Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 05.10.2005, 17:29   #31
Forumator
 
Avatar użytkownika artoor
 
Data rejestracji: 21.11.2001
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 719
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Post

Dosc mocno przejety informacjami przekazanymi przez Ciebie 1stwasp, postanowilem sprawdzic jak to jest faktycznie z tym usrednieniem jakosci w ProCoderze Nie zebym Ci nie ufal - wrecz przeciwnie, wiem ze temat nie jest Ci obcy i ten enkoder zdaje sie, ze jest Ci najblizszy... tak tylko dla testow to zrobilem, a i moze tez skloni Cie to do osobistych testow, zeby zaktualizowac informacje (chyba ze to co pisze jest ogolnie wiarygodne)
Nabylem zatem "nie-sklepowego" ProCodera w wersji najnowszej (przypominam - wylacznie do celow testowych - zaraz go usune! - bo przeciez to nie jest legalne ) I przystapilem do dzialania... enkodowalem dwoma przebiegami fragment filmu DVD o dlugosci 1min22sek. Czasowo wygladalo to tak:

1:High Speed - 5:45
2:High Quality - 5:55
3:Highest Quality - 8:05
4:Mastering Quality - 8:40 (druga proba 8:45)

Tak wiec moze trafilem na jakas "wlasciwa" wersje slodzika. Wynika z tego ze czasy roznia sie dosc znacznie, z pominieciem moze pierwszych dwoch trybow (jedynie 10sek). Byc moze juz problem usredniania jakosci zostal "naprawiony" Moze tej najnowszej wersji juz on nie dotyczy... ot takie moje wnioski

Pozdrawiam!
__________________
"Jeśli uczysz się od innych, ale sam nie pomyślisz - to najczystsze oszołomstwo;
Jeśli myślisz, ale nie uczysz się od innych - to może być dla Ciebie wręcz niebezpieczne."

/ Konfucjusz /
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.10.2005, 20:02   #32
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Payti
 
Data rejestracji: 28.10.2004
Posty: 147
Payti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A powiedzcie jeszcze koledzy jak wypadają te trzy enkodery w stosunku do siebie tzn. CCE vs ProCoder vs TMGEnc. Jakie mają + i - ? Może ktoś z doświadczeń to przybliżyć ?

Pozdro,
__________________
BLU-RAY: BD-RE LG BH10LS30 FW 1.02-A0 Patched & BD-RE LG BH16NS40 FW 1.03-A0 & LiteOn iHBS112 FW PL06 & Pioneer BDR-S09XLT FW 1.34
Payti jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2005, 20:57   #33
Forumator
 
Avatar użytkownika artoor
 
Data rejestracji: 21.11.2001
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 719
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Payti
A powiedzcie jeszcze koledzy jak wypadają te trzy enkodery w stosunku do siebie tzn. CCE vs ProCoder vs TMGEnc. Jakie mają + i - ? Może ktoś z doświadczeń to przybliżyć ?

Pozdro,
Heh... zapewne na to pytanie nie dostaniesz odpowiedzi, ktora by Cie usatysfakcjonowala. Dlaczego? Otoz jest to kwestia gustu. A jak to dziala? A no tak - dla jednego zaleta bedzie to ze CCE powoduje ze obraz jest bardziej ziarnisty, tym samym ostry, dla innych bedzie to wada. Natomiast idac w kierunku Procodera bedzie zaleta to ze obraz bedzie "miekki"... sam rozumiesz... Trudno tu cokolwiek powiedziec, bo tak jak wspomnialem - kwestia gustu. Dla jednego wielkim plusem bedzie mozliwosc wspolpracy z niestandardowymi matrycami (CCE) a dla innego nie bedzie ujma dla ProCodera ze tej wspolpracy nie beda mogli zastosowac. Jesli chodzi o TMGEnc. to nie mialem z nim zadnej stycznosci. Wiem jedno - jest to darmowy encoder, ale osobiscie poszedlbym w kierunku HC Enkodera (info na forum doom9.org) ktory zdaje sie byc znacznie szybszy od TMGEnc. Jakosciowo porownanie CCE vs. ProCoder vs. HC i innych mozesz znalezc na forum... sam kiedys takowe testy robilem i wypowiadali sie na ten temat ludzie, ktorzy wiedza na pewno wiecej ode mni... a z reszta pytan tego typu (co tu zadales) bylo wiele... odpowiedzi tez calkiem sporo, wiec mysle ze jak poszukasz to znajdziesz... no i jeszcze ciekawe lektury na wczesniej wspomnianym forum doom9.org
Zycze milego czytania!

pozdrawiam!

BTW roznica pomiedzy poszczegolnymi enkoderami w kazdym badz razie nie jest tak zauwazalna jak pomiedzy jakimkolwiek z nich, a np DVDShrinkiem... choc zdarzaja sie osoby ktore zrobily LOTR - Powrot króla (Pelna kopie!) Shrinkiem i jak to zadowolone powiadaja "Prawie nie widac roznicy pomiedzy moja kopia a oryginalem"
__________________
"Jeśli uczysz się od innych, ale sam nie pomyślisz - to najczystsze oszołomstwo;
Jeśli myślisz, ale nie uczysz się od innych - to może być dla Ciebie wręcz niebezpieczne."

/ Konfucjusz /
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2005, 21:03   #34
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmmm... a to mi artoor dałeś do myślenia...

Ja korzystam z wersji Procodera 1.5, w oparciu o taką wersję pisałem kiedyś swego arta i przy okazji miałem możliwość korzystania z oryginalnego softu. Pamiętam wtedy, że czasy trwania kodowania w mastering quality, były bardzo długie - prawie takie same jak w TMPGEnc, który w czasie kodowania jest mistrzem świata. W każdym będź razie były wiele większe niż w CCE.

Potem ściągnąłem z netu (tak jak Ty - edukacyjnie, już od dawna zresztą nie mam bo edukacja wyszła kiepsko) wesję 2 - jedne w mastering quality w ogóle nie działały inne dawały bardzo szybkie czasy kodowania - w zasadzie bez większych różnic pomiędzy 2, 3 trybami wysokiej jakości. Efekt na obrazie był też kiepski - tak jakby to był jeden tryb.

Dzisiaj trochę się porozglądałem za przyczyną i znalazłem m. in. to:
http://www.videohelp.com/forum/viewtopic.php?t=235665

Wygląda jakby w wersji 2 kosztem jakości zdecydowanie zwiększyli prędkość kodowania i stąd może te nadmierne rozmycia obrazu przy kodowaniu...
Nie mam oryginalnej wersji 2.0 - nie wiem jak to wygląda - swoje wnioski pisałem w oparciu o wersję 1.5
Teraz albo faktycznie coś przedobrzyli, albo są jednak różnice w tych wersjach p2p...

@Payti - po części porównanie masz w moim linku - po drugie solidną porcję porównań zrobił kiedyś właśnie artoor - poszukaj wśród jego postów - jest tam zresztą cała dyskusja co kto widzi a czego nie widzi

By the way - ciekawie wychodzi koder z Vegas5...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2005, 21:26   #35
Forumator
 
Avatar użytkownika artoor
 
Data rejestracji: 21.11.2001
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 719
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@1stwasp
bardzo to ciekawe... nie wczytujac sie jeszcze zbytnio w to, co tam jest napisane (z moim angielskim nie jest zbyt rewelacyjnie) luznym okiem patrzac... i na moj gust to zdecydowanie bardziej podoba mi sie klatka z ProCodera 1.5 niz z 2.0... ciekawe... i faktycznie porownujac czasy miedzy Highest Quality i Mastering Quality dla PC2 sa mocno zblizone... przy moich testach roznica ta wychodzi 35-40 sekund, ale proporcjonalnie to podobnie u nich widac... dziwne... tak czy inaczej jakosc v2.0 wyglada gorzej - wiecej widocznych makroblowkow. Co do Sony Vegas5 - widac ciekawe zjawisko... nie zmiekcza zbytnio obrazu... trzeba sie mu blizej przyjrzec
Tak wiec z tej dyskusji wynioslem cos nowego. Dzieki za uwage!
__________________
"Jeśli uczysz się od innych, ale sam nie pomyślisz - to najczystsze oszołomstwo;
Jeśli myślisz, ale nie uczysz się od innych - to może być dla Ciebie wręcz niebezpieczne."

/ Konfucjusz /
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2005, 22:11   #36
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,552
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Klatka z Vegas5 - może być, ale na trzecim miejscu Ja, zagorzały wyznawca CCE na 1 miejscu stawiam CCE 2.67 2 pass - 2 miejsce dla TMPGEnc
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.10.2005, 18:17   #37
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Payti
 
Data rejestracji: 28.10.2004
Posty: 147
Payti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A jak skonfigurować DVD-RB do współpracy z TMPGEnc? Bo nie widze w setupie możliwości wyboru ścieżki dla tego enkodera

Pozdr,
__________________
BLU-RAY: BD-RE LG BH10LS30 FW 1.02-A0 Patched & BD-RE LG BH16NS40 FW 1.03-A0 & LiteOn iHBS112 FW PL06 & Pioneer BDR-S09XLT FW 1.34
Payti jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.10.2005, 18:25   #38
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 10,517
M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
DVD-RB nie wspolpracuje z TMPGEnc... Moze to i lepiej - DVD-RB oznacza renome ;-D.
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.10.2005, 18:36   #39
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak to dobrze - dla TMPGEnc - DVD-RzadkiBadziew...

Pozdrawiam!
PS - to nie ja zacząłem te złośliwości...
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.10.2005, 18:39   #40
Forumator
 
Avatar użytkownika artoor
 
Data rejestracji: 21.11.2001
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 719
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DVD-RB wspolpracuje tylko (albo az!) z czterema enkoderami i jednym transkoderem. Enkodery to CCE, QuEnc, HC i ProCoder... no i transkoder ReJig Zdaje sie ze uzywanie TMPGEnc mija sie z celem... czas, czas i jeszcze raz czas!

--==edit==--

Chodzi tylko o wyrazenie swojego zdania... nie ma sie co nerwowac Kazdy uzywa to co lubi i patrzy na optimum czasu pracy w stosunku do jakosci... TMPGEnc do szybkich przeciez nie nalezy prawda? Co nie znaczy ze jakosc materialu jest zla - tego nawet nie osmielam sie mowic, bo nie wiem jak to z nim jest
__________________
"Jeśli uczysz się od innych, ale sam nie pomyślisz - to najczystsze oszołomstwo;
Jeśli myślisz, ale nie uczysz się od innych - to może być dla Ciebie wręcz niebezpieczne."

/ Konfucjusz /

Ostatnio zmieniany przez artoor : 06.10.2005 o godz. 18:43
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.10.2005, 18:42   #41
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 10,517
M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
TMPEnc IMHO swietnie srpawdza sie w wypadku SVCD - maly bitrate i pewna strata jakosci jest do zaakceptowania. Ale przobujesz kompresowac nim DVD i co? To samo! Strata jakosci jest mimo ze potroiles bitrate! Nie tego oczekuje od kodera MPEG-2 przeznaczonego do DVD!
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.10.2005, 19:27   #42
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak dokładnie jest artoorze

Ja wyraziłem swoje zdanie nt CCE, które Kolega M@X wziął bardzo personalnie i zdaje się, że próbował mi dopiec

Ja osobiście korzystam z 3 koderów TMPGEnc 2.5 (nie mylić z 3.0 to faktycznie jest badziew...), ProCodera i CCE.
Każdego używam do wytwarzania MPEG2, różnie w zależności od potrzeb i materiału wejściowego (do kodowania).
Nie ma uniwersalnego kodera, który jest najlepszy w każdym przypadku. Jak coś jest do wszystkiego jest do niczego.
CCE jest bardzo dobry dla źródeł Progressive, ale całkiem kiepski dla źródeł z przeplotem - szczególnie gdy kodujemy DV --> MPEG2. CCE pomagają trochę skrypty avisynth, ale jedno polepszają - drugie psują.
ProCoder i TMPGEnc bardzo dobrze radzą sobie ze źródłami z przeplotem, nawet TMPGEnc lepiej.
Ten ostatni ma jeden mankament - który podkreślam na każdym kroku - jest potwornie wolny na max ustawieniach jakościowych. Efekt pracy jednak jest taki sam jak CCE - fakt kosztem czasu, ale...

Ludzie nie okopujmy się na jednej pozycji. Każdy program ma swoje wady, nawet CCE czy Scenarist.
Oczywiście korzystajmy z nich ale świadomie.
Jak piszemy o programach to odpisujmy o programach a nie personalnie (ja tak domniemałem, ale na pewno tak nie było).

Pozdrawiam - szczególnie artoora i M@Xa.
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.10.2005, 08:41   #43
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika :-PrzemekP
 
Data rejestracji: 12.05.2005
Posty: 97
:-PrzemekP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Payti
No i własnie dziś po 609 min reenkodingu z powyższym CCE (2.67 Trial + patch + EclCCE) i 28 min Rebuildingu distałem piękne .iso, które skurczyło się z 6.4861 GB do 4.6414 GB. Jakość jest oszałamiająca, wogóle nie widać różnicy w jakości video, caluteńkie menu i audio odwzorowane idealnie jak na orginale. Progs jest poprostu R E W E L A C J A !

Polecam taką obróbkę 'za dużych' DVD

Pozdrówka,
witam, do tej pory robiłem CCE sam film,fajnie by było gdyby sie znalazła taka mała lekcja z obrazkami co jak krok po kroczku (dla bezpieczeństwa narodowego) więc Payti :-D do dzieła ... z niecierpliwościa czekam
:-PrzemekP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.10.2005, 18:48   #44
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Payti
 
Data rejestracji: 28.10.2004
Posty: 147
Payti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Heh jak będę następną robił to spróbuję zrobić screeny i opisać
__________________
BLU-RAY: BD-RE LG BH10LS30 FW 1.02-A0 Patched & BD-RE LG BH16NS40 FW 1.03-A0 & LiteOn iHBS112 FW PL06 & Pioneer BDR-S09XLT FW 1.34
Payti jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2005, 09:16   #45
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika :-PrzemekP
 
Data rejestracji: 12.05.2005
Posty: 97
:-PrzemekP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez M@X
No, nastepny nawrocony - gratulujemy wyboru :-D. Teraz nei grzesz wiecej i nawracaj inynch, ktorzy sie kurczowo trzymaja rzeczy typu DVDShrink ;-D.
no ja też chcę się nawrócić, kombinuje jak koń pod górkę jak zrobić filmik z menu ...
OTO MOJA OPOWIEŚĆ:
- Zgrałem film cały CloneDVD zachowując menu, wyrzucając zbędne scieżki dzwiękowe i napisy.
- Później DVDRemake i wyrzucam niepotrzebne przyciski i plansze, zapisuje na HDD.
- Odpalam DVD2DVD-R z CCE wrzucam film, rezerwuje mu 10MB na extrasy i GO !
- film sie zrobił i co teraz ... jak to połączyć
WIEM ŻE TO CO ZROBIŁEM NADAJE SIE TYLKO DO INKUBATORA ale ... cos powoli próbują sam zwalczyć ... bo żygam juz Shrinkiem !!!
__________________
dla ekspertów Lite-On DVDRW SOHW 1653S CS09 ... już CS0P
:-PrzemekP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO