Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 24.10.2010, 12:29   #1
mxm
Bywalec

Data rejestracji: 07.06.2004
mxm w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tworzenie napisów i niezgodności z obrazem...

Po raz kolejny nie mogę sobie poradzić z pewnym problemem. Tym razem sprawa zdaje się być banalna, bo to tylko napisy...

Utworzyłem sobie napisy do jednego odcinka. Napisy zostały dopasowane zgodnie ze skryptem avs w programie aegisub, a następnie z formatu srt został utworzony skrypt do sst z bitmapami (czas początku napisów został dopasowany). Plik avs powstał dlatego gdyż aegisub nie umiał otworzyć gołego m2v (procedura: indeksowanie pliku do d2v, a potem utworzenie prostego skryptu avs w programie MeGUI). Teraz po skompilowaniu DVD napisy polskie działają. Na początku ich wyświetlania są one idealnie zsynchronizowane z obrazem i głosem w DVD. Jednak w środku odcinka i na samym końcu wyświetlają się za późno (tak jakby obraz na DVD miał mniejszą długość? niż ten ze skryptu avs).

Postanowiłem wykonać kilka testów. Wypakowałem oryginalne napisy angielskie z DVD za pomocą Subrip do srt (plik tekstowy). Tym samym sposobem co wyżej otwarłem je do edycji w programie aegisub. Na samym początku dopasowałem wyświetlanie się napisów angielskich zgodnie z obrazem (obraz ten sam ze skryptu avs). I okazało się się, że napisy angielskie oryginalne pasują do oryginalnego obrazu tylko w 1 odcinku. Niestety w kolejnych odcinkach te napisy nie są już zsynchronizowane poprawnie

Co dziwne obraz m2v, z którego korzystam to ten sam, który potem zostaje skompilowany przez scenarzystę!

A może to przez te skrypty? avs_skrypt.zip

Ostatnio zmieniany przez mxm : 24.10.2010 o godz. 12:45
mxm jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: