Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 20.11.2004, 18:02   #1
skorpion2k2
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ustawienia DVD ReBuilder-a

Chcę poruszyć temat ustawienia RB dla filmów z przeplotem lub bez niego.
Do tej pory chyba nikt nie miał problemów z właściwymi ustawieniami w RB pod warunkiem, że niczego nie zmieniał
Jednak, zastanawiam się, jaki mogą mieć wpływ złe ustawienia na wynik końcowy.
W opcjach RB -> AVS Options -> ConvertToYUY2 - możemy to wyłączyć, domyślnie jest zaznaczone;
i dalej w Advanced (Expert) Options -> Disabled "Interlaced" - też możemy tą opcję aktywować (wyłączyć "przeplot")

Przerabiając różne filmy, niczego w tych ustawieniach nie zmieniałem.
Jednak przeglądając informacje o filmach stwierdziłem, że w kilku przypadkach ustawienia były niewłaściwe.
Jeśli chodzi o jakość filmu to trudno im coś zarzucić, jednak wątpliwości pozostają.

Poniżej podaję kilka przykładowych ustawień wygenerowanych automatycznie przez RB:

TERMINATOR 2 i TERMINATOR 3
ConvertToYUY2(interlaced=true)
progressive=0
alternate_scan=1
top_first=0

GLADIATOR
ConvertToYUY2()
progressive=1
alternate_scan=0
top_first=0

INDEPENDENCE DAY
ConvertToYUY2(interlaced=true)
progressive=0
alternate_scan=1
top_first=0

ZA LINIĄ WROGA
ConvertToYUY2()
progressive=1
alternate_scan=0
top_first=0

Jak pamiętam to chyba tylko INDEPENDENCE DAY był z przeplotem
Doświadczenia innych przydałby się tutaj na pewno.
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.11.2004, 18:25   #2
aL1En
Trust No 1
 
Avatar użytkownika aL1En
 
Data rejestracji: 08.11.2004
Posty: 194
aL1En zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
co sie stanie jak podczas kompresji Rb + CCE zwisnie komp ? mozna potem resume dac ?
aL1En jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.11.2004, 18:52   #3
skorpion2k2
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez aL1En
co sie stanie jak podczas kompresji Rb + CCE zwisnie komp ? mozna potem resume dac ?
Bez problemu można zresetować. Po ponownym uruchomieniu RB należy ponownie uruchomić swoją fazę obróbki.
W przypadku Encode program zapyta, czy kontynuować dalej pracę - należy odpowiedzieć Yes (Tak). Stracone zostanie tylko ten segment (rozdział), który był obrabiany w trakcie zwisu kompa. Jeśli odpowiemy No, to wszystko zacznie się od początku.
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.11.2004, 19:45   #4
aL1En
Trust No 1
 
Avatar użytkownika aL1En
 
Data rejestracji: 08.11.2004
Posty: 194
aL1En zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
acha ;o hm jednak ja mialem inaczej robilem filma na 6 passes ofkoz mialem zwisa ... uruchamiam ponownie rb no i mam tylko do wyboru transcode, naciskam i wyswietla mi sie komunikat, ze tamte pliki zostana usuniete i nic wiecej :\ erased czy jakos tak no i wszystko od poczatku ;O albo trzeba zrobic w trakcie kompresji w rb save project ? jednak to robilem dalem potem otworz i tez nic nie dalo, komunikat ten sam co pisalem wyzej :
aL1En jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.11.2004, 20:04   #5
skorpion2k2
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez aL1En
acha ;o hm jednak ja mialem inaczej robilem filma na 6 passes ofkoz mialem zwisa ... uruchamiam ponownie rb no i mam tylko do wyboru transcode, naciskam i wyswietla mi sie komunikat, ze tamte pliki zostana usuniete i nic wiecej :\ erased czy jakos tak no i wszystko od poczatku ;O albo trzeba zrobic w trakcie kompresji w rb save project ? jednak to robilem dalem potem otworz i tez nic nie dalo, komunikat ten sam co pisalem wyzej :
Piszę z pamięci, ale nie pamiętam, aby w RB był przycisk Transcode. Nie robiłem wcześniej metodą 1 kroku, zawsze mam ustawione na 3 kroki. Może tak się zachowuje RB w przypadku metody 1 kroku. Zapewniam, że jeśli film ma rozdziały, to zawsze po zresetowaniu komputera, nagłego braku prądu, brutalnego wyłączenia RB wraz CCE, ponownie po uruchomieniu programu mamy wszystko co było wcześniej zrobione. RB wykonuje pracę segmentami i dopiero po przekodowaniu segmentu wpisuje w pliku REBUILDER.INF numer wykonanego segmentu.
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.11.2004, 20:13   #6
aL1En
Trust No 1
 
Avatar użytkownika aL1En
 
Data rejestracji: 08.11.2004
Posty: 194
aL1En zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
no ja robie metodą 1 kroku, z 3 nie robie bo narazie sie tak nie znam zeby tam ustawiac z bitrate i tak pewnie bym cos s******ył, nic thx.
aL1En jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.11.2004, 21:45   #7
skorpion2k2
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez aL1En
no ja robie metodą 1 kroku, z 3 nie robie bo narazie sie tak nie znam zeby tam ustawiac z bitrate i tak pewnie bym cos s******ył, nic thx.
3 kroki są właśnie po to, aby mieć kontrolę nad procesem. Nic nie musisz ustawiać. Musisz tylko kolejno wcisnąć 3 przyciski.
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.11.2004, 23:38   #8
aL1En
Trust No 1
 
Avatar użytkownika aL1En
 
Data rejestracji: 08.11.2004
Posty: 194
aL1En zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
acha to takie buty jeszcze 1 pytanko, chcialbym usunac napisy koncowe, zrobie to w shrinku, backup bez kompresji ofkoz i potem te pliki zastapic na te co sa !? czy tak sie nie da ? albo powiecie mi czy przy takim combo RB + CCE + DVDReMake da sie napisy koncowe usunac ? thx i jeszcze raz sory za offtopa lekkiego bo tu ma byc dyskusja na temat ustawien RB ^^
aL1En jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2004, 12:25   #9
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Podejrzewam, że kłopot z interlaced jest taki, że 95% filmów (main feature) na wydaniach PAL ma w nagłówku zaznaczony przeplot. W rzeczywistości materiał jest progressive (za to jeszcze nie spotkałem dodatku do płyty który byłby progressive -- mowa o wydaniach R2) DIF4U ma podobny problem.
Najlepiej będzie zaufać własnym oczom i sprawdzić czy jest przeplot czy nie
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.11.2004, 19:05   #10
skorpion2k2
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No to czas na praktyczne ustawienie RB dla określonego filmu PAL uwzględniając przeplot.
W pierwszej kolejności należy ustalić czy film jest z przeplotem.
Jak już wielokrotnie na tym forum było to opisywane, najlepszą metodą jest wizualna ocena.
Można to zrobić na kilka sposobów, np przy pomocy VirtualDub-MPEG2 lub VirtualDub_MOD_DVD.
Uruchamiamy program i wczytujemy VTS_0x_x z filmem.
Przesuwając suwakiem oglądamy obraz.
Jeśli zobaczymy artefakty podobne jak na załączonym obrazku, to znaczy, że film jest z przeplotem.

Teraz uruchamiamy RB i ustawiamy w trybie 3 kroków (wyłączamy One Click Mode).
Jeśli nasz film nie ma przeplotu, to zaznaczamy:
Options -> AVS Options -> Advanced (Expert) Options -> Disabled "Interlaced" -> Apply to All
w przypadku gdy obrabiamy sam film lub

Options -> AVS Options -> Advanced (Expert) Options -> Disabled "Interlaced" -> VTS_0x
w przypadku, gdy mamy menu, dodatki i film.
x jest to numer VTS z samym filmem.

Jeśli nasz film ma przeplot, to powyższych opcji nie ruszamy
Oczywiście wcześniej mamy wszystkie inne opcje już ustawione prawidłowo.
Naciskamy przycisk prepare i po kilkunastu minutach mamy przygotowane
REBUILDER.ECL,
REBUILDER.INF
i wszystkie xxxxx.AVS
z prawidłowymi ustawieniami.
Dla pewności możemy w nich odszukać istotne pozycje:

dla filmu z przeplotem powinno być

ConvertToYUY2(interlaced=true)
progressive=0
alternate_scan=1
top_first=0

dla filmu bez przeplotu powinno być

ConvertToYUY2()
progressive=1
alternate_scan=0
top_first=0

Dalej już postępujemy jak zwykle.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Ustawienia DVD ReBuilder-a-klip.jpg  
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.