Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 29.04.2005, 01:11   #1
Lamelame
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.04.2005
Lamelame w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Windows Movie Maker

Witam,

Jak do tej pory wystarczał mi do zgrywania i montażu filmów Windows Movie Maker 2.0. Jednakże....
Przypuszczam, że na skutek instalowania różnych kodeków (MJPG, MainConcept, huffyuv...), rzeczony WMM2 nie potrafi zapisać zmontowanych klipów do formatu (?) DV-AVI. Tzn. robi to bardzo długo a plik AVI jest ogromny. Chciałbym chyba wrócić do sytuacji, kiedy zgranie do DV-AVI 5-minutowego klipu trwało kilka minut...

Czy macie jakieś dobre rady? :-)

LL
Lamelame jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.04.2005, 09:49   #2
Lamelame
Nowy na forum

Wiem chyba co sie stało.
Prawdopodobnie WMM po prostej operacji przeniesienia źródłowych plików AVI (tych 13 GB z kasetki DV) przestał je prawidłowo traktować (popsuły mu się "Kolekcje"). Teraz nagrywając nawet 1 minutowy klip ze środka tego dużego AVI, dogrywa reszte filmu (!).

A miałem nadzieje, że ten produkt MS jest sensowny....

Czy ktoś wie jak naprawić tego typu błędy WMM? Próbowałem już kasować i zakładać kolekcje od nowa, ale ten dziwny program odtwarza sobie skasowane kolekcje, podczas otwierania zapisanego już projektu :-)

LL
Stary 29.04.2005, 10:00   #3
mckalyka
AQQ 3148978

Data rejestracji: 05.01.2005
mckalyka w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zmień program. MovieMaker jest beznadziejny, użyj lepiej Ulead VideoStudio.
mckalyka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.04.2005, 10:10   #4
Lamelame
Nowy na forum

Jakoś Ulead mnie nie przekonuje (oglądałem wersje trial). Przypomina mi drink z różową parasolką. Jest taki odbajerzony.

Dlaczego *jeszcze* WMM jest beznadziejny? Konkretne wady? Gubi ramki? Urywa audio?
Stary 29.04.2005, 15:51   #5
mckalyka
AQQ 3148978

Data rejestracji: 05.01.2005
mckalyka w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Lamelame
Jakoś Ulead mnie nie przekonuje (oglądałem wersje trial). Przypomina mi drink z różową parasolką. Jest taki odbajerzony.

Dlaczego *jeszcze* WMM jest beznadziejny? Konkretne wady? Gubi ramki? Urywa audio?
To jest podchwytliwe pytanie ? Wady WMM wiadać już na pierwszy rzut oka: jest wolny, nawet bardzo wolny a ilośc opcji i konfiguracji jest aż do przesady skroman, ale jeśli uważasz że Ulead jest gorszy od WMM to gratuluje fatalnego gustu.
mckalyka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.04.2005, 16:03   #6
Lamelame
Nowy na forum

Nie uważam, że jest Ulead jest gorszy funkcjonalnie. To też nie jest chyba kwestia gustu. Proszę bez złośliwości. Prosiłem o rzeczowe spostrzeżenia.
WMM 2.1 mam "z dobrodziejstwem inwentarza", Ulead 9 *oficjalnie* kosztuje ~500 PLN (dużo więcej funkcji, chociażby kompresja do MPEG2 i authoring, ale to drugie się da też zrobić za pomocą freeware).
Dla mnie (!) WMM jest bardziej przejrzysty (przynajmniej jakoś łatwo go zacząłem używać), Ulead ma mnóstwo udziwnień (moja opinia!), WMM ma funkcje, które są wystarczające do domowego capturingu filmu i jego montażu (przynajmniej na tym etapie rowoju osobniczego, na którym się obecnie znajduję :-).
WMM jest niekonfigurowalny w praktyce, to fakt (np. nie można ustawić krzywej zmiany amplitudy audio, albo jasności klipu).
Natomiast jeżeli ma ordynarne bugi (poza tym, który wymieniłem w 2 post), to zupełnie inna sprawa...

Pozdr,
LL
Stary 29.04.2005, 10:16   #7
peter76
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.04.2005
peter76 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam
peter76 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.04.2005, 10:19   #8
peter76
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.04.2005
peter76 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
potrzebuje dobrego programu co bym mógł przegrać film z divix na dvd
peter76 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.04.2005, 10:23   #9
Lamelame
Nowy na forum

Misiu, to nie ten temat.

Jest taka fajna funkcja "Szukaj".
Stary 29.04.2005, 17:16   #10
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
WMM czasami się przydaje do szybkiego przycięcia DV Avi, żeby potem zrobić (oczywiście czymś innym) takiego DivX'a, jaki niebawem się pojawi w topicu Oznaki wiosny

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 29.04.2005 o godz. 18:35
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.04.2005, 18:33   #11
Lamelame
Nowy na forum

Więc,

WMM zgłupiał zupełnie (nie jest mi znana możliwość reinstalacji WMM :-) i koniec klipu widzi dopiero na końcu całego AVI, z którego klip pochodzi. Tzn, automatycznie taki klip (po godzinie i dacie) znalazł, ale jak zgrywam ten właśnie klip do AVI, nagrywa do końca pliku źródłowego (np. 50 minut), mimo, że klip trwa 1,5 minuty.

WMM to zły program jest :-)

Mam ochotę powalczyć i najpierw pociąć AVI źródłowy na klipy ręcznie virtualdubem.
Kolejne pytanie brzmi więc: Czy jest jakieś narzędzie do automatycznego dzielenia DV-AVI na klipy wg timestampów?

LL
Stary 29.04.2005, 18:40   #12
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
@Lamelame to jest prawdopodobnie dobry moment do reinstalki systemu.

ja miałem kiedyś podobne objawy z WMM na bardzo poszarpanym systemie.

polecam typową radę kolegi @Mily_, który ma monopol na format c:
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.04.2005, 19:03   #13
Lamelame
Nowy na forum

Eee, ten XP HE mam od miesiąca :-) Nie przesadzajmy z tą higieną:-)
Ale coś tak przeczuwałem....

LL
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: