Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 20.04.2004, 19:24   #1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Lokalizacja: Sztum
Posty: 3
zozio w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
VCD na Płycie DVD jak to zrobić ??

Nie wiem jak to zrobić a chciałbym na 1 płycie DVD umieścić kilka filmów w formacie VCD. Jeśli jest to możliwe to jak to zrobić i czym ??
zozio jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.04.2004, 21:53   #2
Forumator
 
Data rejestracji: 04.04.2004
Lokalizacja: Chorzów
Posty: 903
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie wiem jak to zrobić a chciałbym na 1 płycie DVD umieścić kilka filmów w formacie VCD. Jeśli jest to możliwe to jak to zrobić i czym ??

NO JASNE !!!
w TMPGEncDVDAuthor ,z tym że musisz mieć plik .mpg (mpg1) a nie .DAT!!a jak masz w DAT to nic prostszego jak wrzucić go do TMPGEnc i przerobić na mpg (VCD) i potem wrzucić to do TMPGEncDVDAuthor!!!!

ja tak robie od 3 miesięcy i wszystko śmiga!!!!!!
pozdrawiam!!!! (jak jakieś pytania to wal śmiało)
__________________
Ludzie pomocy bo już nie mam pomysłu!!!!
Ufil123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2004, 21:56   #3
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=29831
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2004, 09:29   #4
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Lokalizacja: Sztum
Posty: 3
zozio w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ufil123
Więc walę śmiało: Czym przerabiasz avi na mpg (mpg1)??
POZDROOFKA
zozio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2004, 11:19   #5
Forumator
 
Data rejestracji: 04.04.2004
Lokalizacja: Chorzów
Posty: 903
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
najlepiej TMPGEnc ( jest darmowy)!!! a zresztą nie będe sie rozpisywał!!!
TU MASZ INSTRUKCJE :-)!!!napewno następnym pytaniem będzie jak dodać napisy więc juz to przewidziałem i wszystko jes w instrukcji

"Jest to dość długa opowieść, ale da się zrobić . Potrzeba będzie kilku programików:
VirtualDub + plugin Avery Lee Subtitler, TMPGEnc, konwertery formatów napisów.
Założenie jest takie, aby przekonwertować film z divx z napisami na film vcd z napisami.
Napisy w vcd będą wkodowane w ekran. Inaczej się nie da. W SVCD można wkodować napisy tak, jak w DVD, czyli przełączane. Niestety w VCD nie ma takiej opcji
1. Napisy należy przekonwertować do formatu SubStationAlpha (SSA), gdyż tylko takie łyka VirtualDub. Należy pamiętać o odpowiednim wyborze kodowania polskich literek i wielkości znaków
2. Odpalamy VirtualDuba, wczytujemy film. W menu Video wybieramy opcję filtry, Add, wybieramy z listy Subtitler, wczytujemy plik ssa z napisami.
3. Z menu Start, odpalamy opcję Start Frame Server, i zapisujemy plik np. film.vdr
4. Odpalamy TMPGEnc, wybieramy opcje niezbędne dla VCD. Jako źródło obrazu i dźwięku wskazujemy plik .vdr, który jest frame serwerem. Następnie klikamy Encode i gotowe Po kilku (kilkunastu) godzinach mamy empega z napisami.
5. Nagrywamy go np. Nero jako VCD i cieszymy się oglądaniem na DVD podłączonym do TV. "

formum space.pl - misiek2001

tutaj dodaje szegułowy opis txt -> ssa ( nie dotyczy Cię już 3 punkt opisu,ponieważ reszte robisz tak jak w powyższym opisie)

Pozdrawiam
Dołączone pliki
File Type: rar txt-ssa.rar (79.0 KB, 69 oglądane)
__________________
Ludzie pomocy bo już nie mam pomysłu!!!!
Ufil123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2004, 11:39   #6
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 13.12.2003
Lokalizacja: Czarne
Posty: 271
Aszej zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A może prościej co do tekstu instalujesz jak nie masz ffsdshow zaznaczasz opcję napisy a w TMPGEnc standardowo. Ja tak zawsze robie bo męczy mnie przrabianie ich za każdym razem i polecam kazdemu tę metodę
__________________
Lubię robić to co lubię

MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
Aszej jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2004, 15:57   #7
Forumator
 
Data rejestracji: 04.04.2004
Lokalizacja: Chorzów
Posty: 903
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A może prościej co do tekstu instalujesz jak nie masz ffsdshow zaznaczasz opcję napisy a w TMPGEnc standardowo.

kombinowałem tak jak powiedziałeś z tym że nie widze tu żadnej takiej funkcji!!!!!

OŚWIEĆ MNIE!!!!

POZDRAWIAM
__________________
Ludzie pomocy bo już nie mam pomysłu!!!!
Ufil123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2004, 16:13   #8
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 13.12.2003
Lokalizacja: Czarne
Posty: 271
Aszej zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
w konfiguracji wybież napisy (eng. subtitles) i zaznacz ptaszkiem z boku dla sprawdzenia włącz film nawet w media playerze
__________________
Lubię robić to co lubię

MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
Aszej jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2004, 21:53   #9
Forumator
 
Data rejestracji: 04.04.2004
Lokalizacja: Chorzów
Posty: 903
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
aha o to chodzi, to spoko!!!
wielkie dzięki

CZLOWIEK UCZY SIE PRZEZ CAŁE ŻYCIE
__________________
Ludzie pomocy bo już nie mam pomysłu!!!!
Ufil123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2004, 08:31   #10
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Lokalizacja: Sztum
Posty: 3
zozio w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wink

Ufil zrobiłem tak jak mówiłeś tylko że u mnie (może czegoś nie zaznaczyłem) ten cały proces trwa 55 minut i właśnie czekam na rezultat. Może się uda. Po zakończeniu pracy tempg 2.5 plus dam znać.
zozio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2004, 13:43   #11
Forumator
 
Data rejestracji: 04.04.2004
Lokalizacja: Chorzów
Posty: 903
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
czas całego proceu zależy oczywiście od procka przy DURONIE 1,8G przerobienie ok1,30h zajmujeo ok.1h więc wszystko raczej jest ok....!!!
daj znać jak poszło!!!!
__________________
Ludzie pomocy bo już nie mam pomysłu!!!!
Ufil123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 00:20   #12
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.01.2005
Posty: 4
kamson w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
jak mam przekonwertować napsiy do formatu SubStationAlpha (SSA) i w jakim programie ?? ja ma program Subtitletoolen czy w tym da rade?? i jak to zrobic?? a wogole z tej strony co tam dales nie mozna nic sciagnac do tego virtualdub :/

Ostatnio zmieniany przez kamson : 31.01.2005 o godz. 00:43
kamson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 13:07   #13
Kibic żużla :)
 
Avatar użytkownika sc0rpi0
 
Data rejestracji: 07.12.2004
Lokalizacja: Rzeszów
Posty: 775
sc0rpi0 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Możesz to zrobić np w Subtitle Workshop. Otwierasz plik z napisami a potem tylko File->save as i 2x klikasz na Sub Station Alpha (ssa) bądź na SubRip (srt).
sc0rpi0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 21:19   #14
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.01.2005
Posty: 4
kamson w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
oki z napisami sie udalo !! ale mam kolejne dwa problemy bo najpierw chcialem zrobic filam VCD bez napisow i wziolem Rybki z Ferajny z dubingiem i przerobilem avi-->mpg ale teraz ma 810MB a mialem tylko 465 co mam teraz zrobic czy moge nagrywac w nero na plytke 700 MB czy musze cos zrobic jescze do przerobienia uzylem programu "tmpgenc" i wybralem tam opcje 75min/650MB bo mialem dwie takie same:/ co teraz??


A druga sprawa to to ze uzywam do laczenia filmu i napisow programu VirtualDub 1.4.10!! i che zgrac napisy z filmem wybieram film w formacie avi i wyskakuje mi takie cos : Couldn't locate decompressor for format "XVID" (unknown)
VirtualDub requires a Video for Windows (VFW) compatoble codec to decompress video. DirectShow codecs, such as those used by Windows Media Player, are not suitable.

Problem znika kiedy wczytam plik skompresowany juz mpg :/ co jest moze cos w opcjach musze zmienic:/ !! a gdyby nic nie dalo sie zrobic to mam pytanie czy kiedy juz polacze plik filmowy z napisami i bedzie to plik vdr. czy moge go juz nagrywac czy musze jescze raz go zmieniac w TMPGnc?? czy moge go juz nagrywac??

aha i jescze jedno jak tam trzba te napisy ustawic wtym virtualdub zeby wyswietlalo mi wszystkie polskie literki

THX!!! pozdro for ALL!!

Ostatnio zmieniany przez kamson : 31.01.2005 o godz. 22:26
kamson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2005, 18:53   #15
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 02.02.2005
Posty: 1
Zibi73 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
cześć! jakim programem mozna dvd przerzucic na vcd.
Zibi73 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO