Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 06.04.2006, 14:49   #16
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,552
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo
Ok, więc załóżmy, że jak się chce to można, ale miał być tu podany najszybszy ze sposobów, a ten na pewno taki nie jest
OK

Najszybciej można się pozbyć reklam za pomocą PGCEdit.
Jeśli chcemy też odzyskać zajmowane przez nie miejsce, to dokładamy Vobblankera
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.04.2006, 16:58   #17
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika ed hunter
 
Data rejestracji: 30.11.2004
Lokalizacja: Wahszawa
Posty: 38,389
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
wiecie co? tak to czytam i czytam.....ile razy będziecie oglądać w przyszłości ten film skubnięty z wypożyczalni? raz....dwa razy...no nie ma co wnikać.
więc najlepiej odpalić DVD Shrink Re-Author, wybrać film, obciachać wstawki wypalić, dodać do kolekcji i niech tam stoi latami
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.04.2006, 17:14   #18
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,213
Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
To nie jest argument do tego, aby nie zdobyć odpowiedniej wiedzy i z niej nie korzystać, choćby przy robieniu kopii zapasowych swoich nikomu nie "skubniętych" oryginałów .

ps. ja tam kilka tytułów widziałem już dziesiątki razy i nigdy mi się nie znudzą, np.: Skarbonka z Tomem Hanks-em
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.04.2006, 14:50   #19
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika matdb
 
Data rejestracji: 09.03.2006
Posty: 152
matdb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ed hunter -> tak, ale wiesz nie każdy jest tak gnuśny i nie każdy lubi mieć chłam (np. reklama idei) nagrany w swojej videotece... Ponadto problemy opisane przez "Reetou" (np. długi okres wyświetlania czarnej planszy) są już nieaktulane!!! W najnowszym DVDReMake czas wyświetlania każdego hidblock'a wynosi 0,18 sekundy, zatem nawet jak 5 różnych "pierdułek" (które się odtwarzają tuż po właczeniu płytki) wytniemy, to czarny ekran będziemy oglądać przez ok. 1 sekundy.... więc nie ma z tym problemu. Moim zdaniem DVDReMake jest świetny! W sumie to nie wiem jeszcze tylko dwóch drobnych rzeczy:
1. Jak ustawić domyślny obraz wyświetlania (z pasami czarnymi na u góry i na dole albo w trybie Pal),
2. Jak ustawić domyślne odtwarzanie dzwięku / napisów, tak aby po ewentualnej zmianie w menu a później przejściu do głównego filmu była zmiana ta jaką dokonaliśmy w menu. W sposobie jaki został opisany (w jednym z linków bierzącego wątku) jest istotna wada, że dopisuje się odpowienią komendę w pre command w PGC głównego filmu, zatem nawet jak zmienimy w menu opcje np. dzwięku to później po przejściu do filmu znów mamy naszą domyślną opcje odtwarzania dzwięku, i aby mieć jakąś inną to można to uczynić - ale tylko wtedy gdy jest odtwarzany już właściwy materiał...

Zatem czy ktoś wie, jak uporać się z problemem 1. i 2.?
matdb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.04.2006, 16:05   #20
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,552
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
ad 1 - Nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi. DVDRemake jest programem do modyfikacji istniejącej struktury płyty. Więc jeśli ktoś zrobił materiał w formacie 4:3 to po co chcesz to zmieniać na 16:9? Jeśli jest w NTSC, to nie możesz zmieniając pliki ifo zrobić z tego PAL (chociaż niektórzy próbują w ten sposób 'oszukiwać' odtwarzacze )
W PGCEdit jest możliwość zmiany trybu wyświetlania, tylko trzeba wiedzieć co i po co się robi...

ad 2 - Nie ma przepisu jak. Na każdej płytce jest inaczej. Jeśli chcesz to zrobić porządnie, musisz przeanalizować program sterujący odtwarzaniem, odszukać rejestry odpowiedzialne za ustawienia audio/napisów i nadać im odpowiednie wartości początkowe.
Można to zrobić w Remake'u, ale robisz to wtedy na piechotę i przy skomplikowanej nawigacji można się pogubić. Dlatego polecam PGCEdit do takich zabaw z jego możliwościami symulacji odtwarzania płyty oraz z możliwościami ustawienia pułapek na zmiany wartości rejestrów. Całość operacji na pierwszy rzut oka jest skomplikowana, ale jeśli znasz się trochę na programowaniu, szybko to opanujesz
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.04.2006, 19:08   #21
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika matdb
 
Data rejestracji: 09.03.2006
Posty: 152
matdb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Faktycznie troche niejasno się wyraziłem [bo się spieszyłem] w 1. chodziło mi oczywiście o wybór między 4:3 a 16:9 [a nie PAL jak napisałem, bo oczywiste jest, że jak jest materiał w systemie PAL to nie można za pomocą zmiany 1 opcji przerobić go na NTSC-to jest o wiele bardziej skąplikowane],
interesuje mnie to dlatego, że większosć filmów jest wyświetlana standardowo w 16:9, a ja lubię mieć cały ekran zapełniony (oczywiście coś za coś), zatem chciałbym aby domyślnie odtwierał mi się format 4:3 a w Remake'u chyba się tego nie da zrobić....
PGCEdit -> nie znam, ale muszę się koniecznie zapoznać, przy czym tak teraz polubiłem Remaka, że nie wiem czy coś jest wstanie go przebić... w sumie to w Remaku tylko jedna rzecz mi się bardzo niepodoba, że on po zakończeniu zmian wszystko kupiuje na inne miejsce na dysku (nawet te vob'y bo 1GB, co trochę trwa... a przecież jak zmienia się nawigacja to on tych duuużych vob'ów [czysty materiał audio+video+napisy] nie powinien w ogóle ruszać.... choć coś ten program w nich zmienia bo nie są identyczne - sprawdziłem sumy kontrolne.... więc może jest tak że jest to konieczne).

ufff a może jednak w ReMaku da się ustawić domyślnie tryb 4:3?
matdb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.04.2006, 19:58   #22
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,552
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Zapoznaj się... Wiele możliwości jest wspólne dla obu programów, a PGCEdit ma kilka ciekawych udogodnień - poza tym jest darmowy. Warto się nim pobawić.
Poniżej screen z PGCEdit dotyczący poniekąd twojego pytania
Dołączone obrazki
 
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.04.2006, 10:05   #23
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika matdb
 
Data rejestracji: 09.03.2006
Posty: 152
matdb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki Reetou!
matdb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2006, 10:32   #24
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika matdb
 
Data rejestracji: 09.03.2006
Posty: 152
matdb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ok Reetou system działa i ten PGCEdit na szczęście nie przegrywa tych ciężkich vobów jeszcze raz na dysk przy zapisaniu zmian... zatem wszystko odbywa się szybko. Jednak stwierdziłem, że będę zostawiał format 16:9 bo może teraz gdy mam monitor to mi on troszkę nie leży, jednak w przyszłości planuje rzutni i wtedy ten format jako domyślny jak najbardziej się przyda. Jednak sam fakt - warto wiedzieć jak to się robi.
Ponadto mam jeszcze pytanie dotyczące PGCEdit - jak tam wyszukać domyślną ścieżkę audio (i ewentualnie to zmienić), wiem jak to się robi w DVDReMake (jednak tam ustawienie domyślnej ścieżki audio ma swoje wady, o czym pisałem powyżej) i tak się zastanawiam może w PGCEdit nie ma tych wad... Ogólnie program sympatyczny, choć brakuje bardzo mi polskiej wersji językowej (może taka jest nakładka?), bo opcji multum i jak na razie obsługuje go trochę na "chybił trafił"
Pozdrawiam!
matdb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2006, 11:56   #25
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,552
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
W 'Current domain strams attributes" masz wyszczególnione i ponumerowane m.in ścieżki audio zawarte w filmie. Numer odtwarzanej ścieżki dźwiękowej zapisywany jest w rejestrze SPRM(1).

Puść symulację odtwarzania (Trace mode) i obserwuj kiedy i w jaki sposób zmieniana jest zawartość SPRM(1) - możesz przy symulacji ustawić breakpoint na zmiany tego rejestru. Na ogół wartość inicjująca tego rejestru jest zapisana w którymś rejestrze GPRM - w wyniku analizy powinieneś odnaleźć w którym. Jak go znajdziesz wystarczy zmodyfikować jego początkową wartość.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2006, 12:36   #26
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika matdb
 
Data rejestracji: 09.03.2006
Posty: 152
matdb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
hmmm trochę to skąplikowane ale postaram się to rozpracować, a moze pokazałbyś to na jakimś przykładzie?
matdb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.04.2006, 14:37   #27
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika matdb
 
Data rejestracji: 09.03.2006
Posty: 152
matdb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Troche to MGLIŚCIE wyjaśniłeś... a czy Ty bawiłeś sie w ten sposób już? Czy nie ma jakiegoś prostrzego sposobu (pozbawionego wad) na ustawienie domyślnej ścieżki dzwiękowej w filmie? Hrrrrr
matdb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.04.2006, 16:59   #28
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,552
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez matdb
Troche to MGLIŚCIE wyjaśniłeś... a czy Ty bawiłeś sie w ten sposób już?
Mgliście? Nie, dość dokładnie... I tak, bawiłem się... Niestety, pominięta jest w tym opisie analiza działania programu, ale tego za ciebie nie zrobię. Każda płytka ma właściwie inny, oryginalny program - no, może nie licząc płytek z gazet.

Zresztą sądząc z TEGO twojego pytania, to nawet nie uruchomiłeś PGCEdit

Cytat:
Napisany przez matdb
Czy nie ma jakiegoś prostrzego sposobu (pozbawionego wad) na ustawienie domyślnej ścieżki dzwiękowej w filmie? Hrrrrr
Nie ma - albo "chamskie" wymuszenie wartości domyślnych przed odtwarzaniem filmu (z wadami), albo analiza działania programu i odpowiednia inicjalizacja zmiennych.

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 24.04.2006 o godz. 17:11
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2006, 13:54   #29
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika matdb
 
Data rejestracji: 09.03.2006
Posty: 152
matdb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
uruchomiłem, przecież mówiłem Reetou, że "system działa" z tym domyślnym od trybem 4:3. Wiem, że każda płytak ma swój odzielny program ale mimo wszystko jakieś analogie są i zawsze łatwiej człowiekowi gdy ma jakiś przykład. Ale wiem, że tworzenie tego typu przykładu (tak sensownie tzn. z screenami i krok po kroku), jest czasochłonne.

A teraz pytanko. Czy ktoś próbował metodę opisaną przez Reetou wcielić w życie i mu wyszło?
matdb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2006, 14:51   #30
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika matdb
 
Data rejestracji: 09.03.2006
Posty: 152
matdb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dzisiaj próbowałem się bawić w te zmiany rejestrów, śledzenie kroków PGC... no i kaszanka - strasznie to wszystko skąplikowane... i nic mi nie wyszło://// [u mnie ten rejestr odpowiedzany za nr ścieżki audio w ogóle się nie zmieniał... a co dopiero wykryć z jakiego innego rejestru on pobiera wartość początkową...] i faktycznie nie dziwie Ci się, że nie masz ochoty tego tak pokazać krok po kroku se sreenami itd. bo to byłoby bardzo czasochłonne...

Kurcze może to ja coś mało jestem rozgarnięty w obsłudze PGCEDIT mam nadzieje, że wszystkim innym bez problemu się udało się przeprowadzić operacje opisane przez Reetour

ehhhh no nic zostało mi tylko chamskie wymuszanie ścieżki audio i napisów po włączeniu "start filmu" chyba, że ktoś na forum zna jakiś inny sposób ustawienia domyślnego sposobu odtwarzania dzwięku / napisów bez wad...

ps. Ja nie mam stacjonarnego odtwarzacza DVD i nie wiem jak one działają, czy za ich pomocą jest możliwość zmiany wersji językowej / napisów w trakcie odtwarzania filmu? Czy tylko wybierając z menu odpowiednie opcje...
matdb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO