Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 24.11.2005, 15:38   #76
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez artoor
No to dziwne. Wyglada faktycznie ze problem lezy po stronie software, ale o co chodzi Mysle ze to musi byc jakis zbieg okolicznosci, no bo jak inaczej to wytlumaczyc?
Wbrew pozorom to niczego nie tłumaczy. Powodem zacinania się filmów na stacjonarnych odtwarzaczach jest niemożność odczytania na czas zawartości płytki (błędy płytki - im większa prędkość wypalania tym więcej błędów może powstać i nie ma to nic wspólnego z tym czy program nagrywający zaraportuje poprawne nagranie czy nie). Dane odczytane z płytki najpierw trafiają do niezbyt dużego bufora a dopiero stamtad na ekran. Teraz DVDShrink, tudzież inne rekwantyzery, obcinają bitrate materiału w związku z tym więcej "minut" zmieści się w buforze i część wyświetlająca ma znikome szanse na trafienie na pusty bufor. W przypadku CCE strumień jest kodowany do MPEG-2 od zera i jak najbardziej może chwilowo uderzyć o górny limit przepływności. Jeśli w okolicy takiego momentu zdarzą się kłopoty z odczytem płytki to bufor sie opróżnia -> nie ma co wyświetlać -> zacięcie odtwarzania.
To powyżej to oczywiście uproszczenie ale myślę, że dość dobre. Jeszcze jedno: powyższe to tylko moja teoria i nie mam na to żadnych dowodów
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.11.2005, 20:17   #77
Guru
 
Avatar użytkownika punisher
 
Data rejestracji: 14.05.2005
Lokalizacja: Biegun zimna
Posty: 1,251
punisher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Twoje wytłumaczenie jest bardzo logiczne. W związku z tym mam pytanie: jaki ustawiać przedział bitrate w CCE? Na podstawie jakich danych brać wartości tego przedziału??
__________________
Racja jest jak d..., każdy ma swoją
PIONEER 112
punisher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2005, 09:54   #78
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie do końca mnie zrozumiałeś. Bitrate nie jest powodem zacinania się filmu (parametry strumienia dvd są dość rygorystyczne) Filmy się zacinają bo używasz słabej jakości nośników. Rozwiązaniem jest zmiana nośników a nie bitrate'u. Możesz oczywiście obniżyć max bitrate do powiedzmy 5000 tylko to wpłynie na jakość filmu i nie będzie się za bardzo różnić od efektu działania shrinka
PS Ceny dobrych jakościowo nośników są w tej chwili naprawdę śmiesznie niskie
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2005, 13:22   #79
Forumator
 
Avatar użytkownika artoor
 
Data rejestracji: 21.11.2001
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 719
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@ideJ
Czyli tak jak wczesniej bylo powiedziane, kwestia nosnika a nie softu. A w powyzszej wypowiedzi wspomnialem ze wina softu, ale to tylko dlatego, ze kolega marcinez_mp powiedzial ze po shrinkowemu dziala, a po CCE nie... no a jak sie nie wie co powiedziec, to sie czasem glupoty plecie
Dzieki za przyblizenie kwestii buforowania przesylanych danych
__________________
"Jeśli uczysz się od innych, ale sam nie pomyślisz - to najczystsze oszołomstwo;
Jeśli myślisz, ale nie uczysz się od innych - to może być dla Ciebie wręcz niebezpieczne."

/ Konfucjusz /
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2005, 22:21   #80
Guru
 
Avatar użytkownika punisher
 
Data rejestracji: 14.05.2005
Lokalizacja: Biegun zimna
Posty: 1,251
punisher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez artoor
@ideJ
Czyli tak jak wczesniej bylo powiedziane, kwestia nosnika a nie softu. A w powyzszej wypowiedzi wspomnialem ze wina softu, ale to tylko dlatego, ze kolega marcinez_mp powiedzial ze po shrinkowemu dziala, a po CCE nie... no a jak sie nie wie co powiedziec, to sie czasem glupoty plecie
Dzieki za przyblizenie kwestii buforowania przesylanych danych
Przepraszam bardzo. Proszę mnie nie obrażać, nie uważajcie mnie, że głupka który jak nie ma co powiedzieć to plecie trzy po trzy. Sprawdziłem wielokrotnie: po zrobieniu filmu CCE film zacina sie pomimo, że jest nagrany czy to na vebratimie czy też płytce na kailkadziesiąt groszy. Dalej uważam, że jest to kwestia programowa. Możemy się licytować, która płytka lepsza TDK czy vebraim, ale chyba to nie ten temat?? pomomo to dalej ponawiam pytanie: jaki ustawić bitrate (przedział) i czym sie kierować w ustawieniach??
__________________
Racja jest jak d..., każdy ma swoją
PIONEER 112
punisher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.11.2005, 08:03   #81
Forumator
 
Avatar użytkownika artoor
 
Data rejestracji: 21.11.2001
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 719
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez marcinez_mp
Przepraszam bardzo. Proszę mnie nie obrażać, nie uważajcie mnie, że głupka który jak nie ma co powiedzieć to plecie trzy po trzy. Sprawdziłem wielokrotnie: po zrobieniu filmu CCE film zacina sie pomimo, że jest nagrany czy to na vebratimie czy też płytce na kailkadziesiąt groszy. Dalej uważam, że jest to kwestia programowa. Możemy się licytować, która płytka lepsza TDK czy vebraim, ale chyba to nie ten temat?? pomomo to dalej ponawiam pytanie: jaki ustawić bitrate (przedział) i czym sie kierować w ustawieniach??
Akurat potrafie byc samokrytyczny... odnosnie tych "glupot" mialem na mysli siebie Daleko mi do obrazania innych! I wcale nie watpie w problem softowy, choc blizej mi wierzyc ze jest to kwestia nosnikow. Wiem jednak ze w dziedzinie - ogolnie informatycznej - zdarzaja sie niewytlumaczalne zjawiska, a wtedy... no wlasnie mowi sie cokolwiek... i to wlasnie sie tyczy odnosnie MNIE!

Pozdrawiam
__________________
"Jeśli uczysz się od innych, ale sam nie pomyślisz - to najczystsze oszołomstwo;
Jeśli myślisz, ale nie uczysz się od innych - to może być dla Ciebie wręcz niebezpieczne."

/ Konfucjusz /

Ostatnio zmieniany przez artoor : 26.11.2005 o godz. 08:10
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.11.2005, 14:33   #82
Guru
 
Avatar użytkownika punisher
 
Data rejestracji: 14.05.2005
Lokalizacja: Biegun zimna
Posty: 1,251
punisher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Rozumiem. W każdym bądź razie będę dalej próbowal może w końcu uda mi się zrobić "nie skaczącą" wersję za pomocą CCE. Czy ustawiacie jakieś ograniczenia dla przedziału bitrate dla CCE?
__________________
Racja jest jak d..., każdy ma swoją
PIONEER 112
punisher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.11.2005, 16:40   #83
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja bym się upewnił czy materiału z przeplotem nie enkodujesz bez przeplotu i/lub vice versa...

Jak taki motyw zrobisz to z doświadczenia wiem, że są odtwarzacze (szczególnie te lepsze z wyższej półki - na pewno SONY) które materiał z przeplotem przekodowany bez przeplotu będzie na nich normalnie działał (jedynie jak złapiesz na PAUSE jakąś klatkę z ruchem to będzie ona jakby drgała).
Jak tą samą płytą wsadzisz do jakiegoś badziewia (tutaj nie podam marki, gdyż zaraz odezwałby się szereg jej miłośników...) to obraz będzie migotał, wstrzymywał się i startował (jakby czkał), itp...

Sprawdź to lepiej dobrze...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.11.2005, 21:25   #84
Guru
 
Avatar użytkownika punisher
 
Data rejestracji: 14.05.2005
Lokalizacja: Biegun zimna
Posty: 1,251
punisher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To jest sprawa konfiguracji Rebuildera. Powoli zaczynam sie gubić w gąszczu ustawień. Gdzie są opcje odpowiedzialne za przeplot? Jak mają być ustawione? U mnie w zaawansowanych opcjach nie mam nic zaznaczonego z przeplotu.
__________________
Racja jest jak d..., każdy ma swoją
PIONEER 112
punisher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2005, 10:16   #85
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@marcinez_mp:
To może inaczej. Spróbuj zlokalizować zacinające się miejsce i porównać ten fragment w Bitrate Viewerze czy czymś takim. Może z tego da się wyciągnąć jakieś wnioski?
Ustawienia związane z przeplotem sa w Options / AVS Options / Advanced Options.
Tak z czystej ciekawości: jaką masz nagrywarkę? Aktualizowałeś firmware?
Z moich doświadczeń wynika, że zacinanie się filmów to zawsze była kwestia jakości. nośników
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2005, 09:20   #86
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika :-PrzemekP
 
Data rejestracji: 12.05.2005
Posty: 97
:-PrzemekP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
witam,
bawie sie różnymi programami (CCE, Shrink, Clone - zalezy co potrzebuje), nagrywam (teraz) już tylko na Verbach, wypalam x4, no i wszystko mi gra, ale nie na każdej stacjonarce, są takie na których te filmy (nie każdy i nie zawsze) sie zacinają lub przeskakuja w inny chapter. Wiec jak coś wypale na DVD to to jest wypalone i BASTA !!!! sroko mi nie skacze to innym tez nie powinno, ale tak nie jest ... ciekawiła mnie zawsze sprawa taka, że film komuś zaciął się np. w 5 minucie i w 20, a za drugim razem ani razu, a za trzecim 8 i 12 , Mam rozumieć że to wina bufora stacjonarnego DVD ??
__________________
dla ekspertów Lite-On DVDRW SOHW 1653S CS09 ... już CS0P
:-PrzemekP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2005, 14:02   #87
Guru
 
Avatar użytkownika punisher
 
Data rejestracji: 14.05.2005
Lokalizacja: Biegun zimna
Posty: 1,251
punisher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czytając Wasze porady zaczęłem zastanawiać się czy przypadkiem problem "skakania" filmów zrobionych za pomocą DVD RB i CCE nie ma innej przyczyny. Kwestia sprzętowa odpada, gdyż filmy robione shrinkiem nie skaczą i nie ma z nimi najmniejszych problemów, nagrywarka to nec i mam wrgane najnowsze firmware. Kwestia nośników też została przez mnie sprawdzona i film skacze bez względu na to, czy nagrałem go na verbatimie czy płytce poniżej 1 zł. Być może przyczyna jest gdzie indziej? Otóż film przed obrobieniem przez DVD RB obcinam za pomocą właśnie shrinka. W nim zostawiam sam film, korzystam też z możliwości wycięcia końcowych napisów. A może shrink powoduje, że tak przygotowany materiał do obróbki przez CCE i DVDRB ma jakieś nieokreślone braki, które powodują, że w końcowym efekcie film "skacze"?? Na komputerze i stacjonarnym DVD tego skakania nie widać, choć raz zauważyłem, że film jakby na sekudę zatrzymał się i ruszył dalej. W związku z tym mam pytanie: czy obróbka shrinkiem powoduje jakies efekty uboczne?? A jeżeli tak, to jakiego programu użyć aby wyciąć końcowe napisy?? Przecież to niejednokrotnie dodatkowe 200MB miejsca na film.
__________________
Racja jest jak d..., każdy ma swoją
PIONEER 112
punisher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2005, 15:52   #88
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Aleście się przyssali do mojej teorii... Przecież wyraźnie napisałem na końcu, że to tylko moja teoria i nie mam na jej poparcie żadnych dowodów. Moje rozumowanie wydaje mi się prawidłowe choć w powyższym opisie dość skrótowe. Na zacinanie się (nawet tej samej płyty w różnych miejscach) wpływ ma nie tylko bufor ale optyka i mechanika (kurz!).

@marcinez_mp:
albo wcześniej nie pisałeś o tym jak przerabiasz (chodzi mi o składanie DVD RB i DVD Shrinka) albo ja niedokładnie przeczytałem wcześniejsze posty. Pamiętam, że na początku DVD RB czasem miało problemy z materiałem obrobionym przez DVD Shrinka (zdaje się, że winowajcą był ten ostatni naruszając bebechy - szczegółów musiałbyś poszukać na forum.doom9.org). Najprościej byłoby sprawdzić czy taka zacinająca się płytka działa poprawnie po przepuszczeniu wyłącznie przez DVD RB i CCE. I tak jeszcze żeby ustalić uwagę, mógłbyś jakoś wytłumaczyć się ze sforumułowania:
Cytat:
A może shrink powoduje, że tak przygotowany materiał do obróbki przez CCE i DVDRB ma jakieś nieokreślone braki, które powodują, że w końcowym efekcie film "skacze"?? Na komputerze i stacjonarnym DVD tego skakania nie widać, choć raz zauważyłem, że film jakby na sekudę zatrzymał się i ruszył dalej.

To w końcu skacze czy nie skacze? Zacina się czy nie? Na stacjonarnym odtwarzaczu czy na dvd-romie (w tym drugim przypadku praktycznie nie istnieje problem VBV underflow).
Końcowe napisy można wyciąć na przykład VobBlankerem (a może i PGCEdit to potrafi? nie sprawdzałem dawno)
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2005, 16:29   #89
Forumator
 
Avatar użytkownika artoor
 
Data rejestracji: 21.11.2001
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 719
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Fakt! Pre-processing ma negatywny wplyw na material przerabiany. Pisal o tym jdobbs - tworca DVD-RB. Aczkolwiek sam uzywalem (i w zasadzie nadal uzywam) "movie only" przygotowywana Shrinkiem, pomimo ze mam DVD-RB Pro, ktora to wersja ma zaimplementowana programowo opcje "movie only" i wiele innych ciekawych rozwiazan... jakos jednak jestem przyzwyczajony do Shrinkowego przygotowania. Pomimo tego nigdy nie zauwazylem zeby w roznych odtwarzaczach film zachowywal sie w sposob jaki marcinez_mp napisal. Ja osobiscie nie ucinam koncowych napisow, a to w zasadzie narusza chyba bardziej drastycznie strukture filmu niz samo "movie only"... no i ja tu jeszcze domyslne audio i ewentualne napisy ustawiam... Reasumujac - tak - pre-processing moze miec negatywny skutek na dzialanie kopi wykonanej (enkodowanej) za pomoca DVD-RB. Niejaki TheSeeker w poradniku o DVD-RB napisal:

Cytat:
I don't know that we necessarily need to discourage pre processing as I do it for every disc I have ever done with RB and I haven't run into any problems at all. I would just say to keep pre-processing to an absolute minimum and if you do preprocessing and start getting errors, then that is the first place that should be looked at as the cause of said errors
No i to moze byc wlasnie nasz problem...

Pozdrawiam!
__________________
"Jeśli uczysz się od innych, ale sam nie pomyślisz - to najczystsze oszołomstwo;
Jeśli myślisz, ale nie uczysz się od innych - to może być dla Ciebie wręcz niebezpieczne."

/ Konfucjusz /
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.11.2005, 05:40   #90
Guru
 
Avatar użytkownika punisher
 
Data rejestracji: 14.05.2005
Lokalizacja: Biegun zimna
Posty: 1,251
punisher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
To w końcu skacze czy nie skacze? Zacina się czy nie? Na stacjonarnym odtwarzaczu czy na dvd-romie (w tym drugim przypadku praktycznie nie istnieje problem VBV underflow).
Końcowe napisy można wyciąć na przykład VobBlankerem (a może i PGCEdit to potrafi? nie sprawdzałem dawno)
[/color]
Jednoznacznie nie mogę się wypowiedzieć, bo na razie DVD RB zrobiłem 3 filmy. W każdym bądź razie u mnie jest OK, u znajomych skacze. U jednych cały film skacze, u drugich od połowy filmu wszystko idzie dobrze. W dalszym ciągu też zastanawiam się jakim programem przyciąć film. Średnio zyskujemy 200 Mb na obcięciu napisów, a jak wiadomo są filmy których napisy końcowe zajmują prawie 500 Mb. Myślałem zrobić to w ten sposób, że dodać na początku napisów rozdział (chapter) i tylko dla tego rozdziału ustawić minimalny bitrate. Czy jednak nie będzie to ingerencja, która przyniesie więcej szkody niż pożytku?? Co jest mniejszym złem przycięcie filmy, czy też mniejszy bitrate dla napisów?
__________________
Racja jest jak d..., każdy ma swoją
PIONEER 112
punisher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO