Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 13.10.2005, 17:55   #1
Liar
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.10.2004
Liar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Scenarst - porzebna kolejna wiedza

Ponieważ używam tylko tego programu do Autorngu, więc raz na jakiś czas wymyślam sobie nowy drobiazg, który włączyłbym do swojego projektu.
Przechodze do sedna.
Jest sobie menu, które mierzy 31 sek.
Zawsze ustawiałem pętlę, więc wychodziło sie z tego menu poprzez naciśnięcie klawisza skoku. Teraz chciałbym aby dalej była pętla, ale po zadanym czasie lub ilości pętli został wykonany skok z podświetlonego wcześniej klawisza. Czy da się to zrobić
Mam nadzieję, że jest to wystarczająco zrozumiałe co napisałem (dla mnie jest)
Pozdraiwam wszystkich.
Liar jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.10.2005, 02:11   #2
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zadanie nie było bardzo trudne niestety dopiero dzisiaj mam okazję korzystać z kompa ze Scenaristem ale za to zrobiłem specjalnie dla Ciebie nawet kilka prób, żeby być pewnym, że zadziała.

Odp.1: Po ilości pętli

Projekt krótki i przykładowy obrazuje rysunek poniżej.

Zawiera on wszystkie komendy, jakie są wykorzystywane.
Używamy dwa rejestry GPRM ***8211; w przykładzie 0 i 1

First Play uruchamia menu z podświetlonym przyciskiem (domyślnie 1).
Jako Pre Command w menu ustawiamy rejestr GPRM0 na wartość będącą ilością pętli, po których przejściu samoczynnie wywoła się film z Title_1 (u nas wywoła się po piątej pętli).
W Post Command ustawiamy po pierwsze inkrementacje rejestru GPRM1 ***8211; jest to zliczacz pętli (domyślnie wszystkie rejestry GPRM po starcie płyty mają wartość 0, więc rejestr na początku jest czysty).
Następnie jeżeli rejestry 0 i 1 są sobie równe, czyli po przejściu 5 pętli program przechodzi do odtwarzania filmu (mimo tego, że przycisk w menu nie został wciśnięty).
Następnie jeżeli rejestry nie są sobie równe to pracuje pętla ***8211; w tym przypadku zapętlone jest menu).
Komendy są wykonywane jedna za drugą ważna jest więc kolejność komend!
Przycisk menu podlinkowałem do filmu ***8211; gdyby jednak komuś przyszło do głowy go wcisnąć***8230;
Dodatkowo w filmie, tudzież tym co ma się samoczynnie wywoływać, trzeba wyzerować w PreCommands rejestr pętli GPRM1. W przeciwnym przypadku wybór samoczynny zadziała tylko raz ***8211; zostaną zakłócone warunki początkowe.
Zerowanie rejestru przywraca więc początkowe warunki logiczne.

Proste prawda?

Odp.2: Po czasie

Przykład obrazuje rysunek.

UWAGA HARDCORE!

Tego nie da się zrobić wprost z uwagi na ograniczenia GPRMów jako timery.
Mało tego żeby wyskoczyć z filmu po dowolnym czasie można to zrobić tylko w obrębie Title danego VTS. Mało tego aby to osiągnąć trzeba wiedzieć, że w tle wykorzystujemy dwa rejestry SPRM ***8211; mianowicie 9 i 10.
Rejestr 9 ustawia czas, po którym wywoływana jest PGC z rejestru 10.
Dodatkowo sprawa komplikuje się niesamowicie, jeżeli chcemy wyskoczyć w ten sposób z menu.
Dlaczego ***8211; w menu i żadnym innym miejscu niż to, o którym pisałem powyżej nie działają zegary nawigacyjne.
Trzeba więc oszukać menu.
Sama parametryzacja komend w tym przypadku jest prostsza niż w poprzednim. Struktura jest jednak o wiele bardziej skomplikowana.
Po pierwsze RootMenu to Dummy Menu ***8211; jest tylko wskazaniem na miejsce gdzie znajduje się rzeczywiste menu. Musi jednak być, żeby prawidłowo działał przycisk MENU na pilocie DVD.
Plansza_t to menu, PGC_2 to film, PGC_3 to w zasadzie DummyPGC, ale ponieważ Title Entry nie może być Dummy to musiałem wrzucić tam jakiś stały obrazek.
Musiałem tak zrobić, gdyż gdyby timery ustawić w menu to działałyby tylko w przypadku gdy menu trwa dłużej niż ustawiony timer. Gdyby trwało krócej to zapętliłby się warunek początkowy***8230; W naszym przypadku menu pracuje sobie w pętli (link na poziomie celi) a jak timer dojdzie do ustawionej wartości to niezależnie od ilości pętli wyjdzie do filmu.
Czyli wyjdzie dokładnie po ustawionym czasie, czyli tak jak było w pytaniu.
A zapomniałbym czas ustawiamy w SetNVTMR NV_TMR=X, gdzie X = ilości sekund (w naszym przypadku 15).

Życzę miłej analizy i owocnej pracy.

By the way ***8211; sprawa się nieco komplikuje, gdy mamy więcej filmów i więcej przycisków, które mogą być podświetlone a nie naciśnięte a każdy z nich prowadzi w inne miejsce.
Nie będę tego jednak tu opisywał, gdyż nie widzę sensu takiego rozwiązania od strony logiki użytkowania płyty.
Zresztą jak przerobisz przykład powyżej to pewnie coś sam wymyślisz. Dla ułatwienia dodam, że wtedy musisz użyć GPRMów w połączeniu z wartościami przycisków ukrytych w SPRMach a potem to już będzie łatwo***8230;

W razie pytań jak zwykle służę pomocą

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2005, 13:48   #3
Liar
Stały bywalec ;)

Niezawodny 1stwasp.

Twoje opisy są bardzo przejrzyste i dobrze zrozumiałe.
Chylę czoła przed potęgą wiedzy jaką posiadasz.
Wielkie dzięki.
Stary 15.10.2005, 20:22   #4
1stwasp
Redakcja

Proszę bardzo...
Przecież Scenarist to najprostszy program do authoringu jaki został kiedykolwiek wymyślony...
Oczywiście dla osób podchodzących do tematu twórczo...
Podejście odtwórcze zapewne zasługuje na inne aplikacje...

Przy okazji - chyba z Tobą pisaliśmy kiedyś posty nt menu 16:9...
Well - trochę od tamtego czasu minęło, a i ja się jeszcze trochę douczyłem

Niebawem pojawi się mój nowy art na CDRinfo o tworzeniu menu w oparciu o Scenarista i Photoshopa, z naciskiem na menu 16:9. Po pewnych przeróbkach będzie pasował również do DVDMaestro i DVDLaba Pro (brrrrrrrrr...)

Pomyślałem sobie, że w tym miejscu go zaanuncjuję, a niedługo to będzie pewnie w przyszłym tygodniu...

Pozdrawiam!
Stary 01.11.2005, 17:48   #5
Liar
Stały bywalec ;)

Witam ponownie.
Nie dojrzałem jeszcze tego opisu, który anonsujesz - widać jeszcze trochę trzeba poczekać. Chętnie poczytam, ponieważ przez Menu 16:9 nie przebrnąłem. Ale nawiązując do tematu od którego zaczęła się ta dyskusja - mam pytanie, a raczej prośbę. Czy mógłbyś coś więcej napisać na temat rejestrów GPRM i SPRM ? Mam konkretnie na myśli, które z nich można bezpiecznie wykorzystać, a które są używane przez odtwarzacz i przede wszystkim czym się różnią. Twoje wyjaśnienia zawarte w tym wątku (pętla i czas) dowodzą jak bardzo przydatne są one w tworzeniu różnorodnych "upiększeń" w scenariuszu. Swoją drogą przydałoby się jakoś zebrać te wszystkie wypowiedzi na temat Scenarista i włożyc może do jakiegoś wspólnego kotła. Ja osobiście zbieram wszystko i pakuję do Worda, bo nie daj Bóg padnie serwer Forum, a pamięć jest ulotna.
Pozdrawiam.
Stary 01.11.2005, 21:54   #6
1stwasp
Redakcja

Ponieważ korzystasz ze Scenarista, to w helpie wpisz GPRMs i SPRMs - jest tam dość prosto wyjaśnione czemu służą GPRMy i SPRMy

W telegraficznym skrócie:
GPRMy są to rejestry UŻYTKOWNIKA, jest ich 16 i są wpełni programowalne przez użytkownika właśnie...
SPRMy są to rejestry SYSTEMOWE, jest ich 24, obrazują status odtwarzania / odtwarzacza. Część z nich może być modyfikowana przez player, część jest tylko do odczytu.
Ztabelaryzowany wykaz jest w helpie...

Pozdrawiam!
PS - wydaje mi się, że nie trochę a tylko troszeczkę
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: