![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.08.2004
![]() |
przycinanie ramek w Mpeg2
Witam !!!
![]() Szukałem zawzięcie tego tematu lecz nie udało mi się niczego znaleźć na ten temat, a sprawa dotyczy możliwości przycinania ramek w materiale mpeg2 bez jego dekompresji !!! Proszę o pomoc gdyż mam materiał zrzucony z VHS i zgrało mi z brzydkimi zakłóceniami u góry i na dole a chciałbym to później wypalić na DVD, a boję się że ponowna kompresja do DivX (możliwość przycięcia ramek) i znowu do Mpeg2 w znacznym stopniu pogorszy jakość !!!!! Wszystim z góry dziękuję za pomoc!!!! ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Istnieje spora szansa, że te zakłócenia zostaną usunięte przez sam telewizor (część obrazu 'chowa' się za ramką -- to efekt tzw overscan'u). Pamiętaj, że strumień video w DVD musi mieć określone wymiary (w pionie jest to albo 576 albo 288 linii). Z tego co wiem bez rekompresji nie da się tego zrobić.
![]() |
![]() |
#3 | |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Cytat:
wystarczy mpeg2 ->mpeg2 (ale zawsze jakaś tam strata jakości bedzie) możesz użyc AviSynth, dodając do skryptu: crop(0,16,0,-16) #szesnastki zastępujesz odpowiednio swoimi wartościami ile chcesz ciachnąć od góry i dołu. Możesz ewentualnie jeszcze raz zrzucic materiał od razu używając przycięcia.
pozdrawiam Robs Ostatnio zmieniany przez Robs : 23.08.2004 o godz. 10:57 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 08.06.2004
![]() |
hmm ale w skrypcie musi byc sciezka do jakiegos dlla ???
hmm ale w skrypcie musi byc sciezka do jakiegos dlla
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.08.2004
![]() |
Wielkie dzięki !!!
Nie przypuszczałem że tak szybko odpowiecie !!!! Jeżeli chodzi o metodę mpeg2->mpeg2 to byłoby to najlepsze ale szczerze mówić mam wiele kodeków ale mpeg nie mam chmmmm może nie umialem znaleźć, ale jeszcze poszukam !!!! Jeszcze jedno domyślem się że będę musiał do tego używać Virtual Dub Mpeg bo zwykły nie da rady !!! Jeszcze raz dziękuję !!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Pod VDub'a jest chyba tylko ympeg (ale nie wiem jak z jakością). AVS powinien spokojnie wczytac CCE
![]() |
![]() |
|
|