Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 14.04.2016, 12:37   #1
adamus84
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.04.2016
Posty: 28
adamus84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Exclamation VHS HQ NAJLEPSZA MOŻLIWA JAKOŚĆ

Witam, ostatnio nurtuje mnie temat jakości VHS, może odgrzewam stare kotlety i wracam do dawnych wątków jednak prosiłbym o opinie / pomoc w temacie do którego warto powrócić.

W domu posiadam profesjonalny sprzęt SONY SVHS SVO-5800P
Zdjęcie przód oraz tylni panel w załączniku.

mamy tutaj wyjścia i wejścia, gdzie audio idzie poprzez XLR, a wideo przez BNC lub S-Video.

Obraz zgrywam w DVD-Video przez kartę Video w komputerze, która posiada wejście wideo RCA Cinch (zółty) , S-Video (4 piny miniDIN), oraz kabel antenowy.

Do tej pory obraz puszczałem przez przejściówkę na BNC-Cinch RCA w karcie Video.
Dźwięk idzie kablem lewy i prawy XLR - Cinch -> przejściówka z dwóch RCA na Jack 3,5 mm (minijack) w komputerowym wejście mikrofonu.

Niestety ostatnio na tym sprzęcie odtwarzałem jakieś stare kasety pirackie i popsuł się dźwięk, jest słabo słyszalny, możliwe, że coś z głowicami bo kable sprawdzałem i są ok. Nie jest to jednak temat, który chciałem poruszyć.

Zależy mi na jak najlepszym uzyskaniu obrazu z kasety VHS.

Trochę poczytałem na ten temat i praktycznie zatrzymałem się na rozkminianiu podziału kolorów, luminancji i chrominancji. Ważną rolę odgrywa zatem typ i jakość stosowanych przewodów.

Ostatnio podłączyłem ten odtwarzacz przez kabel s-video i okazało się że obraz jest lepszy niż przez cinch i tak zastanowiło mnie czy można uzyskać coś lepszego. Przynajmniej na tym sprzęcie.

Jak dobrze się przyjrzycie to zauważycie na tylnym panelu tzw. Component Video Out Y, R-Y, B-Y, czyli tzw. YPbPr . Wg hierarchii analogowego systemu jest to najlepsze z możliwych oddanie jakości obrazu. Następnie mamy euro scart potem s-video i na końcu Composite video (cinch).

W jaki sposób aby jak najmniej stratnie (jak najmniej kabli i różnych przejściówek) podłączyć przez componenta ten magnetowid do komputera by zgrać materiał ??

Jeżeli oczywiście jest taka możliwość. Bo może to stosowane jest jedynie do rzadkich kaset SVHS ??

I tutaj zaczynają się różne schody.

1. To jest YPbPr przez BNC czyli ten profesjonalny 75 ohm - jakie kable dobrać ?
np. dostępne są na allegro 5xBNC. lub zwykłe component.
2. Czym zgrać to na kompie ? Moja karta video ma tylko standardowego S-Video. Kupić inną kartę video, a może kartę graficzną typu VIVO ?
3. Jaki wtyk po stronie komputera dadzą najlepszą jakość wychodząca z magnetowidu ?
4. Jakie ewentualne przejściówki zastosować ?

Z tego co zaobserwowałem na necie to karty video mają zazwyczaj przejściówki z s-video iluś pinowych do kabli component rca. Są też kable component - VGA ale nigdzie nie widziałem takiej karty która z VGA zgrywa.

Nie chce stosować jakiś urządzeń pomiędzy magnetowidem i komputerem.

Poproszę o wszelkie sugestie.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-12084832__o.jpg   -32344_b.jpg  
adamus84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.04.2016, 21:18   #2
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
witaj adamus84@
najlepiej xlr do audio a na wizje component, ostatecznie s-video

bardziej mnie martwi czy jesteś pewien jakości tego sony'ego
jest to sprzęt przemysłowy - mieliśmy kilka sztuk u siebie w kopierni - bardzo dobry lecz grymaśny
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2016, 21:46   #3
adamus84
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.04.2016
Posty: 28
adamus84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69 Podgląd Wiadomości
witaj adamus84@
najlepiej xlr do audio a na wizje component, ostatecznie s-video

bardziej mnie martwi czy jesteś pewien jakości tego sony'ego
jest to sprzęt przemysłowy - mieliśmy kilka sztuk u siebie w kopierni - bardzo dobry lecz grymaśny
sprzęt jest wysokiej jakości. to że component to wiem pytanie jak to zrobić
adamus84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2016, 22:04   #4
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
sprzęt tak ale jak jest po serwisie
widziałem palety takich rekorderów czekających na serwis

jak to zrobić prosto - przejściówki xlr na chinch, i jakiś graber na component

ja osobiści odradzam zabawy bo to ch* nie oszczędność - obsadzisz sie sprzętem i mogą pojawić się kolejne problemy
oddaj kasety do studia za 13 brutto zrobią ci na sprzęcie wysokiej klasy
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2016, 22:09   #5
adamus84
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.04.2016
Posty: 28
adamus84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69 Podgląd Wiadomości
sprzęt tak ale jak jest po serwisie
widziałem palety takich rekorderów czekających na serwis

jak to zrobić prosto - przejściówki xlr na chinch, i jakiś graber na component

ja osobiści odradzam zabawy bo to ch* nie oszczędność - obsadzisz sie sprzętem i mogą pojawić się kolejne problemy
oddaj kasety do studia za 13 brutto zrobią ci na sprzęcie wysokiej klasy
Czyli graber. A jakość nie będzie gorsza niż z karty tv po PCI ?
adamus84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2016, 22:41   #6
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
nie musisz cytować za każdym razem moich postów jeśli Twój komentarz pojawia się tuz za nim

jestem starej daty wiec w grabbery na usb niewierze - to jakieś wynalazki szatana - ale może coś z nich znajdziesz do Twoich potrzeb

pamietaj, wszystko co zrobisz będzie gorsze od jakości sprzętowej robionej w studiu
to co używasz to jest proteza - jeśli zależy ci na jakości oddaj do studia gdzie maja sprzętowy enkoder
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2016, 23:10   #7
adamus84
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.04.2016
Posty: 28
adamus84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A co takiego używają w studio bo raczej wątpię aby ktoś jeszcze zajmował się zgrywaniem kaset natomiast oddawanie do zgrywania tzw. "Profesjonalistów" to Wielka kpina "Pan Zenek" siedzi i robi to samo co ja na wiele gorszym sprzęcie przy użyciu możliwe że nawet tego dziwacznego grabera. Szkoda pieniędzy. Nie jest to jednak temat tego postu. Pytałem w jaki sposób i czym podłączyć kabel component. Jak ktoś wie to proszę o odpowiedź.
adamus84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2016, 23:33   #8
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
to Ty mówisz Pan Zenek a ja nie miałem ich na myśli
nie nawadze bylejakości wiec próbuje Tobie delikatnie wybić z głowy takie cuda jakie proponujesz

polecam www.studiokopiowania.pl robiłem u nich 8mm i svhs do plików zgranych na mój dysk

ale jeśli nadal pytasz jakim kablem podłączyć vhs componentem do komputera to wybrałeś złe forum
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2016, 06:42   #9
adamus84
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.04.2016
Posty: 28
adamus84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Alex69 Rozumiem że jest to forum do wybijania dziwnych pomysłów z głowy. Na jakim forum w takim bądź razie znajdę jakiś kompetentnych ludzi.
adamus84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2016, 08:00   #10
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
trudno będzie znaleźć jakieś nowe informacje
urządzenia które szukasz - o dobrej jakości - są drogie, dobre grabbery wcześniej robiło Miro, Pinnacle i Matrox
teraz dla graczy porobili cyfrowe pudełka na nagrywanie po HDMI

możesz poszukać urządzeń używanych ale nie wiem jak będzie ze sterownikami do nich

strony pomocne:
www.vcdhelper.com
www.dvinfo.net
www.avsforum.com
www.videohelp.com
forum.doom9.org

wiem ze juz zainwestowałeś w svhs a nie myślałeś wcześniej nad combo np od Funai?
nie widziałem tego w akcji i nie wiem jak z jakością, ale na pewno odeszłaby ci habilitacja z kablologii
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2016, 08:27   #11
adamus84
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.04.2016
Posty: 28
adamus84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Alex69 w końcu jakaś konkretna odpowiedź Dzięki.

Zgrywaniem VHS zajmuje się ponad 10 lat, mam w domu kilka VHSów w tym ten Sony, który uważam za najlepszy z nich wszystkich dzięki rożnym przetwornikom obrazu, które posiada. Mam w domu również 3 DVD Recordery w tym dwa z dyskiem twardym markowych firm.

Zależy mi na sprzęcie i okablowaniu którym zgram z Componennt BNC obraz, ale to ma być sprzęt nie z ostatnich paru lat, ale bardziej dostosowany do czasów kiedy kończyła się era zgrywania materiału w jakości SD a wchodziła HD. Takie urządzenia potaniały. Nie chcę kupować jakiś zarąbistych skalerów, kart po HDMI, bo większość z nich jest dedykowana graczom lub do telewizji cyfrowych.
adamus84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2016, 09:44   #12
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,867
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Zeby uzyskac jakosc na tym cudzie mozna uzyc dowolnej stacjonarnej nagrywarki dvd ze zlaczem scart , z zlacza component robisz przejsciowke na rgb i wtedy uzyskasz najlepsza z mozliwych jakosc na ta ere czasowa , gdzies byl temat jak robilem porownanie sygnalu co prawda z konsoli do grania ps2 ale widac bylo roznice
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed

Ostatnio zmieniany przez misiozol : 15.04.2016 o godz. 09:46
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2016, 09:50   #13
adamus84
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.04.2016
Posty: 28
adamus84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a coś takiego zadziała ?
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-adaptor-scart-rgb-component-composite-video-1.jpg  
adamus84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2016, 10:07   #14
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,867
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Dokladnie takie cudo tylko kwestia czy sie postarali i w srodku jest to co ma byc
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2016, 10:08   #15
adamus84
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.04.2016
Posty: 28
adamus84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Rozumiem, często są jakieś chińskie podróbki. Pytanie jest takie, jeżeli wszystko będzie ok to jaka jakość wyjdzie bo wychodzę componentem czyli najlepszą możliwą a wchodzę euro-scart czyli o jeden pułap jakościowy niżej.
adamus84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
karty, magnetowid, s-video, vhs

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Jak skompresować aby jakość była najlepsza? Sebastian_M26 DVD-Video 1 08.01.2007 17:22
Jak Polepszyć Jakość Zgrywanego Materiału z Kasety VHS ? papasmef Off topic 2 29.01.2006 15:34
filmyDVD-Fatalna jakość obrazu na komputerze-czy można zaradzić temu? Zbih Napędy optyczne DVD 9 27.04.2005 18:23
Jakość nośnika a jakość moozy mp3.... Ghost_mode Napędy optyczne CD 5 25.03.2004 09:40
VHS na DVD Romario DVD-Video 2 13.09.2003 15:49


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.