Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 02.01.2005, 23:46   #1
tarnowitz
Bywalec

Data rejestracji: 13.11.2004
tarnowitz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
winavi - dziwna sprawa

winavi konwertuje film majacy 1:30h czy 2h tak ze po nagraniu na plyte zapelnia ja w calosci co daje dobry efekt.chcac przkonwertowac aleksandra 2:44 plik wynikowy ma tylko 3,3 gb co daje mizerny efekt jesli chodzi o jakosc.co jest tego przyczyna?
tarnowitz jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.01.2005, 01:12   #2
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Niestety nie wiem jaka jest tego przyczyna, ale rzeczywiście działanie tego programu jest dosyć dziwne . Ostatnio przerabiałem film w formacie XviD o długości 1 godz. 43 min. i wybierając w opcjach DVD : Constant video size, Number of discs na 1, Disk capacity 4300 (MB) uzyskałem pliki do nagrania o łącznej wielkości 3,55 GB. Jakość tak uzyskanego filmu nie jest zła, ale z pewnością mogłaby być lepsza, szczególnie, że na płytce pozostaje niewykorzystane 0,83 GB. Z kolei po wybraniu opcji 4700 (MB) powstały pliki o wielkości 4,24 GB. Proponuję więc wybrać opcję 4700 (jeśli wybierałeś 4300) gdyż jest duże prawdopodobieństwo, że pliki będą mniejsze niż 4,38 GB i wszystko ładnie wejdzie na płytkę, a jakość na pewno się poprawi.

edit:
Chyba wiem już o co chodzi. Otóż przerabiany przeze mnie film był w formacie 16:9 i po zamianie na DVD 4:3 mam u góry i na dole ekranu duże czarne pasy, które zajmują około 1/4 ekranu. Oznacza to, że wybrane parametry bitrate-u przez program mogą być niepotrzebnie zbyt niskie (gdyż czarne pasy są kodowane z minimalnym kbps). Gdy wszedłem na zakładkę Encode i ustawiłem Source aspect ratio na 4:3 to ten sam film po przeróbce został rozciągnięty do całego ekranu i wielkość uzyskanych plików wynosiła już 4,19 GB (przy ustawieniu Disk capacity na 4300).

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 03.01.2005 o godz. 03:22
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: