![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
Witam, ostatnio nurtuje mnie temat jakości VHS, może odgrzewam stare kotlety i wracam do dawnych wątków jednak prosiłbym o opinie / pomoc w temacie do którego warto powrócić.
W domu posiadam profesjonalny sprzęt SONY SVHS SVO-5800P Zdjęcie przód oraz tylni panel w załączniku. mamy tutaj wyjścia i wejścia, gdzie audio idzie poprzez XLR, a wideo przez BNC lub S-Video. Obraz zgrywam w DVD-Video przez kartę Video w komputerze, która posiada wejście wideo RCA Cinch (zółty) , S-Video (4 piny miniDIN), oraz kabel antenowy. Do tej pory obraz puszczałem przez przejściówkę na BNC-Cinch RCA w karcie Video. Dźwięk idzie kablem lewy i prawy XLR - Cinch -> przejściówka z dwóch RCA na Jack 3,5 mm (minijack) w komputerowym wejście mikrofonu. Niestety ostatnio na tym sprzęcie odtwarzałem jakieś stare kasety pirackie i popsuł się dźwięk, jest słabo słyszalny, możliwe, że coś z głowicami bo kable sprawdzałem i są ok. Nie jest to jednak temat, który chciałem poruszyć. Zależy mi na jak najlepszym uzyskaniu obrazu z kasety VHS. Trochę poczytałem na ten temat i praktycznie zatrzymałem się na rozkminianiu podziału kolorów, luminancji i chrominancji. Ważną rolę odgrywa zatem typ i jakość stosowanych przewodów. Ostatnio podłączyłem ten odtwarzacz przez kabel s-video i okazało się że obraz jest lepszy niż przez cinch i tak zastanowiło mnie czy można uzyskać coś lepszego. Przynajmniej na tym sprzęcie. Jak dobrze się przyjrzycie to zauważycie na tylnym panelu tzw. Component Video Out Y, R-Y, B-Y, czyli tzw. YPbPr . Wg hierarchii analogowego systemu jest to najlepsze z możliwych oddanie jakości obrazu. Następnie mamy euro scart potem s-video i na końcu Composite video (cinch). W jaki sposób aby jak najmniej stratnie (jak najmniej kabli i różnych przejściówek) podłączyć przez componenta ten magnetowid do komputera by zgrać materiał ?? Jeżeli oczywiście jest taka możliwość. Bo może to stosowane jest jedynie do rzadkich kaset SVHS ?? I tutaj zaczynają się różne schody. 1. To jest YPbPr przez BNC czyli ten profesjonalny 75 ohm - jakie kable dobrać ? np. dostępne są na allegro 5xBNC. lub zwykłe component. 2. Czym zgrać to na kompie ? Moja karta video ma tylko standardowego S-Video. Kupić inną kartę video, a może kartę graficzną typu VIVO ? 3. Jaki wtyk po stronie komputera dadzą najlepszą jakość wychodząca z magnetowidu ? 4. Jakie ewentualne przejściówki zastosować ? Z tego co zaobserwowałem na necie to karty video mają zazwyczaj przejściówki z s-video iluś pinowych do kabli component rca. Są też kable component - VGA ale nigdzie nie widziałem takiej karty która z VGA zgrywa. Nie chce stosować jakiś urządzeń pomiędzy magnetowidem i komputerem. Poproszę o wszelkie sugestie. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
witaj adamus84@
najlepiej xlr do audio a na wizje component, ostatecznie s-video bardziej mnie martwi czy jesteś pewien jakości tego sony'ego jest to sprzęt przemysłowy - mieliśmy kilka sztuk u siebie w kopierni - bardzo dobry lecz grymaśny
![]() |
#3 |
![]() |
sprzęt jest wysokiej jakości. to że component to wiem pytanie jak to zrobić
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
sprzęt tak ale jak jest po serwisie
widziałem palety takich rekorderów czekających na serwis ![]() jak to zrobić prosto - przejściówki xlr na chinch, i jakiś graber na component ja osobiści odradzam zabawy bo to ch* nie oszczędność - obsadzisz sie sprzętem i mogą pojawić się kolejne problemy oddaj kasety do studia za 13 brutto zrobią ci na sprzęcie wysokiej klasy
![]() |
#5 | |
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
nie musisz cytować za każdym razem moich postów jeśli Twój komentarz pojawia się tuz za nim
![]() jestem starej daty wiec w grabbery na usb niewierze - to jakieś wynalazki szatana - ale może coś z nich znajdziesz do Twoich potrzeb pamietaj, wszystko co zrobisz będzie gorsze od jakości sprzętowej robionej w studiu to co używasz to jest proteza - jeśli zależy ci na jakości oddaj do studia gdzie maja sprzętowy enkoder
![]() |
#7 |
![]() |
A co takiego używają w studio bo raczej wątpię aby ktoś jeszcze zajmował się zgrywaniem kaset natomiast oddawanie do zgrywania tzw. "Profesjonalistów" to Wielka kpina "Pan Zenek" siedzi i robi to samo co ja na wiele gorszym sprzęcie przy użyciu możliwe że nawet tego dziwacznego grabera. Szkoda pieniędzy. Nie jest to jednak temat tego postu. Pytałem w jaki sposób i czym podłączyć kabel component. Jak ktoś wie to proszę o odpowiedź.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
to Ty mówisz Pan Zenek a ja nie miałem ich na myśli
nie nawadze bylejakości wiec próbuje Tobie delikatnie wybić z głowy takie cuda jakie proponujesz polecam www.studiokopiowania.pl robiłem u nich 8mm i svhs do plików zgranych na mój dysk ale jeśli nadal pytasz jakim kablem podłączyć vhs componentem do komputera to wybrałeś złe forum
![]() |
#9 |
![]() |
Alex69 Rozumiem że jest to forum do wybijania dziwnych pomysłów z głowy. Na jakim forum w takim bądź razie znajdę jakiś kompetentnych ludzi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
trudno będzie znaleźć jakieś nowe informacje
urządzenia które szukasz - o dobrej jakości - są drogie, dobre grabbery wcześniej robiło Miro, Pinnacle i Matrox teraz dla graczy porobili cyfrowe pudełka na nagrywanie po HDMI możesz poszukać urządzeń używanych ale nie wiem jak będzie ze sterownikami do nich strony pomocne: www.vcdhelper.com www.dvinfo.net www.avsforum.com www.videohelp.com forum.doom9.org wiem ze juz zainwestowałeś w svhs a nie myślałeś wcześniej nad combo np od Funai? nie widziałem tego w akcji i nie wiem jak z jakością, ale na pewno odeszłaby ci habilitacja z kablologii
![]() |
#11 |
![]() |
Alex69 w końcu jakaś konkretna odpowiedź
![]() Zgrywaniem VHS zajmuje się ponad 10 lat, mam w domu kilka VHSów w tym ten Sony, który uważam za najlepszy z nich wszystkich dzięki rożnym przetwornikom obrazu, które posiada. Mam w domu również 3 DVD Recordery w tym dwa z dyskiem twardym markowych firm. Zależy mi na sprzęcie i okablowaniu którym zgram z Componennt BNC obraz, ale to ma być sprzęt nie z ostatnich paru lat, ale bardziej dostosowany do czasów kiedy kończyła się era zgrywania materiału w jakości SD a wchodziła HD. Takie urządzenia potaniały. Nie chcę kupować jakiś zarąbistych skalerów, kart po HDMI, bo większość z nich jest dedykowana graczom lub do telewizji cyfrowych. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zeby uzyskac jakosc na tym cudzie mozna uzyc dowolnej stacjonarnej nagrywarki dvd ze zlaczem scart , z zlacza component robisz przejsciowke na rgb i wtedy uzyskasz najlepsza z mozliwych jakosc na ta ere czasowa , gdzies byl temat jak robilem porownanie sygnalu co prawda z konsoli do grania ps2 ale widac bylo roznice
![]()
Reballing, BGA, Reflow, Service of all consoles and devices. Based in IRELAND for all your needs. Ostatnio zmieniany przez misiozol : 15.04.2016 o godz. 10:46 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() |
a coś takiego zadziała ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dokladnie takie cudo tylko kwestia czy sie postarali i w srodku jest to co ma byc
![]()
![]() |
#15 |
![]() |
Rozumiem, często są jakieś chińskie podróbki. Pytanie jest takie, jeżeli wszystko będzie ok to jaka jakość wyjdzie bo wychodzę componentem czyli najlepszą możliwą a wchodzę euro-scart czyli o jeden pułap jakościowy niżej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
karty, magnetowid, s-video, vhs |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | Oceń tę dyskusję |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Jak skompresować aby jakość była najlepsza? | Sebastian_M26 | DVD-Video | 1 | 08.01.2007 17:22 |
Jak Polepszyć Jakość Zgrywanego Materiału z Kasety VHS ? | papasmef | Off topic | 2 | 29.01.2006 15:34 |
filmyDVD-Fatalna jakość obrazu na komputerze-czy można zaradzić temu? | Zbih | Napędy optyczne DVD | 9 | 27.04.2005 19:23 |
Jakość nośnika a jakość moozy mp3.... | Ghost_mode | Napędy optyczne CD | 5 | 25.03.2004 09:40 |
VHS na DVD | Romario | DVD-Video | 2 | 13.09.2003 16:49 |