![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
QuEnc - darmowa alternatywa dla CCE ?
Na divx.pl przeczytałem info o progsie QuEnc 0.43 :
"QuEnc 0.43 to pierwszy darmowy kompresor mpeg1 i mpeg2. Program jako źródło przyjmuje tylko pliki AVS (skrypty Avisynth). Kompresuje sam obraz. Pozwala skompresować ze zmiennym lub stałym bitrate, ustawić bitrate, włączyć opcję polepszające jakość obrazu. Z testów wynika, że jakość obrazu jest bardzo wysoka, zbliżona do CCE, ale program ustępuje jeszcze szybkością kompresji." No ciekawe - może za jakiś czas Cobra rozpracuje ten program i wyda werdykt. Jak widać jeszcze to nie jest kombajn i wymaga znajomości skryptów Avisynth... Zresztą tak jak samo CCE, tylko ,że tu mamy pomocne kombajny... Jabba |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
już mam to cudo i w tym tygodniu przetestuję - tu jest więcej na ten temat: http://forum.doom9.org/showthread.ph...ighlight=quenc
niektórzy się zachwycają i mocno prównują z CCE - może być ciekawie, zobaczymy ![]()
![]() |
#3 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A więc czekamy na wnioski Cobra Verde. Ale taka myśl mnie naszła - to moze mieć 2 zalety :
- darmowy (ważne) - być lepszy od CCE (jeszcze ważniejsze) Gdyby dawał LEPSZE wyniki niż CCE to byłby super sprawa. Ale jeśli będzie lepszy tylko od IC8 (a nie jest chyba od niego szybszy) to królować i tak będzie CCE... Jabba |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.11.2003
![]() |
jeśli chodzi o jakość, to CCE jeszcze mnie nie zawiódł (naprawde duże filmy idą na 2xDVD), tak więc dopóki nie będzie szybszy i conajmniej tak samo dobry, to chyba sobie odpuszczę. co do pierwszej zalety, to dla 90% społeczeństwa nie będzie chyba większej różnicy =\.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Na divx.pl chyba ciut przesadzili. Wątek o QuEnc na forum.doom9.org śledzę chyba od początku. Jest to Nic'owe (tak tego od ReJig'a i Xvid builds) podejście do FFMpeg'a i to na dodatek zrobione jako ukłon w stronę JDobbs'a i jego nowego dziecka pt DVD ReBuild (zapowiada się baardzo interesująco!)
Jakością zdaje się ustępuje CCE aczkolwiek ciśnie mi się na usta słowo jeszcze ^_^ Co do szybkości to z moich bardzo pobieżnych testów wynika, że to jest speed daemon. QuEnc jest oparty o CVS kod FFMpeg'a więc momentalnie łapie wszystkie poprawki (ale też i bug'i). W ciągu ostatnich 2-3 dni wyszły chyba ze 4 kolejne wersje (w tej chwili zatrzymał się na 0.45) Tak przy okazji przyglądania sie to naprawdę warto mieć oko na DVD ReBuilder (tempo rozwoju mniej więcej takie samo jak w przypadku QuEnc'a) i (tu już może bardziej z czystej ciekawości alternatywy wobec CCE) DRPEnc (takie windowsowe gui dla mencoder'a znanego ze świata unixowego enkodera również opartego o kod FFMpeg).
![]() |
![]() |
|
|