![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 10.11.2004
![]() |
zacinające się filmy i koncerty na stacjonarnym odtwarzaczu
Wypalone przezemnie płyty dvd zacinają się podczas odtwarzania na stacjonarnym odtwarzaczu. Wpalam na płytach TDK dvd-r ( bo tylko takie czyta mój stacjonarny panasonic ) z prędkością 4 na LITEONIE 1633. Oryginale płyty z filmami i koncertami działają na stacjonarnym panasonicu bez zarzutu, problem jest tylko z wypalanymi przezemnie płytami. Te same płyty które zacinają się w stacjonarnym DVD, dziłaja dobrze w litonie (nie ma zacinania gdy odtwarzam na kompie ).
Czym to może być spowodowane ![]() ![]() Jeśli ktoś miał podobny problem lub potrafi mi w jakiklowiek sposób doradzić to będe bardzo wdzięczny. Ps: czy da się wpalać filmy na DVD+R, tak abym mógł je odtwarzac na moim panasonicu (który czyta tylko ) dvd-r ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przyczyny mogą być dwie:
- stacjonarny odtwarzacz może mieć ogólnie problemy z odtwarzaniem płytek nagrywalnych (spróbuj może wypalić z mniejszą prędkością); - popełniany jest jakiś błąd przy rekompresji/authoringu. To, że na komputerze leci OK to raczej normalne. Softplayery są jakoś mało wrażliwe na błędy w strukturze płyty. Apropos DVD+R: metody krok po kroku nie opiszę, bo nie robiłem osobiście, ale poszukaj info o zmianie bitsettingu płytki przy wypalaniu - będzie wtedy widoczna jako zwykła DVD i stacjonarny powinien ją łyknąć ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
spróbuje dziś wypaliś płytke z mniejszą prędkością, mam nadzieje że to poskutkuje, może w tm miejscu dodam że płyty znacznie częściej zasinają się pod konic filmu/koncertu
"- popełniany jest jakiś błąd przy rekompresji/authoringu." - ja sam nic z tymi filmami nie robie po sciągnięciu ich z netu, poprostu wypakowuje rary i wypalam w nero na płytke. PS:gdzie moge znaleść informacje o zmianie bitsettingu płytki przy wypalaniu płyty, tak abym mógł odtwarzać DVD+R w moim odtwarzaczu ?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 28.05.2004
![]() |
Sprawdz jakość nagranej płytki odpowiednim programem.
Ja mam stacjonarnego Philipsa 722( zprzed 3 lat) też lubi się zacinać ,więc kupiłem sobie tanioszkę Yakumo jest Ok.Z mojego doświadczenia są marki płyt które mój LiteOn451@832 pali doskonale, a są płytki które poprostu ******y.POZDRAWIAM
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.08.2004
![]() |
jezeli tnie ci pod koniec to masz slabo nagrana plyte - zobacz wykres KProbe - a do bitsettingu (+R na ROM) wgraj zpatchowamy bios
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
a jak ten wykres zobaczyć ?? i skąd mam wziąść spatchowany bios ?? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 28.05.2004
![]() |
Program Kprobe oraz spaczowane biosy dostaniesz np na stronie
Program Kprobe oraz spaczowane biosy dostaniesz np na stronie KOWANSKIEGO lub tutaj http://codeguys.rpc1.org/index.html
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.11.2004
![]() |
Cytat:
Kupiłem nagrywarę LG GSA 4120B, zrobiłem kilka zapasowych kopii i ... mój Panasonic łyka wszystko!!! Nawet na mniej firmowych nośnikach: żadnej zwiechy, przycinania, każdy wypalony nośnik OK! Inny znajomy też narzekał na złe odczytywanie płytek z litka tym razem na Denonie... Oto wnioski: 1. Liteony już tak mają słabo nagrywają płytki, a przynajmniej są kłopoty z ich odtworzeniem na stacjonarkach (może to wina starszych modeli i/lub biosów... nie wiem jak zachowuje się model 1633S, znajomy miał trochę wcześniejszą wersję)... 2. ... a co do nagrywania DVD+R to nagrywara (a w szczególności jej bios) musi obsługiwać booktype (inaczej bitsetting) - ta opcja powoduje, że po wypaleniu nośnik DVD+R jest widziany jako tłoczony DVD-ROM i odczytywany przez starsze nagrywarki nie obsługujące "plusów") Czytałem jednak gdzieś, że te same płytki z booktypem są czasami źle przyjmowane przez nowsze odtwarzacze obsługujące już wspomniane "plusy", ale nie dam za to głowy, bo nie sprawdzałem tego... Raczej bawię się w "minusy"... To tyle, pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.11.2004
![]() |
Nagrywam na 1633S na różnych płytach i jak narazie wszystkie nagrane płyty udało mi się odtworzyć w stacjonarnym dvd (panasonic s75).
Stacjonarniak jedynie tnie się na płytach Platnum double layer 8,5GB na innych płytach 2warstwowych nie nagrywałem |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.10.2004
![]() |
mój odtwarzacz Panasonic SC-HT70 w instrukcji ma napisane, ze w ogóle nie odtwarza płyt DVD nagrywalnych, u kolegi inny model Panasonica tak samo
płytki DVD+R nagrane na LiteOn'ie 1633 z prędkością x4 (bez względu na to czy mają zmieniony bitsetting) działają bez zarzutu DVD-R zacinają się, proponuje spróbować na DVD+R Ostatnio zmieniany przez tzk : 24.11.2004 o godz. 14:32 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.12.2005
![]() |
A ja mam problem podobny. Nagra***322;em sobie koncert Jarre'a i kicha. U kolegi na Mancie chodzi jak ***380;yleta, a u mnie zacina tak jak bym oglda***322; pokaz slajd***243;w. Zacina te***380; dziwi***281;k. Mam nagrywarke Panasonic DMR- ES15.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|