![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.08.2003
![]() |
Cytat:
Aż tak źle wyglądają? Nie działają w odtwarzaczach? Latet |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 25.01.2004
![]() |
>Czy masz moze program Bitrate Viewer? Moglbys - tak celem sprawdzenia - wrzucic ta swoja kopie zapasowa Terminatora 2 , otworzyc Bitrate Viewer, wczytac jakiegos VOB-a (jakis srodkowy) na przyklad: "VTS_01_3.VOB" i pozniej przekopiowac te "raporty" z BV tutaj na forum?
To samo jakbys mogl zrob tez z Highlanderem.< ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 25.01.2004
![]() |
Terminator 2
Aha zapomniałem dopisać że robiąc ten backup wszystkie pola miałem odznaczone( tzn.puste bez "ptaszków" )
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 14.12.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
czytelnik ;)
Data rejestracji: 06.02.2004
![]() |
@ KC42
wiesz... jesli filmy odtwarzaja sie na stacjonarce OK to jest OK ![]() nie mam teraz za bardzo czasu na pisanie, ale nawet jesli te filmy bylyby z tym bledem, to mozna to spokojnie odkrecic. Tak pisza na doom9. Jest program restream.... aha trzeba tez pamietac, ze jakby nie bylo w instrukcji na forum byla mowa, zeby to jednak odznaczac.. /edit KC42 - sprawdz jak mozesz te kopie Bitrate Viewerem, i zobacz czy jest tak taki zapis: "Field topfirst: Yes" czy taki: "Field topfirst: No". Ostatnio zmieniany przez Michal2004 : 14.07.2004 o godz. 15:44 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
czytelnik ;)
Data rejestracji: 06.02.2004
![]() |
@ KC42
zalecam przeczytanie jeszcze tych dwoch tematow: Bitrate Viewer podaje zle dane o filmie oraz Pytanie o "sposób" na bitrate w DVD2DVD-R Zastanawiam sie, czy jest sens wszysto tlumaczyc, skoro i tak w zdecydowanej wiekszosci przypakow powinno sie ZAWSZE ODZNACZAC "Upper Field First". Dlatego pomijam pierszy tekst. Cytat:
Cytat:
Aha i jeszcze w dyskusji nad CCE Faq znazlazlem cos takiego : Cytat:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Cytat:
Cytat:
Proud Lantians' descendant. Ostatnio zmieniany przez ideJ : 16.07.2004 o godz. 11:23 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
Hm***8230; wygląda na to, że na początku moich zmagań (http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=73146) niedostatecznie głęboko przegrzebałem forum***8230; Mój problem z zakłóceniami obrazu po kompresji związany jest chyba z niewłaściwymi ustawieniami encodera względem parametrów materiału źródłowego. Chociaż sam materiał źródłowy nadal jest podejrzany ***8211; ale po kolei:
Chciałem zrobić kopię dvd (bollywoodzka superprodukcja prosto z Indii) na dvd-r dokładając polskie napisy. Film ma format NTSC***8230; jakoś tak automatycznie ![]() ![]() Sprawdziłem przy pomocy BV najpierw vob nr 2: Num. of picture read: 40501 Stream type: MPEG-2 MP@ML VBR Resolution: 720*480 Aspect ratio: 16:9 Generic Framerate: 29.97 Nom. bitrate: 8500000 Bit/Sec VBV buffer size: 112 Constrained param. flag: No Chroma format: 4:2:0 DCT precision: 10 Pic. structure: Frame Field topfirst: No DCT type: Field Quantscale: Nonlinear Scan type: ZigZag Frame type: Interlaced Wydawałoby się, że sprawa jest jasna ***8211; zaznaczam opcję Upper Field First i wszystko gra! Ale ponieważ przestrzegacie, że BV oszukuje w kwestii przeplotu, więc kontrolnie wrzuciłem tego voba do DVD2AVI. No i przestałem już być taki pewny swego, bo przy skanowaniu paskiem linii poziomych nie widać, a w trakcie preview***8217;u statystyka pokazuje Frame Type: Interlaced na przemian z Progressive. Dziwne... Następnie sprawdziłem vob nr 4: Num. of picture read: 42119 Stream type: MPEG-2 MP@ML VBR Resolution: 720*480 Aspect ratio: 16:9 Generic Framerate: 29.97 Nom. bitrate: 8500000 Bit/Sec VBV buffer size: 112 Constrained param. flag: No Chroma format: 4:2:0 DCT precision: 10 Pic. structure: Frame Field topfirst: No DCT type: Field Quantscale: Nonlinear Scan type: ZigZag Frame type: Progressive ...oraz vob nr 6: Num. of picture read: 45528 Stream type: MPEG-2 MP@ML VBR Resolution: 720*480 Aspect ratio: 16:9 Generic Framerate: 29.97 Nom. bitrate: 8500000 Bit/Sec VBV buffer size: 112 Constrained param. flag: No Chroma format: 4:2:0 DCT precision: 10 Pic. structure: Frame Field topfirst: Yes DCT type: Field Quantscale: Nonlinear Scan type: ZigZag Frame type: Progressive ...i teraz już kompletnie nie wiem, o co chodzi. Czy BV faktycznie potrafi tak mieszać, czy też z tym moim filmem rzeczywiście jest coś nie tak? DVD2AVI reaguje na voby nr 4 i 6 tak samo, jak na vob nr 2 (ogółem jest 7 vobów). Ostatecznie więc puściłem DVD2DVD-R z niezaznaczonym Upper Field First i... wyszło tak samo, jak po TMPGEnc z Interlace i Top field first ***8211; tzn, po ok. 2/3 filmu zaczyna się ***8222;skakanie***8221; i trwa do końca, ale z przerwami (niektóre sceny są OK). Czy w takim razie powinienem zaznaczyć Upper Field First? I co robić z pozostałymi opcjami konfiguracji CCE? Czy możliwe jest, aby poszczególne sceny tego samego filmu miały różne parametry obrazu? I czy ów ReStream może tu coś pomóc? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
Gwoli informacji: problem rozwiązany, w czym pomógł mi następujący DVD2DVD-R guide: http://www.davis28.pwp.blueyonder.co...die/guide.html - stworzony pod kątem filmów NTSC. Zastosowałem identyczne ustawienia encodera (Force Film itd.) i efekt jest bez zarzutu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|