najlepiej zrobić wcześniej zawodowym programem typu CoolEdit Pro (najpierw konwertując MP3 na WAV i zmieniając FPS w BeeSweet), bo darmowe narzędzia robią to kiepsko, psując jakość dźwięku.
no i jeżeli faktycznie zależy nam na jakości dźwięku to warto użyć wspominianego Soft Encode albo jego ulepszonej wersji z programu Vegas Video +DVD.
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 27.09.2003, 18:51   #172
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 15.09.2003
Lokalizacja: Rybnik
Posty: 19
Dayhemous w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
oki, dziekuje za odpowiedz, teraz rozumie

ale, jeszcze jedna rzecz.
Mianowicie dalej walcze z ta nieszczesna pokojowką

Oto kroki jakie wykonuje oraz co sie dzieje:

Zapisuje z oryginalnego avi, dzwiek jako wav,
Zmieniam format na mp3 (taki byl oryginal)
Naprawiam go poprzez Besliced
Nastepnie konwertuje do formatu AC3 (oryginalnie mial 48kHz) programem AC3Machine (zmieniam framerate na 25)
w czasie kodowania ww programem pojawia sie 2 razy info iz program "stracił" 800 i 220 bitow w czasie kodowania,
lecz cala operacja przebiega pomyslnie (tzn leci do konca)
i otrzymuje plik *.ac3

Jednakze, po wgraniu otrzymanej sciezki do DVDMaestro dzwiek nie jest zsynchronizowany z obrazem

Jest przesuniecie - probowalem obie sicezki (video i dzwiek) zsynchronizowac w DVD Maestro takim narzedziem wbudowanym, jednak to nie pomaga.
Wydaje mi sie iz przyczyną jest ta strata paru bitow w czasie kodowania do AC3...
Pierwszy raz sie z takim czyms spotykam i nie wiem co na to poradzic ... czyzby oryginalny plik w DivXie byl skopany ?
lecz jak ogladam go na kompie to wszystko jest ok i dzwiek jest
taki jak byc powinnien ...

Poradzcie cosik panowie galowie

Pozdrawiam:
Dayhemous aka Arthur'o
__________________
Power Supply by:
P4 2.80; P4C800; FX 5900; WD 120;
1024 RAM; 401S; Neo +
Dayhemous jest offline  
Stary 27.09.2003, 18:56   #173
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
spróbuj najpierw przekonwertować poprawione MP3 na WAV w jakimś dobrym edytorze audio a dopiero potem przerobić go na AC3 (zmieniająć FPS) - czasem taki zabieg pomaga...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 27.09.2003, 19:00   #174
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 15.09.2003
Lokalizacja: Rybnik
Posty: 19
Dayhemous w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dziękuje za radę - już się za to biorę
dam znać co mi z tego wyjdzie

Pozdrawiam
Dayhemous aka Arthur'o
__________________
Power Supply by:
P4 2.80; P4C800; FX 5900; WD 120;
1024 RAM; 401S; Neo +
Dayhemous jest offline  
Stary 27.09.2003, 19:48   #175
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 15.09.2003
Lokalizacja: Rybnik
Posty: 19
Dayhemous w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cobra...

pomogło, ... zero błędów w czasie kodowania do Ac3.

lecz to nie rozwiązało problemu

Błędów przy kodowaniu do AC3 już nie ma (dzięki), ale synchronizacja sie dalej nie zgadza

kurcze nie rozumie tego ... na pewno zmieniłem Framerate
filmu - jest 25. długość filmu to 1:38:35:15

W Ac3 robie pliczek z dzwiękiem - zmieniam FPS na 25
a kocowy plik ma długość 1:38:14:08 spora różnica - co gorsza
synchronizacja na początku jest OK - do około 45 minuty
filmu - potem jest z każdą następną minutą gorzej - dzwięk
sie spóźnia w stosunku do obrazu.

Normalnie nie mam pomysłu jak to ugryźć - nawet
próbowałem nie zmieniać FPS dzwięku - oczywiscie było
fatalnie - plik miał dł. 1:48 około...

do głowy mi przychodzi jeszcze jedna możliwość - plik
się "chrzani" przy pierwszej obróbce - przy zgrywaniu
go nandubem z oryginalnego avi'ka ... ale jak temu zaradzic ?

normalnie nie wiem

Może Wy coś wymyslicie ...


PS.
Dla osób, które kiedyś również spotkają sie z ww
problemem informuję, iż konwersję poprawionego
pliku mp3 do wav zrobilem programem CoolEditPro v.2
a następnie już normalnie za pomocą AC3Machine do ac3.

Pozdrawiam:
Dayhemous aka Arthur'o
__________________
Power Supply by:
P4 2.80; P4C800; FX 5900; WD 120;
1024 RAM; 401S; Neo +
Dayhemous jest offline  
Stary 27.09.2003, 20:26   #176
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
11 sekund różnicy - dużo, a w dodatku mówisz że do 45 minuty jest ok,
spróbowałbym zamiast Nanduba, VirtualDubModa i opcji Demux Audio (ma lepszy algorytm zgrywania audio od Nanduba).
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline  
Stary 27.09.2003, 20:42   #177
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 15.09.2003
Lokalizacja: Rybnik
Posty: 19
Dayhemous w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mysle ze wlasnie w tym miejscu nalezy szukac przyczyny - przy zgrywaniu Nandubem z oryginalnego DivXa.

Nie posiadam VirtualDubMod lecz probuje zrobic to CoolEditPro
tzn - wyeksportowałem sicezke z filmu tym programem i wlasnie ja koduje AC3Machine do formatu Ac3 - zobacze jak bedzie...

Ciekawostą jest fakt iż jest to moje 16 DVD z DivXa i pierwszy raz mam takie klocki z dziwekiem... zawsze napisy byly moją zmorą

Cos ta pokojówka nie chce sie dac ^_^

Pozdrawiam:
Dayhemous aka Arthur'o
__________________
Power Supply by:
P4 2.80; P4C800; FX 5900; WD 120;
1024 RAM; 401S; Neo +
Dayhemous jest offline  
Stary 01.10.2003, 10:04   #178
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 18.08.2003
Lokalizacja: Piastów
Posty: 22
tomcioro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
CobraVerde napisał(a)
to błąd w CCE 2.50 - jak nie zgadza mu się CRC pliku to się wywala...
wystarczy skopiować patch z załącznika do katalogu programu, odpalić i wszystko bedzie OK.
powodzenia
Mam pytanie. Czy plik utworzony przez CCE (po wywaleniu bledu CRC) jest prawidlowy i mozna go uzyc do tworzenia DVD, czy nalezy powtorzyc konwersje?
Pzdr!
tomcioro jest offline  
Stary 06.10.2003, 10:43   #179
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.09.2003
Lokalizacja: Skoczów
Posty: 6
mikeschl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam was wszystkich
Przede wszystkim gratulacje i podziękowania za włożone starania ze strony CobraVerde i później innych do opracowania tej instrukcji.
Wczoraj po weekendzie pracy obejrzałem gotowy efekt na DVD i jestem mile zaskoczony. Jakość super (na 29") dźwięk idealny. Z napisami trochę zabawy ale dla efektu końcowego warto.
Pozdrowienia dla wszystkich "mózgów" na tym forum.
mikeschl jest offline  
Stary 13.10.2003, 16:03   #180
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Posty: 4
wojtekaa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
jak zwiekszyc wielkos napisow??
bo nigdzie tego nei znalalzlem w MaestroSBT. (tylko w edit ale trzeba by bylo recznie wszystkie napisy pojedynczo zmieniac a przy filmie 1,5 h to jest troche roboty da sie to zrobic jakos automatycznie??) moze jakis inny program?
wojtekaa jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO