Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 30.03.2004, 19:01   #601
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 23.02.2004
Posty: 5
jarz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez dk75
Skoro już używasz VirtualDub to podam ci metodę która skróci ci przeróbkę filmu o kompresję pośrednią do XviD.

W katalogu VD jest taki niepozorny plik "AuxSetup.exe" - uruchom go.
Trzeci button od góry instaluje biblioteki dll dla frameservera. Nacisnij go. Może zamknąć teraz "AuxSetup".

Masz już zainstalowanego frameserwera VD w systemie. Poszukaj plugina do napisów dla VD, jednak jedyna jego wada to ta że obsługuje napisy tylko w SSA, ale konwerterów jest od groma. Jak już będziesz miał to w filtrach ustwiaqsz subtitle po resize.
Teraz mając avika w VD z dodanymi filtrami resize i subtitle zamiast zapisywać go na dysk wybierasz "File/Start frame server...". W pojawiajacym się okienku z wyborem nazwy frameservera dajesz tyko "START" a dopiero w następnym okienku dotyczącym nazwy pliku który będzie punktem zaczepienia dla innych programów wpisujesz jako nazwę do nagrania "nazwa filmu.vdr.avi". To ważne żeby na końcu było AVI bo inaczej niektóre programy (np. TMPGEnc który daje mozliwość wyboru tylko plików video które zna, a więc AVI, MPEG, M2V i takie tam, ale VDR tam nie ma) mogą nie widzieć pliku.

Teraz ładujesz ten "nazwa filmu.vdr.avi" plik to NeroVisionExpress który traktuje go jak nagrany na dysku plik AVI i przerabiasz dalej jak normalnie.

Jednym słowem odpada kompresja do XviD i związane z tym pogorszenie jakości gdyż frameserver VD podaje dane rozkompresowane tak jak idą z fitrów VD.
Super sprawa dk75. Tylko ze cos qrde musze robic nie tak. Po uruchomieniu frameserwera, zgodnie z Twoimi zaleceniami, otwiera sie male okienko "Frameserver mode - VirtualDub" ponizej nazwa pliku avi, w trzech ponizszych linijkach same zera. Na HDD stworzyl sie plik bielkosci 84b a w nim:
RIFF" VDRMPAVDRMPATH [nazwa_komputera]/[nazwa_pliku.avi]
Czy chodzilo o ten maly 84 baitowy plik? Myslalem ze Nero potraktuje go jako sciezke do otwartego w VB pliku. Ten bedzie dodawal filtry i w locie przechwyci go Nero. Nie wiem czy tak to mialo byc, ale qrde nic mi sie nie dzieje. Nero tego nie bierze. Co robie nie tak?
jarz jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.03.2004, 21:32   #602
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika martin122
 
Data rejestracji: 29.02.2004
Lokalizacja: Rzeszów
Posty: 16
martin122 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
hi, a ja w VD dodasz filrt z napisamy, wczytasz plik z tekstem to teks naklada sie na video i widzisz efekt w oknie preview
martin122 jest offline  
Stary 31.03.2004, 00:13   #603
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika martin122
 
Data rejestracji: 29.02.2004
Lokalizacja: Rzeszów
Posty: 16
martin122 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
oki, juz sobie z tym poradziłem
a moze mi ktos jeszcze wyjaśnic jak w VD zmienic zeby audio i video było25 fps?
martin122 jest offline  
Stary 31.03.2004, 12:36   #604
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Menu Video i pozycja Frame Rate.
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline  
Stary 01.04.2004, 11:11   #605
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika martin122
 
Data rejestracji: 29.02.2004
Lokalizacja: Rzeszów
Posty: 16
martin122 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
oki, video tu mozna zmienic, ale gdzie zmienic audio
martin122 jest offline  
Stary 01.04.2004, 11:46   #606
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez martin122
oki, video tu mozna zmienic, ale gdzie zmienic audio
w VD zmianiaj tylko FPS video (w Audio daj: No audio), FPS audio zmienia się w BeeSweet/AC3Machine albo np. w Adobe Audiotion...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 02.04.2004, 12:12   #607
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika martin122
 
Data rejestracji: 29.02.2004
Lokalizacja: Rzeszów
Posty: 16
martin122 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a bawił sie kto Nero Vision??
chce nim sobie wypalic film ktory wczesniej przygotowalem w VD.
Film trwa 2godzinki i zajmuje 1GB
Nero wszystko łądnie bierze ale pod samym końcem kompresji strasznie zabiera zasoby dyskowe, tzn. jak miałem wolne 25GB dysku to podczas kompresji wszystko ladnie ubywało, przy 90% kompresji było 23GB wolnego i potem strasznie szybko maleje miejsce na dysku i ok. 97% wywala errora ze nie mooze zakonczyc kompresji
spotkał sie ktos z tym
ew. jaki inny dobry i szybki program polecilibyscie do nagrania avi (ktorego mam juz przygotowanego z napisami) na dvd??
martin122 jest offline  
Stary 02.04.2004, 12:52   #608
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez martin122
ew. jaki inny dobry i szybki program polecilibyscie do nagrania avi (ktorego mam juz przygotowanego z napisami) na dvd??
wypróbuj Ulead DVD Workshop, to fajny soft ale nie spodziewaj się zbyt dobrej jakości...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 03.04.2004, 16:11   #609
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Sebixus
 
Data rejestracji: 06.11.2003
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 16
Sebixus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam, mam maly problem, otoz po przerobieniu pliku z *.mp3 na *.ac3 w DVDMaestro wywala mi blad: "Unsupported Media: Invalid Sampling Rate (0xc10b00006)". Co z tym zrobic?? Dzieki za wszelka pomoc...
__________________
Kobieca perwersja nie zna granic...
Sebixus jest offline  
Stary 03.04.2004, 19:07   #610
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Sebixus
Witam, mam maly problem, otoz po przerobieniu pliku z *.mp3 na *.ac3 w DVDMaestro wywala mi blad: "Unsupported Media: Invalid Sampling Rate (0xc10b00006)". Co z tym zrobic?? Dzieki za wszelka pomoc...
to zapewne oznacza, że miałeś Mp3 z sample rate 44.100 Hz i nie zmieniłeś go na wymagane przez standard DVD 48.000 Hz
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 04.04.2004, 20:42   #611
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 04.04.2004
Posty: 1
doktor_emc2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Walka kilkugodzinna i dzięki temu spłodziłem mój pierwszy film z napisami.
Ale i tak było warto...
CobraWerde... jesteś wielki....dzieki za pomoc.....!!!
doktor_emc2 jest offline  
Stary 06.04.2004, 17:26   #612
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.12.2003
Lokalizacja: Centralna Polska
Posty: 54
Metal_Azo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam.
Mam taki problem. Może ktoś mi podpowie dlaczego tak się dzieje.
Otóż do filmu dvd dokładałem napisy wg instrukcji CobraVerde.
Wszystko poszło ok.
Na ekranie monitora po uruchomieniu również wsio OK.
Ale po nagraniu na DVD-R i odtwarzaniu na stacjonarnym DVD napisy wychodzą poza ekran tv (4:3).
W czym może być problem ??
Metal_Azo jest offline  
Stary 06.04.2004, 19:55   #613
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Metal_Azo
Ale po nagraniu na DVD-R i odtwarzaniu na stacjonarnym DVD napisy wychodzą poza ekran tv (4:3). W czym może być problem ??
tzn ? jako to wygląda ?
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 06.04.2004, 20:16   #614
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.12.2003
Lokalizacja: Centralna Polska
Posty: 54
Metal_Azo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez CobraVerde
tzn ? jako to wygląda ?
Po złączeniu wszystkiego w DVDMaestro na monitorze komputerowym jest dobrze. Napisy ładnie wyglądają (pół pierwszej linii zachodzi na film).
Gdy wrzucą na stacjonarnr DVD to napisy są na dole ekranu TV ale tak że pół napisów nie widać.
Metal_Azo jest offline  
Stary 06.04.2004, 21:42   #615
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika dk75
 
Data rejestracji: 10.05.2003
Posty: 346
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez jarz
Super sprawa dk75. Tylko ze cos qrde musze robic nie tak. Po uruchomieniu frameserwera, zgodnie z Twoimi zaleceniami, otwiera sie male okienko "Frameserver mode - VirtualDub" ponizej nazwa pliku avi, w trzech ponizszych linijkach same zera. Na HDD stworzyl sie plik bielkosci 84b a w nim:
RIFF" VDRMPAVDRMPATH [nazwa_komputera]/[nazwa_pliku.avi]
Czy chodzilo o ten maly 84 baitowy plik?
Tak.

Cytat:
Napisany przez jarz
Myslalem ze Nero potraktuje go jako sciezke do otwartego w VB pliku. Ten bedzie dodawal filtry i w locie przechwyci go Nero.
Taka jest idea frameserver. Po prostu jest to serwer ramek który je podaje na żądanie.

Cytat:
Napisany przez jarz
Nie wiem czy tak to mialo byc, ale qrde nic mi sie nie dzieje. Nero tego nie bierze. Co robie nie tak?
Nie widziałem na oczy Nero Vision... a ten 84 bajtowy plik ma rozszerzenie AVI? Z avików NV robił ci DVD?

No cóż... TMPGEnc działa z frameserverem, innych programów nie mam... być może NV polega na filtrach DirectShow a te nie obsługują frameserwerów, a np. taki TMPGEnc ma wbudowaną obsługę frameserwera i dlatego działa... ZoomPlayer i WMP też nie ruszają co by popierało teorię o filtrach DS. Ulead DVD Workshop również nie obsługuje frameserver... ale maniana. ;PPPp
Jak to dobrze że mam już to wyćwiczone wcześniej przy robieniu SVCD pod TMPGEnc ;PPPp
__________________
I'm going down...

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO