Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 13.04.2003, 17:04   #1
skona
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.04.2003
Posty: 7
skona w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Z vhs na dvd czy idzie podretuszować????

Witam!!
Mam magnetowid podłonczony do kamery a zkamery firewire do komputera.
Przy zgrywaniu filmu jest strata na jakości. W jaki sposób mogę ją zminimalizowac i czy są jakies programy do usuwania szumów rozjaśninia poprawiania kontrastów?
Jak powinna przebiegać taka operacja z najmiejszą stratą na jakości?
skona jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.04.2003, 19:59   #2
dardep
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika dardep
 
Data rejestracji: 17.12.2002
Lokalizacja: Łaziska Górne
Posty: 12
dardep w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Z VHS na DVD

WItaj !!!
Zaczne od tego przy pomocy jakiej karty zrzucasz materiał z VHS do kompa ? Ja to robie przy pomocy Pinnacle DV500 DVD i nie zauważyłem strat jakości. Musisz wsiąść pod uwagę ze VHS to VHS, poprawic tam już za bardzo nic nie można. Pamiętaj o dobrych i krótkich kablach – tyle jedynie mogę poradzić . Pozdrawiam Darek
dardep jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2003, 10:10   #3
skona
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.04.2003
Posty: 7
skona w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Magetowid podłanczam do kamery a z kamery ilinkiem. Mam karte audigy soundblaster z firewire.No i przez to "wpuszczam" do kompa

Ostatnio zmieniany przez skona : 15.04.2003 o godz. 10:36
skona jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2005, 13:40   #4
Jorgendriu
Bywalec
 
Data rejestracji: 29.09.2004
Posty: 37
Jorgendriu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam proszę o pomoc chcę przegrać film z magnetowidu na płytę cd lub dvd
jak mam to zrobić i co potrzebuję
Posiadam magnetovid samsung i kamerę cyfrową PANASONIC DV
w kompie posiadam kartę i kabel firewire
oprogramowanie to pinnacle studio 9 i Pinnacle liuid 6
__________________
Jorg
Jorgendriu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2005, 22:37   #5
MALIK27
Gibon :)
 
Avatar użytkownika MALIK27
 
Data rejestracji: 20.12.2004
Lokalizacja: POLSKA
Posty: 50
MALIK27 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Jorgendriu
Witam proszę o pomoc chcę przegrać film z magnetowidu na płytę cd lub dvd
jak mam to zrobić i co potrzebuję
Posiadam magnetovid samsung i kamerę cyfrową PANASONIC DV
w kompie posiadam kartę i kabel firewire
oprogramowanie to pinnacle studio 9 i Pinnacle liuid 6
Podlaczyc kamere do video
JA TAK ROBIE MAM ZWYKLA KARTE TV (PIXEL VIEW)
Moim zdaniem do przechwytywania obrazu jest najlepszy Fly Cap ustawia sie ilosc klatek oraz dzwiek.
Obraz ustawiasz 384x288 - Format danych 24 bit RGB Ilośc klatek 25(FAME RATE) Przechwycić Obraz Xvid Codec Dzwięk PCM 48000Hz 16 Bitów 188 kb/s.Mniej więcej 1 minuta = 15MB 1 godzina = 900 MB (jakość bardzo dobra obraz+dzwięk)

Potem programem Nandub 2 przerobić tylko dzwięk na MP3 224 kb/s 48000 Hz oczywiście nie ruszając obrazu. 1 minuta = 5MB 1 godzina = 300 MB
Uruchomic MainConcept MPEG Encoder i przekonwertujemy na DVD czyli MPEG-2 ustawisz sobie program dla swoich potrzeb.
A wstawki zrobisz w Ulead Movie Factory 3 szybko to zrobi poniewaz material bedziesz mial juz w MPEG-2(czyli chaptery,dodasz dzwiek do menu itp) JAKOSC MATERIALU wychodzi super
ULEAD tez ma opcje przechwytywania z kamery DV oczywiscie musisz miec karte FireWire
POZDROWIENIA
__________________
Atlon 3000 1024DDR FX5200 Ultimate HD 120GB LITE-ON DVDRW 832S TEAC CD-W552E TEAC DV-516E HITACHI DVD 8x24x TV PIXEL VIEW "PLAY TV PRO" SB 1024 KAMERKA CREATIVE CONVERTX PX-M402U Moja Strona http://www.freewebs.com/przerobkadvd/
MALIK27 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.11.2005, 16:03   #6
marcin_kp
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.11.2005
Posty: 1
marcin_kp w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witams serdecznie.
Posiadam kamerkę cyfrową Samsung VP-D102D oraz magnetowid/DVD-COMBO również firmy Samsung SV-DVD640. Nie mogę dojść za rzadne skarby jak połączyć i czy istnieje możliwość podłaczenia w taki sposób, abym mógł przegrać VHS na DVD, bądź w innym formacie. Ważne, żeby nagranie wrzucić na kompa, a dalej sobie poradzę. Dodam, iż posiadam programy Ulead VideoStudio7SE Basic, DVC Media 5.1. Jestem laikiem w tym temacie, ale bardzo mi zależy na dokładnym opisie co i w jaki sposób podłączyć ze sobą, żeby móc wykonać kopię VHS na CD. Jeśli ktoś znajdzie chwilkę byłbym naprawdę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam serdecznie
Marcin
marcin_kp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.12.2005, 15:24   #7
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,559
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Z tego, co sprawdzałem, twoja kamera ma wejście AV i wyjście cyfrowe, więc wszystko, czego potrzebujesz to wejście firewire w komputerze i kabelki. Wyjście AV magnetowidu łączysz z wejściem AV kamery i jednoczeście wyjście cyfrowe kamery z kartą FW w komputerze. Przechwytywanie można robić 'w locie' - kamera działa jako przetwornik analogowy-cyfrowy i IMO jest jedna z najlepszych metod 'ucyfrawiania' VHS.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2005, 12:59   #8
marcedro
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.12.2004
Posty: 10
marcedro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
VHS to DVD

Witam.
Mam podobny problem ze zgrywaniem filmów z kaset VHS, ale nie wiem czy moj magnetowid THOMPSON (z tyłu ma 2 EURO) można połączyć z kamerą DV SAMSUNG VPD-353 i dalej do FIreWire.

Kamera posiada:
Wyjście DV
Wejście DV
Wyjście S-VIDEO
Wyjście wideo
Wyjście audio
Wejście mikrofonowe

Proszę o odpowiedź lub sugestie.

Z góry dziękuję za porady i odpowiedzi.
marcedro jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2005, 14:23   #9
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,559
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jeśli wymieniłeś wszystkie złącza - to nie. Potrzebne jest wejście A/V w kamerze.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.12.2005, 08:15   #10
marcedro
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.12.2004
Posty: 10
marcedro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tak myślałem Reetou.

Mam jeszcze kilka pytań. Posiadam kartę WinFast TV 2000 Expert oraz programy do obróbki obrazu firmy ULEAD:
1) Video Studio 8 SE DVD
2) DVD Movie FActory 3 SE

Który program jest lepszy do zgrywania z VHS na kompa?
Jaki poleciłbyś najlepsze ustawienia do zgrania materiału?
Jakim kodekiem najlepiej zgrywać?

Sprzęt podłoczony mam następująco:

z magnetowidu przez EURO -> poprzez CHINCHE (video, audio L i R) -> do przejściówki z CHNCHE na Composite (dołączony razem z kartą) -> i dalej do karty.

Dzięki za (p)odpowiedź.
marcedro jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.12.2005, 11:29   #11
c97
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.12.2003
Posty: 13
c97 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez MALIK27
Obraz ustawiasz 384x288
dlaczego akurat taki a nie 720x576?
c97 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.12.2005, 12:39   #12
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,142
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
A powiedzcie mi co myslicie o zgrywaniu z vhs za pomoca karty np radeon 9550 vivo?Czy w ogole oplaca sie zgrywac przez video in czy lepiej kupic jakas tania karte badz tuner tv, jak tak to jakie?Oczywiscie chodzi mi o 2-3 krotne zgranie materialu z wideo i raczej na tym bym zakonczyl zabawe ewentualnie okazjonalnie
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.12.2005, 20:09   #13
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,559
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Dla 2-3 razy nie opłaca się nic kupować

A jakość, podejrzewam, będzie podobnie kiepska
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.12.2005, 10:21   #14
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,142
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
thx
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.12.2005, 10:18   #15
Oktawian89
Wiszę sobie ...
 
Avatar użytkownika Oktawian89
 
Data rejestracji: 16.10.2004
Lokalizacja: Zielona Góra
Posty: 3,403
Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
witam da sie bezposrednia zgrac\nagrac z magnetowidu na PC i odwrotnie , bez uzycia kamery ?
__________________
DVD-RW SAMSUNG 182-M BLACK OEM
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM

"One World, One Web, One Program" Microsoft slogan
"Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitle
r
Oktawian89 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.