![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 06.02.2005
![]() |
Wycięcie kawałka (fragmentu) filmu z wesela DVD
1. Mam płyte z wesela i jest tam taki dość ciekawy kawałek ( około 5 minut )czym i jak moge go "wyciąć" ?.
2. Jeszcze jedno płyta nie ma przeskoku do następnej scenki, nie jest podzielona, jest tylko jedna scena, a to szkoda bo musze przewijać cały czas nie moge przeskoczyć o kolejne parę minut czy da się to jakoś zrobić i czym ? 3. Czy można sprawdzić jakimś programem jeżeli już przerobiłem film i zapomniałem np. w DVD Shrinku z jaką jakością jest obraz ? ile ma procent jakości obrazu co do orginału ? myśle że wiecie o co mi chodzi, czasem chciałbym porównać jak już przerobie kopie bezpieczeńśtwa i nagram. Przed przerobieniem zapomniałem zapisać ile % ma film co do orginału i nie moge teraz porównać jakości co do innych filmów ![]()
Gigabyte X38-DS4, C2D E8200@3.2GHz, RAM OCZ 4GB, GF 8800GTS 512, HP W2207H, Vista 64 Premium Ostatnio zmieniany przez Ceki : 30.10.2005 o godz. 10:13 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ad 1 i 2 - program TMPGEnc DVD Author. Wyciąć można też w opcji reauthor w DVDShrink
ad 3 - niemożliwe. Możesz tylko porównywać średni bitrate oryginału i kopii i na tej podstawie oszacować w przybliżeniu % kompresji |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jeśli posiadasz jeszcze oryginał to nie ma problemu. Wyodrębniasz ścieżkę wideo z obydwu płyt (np.: vobedit-em), porównujesz ich wielkości i dokonujesz obliczeń : Np. - wielkość pliku wideo oryginału 5000 MB - wielkość pliku wideo po transkodowaniu w Shrinku 4000 MB czyli : 4000/5000 = 0,8 (czyli zachowałeś 80% jakości oryginału) pozdrawiam
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Upraszczając metodę Arepo wystarczy wziąć rozmiar na płycie DVD oryginału (zadzwoń do kogoś kto ma i Ci powie ile oryginał "waży") i rozmiar płyty po kompresji w Shrinku, dalej wzór Arepo i będzie OK. Szacuję błąd tej metody w przypadku płyty DVD z wesela na nie więcej niż 2%
Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|