Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 19.09.2003, 16:56   #1
KaPi
Zaprenumerowany
 
Avatar użytkownika KaPi
 
Data rejestracji: 16.09.2003
Lokalizacja: 49° 41' 43,2" N 22° 01' 10,7" E
Posty: 410
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Lightbulb [Rada] Gdy nie możesz zrobić VCD bo...

W programie TMPGEncoder wyświetla się napis, że nie można otworzyć pliku avi - dobra rada: wykorzystaj wirtualny serwer VirtualDub'a. Później zapisz jako .vdr i wierz mi, że program da się oszukać! Ja dzięki tej metodzie przerobiłem już liczną grupę filmów prowizorycznie nie do przetworzenia. Program dał się nabrać! Ja robię w wersji tymczasowej, bo pełna w ogóle nie przerabia vdr.
KaPi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.09.2003, 17:09   #2
Robs
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
eeee tam, wszystko się da przerobić
poczytaj: http://divx.pl/forum/viewtopic.php?t=5009
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.09.2003, 17:55   #3
KaPi
Zaprenumerowany
 
Avatar użytkownika KaPi
 
Data rejestracji: 16.09.2003
Lokalizacja: 49° 41' 43,2" N 22° 01' 10,7" E
Posty: 410
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Podczas ładowania pliku .vdr za pośrednictwem frameserwera otrzymuję komunikat: "file unsupported or can not open or is not supported"

Po pierwsze zmienić ustawienia 'Directshow codec reader' w Option->Environmental settings->VFAPI plug-in. Zaznaczyć DirectShow Multimedia File Reader i prawym przyciskiem myszy zmienić priorytet na 1 lub 2, tak aby plug-in znalazł się na samej górze listy.

Można także spróbować zmienić rozszerzenie pliku nazwafilmu.vdr na nazwa filmu.avi

Jeśli to nie pomoże należy przed kompresją przekonwertować audio do formatu WAV (VirtalDubMod, Nandub albo AVI2WAV),
lub wogóle dźwięk robić osobno (poza TMPGEnc) i później łączyć z video,
lub sprawdzić czy AVI nie jest uszkodzone (ewentualnie próbować naprawić).

Jeśli i to nie poskutkuje należy sprawdzić czy mamy zainstalowany właściwy dekoder dla filmu (Divx, Xvid, Mpeg-2 lub DV kodek), aby sprawdzić jaki dekoder potrzebujemy należy użyć np. GSpot'a
Ja mam tak właśnie zrobione i nie idzie.
Cytat:
RobsYoda napisał(a)
eeee tam, wszystko się da przerobić
poczytaj: http://divx.pl/forum/viewtopic.php?t=5009
No właśnie. A to jest jeden ze sposobów na przerobienie "wszystkiego"

Ostatnio zmieniany przez KaPi : 19.09.2003 o godz. 18:00
KaPi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.09.2003, 18:21   #4
Robs
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Oczywiście, że tak.
Da sie załadować wszystko tylko trzeba troche pogłówkować.
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2003, 12:00   #5
MeGa
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 20
MeGa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
To ja mam jeszcze pytanko.
Czy da się Nandub'em uruchomić ten frameserver z takimi ustawieniami żeby nie trzeba było zrzucać dźwięku ac3 do formatu wave?
Chciałem to zrobić Virtualdubem ale kiedy włączyłem Tmpgenc to wtedy nie chciał się wczytać dźwięk.
Aha, i co zrobić żeby dźwięk się nie rozjeżdżał w miarę upływu czasu? Virtualdub pisze mi że mam dźwięk VBR. Gdzieś przeczytałem, że ten problem rozwiąże dvd2svcd ale nie mogę znaleźć odpowiedniego artykułu a samemu raczej mi nie wychodzi.
A teraz to widzę że nawet jak zrzuciłem nandubem do formatu wave to pokazuje sie komunikat,że brakuje kodeka i nie może otworzyć pliku. Otwierałem go oczywiście w Winampie.

Ostatnio zmieniany przez MeGa : 21.09.2003 o godz. 12:05
MeGa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2003, 12:56   #6
Robs
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
MeGa napisał(a)
Czy da się Nandub'em uruchomić ten frameserver z takimi ustawieniami żeby nie trzeba było zrzucać dźwięku ac3 do formatu wave?
Nie, a najlepiej ze zrzuconego AC3 od razu zrobić mp2.

