Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 25.11.2010, 08:03   #1
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 30.10.2004
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 139
Liar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Scenarist i angle

Witam po dłuższej przerwie. Dorwałem film w którym są 2 dodatkowe ścieżki Video jako angle. Rozebrałem to na części pierwsze, aby poskładać po swojemu w Scenariście. No i wszystko szło ładnie do momentu kiedy chciałem je przełączać. W oryginale, w ścieżce video podstawowej jak również w ścieżkach angle są małe okienka video z aktualną zawartością innych rzutów kamer. Do tego podpięte subpictures i po kliknięciu na podświetlony przełącza się scena.
Próbowałem zrobić podobnie, ale polecenie, które podpiąłem pod button nie jest realizowane. Innymi słowy w jaki sposób można programowo przełączać te ścieżki. Pozdrawiam.
Liar jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.11.2010, 10:02   #2
mxm
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.06.2004
Posty: 51
mxm w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A jakie są komendy dla oryginalnych przycisków?? Jak wyglądają, a jakie ty komendy zastosowałeś?
Wszystko sprowadza się do pierwotnego działania całego programu DVD oraz sprawnego manipulowania oryginalnego "rejestru". Jeśli tworzysz to od nowa, sprawdź jak jest na oryginale.
Mam nadzieje, że wiesz jak edytować i zmieniać komendy przycisków w edytorze scenariusza...
mxm jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2010, 10:08   #3
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 30.10.2004
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 139
Liar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Scenarista używam z powodzenie od wielu lat robiąc naprawdę duże projekty. Śledziłem pod PGCEdit całą strukturę, ale projekt jest tak niemożebnie rozbudowany, że w końcu się gubię. Teraz rozbieram materiał pod DVD Reauthor, jak dobrze pójdzie to pooglądam to sobie w Scenariście. Aha, żeby była jasność. Zajmuję się tym tylko i wyłącznie z ciekawości. Chcę się po prostu nauczyć czegoś nowego w tym świetnym programie.
Liar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2010, 10:55   #4
mxm
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.06.2004
Posty: 51
mxm w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nadal nie napisałeś jak wyglądają oryginalne komendy podpisane pod przyciski odpowiedzialne za przełączanie między kątami, a jakie komendy ty ustawiłeś
mxm jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2010, 11:19   #5
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 30.10.2004
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 139
Liar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez mxm Podgląd Wiadomości
Nadal nie napisałeś jak wyglądają oryginalne komendy podpisane pod przyciski odpowiedzialne za przełączanie między kątami, a jakie komendy ty ustawiłeś
Problem w tym, że nie mam cholera pojęcia, nie potrafię tych komend odnaleźć.
Gdybym je odczytał to nie byłoby problemu. Ale załóżmy wariant inny. mamy 2 strumienie. Podstawowy i angle. W jaki sposób przełączać się między nimi?
Liar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2010, 12:22   #6
mxm
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.06.2004
Posty: 51
mxm w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Arrow

Zmiana kątów odbywa się za pomocą polecenia SetSTN

Komendy do przycisków są ukryte Musisz wejść w edytor scenariusza. Klikasz na twój odpowiedni "slajd" z instrukcjami dla przycisków (Buttons). Następnie otwierasz okno symulacji. Pod podglądem masz zakładki i otwierasz zakładkę "Button Commands". Wszystko masz na rysunku poniżej.

mxm jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2010, 21:10   #7
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,552
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
No komendy to już się wygodniej edytuje w PGCEdit - nie trzeba kompilować od razu całości.

Nazwa:  Untitled-1.png, 
obejrzany:  101 razy, 
rozmiar:  17.4 KB.

Ale czy to chodzi o przycisk, czy o kompilacje w Scenariście?

Track editor:

Scenarist i angle-untitled-1.jpg

Scenario editor:

Scenarist i angle-untitled-2.jpg
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.11.2010, 08:55   #8
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 30.10.2004
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 139
Liar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Ale czy to chodzi o przycisk, czy o kompilacje w Scenariście?
Chodzi o przycisk. Zrobiłem sobie prościutki projekcik do testów z 1 angle i 2 przyciski. Umieściłem to w Titlu i same przyciski reagują tylko komenda podpięta do nich nie jest wykonywana. Gdyby można było włożyć to do np. PGC_Menu, ale Menu nie przyjmuje angle.
Liar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.11.2010, 09:08   #9
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,552
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Liar Podgląd Wiadomości
Gdyby można było włożyć to do np. PGC_Menu, ale Menu nie przyjmuje angle.
Tego nie rozumiem, co nie przyjmuje angle? Kąt można zmieniać wszędzie w VTS, tak jak dźwięk i podpisy, czyli odpada tylko VGM.

Możesz wstawić zrzuty ekranu z PGCEdit jak to wygląda?
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.11.2010, 09:27   #10
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 30.10.2004
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 139
Liar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Kąt można zmieniać wszędzie w VTS, tak jak dźwięk i podpisy, czyli odpada tylko VGM.
Widocznie mam jakieś złe założenia. Niewykluczone też, że piszę niezrozumiale. Wiadomo, że prosta komenda "Set Angle/Audio itd." włożona w Pre ustawi wszystko jedno czy za pomocą rejestrów, czy też jednorazowo to co chcę. Nie wiem tylko w jaki sposób zrobić to w trakcie wykonywania programu, czyli: oglądamy sobie film na ekranie. Nie chcę przełączać kątów pilotem przyciskając na nim angle, chcę to robić używając zadeklarowanego klawisza (klawiszy) dokładnie tak jak się to robi w menu. Na pewno jest to proste, ale nigdy nie ćwiczyłem czegoś takiego. Pozdrawiam.
Liar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.11.2010, 10:46   #11
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,552
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Pokaż komendy podpięte pod klawisz.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2010, 20:35   #12
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 30.10.2004
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 139
Liar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Pokaż komendy podpięte pod klawisz.
Problem rozwiązany. Nie dziwię się, że mimo szczerych chęci nie rozumieliście o co mi chodzi. Te komendy pod klawiszem nie działały, bo Scenarist ogólnie jest oporny (i bardzo dobrze) na wszelkie niedociągnięcia we wszystkich elementach - audio, video itp. Reauthorem "rozwaliłem" ten materiał, a on tak pokaszanił, że wzorowanie się na jego projekcie powodowało właśnie takie jaja. Wziąłem się przez weekend do roboty i poskładałem wszystko od zera i bezproblemowo teraz działa.
Natomiast mam pytanie dodatkowe. Klipy menu wyświetlane są w Scenariście jako 4:3 (Pan-scan). Wiadomo o co chodzi. 2 różne Subpictures, parametryzacja, czyli standard. w tych czasach. W całym projekcie wszystko co się da, więc również menu jest dublowane jeśli chodzi o odtwarzanie później na tv 4:3 lub 16:9. Wymyśliłem sobie (widać nie mam nic mądrzejszego do roboty), że przetłumaczę jedną z plansz na polski. Nie wahając się tak zrobiłem i zakodowałem w 4:3. No i właśnie. Nie ma Panscan. Po tym dość przydługawym wprowadzeniu czas na pytanie dodatkowe. Jak zakodować, żeby Scenarist widział Aspect Ratio przetłumaczonej planszy - 4:3 (Pan-scan).
Pozdrawiam ciepło.
Liar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2010, 16:59   #13
mxm
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.06.2004
Posty: 51
mxm w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Programik ReStream Sequence Display Extension - ustawiasz "add" i sprawa załatwiona

A skoro sobie poradziłeś z tym DVD to pochwal się w jaki sposób realizowane jest przełączanie między kątami w czasie oglądania filmu za pomocą przycisków

Ostatnio zmieniany przez mxm : 29.11.2010 o godz. 17:02
mxm jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2010, 18:51   #14
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 30.10.2004
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 139
Liar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez mxm Podgląd Wiadomości
A skoro sobie poradziłeś z tym DVD to pochwal się w jaki sposób realizowane jest przełączanie między kątami w czasie oglądania filmu za pomocą przycisków
Dokładnie tak jak myślałem, Ty zresztą też chyba to sugerowałeś. Na ścieżce filmowej i każdym "Angle", który jest dostępny tworzymy (nieprzeszkadzające wizualnie) menu. Oczywiście to tworzenie menu musi być zadeklarowane w trakcie edycji materiałów video np. w Vegasie. Innymi słowy scieżkę video traktujemy tak jak przy animowanym Menu. Można dodać np. napisy informujące o kolejnej ścieżce angle. Ja miałem ułatwioną sprawę, bo dokształcałem się na gotowym materiale. Czyli na materiale video miałem mikromonitorki pokazujące akcję na własnej i innych ścieżkach. Oczywiście przy tworzeniu takiego cuś każda ścieżka musi mieć identyczne hmm... menu bo inaczej się to porozjeżdża (myslę , że wiadomo o co chodzi). Do tego dorobione były subpictures, wykonana klawiszologia i gotowe. A jedyne komendy klawiszy to przełączanie angle, audio i video. Mam nadzieję, że zrozumiale to opisałem. Dobra, zabieram się za sprawdzenie Twojej podpowiedzi odnośnie programu Restream, którego kompletnie nie znam.

Strzał w dziesiątkę - oczywiście zadziałało. Warto się uczyć - dzięki.

Ostatnio zmieniany przez Liar : 29.11.2010 o godz. 19:21
Liar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2010, 19:47   #15
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,552
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Liar Podgląd Wiadomości
Na ścieżce filmowej i każdym "Angle", który jest dostępny tworzymy (nieprzeszkadzające wizualnie) menu.
Przyznam szczerze, że nic nie zrozumiałem z tego opisu. Jeśli mamy taki materiał w VTS:
Nazwa:  Untitled-1.png, 
obejrzany:  72 razy, 
rozmiar:  4.0 KB.
to w nim jest miejsce na jedno menu. Jeśli natomiast całość tego video tworzy animowane menu, to nie możesz w nim mieć angle. Mam nadzieję, że chociaż Wy się zrozumiecie.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Co nagrać na płytę? (Angle 2-4) pietruszka DVD-Video 8 20.07.2008 22:42
DiF4U, ReAuthorist, Scenarist NT - ktos tego uzywa? mesztica DVD-Video 7 22.05.2006 20:26
Sonic Scenarist napisy ntsc margel DVD-Video 7 13.09.2004 08:48
scenarist i brakujace subtitle -=iDiDiT=- Napędy optyczne DVD 4 06.04.2004 13:16
Synchronizacja audio w scenarist? wlaz Napędy optyczne DVD 1 12.08.2003 07:51


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO