![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.04.2004
![]() |
wyrzucanie napisów końcowych z VOB-ów
Witam
Czy jest sposób aby wyciąć dowolną długość napisów końcowych z filmów DVD? Do tej pory używałem CloneDVD 2, ale program ten ma możliwość wyrzucania jedynie całych chapterów, tak więc jeżeli ostatni chapter zawiera też końcówkę filmu, "tracę" ją razem z napisami końcowymi. Chciałbym napisy wycinać w ten sposób, żeby zachować takie dane jak reżyser, muzyka itp. Chcę się jedynie pozbyć "szczegółowej listy płac" ![]() Myślę, że zwolnione miejsce lepiej przeznaczyć na drugą ścieżkę audio niż na napisy, których i tak nikt nie ogląda. Myślę również, że jeżeli mamy ścieżkę dźwiękową z bitrate 448 kbps można ją z powodzeniem zamienić na 334 kbps lub 192 kbps (zwłaszcza drugą ścieżkę dźwiękową). Da to dadatkowe miejsce na video. Czy ktoś zna jakieś fajne programiki do tego celu? Krzysiek |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | ||
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Cytat:
Cytat:
Pozdrawiam
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
[QUOTE=1stwasp]Możesz do tego celu użyć DVDShrink i opcję Reauthor - ustawiasz sobie po prostu gdzie chcesz mieć koniec filmu i robisz backup bez końcówki (napisów).
A jak ustawić koniec filmu w DVD Shrink? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pentium4ever
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
1. uruchom Shrinka, wczytaj film i przejdź do zakładki Re-author
2. przeciągnij film z prawej na lewą część programu (w zakładce Compression Settings ustalasz jakie mają pozostać ścieżki dźwiękowe i wersje napisów) 3. klikasz na ikonkę ze strzałeczkami - otworzy się nowe okienko 4. górnym suwakiem ustalasz początek a dolnym koniec filmu, naciskasz ok a następnie Backup! po kilku minutach masz film bez napisów robiłem tak z LOTR: Powrót Króla. film z 3 godz 12 min skrócony został do 3 godz 5 min z jedną ścieżką i jedną wersją napisów i jakość dla mnie wystarczająca |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Dzieki serdeczne za podpowiedz.
Dzisiaj to wyprobuje w domku ![]() Bardzo fajna sprawa z tym Shrinkiem jesli chodzi o usuwanie napisow koncowych. Jeszcze raz serdeczne dzieki za podpowiedz. Zas co do zmniejszenia bitrate AC3, to w koncu udalo mi sie to zrobic. Za pomoca DVD2AVI wyciagnalem sobie sciezki dzwiekowe (na razie tylko z jednego VOB-a), nastepnie odpalilem Besweet i w bardzo krotkim czasie mialem juz pliki *.AC3 z bitrate 224 kbps (mozna ustawic 336, 192 i mniejsze). AC3 mozna tez chyba wyciagnac za pomoca VOBEdit. Nie testowalem tego, ale rzucilo mi sie to w oczy, gdy wyciagalem strumien video z pliku VOB za pomoca tego programu. Nastepnie polaczylem plik *.m2v (video) z przerobionymi plikami *.AC3 (przerobilem 2 sciezki dzwiekowe - polska i angielska). Uzylem to tego IFOEdit i zakladke DVDAuthoring. Program polaczyl mi to wszystko w jedna calosc. Ale niestety w tym miejscu pojawil sie jeden problem. Gdy odpalilem utworzony w ten sposob plik *.VOB w PowerDVD nie moglem wybrac drugiej sciezki dzwiekowej mimo iz byla dostepna w menu. Byc moze wynika to z tego, ze opalalem plik *.VOB bezposrednio w PowerDVD dla ktorego nie bylo pliku *.ifo. Niestety wczoraj bylo juz bardzo pozno, wiec zostawilem to na dzisiaj. Jak wroce z pracy na spokojnie przerobie sobie znowu jeden plik *.VOB i wstawie go z powrotem do katalogu VIDEO_TS z pozostalymi plikami filmu. Nastepnie odpale caly film za pomoca PowerDVD i zobaczymy co z tego wyjdzie ![]() A moze ktos bawil sie juz tym. Z pozdrowieniami Krzysiek Ostatnio zmieniany przez menes : 29.07.2004 o godz. 07:11 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|