Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 24.08.2006, 22:39   #1
rejdzu
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.12.2004
rejdzu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
zciemnienie obrazu w filmie

Witam wszystkich
Moja rodzinka posiada kolekcje filmow, ktore zapisane byly jeszcze kamerka, do ktorej filmy byly na szpulce. czarno-biale produkcje domowe ;] a zeby to cudo ogladnac trzeba bylo miec projektor. nie pamietam teraz dokladnie co to za sprzety byly bo bylo to juz dawno temu. z braku owego projektora, tato znalazl jakiegos goscia, ktory zajmuje sie obrobka video itp. gosc posiada taki projektor, wiec za kase zgral nam to do formatu dvd. jednak poniewaz najprawdopodobniej gosc wysietlal to na jakiejs scianie i nagrywal zwykla kamera, to bialy kolor jest za jaskrawy i intensywny. Przytlacza odcienie szarosci i nieraz powoduje ze nic praktycznie nie widac.

Teraz moje pytanie : Jaki soft byscie polecili lub jakie sposoby na zniwelowanie tego kontrastu i tej jaskrawosci, tak aby bylo to do ogladniecia.

Z gory dziekuje
Pozdrawiam
rejdzu jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.08.2006, 10:01   #2
rejdzu
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.12.2004
rejdzu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
zalaczam zdjecie z klatka z filmu. moze bardziej zobrazuje o co mi chodzi i co chce uzyskac.

kolor bialy przytlacza reszte i chce zobic tak aby to zniwelowac i zobaczyc ta osobe, ktore jest tam na tym zdjeciu np ;]
rejdzu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.08.2006, 11:06   #3
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
W TMPGEnc Xpress masz m.in filtr Color correction. Aktywując go i regulując kontrastem i luminancją może uda Ci się to poprawić.

Poza tym większość edytorów wideo posiada takie regulacje, np. Ulead Video Studio, czy Adobe Premiere.

Nie wiem tylko, czy te regulacje wystarczą do likwidacji takiego przepalenia... Trzeba spróbować
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2006, 01:23   #4
Edson
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.03.2005
Edson w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Gość ewidentnie źle ustawił ekspozycję w kamerze. Można co jedynie w programie edycyjnym zmiejszyć jaskrawość, zlikwiduje to efekt "bicia po oczach" jednak szczegółów przy tak ewidentnym przepaleniu odtworzyć już się w żaden sposób nie da. Osobiście złożyłbym reklamację.
Edson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.09.2006, 22:17   #5
Liar
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.10.2004
Liar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam.
Wszystko to o czym pisałeś mam juz za sobą. Ja podszedłem do sprawy inaczej. Mając sporo materiału na taśmach 8mm (w tym również własny ślub ), stwierdziłem (Ameryki nie odkryłem), że po pierwsze cudów z materiałem na 8mm nie będzie, jednakże do jakiejkolwiek obróbki najważniejsze jest, aby materiał został "ucyfrowiony" jak najlepiej tylko się da.
Ten wycinek, który pokazałeś oznacza, że to co masz możesz wyrzucić do kosza. Ja robiłem eksperymenty, zgrywałem cyfrową kamerą z ekranu swoje filmy, ale nie byłem z tego zadowolony. Zatem pogrzebałem w sieci i znalazłem człowieka do którego wszystko wysłałem i otrzymałem świetnie skopiowane filmy na taśmie cyfrowej w formacie DV - tak chciałem.
Wgrałem to do komputera bezstratnie poprzez FireWire, a potem kompleksowo obrobiłem i udźwiękowiłem w znakomitym programie Vegas Video. I to byłoby wszystko.
Liar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: