Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 19.11.2004, 16:10   #1
Kertoip
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Kertoip
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 18
Kertoip zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Rebuilder 0.66a, CCE SP 2.67.00.23, DvdReMake 1.4.6 - błąd przy opcji Rebuild

Witam,
Dwa tygodnie temu wziąłem się za wykonywanie kopii bezpieczeństwa płyt DVD. Naturalnie wcześniej przeczytałem wszystkie (chyba) artykuły i porady na forum. Wybrałem metodę opisaną w Duet DVD.
Zacząłem od serii STAR WARS. Część IV, V, VI i II poszły bez problemów, zachowując wysoką jakość filmu.
Problem mam z częścią I. Przy końcowej fazie rebuild, na ok. 78% pojawia się komunukat:

DVD Rebuilder experienced a buffer overflow. Error #0004. Process must abort.

Film ściągnąłem DVD Decryptrem w całości, później DVDReMakem wyciąłem (opcja hide) dwa dodatkowe rodzaje menu i wodotryski w postaci animowanych przejść w menu. Po eksporcie, to co zostało działa prawidłowo - uruchamia się okrojone menu i film.
Rebuilder bez problemów przechodzi przez Prepare (75%) i Encode (10 VBR_passes), dopiero zatrzymuje się na Rebuild. Film próbowałem już kompresować kilka razy (na różnych komputerach) i używałem różnych wersji Rebuilder'a, problem występuje zawsze w tym samym miejscu.
Podejrzewam, że coś niedobrego dzieje się z kopią filmu po użyciu DVDReMake, ale nie jestem pewien gdzie tkwi błąd. DVDReMake raczej nie jest uszkodzony - inne części SW skompresowały się prawidłowo (niestety nie mam innej wersji żeby dokładnie sprawdzić).
Może ktoś wie, jak rozwiązać ten problem.

Druga sprawa to komendy w DVDReMake'u. Czy ktoś wie gdzie można znaleźć wyjaśnienie, instrukcje lub opis komend dotyczących przejść między PGC itd. Informacje, które znalazłem w opisach na forum są bardzo skromne, a zabawa z menu jest całkiem interesująca.

Pozdrawiam serdecznie.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-dbd_rb_error.jpg  
Kertoip jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.11.2004, 16:59   #2
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,590
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nie wiem, czy o to ci chodziło z tymi komendami, ale zerknij http://www.dvd-replica.com/DVD/vmcmdset.php
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.11.2004, 17:09   #3
Kertoip
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Kertoip
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 18
Kertoip zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DVD ReMake - command

Cytat:
Napisany przez Reetou
Nie wiem, czy o to ci chodziło z tymi komendami, ale zerknij http://www.dvd-replica.com/DVD/vmcmdset.php
Dzięki za link Reetou , to chyba właśnie to, co jest mi potrzebne żeby przegryźć się przez DVD ReMake'a.

Problem z Rebuilderem nadal pozostaje otwarty.

Pozdrawiam
Kertoip jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.11.2004, 17:34   #4
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,590
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nie wiem, co to za błąd... Ale ja bym spróbował przepuścić na szybko w RB (2 passes) źrodło, nie dotykane remake'm, żeby zobaczyć, czy to on wprowadza jakieś błędy.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.11.2004, 20:25   #5
skorpion2k2
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Rebuilder 0.66a, CCE SP 2.67.00.23 błąd przy opcji Rebuild

Dla pocieszenia dodam, że już nie jesteś sam Kertoip z takim problemem.
Akurat dzisiaj zabrałem się z obróbke filmu przy pomocy RB i przetarłem oczy ze zdumienia, jak zobaczyłem taki sam komunikat jak u Ciebie (róznica tylko taka, że to błąd #0003).
Błąd wyskakuje przy około 27% fazy Rebuild - i zawsze w tym samym miejscu.
Film jest inny, ale problem ten sam.
Nie wiem czy coś uda mi się zrobić, ale na pewno dam znać.
Wersją 0.66a zrobiłem dopiero drugi film i już kłopot.
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.11.2004, 00:13   #6
skorpion2k2
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No tak, już po problemie.
To był głupi błąd. Zgubiłem jeden z segmentów podczas enkodowania. Przerwałem pracę na noc i jakoś udało mi się ominąć jeden z segmentów.
Poprawiłem - ponownie przekodowałem ten segment i wszystko jest OK.
Kertoip przy okazji poszukiwań znalazłem informację, że błąd #03 i #04 występuje od czasu do czasu i dlatego JDOBBS wprowadził tymczasowo opcję:
"Special Error Avoidance" - zaznacz tą opcję i wykonaj Rebuild jeszcze raz. Może to załatwi sprawę. Jest to opisane przy wersji 0.63.
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2004, 14:53   #7
Kertoip
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Kertoip
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 18
Kertoip zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam, udało mi się rozwiązać problem z opcją rebuild.
Zauważyłem, że Rebuilder wylatuje na początku jednego z rozdziałów. Zacząłem grzebać za pomocą DVD Remake'a w oryginalnym filmie i okazało się, że ten jeden rozdział jest zdublowany. Tzn. w Program Chains w PGC 1 siedzi cały film, ale jest tam jeszcze PGC 9 gdzie siedzi kopia jednego z rozdziałów.
Wcześniej tę kopie usunąłem i wprawdzie Power DVD nie widział problemu ale Rebuilder do czegoś ją potrzebował. Teraz, gdy zostawiłem PGC 9 (niestety 30 Mb mniej miejsca) bez zmian, proces rebuild'ingu przebiegł bez problemów.
Podobna sytuacja jest przy STAR WARS II, ale tam wyrzucenie zdublowanego chaptera nie sprawiło żadnych kłopotów.

Dzięki za pomoc , teraz zabieram się za The Fellowship Of The Ring - extended edition, oryginalny film jest na dwóch płytach, kopię też mam zamiar zrobić na dwa DVD więc mam nadzieję, że nie będę musiał dużo ciąć .
Kertoip jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.11.2004, 14:59   #8
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zdublowany chapter pewnie był wykorzystywany jako przykład przez konfigurator THX (tak jest na Star Wars w każdym razie). DVD RB potrafi być czuły na zmiany w płytce.. (choć w tym wypadku pewnie wystarczyłoby PgcEdit'em wyrżnąć PGC 9)
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.