Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 20.06.2004, 10:03   #1
jimbeam
Bywalec

Data rejestracji: 14.02.2002
jimbeam zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
dvd-lab obraz jest tylko na połowie ekranu

Mam gotowy film svcd (ntsc) i chcę go nagrać na dvd przy pomocy dvdlab ( waży ok 2 Gb). Kiedy odtwarzam na kompie jest ok a na tv film jest wyświetlany tylko na lewej połowie ekranu. Czy muszę go konwertować na pal? Czy o to chodzi? Jeśli tak to jak najprościej (bez re-kodowania) zminić svcd ntsc na pal ? Czy wystarczy zmiana virtualdubem ( framerate control )?
jimbeam jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.06.2004, 12:44   #2
grzes07
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 21.10.2002
grzes07 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie spotkalem sie z takim przypadkiem moj DVD jak i TV lyka system NTSC dlatego nie spotkalem sie z takim czyms, nie wiem moze sie myle ale sadze ze jezeli twoj TV nie obsluguje systemu NTSC to bedziesz mial obraz czarno-bialy ale dlaczego masz tylko na polowie tego tobie nie powiem. Moze w ustawieniach DVDLab nie zaznaczyles formatu NTSC zakladka Project > Project Properties > Properties tam w Target System zaznaczasz system NTSC, moze to zapomniales zapodac.
grzes07 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.06.2004, 14:21   #3
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
sprawdz czy masz poprawnie ustawioine opcje Properties w dvdlabie, jest tam troche o rozdzielczosci i ustawieniach NTSC, upewnij sie ze masz to ustawione OK
Stary 20.06.2004, 18:28   #4
jimbeam
Bywalec

W dvdlab robiłem różne kombinacje i nic. Film jest ntsc , ustawiam ntsc i lipa. Wczytuję film pal, ustawiam pal i to samo. Czy plik przed wczytanie do dvdlab nie powinien być spatchowany? Gdzieś czytałem, że jeśli chcę zrobić authoring svcd na dvdr w tmpencDvdAuthor to tak najpierw trzeba zrobić. Może w dvdlab też? Jeśli zgram film na cdr (svcd) to obraz jest ok. Ale chcę go nagrać na dvdr bo cały będzie ważył ok 2Gb. Wczytuję mpeg do dvdlab, demuxuję, kompiluję i NIC!!! Może znacie jakąś inną metodę? Dvdlab ma tę zaletę ,że jest prosty w obsłudze. Chyba wypróbuję Mestro. Co do TV to raczej nie jego wina ( LG kupiony 6m-cy temu )
Przy okazji - w dvdlab pro ver1.4 b2 (18.o4.04 ) po kompilacji film jest bez dźwięku. W ver 1.3 było ok. Co jest?
Stary 20.06.2004, 20:15   #5
grzes07
Wyjadacz ;)

Nie wiem trudno jest mi powiedziec bo z takim problemem sie nie spotkalem ale moze dobrym wyjsciem jest sprawdzenie na innym filmie jak wychodzi po kompilacji w DVDlab, jezeli rowniez jak w pierwszym przypadku to moze lezec ten problem na blednych ustawieniach DVDLab moze to jest wyjscie w celu ustalenia bledu jezeli masz mozliwosc sprawdzenia na innym filmie to zrob tak.
Stary 20.06.2004, 22:05   #6
jimbeam
Bywalec

Juz doszedłem - dvdpatcher. Obraz jest teraz na cały ekran ale ucina boki ( jak przy panscan ). Powoli tracę cierpliwość ! Macie jakiś pomysł ?
Stary 21.06.2004, 16:28   #7
grzes07
Wyjadacz ;)

radzilem sie na forum doom9 czy mial ktos rowniez podobny problem jak twoj ale do dzisiaj nie dostalem zadnej konkretnej odpowiedzi ( nikt nie mial podobnego problemu jak twoj) jezeli dostane jakas informacje to napisze. Ale ja na twoim miejscu dokladnie sprawdzilbym ustawienia w DVDLab , rowniez mialem filmy w formacie NTSC robilem kompilacje DVD i wyszlo dobrze ( nie korzystalem z DVDpatcher)
Stary 21.06.2004, 21:33   #8
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
boki ucinal bedzie, tak chyba ma byc,
a co do braku dzwieku to zaimportuj go jeszcze raz i kaz go zdemultipelxingowac, mnie pomoglo
Stary 21.06.2004, 22:54   #9
jimbeam
Bywalec

Dźwięku jak nie było tak nie ma ale to nie problem, mogę działać na starszej wersji. Co z tym obrazem, gdyby to był kawałek to spoko ale ucina naprawdę sporo - nie do przyjęcia. Nie łapię tego, czemu svcd na cdr jest ok a po przegraniu na dvdr albo jest na 1/2 ekranu albo ucina boki. Niech ktoś na coś wpadnie !!!
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: