Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 26.07.2004, 07:21   #1
menes
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.04.2004
menes w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
wyrzucanie napisów końcowych z VOB-ów

Witam

Czy jest sposób aby wyciąć dowolną długość napisów końcowych z filmów DVD? Do tej pory używałem CloneDVD 2, ale program ten ma możliwość wyrzucania jedynie całych chapterów, tak więc jeżeli ostatni chapter zawiera też końcówkę filmu, "tracę" ją razem z napisami końcowymi.
Chciałbym napisy wycinać w ten sposób, żeby zachować takie dane jak reżyser, muzyka itp. Chcę się jedynie pozbyć "szczegółowej listy płac"

Myślę, że zwolnione miejsce lepiej przeznaczyć na drugą ścieżkę audio niż na napisy, których i tak nikt nie ogląda.

Myślę również, że jeżeli mamy ścieżkę dźwiękową z bitrate 448 kbps można ją z powodzeniem zamienić na 334 kbps lub 192 kbps (zwłaszcza drugą ścieżkę dźwiękową). Da to dadatkowe miejsce na video. Czy ktoś zna jakieś fajne programiki do tego celu?

Krzysiek
menes jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.07.2004, 11:39   #2
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez menes
Witam

Czy jest sposób aby wyciąć dowolną długość napisów końcowych z filmów DVD? Do tej pory używałem CloneDVD 2, ale program ten ma możliwość wyrzucania jedynie całych chapterów, tak więc jeżeli ostatni chapter zawiera też końcówkę filmu, "tracę" ją razem z napisami końcowymi.
Chciałbym napisy wycinać w ten sposób, żeby zachować takie dane jak reżyser, muzyka itp. Chcę się jedynie pozbyć "szczegółowej listy płac"

Myślę, że zwolnione miejsce lepiej przeznaczyć na drugą ścieżkę audio niż na napisy, których i tak nikt nie ogląda...
Możesz do tego celu użyć DVDShrink i opcję Reauthor - ustawiasz sobie po prostu gdzie chcesz mieć koniec filmu i robisz backup bez końcówki (napisów). Lub trochę bardziej zaawansowany sposób, znajdziesz tu.

Cytat:
Napisany przez menes
Myślę również, że jeżeli mamy ścieżkę dźwiękową z bitrate 448 kbps można ją z powodzeniem zamienić na 334 kbps lub 192 kbps (zwłaszcza drugą ścieżkę dźwiękową). Da to dadatkowe miejsce na video. Czy ktoś zna jakieś fajne programiki do tego celu?
Tej zabawy Ci akurat nie polecam - musiałbyś odkodować taki dźwięk do WAV i spowrotem przerobić do AC3 z mniejszym bitratem - same straty są z takiej zabawy raczej...
Pozdrawiam
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.07.2004, 06:48   #3
menes
Nowy na forum

[QUOTE=1stwasp]Możesz do tego celu użyć DVDShrink i opcję Reauthor - ustawiasz sobie po prostu gdzie chcesz mieć koniec filmu i robisz backup bez końcówki (napisów).

A jak ustawić koniec filmu w DVD Shrink?
Stary 27.07.2004, 13:17   #4
Mirek-1977
Pentium4ever

Data rejestracji: 06.12.2003
Mirek-1977 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
1. uruchom Shrinka, wczytaj film i przejdź do zakładki Re-author
2. przeciągnij film z prawej na lewą część programu (w zakładce Compression Settings ustalasz jakie mają pozostać ścieżki dźwiękowe i wersje napisów)
3. klikasz na ikonkę ze strzałeczkami - otworzy się nowe okienko
4. górnym suwakiem ustalasz początek a dolnym koniec filmu, naciskasz ok a następnie Backup!

po kilku minutach masz film bez napisów
robiłem tak z LOTR: Powrót Króla. film z 3 godz 12 min skrócony został do 3 godz 5 min z jedną ścieżką i jedną wersją napisów i jakość dla mnie wystarczająca
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-clipboard01.jpg  
Mirek-1977 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.07.2004, 15:46   #5
menes
Nowy na forum

Dzieki serdeczne za podpowiedz.
Dzisiaj to wyprobuje w domku

Bardzo fajna sprawa z tym Shrinkiem jesli chodzi o usuwanie napisow koncowych. Jeszcze raz serdeczne dzieki za podpowiedz.

Zas co do zmniejszenia bitrate AC3, to w koncu udalo mi sie to zrobic. Za pomoca DVD2AVI wyciagnalem sobie sciezki dzwiekowe (na razie tylko z jednego VOB-a), nastepnie odpalilem Besweet i w bardzo krotkim czasie mialem juz pliki *.AC3 z bitrate 224 kbps (mozna ustawic 336, 192 i mniejsze).

AC3 mozna tez chyba wyciagnac za pomoca VOBEdit. Nie testowalem tego, ale rzucilo mi sie to w oczy, gdy wyciagalem strumien video z pliku VOB za pomoca tego programu.

Nastepnie polaczylem plik *.m2v (video) z przerobionymi plikami *.AC3 (przerobilem 2 sciezki dzwiekowe - polska i angielska). Uzylem to tego IFOEdit i zakladke DVDAuthoring.
Program polaczyl mi to wszystko w jedna calosc. Ale niestety w tym miejscu pojawil sie jeden problem. Gdy odpalilem utworzony w ten sposob plik *.VOB w PowerDVD nie moglem wybrac drugiej sciezki dzwiekowej mimo iz byla dostepna w menu. Byc moze wynika to z tego, ze opalalem plik *.VOB bezposrednio w PowerDVD dla ktorego nie bylo pliku *.ifo.
Niestety wczoraj bylo juz bardzo pozno, wiec zostawilem to na dzisiaj. Jak wroce z pracy na spokojnie przerobie sobie znowu jeden plik *.VOB i wstawie go z powrotem do katalogu VIDEO_TS z pozostalymi plikami filmu. Nastepnie odpale caly film za pomoca PowerDVD i zobaczymy co z tego wyjdzie

A moze ktos bawil sie juz tym.

Z pozdrowieniami
Krzysiek

Ostatnio zmieniany przez menes : 29.07.2004 o godz. 07:11
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: