![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.12.2004
![]() |
zciemnienie obrazu w filmie
Witam wszystkich
Moja rodzinka posiada kolekcje filmow, ktore zapisane byly jeszcze kamerka, do ktorej filmy byly na szpulce. czarno-biale produkcje domowe ;] a zeby to cudo ogladnac trzeba bylo miec projektor. nie pamietam teraz dokladnie co to za sprzety byly bo bylo to juz dawno temu. z braku owego projektora, tato znalazl jakiegos goscia, ktory zajmuje sie obrobka video itp. gosc posiada taki projektor, wiec za kase zgral nam to do formatu dvd. jednak poniewaz najprawdopodobniej gosc wysietlal to na jakiejs scianie i nagrywal zwykla kamera, to bialy kolor jest za jaskrawy i intensywny. Przytlacza odcienie szarosci i nieraz powoduje ze nic praktycznie nie widac. Teraz moje pytanie : Jaki soft byscie polecili lub jakie sposoby na zniwelowanie tego kontrastu i tej jaskrawosci, tak aby bylo to do ogladniecia. Z gory dziekuje Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.12.2004
![]() |
zalaczam zdjecie z klatka z filmu. moze bardziej zobrazuje o co mi chodzi i co chce uzyskac.
kolor bialy przytlacza reszte i chce zobic tak aby to zniwelowac i zobaczyc ta osobe, ktore jest tam na tym zdjeciu np ;] |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W TMPGEnc Xpress masz m.in filtr Color correction. Aktywując go i regulując kontrastem i luminancją może uda Ci się to poprawić.
Poza tym większość edytorów wideo posiada takie regulacje, np. Ulead Video Studio, czy Adobe Premiere. Nie wiem tylko, czy te regulacje wystarczą do likwidacji takiego przepalenia... Trzeba spróbować ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() |
Gość ewidentnie źle ustawił ekspozycję w kamerze. Można co jedynie w programie edycyjnym zmiejszyć jaskrawość, zlikwiduje to efekt "bicia po oczach" jednak szczegółów przy tak ewidentnym przepaleniu odtworzyć już się w żaden sposób nie da. Osobiście złożyłbym reklamację.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.10.2004
![]() |
Witam.
Wszystko to o czym pisałeś mam juz za sobą. Ja podszedłem do sprawy inaczej. Mając sporo materiału na taśmach 8mm (w tym również własny ślub ![]() Ten wycinek, który pokazałeś oznacza, że to co masz możesz wyrzucić do kosza. Ja robiłem eksperymenty, zgrywałem cyfrową kamerą z ekranu swoje filmy, ale nie byłem z tego zadowolony. Zatem pogrzebałem w sieci i znalazłem człowieka do którego wszystko wysłałem i otrzymałem świetnie skopiowane filmy na taśmie cyfrowej w formacie DV - tak chciałem. Wgrałem to do komputera bezstratnie poprzez FireWire, a potem kompleksowo obrobiłem i udźwiękowiłem w znakomitym programie Vegas Video. I to byłoby wszystko. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|