Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 08.01.2010, 19:34   #1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 08.01.2010
Posty: 1
Kometa666 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
z vhs na dysk przez video grabber usb

Witam!

Kupiłem sobie video grabber usb bo chcę sobie pozgrywać stare taśmy vhs na dysk do tego urządzenia był dołączony program Power Director 7.

Po podłączeniu video program odrazu wykrył obraz i dzwięk. Już myslałem ze jakoś to pójdzie na tym forum troche o tym poczytałem więc ustawiłem MPEG-2 VIDEO i włączyłem zapis i tu pojawia się mój problem.

Po ok 10min. zapisu przerywa zapis z informacją: "This movie is copyrght - protected" , to nie sa zadne oryginalne taśmy są to prywatne nagrania z komunii itd. Więc skąd te zabezpieczenie? o ile talkie jest, czy to tylko wina programu, jesli tak to poprosze o jakąś nazwę programu którym mógłbym przez to urządzenie pozgrywac te taśmy, nie zalezy mi na poprawienu jakości wystarczy że będzie taka sama jak na tasmach.

Dodam że ten komunikat wyskakuje praktycznie na każdej taśmie sprawdzałem chyba z 10.

Mój drugi problem to to że Pinnacle Studio Ultimate Collection 14 wogóle nie widzi tego urządzenia a szkoda bo ten program troche znam (bawiłem sie nim na plikach avi)

Dziękuje z góry za pomoc i zainteresowanie moim problemem bardzo mi zalezy na zgraniu tych kaset a nie posiadam komputera stacionarnego, a karty TV do laptopa nie wsadzę.

Jestem laikiem w tych sprawach, poprosze o laikowe odp.
Kometa666 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.08.2010, 08:57   #2
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 16.08.2010
Posty: 10
kawa666 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Miałem "przyjemność" zabawy na takim urzadzeniu - okazało sie ono kompletną porażką - nie dość że szybko się grzeje, to ciagle z czymś był problem. Kiedy przesiadłem się na Viste x64 to w ogóle przestało działać.
Jeżeli już chcesz zgrywać tą maszynerią to spróbuj zrzucać przez VitrualDub może pomoże i nie do formatu MPEG (bo to już skompresowany) a do formatu DV AVI (bez kompresji)
kawa666 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2010, 10:56   #3
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ja zrezygnowalem z takiego podejscia i przegrywalem na stacjonarna nagrywarke DVD.
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2010, 11:22   #4
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 16.08.2010
Posty: 10
kawa666 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
można i tak, ale wtedy nie masz możliwości edycji zgranego materiału.
Można też użyć nagrywarki z dyskiem który jak odpowiednio sie sformatuje to można odczytać w kompie i zrzucić materiał na kompa (ponoć), ale to trochę zabawy
kawa666 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.08.2010, 00:00   #5
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nagrywam z mozliwie najwyzsza jakoscia na plyte RW i sobie ewentualnie cos docinam na komputerze w VOB co przy VHS daje swietne rezultaty.
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.08.2010, 06:32   #6
DZIADEK
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika superrrmario
 
Data rejestracji: 26.06.2004
Lokalizacja: Łódź
Posty: 5,616
superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Też mam stacjonarną nagrywarkę, ale nie mogę skopiować zabezpieczonych (oryginalnych) kaset
__________________
superrrmario jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.08.2010, 13:30   #7
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 14.09.2008
Posty: 291
darolo1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A u mnie o dziwo Video Grabber na XP się sprawuje świetnie

Bez problemu zgrywa nawet oryginalne taśmy, nie wywala komunikatów typu: Video is copy protected.
darolo1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2010, 12:06   #8
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Niektóre taśmy mają informacje o zabezpieczeniach nagraną poza widzialnym obszarem, lub też nagrany tam silny sygnał, który ogłupia urządzenie nagrywające.

Być moze kasety mają właśnie taki sygnał, lub tez na skutek degradacji taśmy pojawiło sie tam coś, co jest tak interpretowane.

Ja swego czasu zgrywałem przy pomocy taniego tunera telewizyjnego i nigdy nie miałem problemu (to było z 7 lat temu). A jakosć była bardzo przyzwoita.

DV AVI jest skompresowany stratnie i to dosć mocno. Na krawędziach łatwo można dostrzec riging jak w przypadku JPEG i MJPEG.
Bezstratną kompresję oferuje np HuffYUV oraz ArithYUV.

Nie ma co sie gniewać na producentów urządzeń. Producent chipu, który umożliwia zignorowanie Macrovision / Rovi jest natychmiast pozywany do sądu przez w/w firmę za naruszenie DMCA.
To samo stało się z DVD Decrypter.

Stacjonarne nagrywarki są bardzo słabe, jeżeli chodzi o jakość. Inaczej być nie moze - algorytmy obróbki (usuwanie szumu itd) są tam bardzo uproszczone w stosunku do tego co można zrobić na PC np AviSynthem.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 20.08.2010 o godz. 12:13
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2010, 15:28   #9
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A jak prezentuje się jakość materiału zgranego przez takiego grabbera, oczywiście nie chodzi o vhs tylko np. o jakiś dobrej jakości sygnał po cinchu?
PS Wyczytałem ma forum, że zastosowanie video procesora niby daje możliwość pominięcia zabezpieczenia, ewentualnie na elektrodzie są projekty jakiś filtrów
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2010, 20:01   #10
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Mój stary tuner na BT878 miał chyba w nosie zabezpieczenia
Wciąż jest sprawny, niestety nie ma do niego driverów dla x64
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.08.2010, 08:48   #11
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika crowbme
 
Data rejestracji: 16.02.2006
Posty: 109
crowbme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja kiedyś korzystałem z cyfrowej kamery video jako konwertera analogowo cyfrowego i jakość była naprawdę zadowalająca. w prawdzie również był dv avi, ale nie ma co przesadzać, dla domowych potrzeb w zupełności wystarcza. jedna z takich kamer była kamerka canona DV500i z analogowym wejściem audio/video. kamera ta była widziana i obsługiwana zarówno przez wspominany Pinnacle jak Adobe Premiere. Również darmowe programy do zgrywania znakomicie sobie z nią radziły.
crowbme jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.08.2010, 09:31   #12
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Zgadza sie droższe kamery DV miały taką możliwość
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.09.2015, 10:39   #13
Herbaciarz^^
 
Data rejestracji: 19.09.2008
Posty: 738
ethar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Odświeżę temat, aktualnie zakupiłem AverMedia H727 - do potrzeb innych niż nagrywanie VHSów ale jako że miałem kable do Magnetowidu to stwierdziłem że zrobię prezent dla mamy w postaci zgrania Ślubu oraz Komunii ich najwspanialszych dzieci

Program dołączany do tej karty umożliwia mi zapis do MPEG-2 oraz H.264 - tylko jako, że taśmy są uszkodzone - czasem zrywa mi sygnał (w sensie nagrywa dalej ale widać, że taśma tam cośniedomaga) Są to 1-2 sekundowe przerwy. I tutaj pytanie:

Zapewne materiał będę musiał obrobić jakoś, czy posłużyć się jakimś zewnętrznym programem który mi wrzuci to do bezstratnej kompresji ? A może nawet da lepsze rezultaty zrzucaniu materiału ? Chodzi mi o samo zgrywanie, bo rozkodywanie pliku MPEG by go potem skompresować mija się z celem

Proszę o poradę
__________________
https://www.facebook.com/CzytelnikPlakalJakKupowal - moja osobista misja.

https://www.facebook.com/ZakonBrowardynow - wytłumaczenie mojego uwielbienia do piwa.

kubacki.deviantart.com
ethar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.09.2015, 10:44   #14
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja to kiedyś robiłem darmowym programem VirtualVCR.

Miał możliwość wybrania dowolnego kodeka zainstalowanego w systemie, w tym bezstratnych np HuffYUV (teraz są lepsze ale to było ponad 10 lat temu).

Potem obróbka dowolnym programem lub avisynthem i finalna kompresja na koniec.

http://virtualvcr.sourceforge.net/

Z ciekawostek można było w nim również uruchomić dowolny filtr obecny w systemie np z ffdshow (w tym odszumianie itp) i zgrywać od razu z filtrami.
W czasach procesorów 1Ghz może to nie było zbyt przydatne ale dziś ...

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 04.09.2015 o godz. 10:46
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Czy my naprawdę żyjemy w tak chorym kraju...? andrzejj9 Off topic 123 24.07.2015 19:56
z czym pić whisky ??? jakiś przepis?? Ufil123 Off topic 193 19.02.2014 18:36
Przydatne artykuły, rozwiązania Tips & tricks > Win 2000/XP/2003 Eliasz Komputery 14 28.09.2008 22:44
Powtórka z historii - trochę długie para Off topic 63 01.09.2005 09:50
jestesmy narodem wybranym ;D mr_spock Off topic 3 03.11.2003 08:29


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO