Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 03.01.2006, 21:01   #1
rejdzu
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 31.12.2004
Posty: 22
rejdzu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pytanie o Power DVD i PGCEdit

Witam
Mam taki problem. Zrobilem authoring serialu. z 2 plyt zrobilem 1. Polaczylem to w jeden VTS z 8 title. Do kazdego sa osobne napisy po angielsku i po polsku. Authoring robilem w DVDLab, jednak nie podoba mi sie rzecz jezeli chodzi o napisy. W PGCEdit poprawilem sobie juz wpisy tak ze moge z menu wybrac napisy polski, angielskie lub je wogole wylaczyc. Napisy ladnie dzialaja przy puszczeniu 8 odcinkow z playlisty(odtwarzanie calosci zrobilem jako playliste dvdlaba) jak i pojedynczo.

Teraz schody. W Power DVD jest opcja GoTo i mozna wybrac do ktorego Title chce isc lub do ktorego Chaptera w Title. Przy wyborze tych opcji napisy mi sie wylaczaja. Wybrane sa w opcjach jednak checkbox przy "wyswietl napisy" jest nieaktywny. Moje pytanie teraz czy Power DVD czysci rejestry czy jak ?? Rozwiazalem to tak ze dopisalem do kazdego title takie wpisy. Prosze o porade jak zmienic te wpisy aby pamietal wybrane napisy z menu przy uzywaniu funkcji GoTo

Kod:
1  Set gprm(11) =(mov) 12 
2  Set gprm(12) =(mov) 65 
3  if ( gprm(3) == 0 ) then { Goto line 6 } 
4  (SetSTN) Set Sub-picture stream = gprm(3) 
5  Goto line 9 
6  Set gprm(5) =(mov) sprm(2:Sub-picture stream number) 
7  Set gprm(5) &=(and) 65471 
8  (SetSTN) Set Sub-picture stream = gprm(5) 
9  Set gprm(0) =(mov) 1           ****  nizej
********** post commands:
[71 00 00 0B 00 0D 00 00]   1  Set gprm(11) =(mov) 13 
[71 00 00 0C 00 01 00 00]   2  Set gprm(12) =(mov) 1 
[30 28 00 02 01 C0 0D 0C]   3  if ( gprm(13) == gprm(12) ) then { (CallSS) Call the VMGM PGC 2, resume cell 1 } 
[30 08 00 00 01 83 00 00]   4  (CallSS) Call the VTSM Root menu of the current VTS, resume cell 1 
********** cell commands:
w lini 9 ustawiam zmienna rejestru gprm(0) na 1 zeby zmienic wartosc z 0, poniewaz w RootM mam sprawdzanie wartosci tego rejestru. Jezeli jest ona rowna 0 to rejestr gprm(3) ustawiany jest na value rowna polskim napisom. Dzieki temu defaultowo ustawione mam polskie napisy przy odtwarzaniu plytki.

Czy mozna to prosciej zrobic i jak ?? prosze o pomoc. Jak cos moge podlinkowac IFO jezeli bedzie potrzeba

Z gory dziekuje ;]
rejdzu jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.01.2006, 23:14   #2
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,557
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jak dokładnie działa PowerDVD i zaimplementowane w nim funkcja Goto, to pewnie wiedzą tylko programiści Cyberlink'a (aczkolwiek niekoniecznie ). Sam zastanawiam się jak go zmusić do reakcji na komendę wyłączenia wyświetlania napisów.

Powiedz mi jedno - to co przedstawiłeś wyżej rozwiązało sprawę dla j. angielskiego? Trochę to dziwne jest, bo pre-commands z linii 6 do 8 wyłączają wyświetlanie napisów. Jakbyś mógł, to skomentuj te tajemnicze działania...

Nie wystarczyłby jeden rejestr do obsługi subtitli, inicjowany na początku na wybór ścieżki polskiej?
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.01.2006, 23:40   #3
rejdzu
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 31.12.2004
Posty: 22
rejdzu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
tak linie od 6 do 8 wylaczaja napisy. Przy wyborze napisow angielskich w menu ustawiam sobie wartosc gprm(3) na odpowiedni value (value=64). Po kliknieciu linka ustawia mi ta wartosc. I w 3 lini kodu sprawdza ta wartosc. Jest rozna od 0 wiec ustawia SetSTN na wartosc 64. Jezeli klikne napisy off, ustawia gprm(3) na 0, wiec przechodzi do linijek 6-8 i wylacza napisy. Wszystko dziala pieknie i cudownie, tylko to GoTo w Power DVD powoduje jakby kasowal rejestry i gprm(3) jest ciagle na 0. Nie wiem czy nie bedzie problemu z tym w odtwarzaczach. Akurat nie mam tego jak sprawdzic bo takowego nie posiadam ;d

Jest to moja pierwsza taka zabawa w edycje struktury DVD poprzez komendy. Czy moglbys troche szerzej opisac twoja uwage dotyczaca 1 rejestru ?
rejdzu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2006, 14:19   #4
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,557
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Wydaje mi się, że nie powinieneś przejmować się działaniem PowerDVD - jest niezły, ale ma swoje wady i nie koniecznie musi w nim działać wszystko tak, jak oczekujesz. Możesz zrobić też próby na WinDVD - trochę lepsza jest u niego zgodność. Oczywiście najlepiej byłoby spróbować na stacjonarce, ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu.

Co do jednego rejestru - chodzi mi o to, że nie rozumiem potrzeby wykorzystania gprm(0). Przecież możesz inicjować rejestr gprm(3) na wartość odpowiadającą włączeniu domyślnie ścieżki polskiej, więc po co te porównania i ustawiania gprm(0)?
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2006, 20:35   #5
rejdzu
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 31.12.2004
Posty: 22
rejdzu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ok poradzilem sobie. wczesniej slepo wpisywalem indeksy napisow jak na oryginalnej plytce. 64,65. Teraz zmienilem indeksy na 0 i 1 (eng i pl). I w PGCEdit dodalem sciezke z subs jako 2. Teraz jak daje off to mi wyswietla puste napisy. jakos to rozwiazalo sprawe, bo niby stepbystep w PGCEdit pokazywal dobre ustawienia subs, jednak opcja wylaczenia nie dzialala.

Wynikiem moich dzialan jest. 8 odcinkow serialu w 1 VTS. Kazdy odcinek to oddzielny title. do kazdego sa napisy eng i pl. defaultowe napisy polskie. wybor napisow z menu na eng pamietany w kazdym wlaczanym odcinku. wylaczenie napisow tez dziala. ciesze sie z wynikow bo 1 raz sie bawilem akurat w taka rzecz. wczesniej tylko dodanie subs i to wszystko. ewentualnie edycja przyciskow. tylko mnie denerwuje DVDRebuilder+CCE. 1 plytka robi sie u mnei 12 h
rejdzu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2006, 20:52   #6
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,557
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez rejdzu
ok poradzilem sobie. wczesniej slepo wpisywalem indeksy napisow jak na oryginalnej plytce. 64,65. Teraz zmienilem indeksy na 0 i 1 (eng i pl). I w PGCEdit dodalem sciezke z subs jako 2. Teraz jak daje off to mi wyswietla puste napisy. jakos to rozwiazalo sprawe, bo niby stepbystep w PGCEdit pokazywal dobre ustawienia subs, jednak opcja wylaczenia nie dzialala.
No to tak na przyszłość - wyłączenie napisów możesz uzyskać poprzez wpisanie do sprm(2) wartości 63. I jakbyś zwrócił uwagę przy symulacji w PGCEdit instrukcja Set-subpicture stream=0,on powoduje zapisanie do sprm(2) wartości 64 właśnie, więc nie wiem co dała ta zmiana indeksów. No, ale jeśli działa
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.