Cytat:
MeGa napisał(a)
co zrobić żeby dźwięk się nie rozjeżdżał w miarę upływu czasu? Virtualdub pisze mi że mam dźwięk VBR
Jeśli jest to mp3-vbr, zgrywaj go VirualDubModem albo Nandubem.

Cytat:
MeGa napisał(a)
A teraz to widzę że nawet jak zrzuciłem nandubem do formatu wave to pokazuje sie komunikat,że brakuje kodeka i nie może otworzyć pliku. Otwierałem go oczywiście w Winampie
Nie rozumiem, może wiecej szczegółów.
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2003, 13:48   #7
MeGa
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 20
MeGa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie jest to chyba VBR bo w takim przypadku kiedy go otwieram z Vdub powinien pokazać się komunikat a nic takiego sie nie dzieje.
Podam więc parametry dźwięku: 48kHz,Channels 5(stereo),Sample precision 0-bit,Commpresion Unknown (tag 2000),Preload skew 28000 samples (0.58s),# of frames 82648,Min/avg/max/total frame size 1120/2240/28000 (180817K).
A ten problem jest tylko przy Winampie-wyskakuje okienko Nullsoft Waveform Decoder v2.05a error z komunikatem Missing codec,unable to open file.
W przypadku Windows Media Player mogę odtwarzać go ale jest on bardzo zniekształcony,tak jakby szedł za szybko ale idzie z dobrą prędkością.
Tak samo się dzieje z dźwiękiem kiedy już dołącze go do filmu w Tmpgenc.
Powiedz jakie informacje muszę ci podać żebyś był w stanie pomóc mi lepiej.

Widzę że trochę namieszałem.Mam 2 filmy których nie umiem przerobić na vcd:
1 ma dźwięk vbr
2 jest to ten z powyższymi parametrami.
1 mnie w tej chwili nie interesuje,proszę o pomoc przy 2.

Mój GG: 3578419

Ostatnio zmieniany przez MeGa : 21.09.2003 o godz. 13:57
MeGa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2003, 13:57   #8
Robs
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jest to AC3, zgraj to Nandubem, potem zmień rozszerzenie na AC3 i dalszych konwersji najlepiej dokonuj za pomocą BeSweet'a.
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2003, 14:00   #9
MeGa
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 20
MeGa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No nieee,teraz znowu jakiś Besweet
Pierwsze słysze o czymś takim.Co mam nim zrobić??
MeGa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2003, 14:09   #10
Robs
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
BeSweet zmieni Ci AC3 na inny format.
W jaki sposób "wyciągasz" swoje ac3 z filmu - dokładnie to opisz.
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2003, 14:18   #11
MeGa
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 20
MeGa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie wiem czy robie to dobrze. Po prostu wczytuje film do Nandub'a i daje mu 'Save wav...'.
Ściągłem BeSweet on jest obsługiwany z linii poleceń
Nie lubię takich programów bo nie umiem ich obsługiwać
MeGa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2003, 14:24   #12
Robs
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
I otrzymujesz AC3 ale z rozszerzeniem Wav - musisz je zmienić.

Ściągnij jeszcze GUI do BeSweeta i będziesz miał ładne okienka
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2003, 14:41   #13
MeGa
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 20
MeGa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Udało się!!!To działa

Ostatnio zmieniany przez MeGa : 21.09.2003 o godz. 18:22
MeGa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.09.2003, 00:16   #14
MeGa
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 20
MeGa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy

Działa ale źle
Znowu problem z synhro audio-video.
Zrzuciłem dźwięk VirtualDubem,przekonwertowałem BeSweetem do mp2 połączyłem z obrazem w Tmpgenc i kiedy rano uruchomiłem gotowy film okazało się że tylko początek był OK,a im dalej tym gorzej-obraz swoje,a dźwięk swoje.
Tracę nadzieję,że ktoś jest w stanie mi w tym pomóc.
POMOCY!!!
MeGa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.09.2003, 07:33   #15
Robs
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A fps audio/video? Ten sam?
Nie ma czasami konfliktu pal - ntsc?
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:01.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.