Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 19.05.2004, 15:22   #1
Olav_Basoski
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Olav_Basoski
 
Data rejestracji: 14.01.2004
Posty: 102
Olav_Basoski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Testy Cce 2.67.00.23

Witam !

Po czterech nieprzespanych nocach, gdzie zastanawialłem się dlaczego CCE "wysypuje się" na filmach powyej 2 godzin dopiąłem wreszcie swego. Ustawiłem tak kodek, że film Terminator 2 SE trwający 2h 26 minut wyszedł znakomicie. Dużo niepotrzebnych nerwów, ale dopiąłem swego. Pamiętacie uciążliwe otoczki wokół postaci, albo szum na dużych przestrzeniach, czy też w tle. Teraz jest wszystko deluxe i mam nadzieje że tak pozostanie. Powiem tylko jedno, że ilość przebiegów nie była na pewno za to odpowiedzialna. Jeżeli ktoś będzie chciał pomocy, chętnie mu jej udziele. Do usłyszenia.
__________________
------------------------------------------------
AMD Athlon 2700 XP+, 512 DDR RAM 400 Mhz Kingston,
80 GB HDD, ASUS DVD ReCordEr x4
Olav_Basoski jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.05.2004, 15:31   #2
Michal2004
czytelnik ;)
 
Avatar użytkownika Michal2004
 
Data rejestracji: 06.02.2004
Lokalizacja: PL
Posty: 159
Michal2004 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Olav_Basoski
Witam !

Po czterech nieprzespanych nocach, gdzie zastanawialłem się dlaczego CCE "wysypuje się" na filmach powyej 2 godzin dopiąłem wreszcie swego. Ustawiłem tak kodek, że film Terminator 2 SE trwający 2h 26 minut wyszedł znakomicie. Dużo niepotrzebnych nerwów, ale dopiąłem swego. Pamiętacie uciążliwe otoczki wokół postaci, albo szum na dużych przestrzeniach, czy też w tle. Teraz jest wszystko deluxe i mam nadzieje że tak pozostanie. Powiem tylko jedno, że ilość przebiegów nie była na pewno za to odpowiedzialna. Jeżeli ktoś będzie chciał pomocy, chętnie mu jej udziele. Do usłyszenia.
tzn by "przerobic" film uzyles DVD2DVDR ale przed tym jeszcze zmodyfikowales ustawienia CCE, tak?
Mysle, ze chyba wartoby bylo podzielic sie swoimi spostrzezeniami z innymi uzytkownikami forum. Chyba juz kiedys byl nawet jakis watek o T2 z qDVD, i tez ktos mial jakies problemy....
Nie chcialbys opisac swojego sposobu?
Michal2004 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2004, 17:29   #3
Olav_Basoski
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Olav_Basoski
 
Data rejestracji: 14.01.2004
Posty: 102
Olav_Basoski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja tez miałem spore problemy. Pytałem sie wszystkich, i nic. Tylko arogganckie zbywanie. Każde pytanie było zbywane kolejnym i tak w kółko. Po przepis jak skodować T2 QDVD złoście sie na mojego mail'a: freddie-mercury@wp.pl
PoZdrAwiAm !
__________________
------------------------------------------------
AMD Athlon 2700 XP+, 512 DDR RAM 400 Mhz Kingston,
80 GB HDD, ASUS DVD ReCordEr x4
Olav_Basoski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2004, 19:02   #4
pykson
Czepek - od czepiania sie
 
Avatar użytkownika pykson
 
Data rejestracji: 04.03.2004
Lokalizacja: Górny Śląsk
Posty: 1,472
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
olav, widac, ze chcesz koniecznie zaistniec na tym forum. Twoimi pytaniami tego nie dokonasz wiec probujesz jak widac zyskac to prosbami otrzymywanymi na maila. najsmieszniejsze w tym wszystkim jest to, ze niewielu ma problem z ustwieniami cce generujacymi niska jakosc, a Ty myslisz ze wszyscy czekaja tylko na przepis, jak to zrobic zeby bylo pieknie i ladnie.

przejdzie Ci, nie mozesz cale zycie sie obrazac, nie pisz, ze Ci nie probowano pomoc, bo probowano, ale nie kazdy user przeglada to forum codziennie i nie kazdy ma wystarczajaca wiedze, by Ci pomoc

tym razem nawet pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez pykson : 19.05.2004 o godz. 19:06
pykson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2004, 19:19   #5
Olav_Basoski
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Olav_Basoski
 
Data rejestracji: 14.01.2004
Posty: 102
Olav_Basoski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No właśnie MR PYKSON. Dzięki jeszcze raz chociaz za probe pomocy. Pomagać mogę, ale wkurza mnie, jeżeli wiem że ktoś z kim rozmawiam wie o co chodzi, a sciemnia że sam mam zobaczyć (akurat to nie dotyczy ciebie). Fakt faktem że poniosło mnie, ale byłem zdesperowany. Jakby co, to wal jak w dym. Tym razem DAMY RADE. Przeczytałem cały USER GUIDE od CCE 2.67.00.23 chyba z trzy razy i dopiero zacząłem kumać tak naprawdę o co w tym wszystkim chodzi ! PoZdRo !
__________________
------------------------------------------------
AMD Athlon 2700 XP+, 512 DDR RAM 400 Mhz Kingston,
80 GB HDD, ASUS DVD ReCordEr x4
Olav_Basoski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2004, 20:08   #6
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jabba the Hutt
 
Data rejestracji: 06.04.2002
Lokalizacja: Twierdza Breslau
Posty: 4,477
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Rozumiem,że wystarczy 7 passes .

LotR miał 178 minut i jakoś dał się przerobić z pomocą CCE 2.50 (ustawienia normalne). Oceniam pracę jako dobrą. Korzystałem tylko z ustawień Gelo i Cobry Verde (właściwie z porad). Ostanio czasami korzystam z porady fido (tej o max bitrate 7500 i min bitrate do wyliczenia - mam nadzieję Olav,ze znalazłeś ją na forum). Czyżby 146 minutowy T2 był problemem wiekszym ? Interesująca sprawa.

Pozdrawiam

Jabba
__________________

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2004, 20:30   #7
Olav_Basoski
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Olav_Basoski
 
Data rejestracji: 14.01.2004
Posty: 102
Olav_Basoski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam. Co prawda przyznam się że tak długiego filmu nie przerabiałem ale kto wie ? Powiem tylko tyle, że głównym problemem częstych kaszan przy tak dużych materiałach są niestabilności wynikające z przydzielania bitrate'u w poszczególnych scenach. Dużo by wogle o tym mówić. Jeżeli chodzi o bitrate to najlepsze rezultaty uzyskuje się wykorzystująć sposób FIDO. Czasami co prawda jest to nie 7500 a 7611 bo taka jest maksymalna wartość. Zresztą tak czy tak material po przerobieniu ma na wyjsciu 9800 kb/s (tak przyjmuje międzynarodowy standard MPEG-II). Ponadto jeszcze troche pracochłonnej zabawy, kilka nocek i można uzyskać całkiem ciekawe rezultaty. Pozro !
__________________
------------------------------------------------
AMD Athlon 2700 XP+, 512 DDR RAM 400 Mhz Kingston,
80 GB HDD, ASUS DVD ReCordEr x4
Olav_Basoski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2004, 21:19   #8
Michal2004
czytelnik ;)
 
Avatar użytkownika Michal2004
 
Data rejestracji: 06.02.2004
Lokalizacja: PL
Posty: 159
Michal2004 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dostalem od Olav'a jego instrukcje (dzieki), i musze przyznac, ze moze ona duzo wniesc do calej sprawy z DVD2DVDR (nie jestem ekspertem od tych spraw )
Mam nadzieje, ze Olav zgodzi sie umiescic swoja instrukcje na forum, tak aby kazdy mogl sie do niej jakos odniesc.
Te sposoby nie byly opisane w dotychczasowym watku z Instrukcja DVD2DVDR.
Michal2004 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2004, 21:21   #9
pykson
Czepek - od czepiania sie
 
Avatar użytkownika pykson
 
Data rejestracji: 04.03.2004
Lokalizacja: Górny Śląsk
Posty: 1,472
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@Olav_Basoski

te nieprzespane nocki sa wpisane w ryzyko zawodowe - jak wejda nagrywarki DL bedziemy sypiac lepiej
doceniam, ze przynajmniej przyznajesz, ze Ci ponioslo

narka
pykson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2004, 22:37   #10
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jabba the Hutt
 
Data rejestracji: 06.04.2002
Lokalizacja: Twierdza Breslau
Posty: 4,477
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Na razie przychylam się do zdania Yody,że poczatkowo DL może nam przynieść również nieco nerwówki.

- czy opłaci się kupowac palniki x2,4 czy też czekac na te x4
- jak będą się czytać płyty DL na playerach stacjonarnych
- ile będą kosztowac początkowo płyty DL (jaskółki mówią,ze dużo)

Takie pytania się nasuwają.

Myślę,że co do odpowiedzi na forum, to nie ma co się denerwowac ani liczyć na błyskawiczne odpowiedzi. Tak to już jest... Gelo i Fido gdzieś przepadli, Cobra zapracowany. Na szczęście dołączają inni.

Jabba
__________________

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.05.2004, 15:55   #11
Olav_Basoski
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Olav_Basoski
 
Data rejestracji: 14.01.2004
Posty: 102
Olav_Basoski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Obecnie testuje CCE, w troche inny sposób. Okazuje się że DVD2DVD-R tworzy automatycznie plik *.ECL w którym są zapisane wszystkie onformacje w jaki sposób CCE ma kodować dany obraz video ! Dodam że w kodeku można ustawić bitrate na 9800 max, pomimo iż DVD2DVD-R pozwala jedynie uzyskać wartości bliskie 7611 ! Co prawda bitratu maxymalnego nie zaleca się aby ustawić na 9800 tylko na 9000, ale zawsze to nie 7611. Czyżby był to przełom w kodowaniu materiału video przez CCE - zobaczymy. Ponadto filtry też są powyłączane pomimo iż mają one pomóc nam w zlikwidowaniu szumu, jaki towarzyszy wokół przerabianego materiału (takiego powyżej 2h). Obecnie robie testy z różnymi filtrami. Końcowymi rezultatami podziele się na samym końcu.
__________________
------------------------------------------------
AMD Athlon 2700 XP+, 512 DDR RAM 400 Mhz Kingston,
80 GB HDD, ASUS DVD ReCordEr x4
Olav_Basoski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.05.2004, 16:02   #12
Olav_Basoski
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Olav_Basoski
 
Data rejestracji: 14.01.2004
Posty: 102
Olav_Basoski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No i jak zwykle zapomnilem jeszcz o czymś ! Dorwałęm wykresy przedstawiające zaleność bitratu max i minimalnego przy danym VBR BIAS. Prawidłowo ustawiona wartość to 30, a nie 20 ! Dlaczego jest 20 nie wiem, ale jedno jest pewne, że zaniża to górne rejestru bitrate'u. Tym samym pogarsza sie jakość materiału wynikowego. VBR BIAS, nazwałbym pokrętłem do wyregulowania rozkładu bitrate'u w w jego danym paśmie. Dlatego też zamała wartość jak i za wyskoa powodują nieprawidłowy rozkład, co jest przyczyną niestabilności obrazu ! Czasami mamy obraz płynny, kiedy indziej coś sie "kaszani". OCZYWIŚCIE TO CO TUTAJ PISZE JEST TYLKO MOIM SPOSTRZEŻENIEM. MOZECIE POKOMBINOWAĆ, ALE NIE DAJE GWARANCJI NA POLEPSZENIE CZEGOKOLWIEK. Pozdro for ALL !!!
__________________
------------------------------------------------
AMD Athlon 2700 XP+, 512 DDR RAM 400 Mhz Kingston,
80 GB HDD, ASUS DVD ReCordEr x4
Olav_Basoski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.05.2004, 16:13   #13
Olav_Basoski
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Olav_Basoski
 
Data rejestracji: 14.01.2004
Posty: 102
Olav_Basoski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Poza tym, opcja w kodeku CCE "Quantized Matrices..." pozwala nam na określenie jaki bitrate jest typowy dla danego materialu wynikowego. W instrukcji CCE pisze jasno. stawiamy taki profil, jaki material kodujemy. No to ustawiłem na MPEG Standard, a było wcześniej na Standard. Dlaczego ? Pytanie trudne, ale zobaczymy koncowe efekty. Pisze rzekomo, że nadaje się tylko do MPEG i służy do uzyskania materialu wynikowego o dużym bitracie, oraz jeżeli zależy nam na bardzo dużej jakości, orazpolepszeniu materialu oryginalnego !!! No no no, brzmi całkiem całkiem, tymbradziej że po uaktywneniu tej opcji coś sie faktycznie zaczęło dziać. Predkość kodowania spadła do 1.56 i tak sie trzymie cały czas. Ponadto zmieniłęm jeszcze ustawienia w filtrach na DIFFICULTY (wydłuża to czas, załącza doatkowe filtry do renderingu obrazu, wyciszenia szumu i poprawienia stabilnści obrazu). Problem jest tylko jeden. Po zakończonym kodowaniu materiału wideo, znowu trzeba samemu robić nudnu i authoringw IFOEDIT. Ale podejrzewam że damy rade. Kolo 24.00 jak dobrze pójdzie napisze jak poszło. Nara !
__________________
------------------------------------------------
AMD Athlon 2700 XP+, 512 DDR RAM 400 Mhz Kingston,
80 GB HDD, ASUS DVD ReCordEr x4
Olav_Basoski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.05.2004, 17:13   #14
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jabba the Hutt
 
Data rejestracji: 06.04.2002
Lokalizacja: Twierdza Breslau
Posty: 4,477
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Rozumiem więc ,że na razie postepujesz tak :

- za pomocą DVD2DVDR robisz pliki audio, subtitles i video (m2v).
- czekasz aż zrobi się plik ECL.
- grzebiesz w pliku ECL.
- przedtem ustawiasz w samym kodeku CCE VBR Bias = 30, DIFFICULTY, Quantized Matrices = MPEG Standart

Co zmieniasz w ECL ? Bitrate ?

Jabba
__________________

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.05.2004, 18:05   #15
Olav_Basoski
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Olav_Basoski
 
Data rejestracji: 14.01.2004
Posty: 102
Olav_Basoski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Myślisz baardzo dobrze. Grzebałem w pliku *.ECL, ale wystarczy go poprostu wgrać do ECLEditora i tam wyskoczą ci wszystkie zmienne. Teraz możesz na legalu ingerować w to co wcześniej było ukryte. Czyli bawić się pełnym pasmem bitrate'u. Pamiętaj jednak, że dużo funkcji jest powyłączanych, bo plik Encoder Control List (*.ECL) wygenerowany został przez DVD2DVD-R. Po zaimportowaniu tego pliku masz profil (coś w rodzaju tego Template), który możesz edytować, a wartości w nim zapisane pokrywają się nie z wartościami z DVD2DVD-R tylko z twoimi własnymi. Oczywiście na samym początku jak wgrasz ten profil, to bitrate i inne ustawienia bedą takie jak w DVD2DVD-R. Poczekaj jednak na efekty. O 24.00 skończy się kodować film i zobaczymy co wogle z tego wyszło. Wczoraj już było dobrze, jednak po zmianie VBR BIAS, bitrate jeszcze lepiej się zachowywał. Ciekawe co teraz. Dodam, że wynikało z tego że CCE był ustawiony na 50 % możliwości jakie ma. Tymbardziej widać jak wydajnośc w kodowaniu spadła (prędkość obróbki). Film dałem na 4 PASS no i jakieś 8 godzin komp będzie walił + authoring. Z tego co piszą w instrukcji te ustawienia były by najlepsze do przekodowywania i wogle kodowania materiałów MPEG-II. Mówią zresztą o tym, że jeżeli zależy nam na szybkości to mamy nie grzebać, a jeżeli chcemy super jakośc to możemy kręcić - ostrzegają przy tym że proces ten będzie o wiele dłuższy, co widać w praktyce. Tylko czy to sie pokryje z tym co otrzymam po przekodowaniu ? Zobaczymy. O 1.00 powinno wszystko już być na 100 procent. Umieram z ciekawości.
__________________
------------------------------------------------
AMD Athlon 2700 XP+, 512 DDR RAM 400 Mhz Kingston,
80 GB HDD, ASUS DVD ReCordEr x4
Olav_Basoski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.