Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 13.10.2003, 16:15   #181
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
wojtekaa napisał(a)
jak zwiekszyc wielkos napisow??
bo nigdzie tego nei znalalzlem w MaestroSBT. (tylko w edit ale trzeba by bylo recznie wszystkie napisy pojedynczo zmieniac a przy filmie 1,5 h to jest troche roboty da sie to zrobic jakos automatycznie??) moze jakis inny program?
coś kiepsko patrzyłeś i czytałeś - wielkość czcionki napisów ustawia się w MaestroSBT (Styles)
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.10.2003, 19:31   #182
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Posty: 4
wojtekaa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
niestety wszystko jest tam nieaktywne i nie moge niczego zrobic ;(
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik-bez-tytulu.jpg  
wojtekaa jest offline  
Stary 16.10.2003, 23:29   #183
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A plik SSA czym generowałeś? Subtitle Workshop? Zdaje się, że gdzieś w tym forum CobraVerde podawał co trzeba zrobić Subtitle Workshop'owi, żeby generowane przez niego SSA się do czegoś nadawało.
Jak nie znajdziesz to sprobuj wygenerować plik SSA przy pomocy mojego ulubionego SubEdit Player'a (po raz nie wiem który ostrzegam, że przy konwersji gubi on znaki podziału linii i trzeba przed konwersją ręcznie zamienić | na \N).
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline  
Stary 17.10.2003, 10:22   #184
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.09.2003
Lokalizacja: Skoczów
Posty: 6
mikeschl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam!
Wszystko super przerabiam film za filmem.
Ale natknąłem się na jeden problem. Mam koncert. I ten koncert jest w fps 29.970. Wspaniałomyślnie wymyśliłem, że przerobie fps z 29.970 na 25 i z filmem wszystko wporządku (nie widać różnicy). Dźwięk przerobiłem tak samo w AC3Machine no i po złączeniu wszystko pasuje jest idealnie od początku do końca. Ale ... dźwięk jest obniżony o parę tonów i oczywiście zwolniony tak że nie da się słuchać. Obraz oczywiście też jest wolniejszy.
I tu moje pytanie co teraz zrobić. Przerabiać to bez zmiany fps i zostawić wszystko na 29.970 i czy wtedy DVD mi to będzie czytał. A jak nie to co z tym zrobić. Większość koncertów jakie mam w ac3 są 29.970 i chciałbym je bardzo przerobić.
Pozdrawiam
mikeschl jest offline  
Stary 19.10.2003, 22:34   #185
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 22.09.2003
Posty: 2
boruta w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question

niestety wszystko ladnie i pieknie ale nie moge zamienic mp3 na ac3, po zamianie slychac tylko buuuuuczenie w glosnikach ,oczywiscie zamieniam to ac3machine - besweet. Konfiguracja kompa to win2000 na fat
Sprawdzalem to rowniez na laptopie i ten sam efekt tam winda 98 i ten sam efekt. Koledzy co moze byc przyczyna takiego stanu ....Pomozcie
boruta jest offline  
Stary 21.10.2003, 12:07   #186
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.10.2003
Lokalizacja: Lublin
Posty: 1
diatczyk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
CobraVerde napisał(a)
a teraz część druga - oczywiście w załączniku:
obie części to spakowane dokumenty Worda.
Niestety drugiej czesci nie da sie rozpakowac
diatczyk jest offline  
Stary 21.10.2003, 12:25   #187
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
diatczyk napisał(a)
Niestety drugiej czesci nie da sie rozpakowac
ualtualniona całość jest tu: http://www.divx.pl/forum/viewtopic.p...9719940c88b93d

a do ściągnięcia na jednej z poprzednich stron...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 22.10.2003, 06:02   #188
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 16.10.2003
Posty: 2
agumon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DVDMaestro :(

Witam
Prosba do CobraVerde - czy mozliwym jest podeslanie przez Ciebie plikow do DVDMaestro wspomnianych na forum wczesniej pare razy (pojawia mi sie komunikat: "Real Time Preview funcionality will not be avaliable because no decoders have been detected (0x410a0011)").
Moj adres sza_dok@interia.pl
agumon jest offline  
Stary 22.10.2003, 11:59   #189
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.09.2003
Lokalizacja: Skoczów
Posty: 6
mikeschl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: DVDMaestro :(

Cytat:
agumon napisał(a)
Witam
Prosba do CobraVerde - czy mozliwym jest podeslanie przez Ciebie plikow do DVDMaestro wspomnianych na forum wczesniej pare razy (pojawia mi sie komunikat: "Real Time Preview funcionality will not be avaliable because no decoders have been detected (0x410a0011)").
Moj adres sza_dok@interia.pl
Pliczki wysłane postępuj zgodnie z instrukcjami w install
Pozdrawiam
mikeschl jest offline  
Stary 26.10.2003, 13:41   #190
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika dk75
 
Data rejestracji: 10.05.2003
Posty: 346
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
mikeschl napisał(a)
Wspaniałomyślnie wymyśliłem, że przerobie fps z 29.970 na 25 i z filmem wszystko wporządku (nie widać różnicy). Dźwięk przerobiłem tak samo w AC3Machine no i po złączeniu wszystko pasuje jest idealnie od początku do końca. Ale ... dźwięk jest obniżony o parę tonów i oczywiście zwolniony tak że nie da się słuchać. Obraz oczywiście też jest wolniejszy.
No właśnie, tego nie potrafię zrozumieć - czemu przerabiacie NTSC na PAL?
Przecież to zmienia prędkość wyświetlania (co jest jeszcze do zniesienia) oraz wysokość i prędkość dźwięku (co potrafi nieźle wkurzyć).
Ktoś wczesniej napisał że zostawił w NTSC 23,976 i rwało - no i pewnie że rwało, przecież DVD NTSC to 29,970.
Ja do kodowania używam TMPGEnc, ustawiony mam template na "29,970" a po wgraniu pod wizardem w 23,976 , zmienia na "23,976(internaly 29,970)" (ręcznie, bez wizarda tego ustawić nie można - próbowałem) a w "Encode mode" mam "non-interlaced" co zmienia się na "3:2 pulldown when playback" i filmy się nic a nic nie tną i nie trzeba zmieniać im frameratu ani nic z dźwiekiem robić.
Tylko nie ustawiać w "Advanced" "3:2 pulldown" bo wtedy TMPGEnc sam doda tych parę klatek według jakiegoś tam algorytmu i wtedy będzie rwało - z takimi ustawieniami jak podałem film jest kodowany w 23,970 z dodanymi znacznikami "odtwarzać w 29,970 3:2 pulldown" z czym sobie odtwarzacze bardzo dobrze radzą.

Jedyne co mi nie wyszło to ac3, bo żaden z moich programów do authoringu nie potrafił sobie poradzić z dźwiękiem stowrzonym ani pod BeSweet (cisza się odgrywa), ani pod ffmpeg (pauzuje film) ani pod SoftEncode (nie rozpoznaje strumienia ac3 i nie dodaje do VOBa).
__________________
I'm going down...

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline  
Stary 26.10.2003, 14:11   #191
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
dk75 napisał(a)
No właśnie, tego nie potrafię zrozumieć - czemu przerabiacie NTSC na PAL?
Przecież to zmienia prędkość wyświetlania (co jest jeszcze do zniesienia) oraz wysokość i prędkość dźwięku (co potrafi nieźle wkurzyć).
hehehe - już to widze jak rozpoznajesz różnicę w dźwięku pomiędzy 23.976 a 25 FPS w takim razie powinny cię też wkurzać wszystkie filmy w systemie PAL (TV i DVD), bo originalnie filmy kinowe są zapisywane z prędkością 24 FPS...
oczywiście "proste" przerobienie 29,9 na 25 FPS jest bez sensu (trzeba zostawić tak jak jest) ale praktycznie wszystkie divxy mają FPS 23,9 i wtedy zamiana na PAL przebiega szybko, bezboleśnie i nie trzeba kombinować z Pulldown...

Cytat:
dk75 napisał(a)
Jedyne co mi nie wyszło to ac3, bo żaden z moich programów do authoringu nie potrafił sobie poradzić z dźwiękiem stowrzonym ani pod BeSweet (cisza się odgrywa), ani pod ffmpeg (pauzuje film) ani pod SoftEncode (nie rozpoznaje strumienia ac3 i nie dodaje do VOBa).
a jakie to programy do authoringu ?
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 26.10.2003 o godz. 14:21
CobraVerde jest offline  
Stary 26.10.2003, 14:33   #192
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika dk75
 
Data rejestracji: 10.05.2003
Posty: 346
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
CobraVerde napisał(a)
hehehe - już to widze jak rozpoznajesz różnicę w dźwięku pomiędzy 23.976 a 25 FPS w takim razie powinny cię też wkurzać wszystkie filmy w systemie PAL (TV i DVD), bo originalnie filmy kinowe są zapisywane z prędkością 24 FPS...
Jakby ci tu powiedzieć... nie mam filmów na DVD w PAL ;PPPp
Chociaż nie, jeden mam... Region4 (Australia) - "Galaxy Quest" ale nie mam do porównania wersji NTSC żeby się powkurzać jak kolega z koncertami ;PPPp

Cytat:

oczywiście "proste" przerobienie 29,9 na 25 FPS jest bezsensu (trzeba zostawić tak jak jest) ale praktycznie wszystkie divxy mają FPS 23,9 i wtedy zamiana na PAL przebiega szybko, bezboleśnie i nie trzeba kombinować z Pulldown...
Tylko że ja nic nie kombinuję. Mam template w TMPGEnc na 29,970 (standard NTSC DVD) i tylko podaję plik avi oraz ew. dopieszczam bitrate i koniec - reszta ustawia się sama tak jak trzeba i filmy nie rwą i nie muszę im zmieniać framerate'u.

Cytat:

a jakie to programy do authoringu ?
Biedne ;PPPp

IfoEdit - napisy bez menu
TMPGEnc DVD Author - menu bez napisów

Tylko że wkurzyła mnie trochę niska rozdzielczoś napisów i teraz je poprostu wkodowuję w obraz - w końcu i tak nie będę ich zmieniał więc żadna strata, a dzięki TMPGEnc DVD Author mam menu na dwa filmy na płycie i menu Chapterów.
__________________
I'm going down...

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline  
Stary 26.10.2003, 16:04   #193
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
dk75 napisał(a)

Jakby ci tu powiedzieć... nie mam filmów na DVD w PAL ;PPPp
Chociaż nie, jeden mam... Region4 (Australia) - "Galaxy Quest" ale nie mam do porównania wersji NTSC żeby się powkurzać jak kolega z koncertami ;PPPp
to błąd Jakby ci tu powiedzieć... ze względów technicznych (rozdzielczość, ilość linii obrazu) PAL przewyższa jakością NTSC...


Cytat:
dk75 napisał(a)

Biedne ;PPPp

IfoEdit - napisy bez menu
TMPGEnc DVD Author - menu bez napisów

Tylko że wkurzyła mnie trochę niska rozdzielczoś napisów i teraz je poprostu wkodowuję w obraz - w końcu i tak nie będę ich zmieniał więc żadna strata, a dzięki TMPGEnc DVD Author mam menu na dwa filmy na płycie i menu Chapterów.
niska rozdzielczość napisów mi wychodzą bardzo ładnie... jak je robisz?
to napisy "wlane" w obraz zazwyczaj wyglądają kiepsko - widać np. pixelozę na ich krawędziach

a co do problemów audio - to, że BeeSweet (i AC3Machine) robią gówniane pliki AC3 to wiadomo od dawna i może być z nimi problem ale SoftEncode i inne zawodowe encodery robią to bardzo ładnie i nigdy nie miałem problemów z muxowaniem takich plików - może coś jest nie tak z parametrami które dobierasz...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 26.10.2003 o godz. 16:09
CobraVerde jest offline  
Stary 26.10.2003, 18:20   #194
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika dk75
 
Data rejestracji: 10.05.2003
Posty: 346
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
CobraVerde napisał(a)
to błąd Jakby ci tu powiedzieć... ze względów technicznych (rozdzielczość, ilość linii obrazu) PAL przewyższa jakością NTSC...
Myślisz że nie wiem? I do tego NeverTheSameColor... ale niestety wiekszość wydań kinowych filmów w PAL jest zrobiona przez przekodowanie obrazu do wyższej rozdzielczości i... przyspieszenie z 24fps do 25fps

Cytat:
niska rozdzielczość napisów mi wychodzą bardzo ładnie... jak je robisz?
to napisy "wlane" w obraz zazwyczaj wyglądają kiepsko - widać np. pixelozę na ich krawędziach
A teraz to chyba sobie ze mnie jaja robisz, bo nie podejrzewał bym że nie potrafisz wkodować porządnie napisów w obraz, a z napisami w strumieniu może być ten kłopot że są w standardzie 352x288 (PAL) i nic się nie da z tym zrobić... o ile pamiętam to przy oglądaniu oryginalnych filmów napisy również są trochę poschodkowane tak jak te co mi wyszły przy użyciu srt2sup (bo IfoEdit obsługuje tylko sup'y)

Cytat:
a co do problemów audio - to, że BeeSweet (i AC3Machine) robią gówniane pliki AC3 to wiadomo od dawna i może być z nimi problem ale SoftEncode i inne zawodowe encodery robią to bardzo ładnie i nigdy nie miałem problemów z muxowaniem takich plików - może coś jest nie tak z parametrami które dobierasz...
Niech no pomyślę co tam można w SoftEncode ustawić:
bitrate - 192
audio encode - 2/0 LR
częstotliwość - 48000
bitstream mode - main audio service:complete main
dialog normalization - "-27dB"
bitstream - copyright, oryginal, dolby sorround encode, info
preprocessing - wszystko na standard
time code - nie ustawiony, wyłączony (może to to?)

Dodam tylko że na komputerze wszystko ładnie chodzi (oprócz ac3 z BeSweet co jest dziwne bo korzysta z mechanizmu ffmpeg którego ac3 na komputerze ładnie chodzi) i ac3 z SoftEncode które nie chciało się zmuksować pod IfoEditem - pod TMPGEnc DVDAuthor już nie pamietam czy próbowałem... jak skonczy mi TMPGEnc pracę to spróbuję (jeszcze 10godzin, czyli jutro po pracy )
__________________
I'm going down...

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline  
Stary 26.10.2003, 18:51   #195
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
dk75 napisał(a)
a z napisami w strumieniu może być ten kłopot że są w standardzie 352x288 (PAL) i nic się nie da z tym zrobić...
Jesteś pewien tej rozdzielczości?? Nie chce mi się szukać specyfikacji DVD ale z własnych doświadczeń wynika mi, że napisy mają rozdzielczość 720x576 (PAL) lub 720x480 (NTSC). Żeby było śmieszniej to takich rozdzielczości używałem również dla bitmap generowanych na potrzeby SVCD.
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO