Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 3, średnio 3.67. Tryby wyświetlania
Stary 18.10.2004, 23:07   #1
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika kris68
 
Data rejestracji: 09.06.2004
Lokalizacja: Bochnia
Posty: 22
kris68 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Z kasety VHS na DVD - jak to zrobić ???

Prosze o pomoc bo mam taki problem - mam kasete ze swojego slubu i chciałbym ja zrzucic na DVD - zaczne od mojego kompa - wiec Sempron 2400+
karta telewizyjna Aver TV Studio i tam dwa wejscia : video na chincha i s-video do którego podłączyć kabel ?? mam oczywiscie kable euro s-video i euro - chinch. Chciałbym uzyskac jak najlepszą jakosc czy przyda mi sie w tym program Adobe Premiere Pro 1.5 ? Czy tez mam używac jakiegos inego programu - bede wdzieczny gdyby ktos zechciałby mi pomóc ( acha no i 512 mb ramu )
Aha i jeszcze jeden program czy to mi sie moze przydac czy to tylko do kamer cyfrowych Pinnacle Studio 9.12.

Ostatnio zmieniany przez kris68 : 18.10.2004 o godz. 23:38
kris68 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.10.2004, 00:56   #2
czytelnik ;)
 
Avatar użytkownika Michal2004
 
Data rejestracji: 06.02.2004
Lokalizacja: PL
Posty: 159
Michal2004 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez kris68
Prosze o pomoc bo mam taki problem - mam kasete ze swojego slubu i chciałbym ja zrzucic na DVD - zaczne od mojego kompa - wiec Sempron 2400+
karta telewizyjna Aver TV Studio i tam dwa wejscia : video na chincha i s-video do którego podłączyć kabel ?? mam oczywiscie kable euro s-video i euro - chinch. Chciałbym uzyskac jak najlepszą jakosc czy przyda mi sie w tym program Adobe Premiere Pro 1.5 ? Czy tez mam używac jakiegos inego programu - bede wdzieczny gdyby ktos zechciałby mi pomóc ( acha no i 512 mb ramu )
Aha i jeszcze jeden program czy to mi sie moze przydac czy to tylko do kamer cyfrowych Pinnacle Studio 9.12.
- jaka to kaseta? Juz zmontowana VHS czy jakas z kamery? Jesli to jest zwykla VHS to niestety pozostaje ci jedynie zgranie tego do kompa poprzez wejscie composite w tym tunerze TV. Mozesz kupic jakis lepszy kabel za to, sa jakies na gieldach "HQ" za 15 zl lub mozesz zaszalec i kupic Profigolda za 45

- ktory to model tunera TV? AverTV 303? Bo jesli tak to do niego wydali w tym roku nowa wersje oprogramowania i mozna juz teraz spokojnie zgrywac do AVI, a takze wybrac swoj kodek itd...
Nowa wersja to "AVerTV Studio303 Ver.5.0.3.4Multi-Language" a stara: "AVerTV Studio303 Ver1.2.1.6Service Pack2". jesli to inny tuner to tez lepiej sprawdz na http://www.avermedia.com/index.asp

- jesli to stara wersja i nie chcesz / nie mozesz zmienic to moze uzyc programu iuVCR (shareware) i tam sa podobne opcje jak wyzej opisalem

- jesli to kaseta VHS i chcesz ja tylko sgrac do kompa i bez montazu zadnego pozniej tylko skompresowac do MPEG2 i wypalic na DVD powinienes wybrac rozdzielczosc 352x576 a pozniej w programie TMPEnc (jesli uzywasz) ustawic w kreatorze by zrobil z tego pelny PAL 720x576 (mozesz tez od razu zgrac w pelnym PALu)

- zgrywasz najpierw kodekiem HuffYUV (bezstratny), ale licz sie z tym, ze to zajmie kilkanascie GB

- pozniej rekompresja do MPEG2 (TMPGenc, CCE, Quenc?)

to taka teoria... wiecej dowiesz sie zapewne z archiwum forum, zajrzyj tez na strone forumowicza CobraVerde - http://www.cobraverde.net/
Michal2004 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2004, 06:42   #3
Banned
 
Avatar użytkownika maj3
 
Data rejestracji: 02.10.2004
Posty: 651
maj3 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
najlepszy efekt bedzie jak zrobisz konwersje analogowo-cyfrową
np.
kamera z konwerterem a-c
dodatkowo kontroler dv1394 w kopie
i można zgrywać do kopa w mpeg-2 (pal)-jak nie chcesz bawić sie w edycje- 720x576

a zrobienie dvd-video z mpeg-2 to już zaden problem

a jak bawimy sie w edycje to do dv2(pal).avi 768x576 i edycja
a potem przekodowanie do mpeg-2
maj3 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.10.2005, 22:11   #4
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 26.10.2005
Posty: 10
kendit w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ten sam problem

Witam mam Karte graficzna geforceIV MX 440 i karte telewizyjna winFast 2000xp i chciał bym zgrać Kasete VHS na DVD co mam zrobić jakim programem jakie rozdzielczości itp. I gdzie mam podłączyć sie pod karte telewizyjna czy graficzna bo mam tv out moim zdaniem pod karte tv ale gdzies zdaje sie ze czytalem ze podlaczali sie pod karty graficzne pozdrawiam??
kendit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.10.2005, 22:15   #5
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 33,315
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Karta graficzna musi mieć VIVO, sam TV-out nie wystarczy, AFAIR winfast daje do karty soft do zgrania materiału na dysk, po zgraniu obrobisz itp. wypalisz i już.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.10.2005, 23:05   #6
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 26.10.2005
Posty: 10
kendit w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No dobra tylko jaki soft z karta dostalem 4 cd jedna ze sterami 2 "disc creator" 3 to "VideoStudio 8" i 4 "dvd movie factory 3 cool 3d " to który z nich?
kendit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2005, 23:27   #7
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 26.10.2005
Posty: 10
kendit w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
HALOO ludzie czy ktoś potrafi mi pomoc ??
kendit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2005, 23:54   #8
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika scalak77
 
Data rejestracji: 15.01.2004
Lokalizacja: Tarnów
Posty: 205
scalak77 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@kendit@ zgrywasz przez wejście wideo obraz z kamery nailepiej w formacje mpg, po zgraniu obrabiasz i konwertujesz do plików z rozszerzeniem vob mozesz kożystać z dowolnego oprogramowania do zgrywania a jakośc i wielkośc obrazy bedzie zależeć od szybkości procesora i ilości ramu oraz od szybkości zapisu danych na dysk twardy.
Najlepsze procesory pod zgrywanie to minimum 1,7GHz z 512MB ramu i dyskiem z UDMA100 i dobra karta TV z wejsciem S-Video, karta graficzna odgywa tu najmniejszą role bo tylko wyswietla to co zgrywasz a cały przepływ i obrubka odbywa sie Karta TV-procesor-ram-dysk i jeśli któraś ogniwo będzie słabe to i jakośc będzie niska, czym szybszy procek tym będziesz mógł odrazu skompresować do mpg2 w locie i potem tylko autoryzacja do formatu DVD.
do konwersji mpg2-vob używam TMPG z kodekiem ac3 dzieki temu pliki odtworzą sie na każdym stacjonarnym DVD bo dźwięk jest zgodny z AC3 (DD) nawet jak jest tylko stereo i strumiej audio jest rozpoznawany jako AC3 2.0
__________________
..siła życia tkwi w nas....
scalak77 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.10.2005, 07:33   #9
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 26.10.2005
Posty: 10
kendit w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dzieki wielkie wspaniała odpowiedz...
kendit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO