Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 21.02.2006, 22:06   #1
cdartak
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.10.2005
cdartak w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
zniekształcenia po konwersji

NIe mogę znaleźć nic na ten temat konkretnego przez wyszukiwarkę, więc może ktos szybciej mi pomoże. Korzystam Z Uleda VStudio9 przy zgrywaniu z kamery (mam Sony VX1000E). Po konwesji na format DVD pojawiają się czasami zniekształcenia obrazu, widoczne szczególnie na ukośnych elementach filmowanych obiektów. (NIE CHODZI MI O INTERLACE- BO Z TYM SOBIE RADZĘ - interlace mają, jeśli są, 10x węższe zygzaki niż te o które mi chodzi) tak jak by film był pocięty na pasy i złożone z przesunięciem między sobą. podejrzewam że może mieć to związek z tym że obraz z kamery ma mniej linii poziomych niż film o standardzie DVD (720x576linii), bo jak konwertuje na SVCD to nic takiego nie występuje. JAk sobie z tym poradzić? może ide złym tokiem myślenia i powód jest inny
cdartak jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.02.2006, 01:32   #2
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Może daj linka do jakiegoś screena, bo nie wiem o czym mówisz...

Z opisu wygląda mi to na intarlace właśnie. Mniej linii poziomych? Przecież to DV...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.02.2006, 17:56   #3
Edson
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.03.2005
Edson w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A nie użyłeś na jakimś etapie przypadkiem funkcji CROP ?
Edson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.02.2006, 14:56   #4
cdartak
Nowy na forum

dałem screna, jest gościu z "połamanym czołem", zapewniam że w naturze ma proste . Widac to niezależnie w jakim playerze to oglądam na kompie. odnoscie funkcji CROP - sory, ale nie bardzo wiem co to za funkcja.(może mi wyjasnisz o co chodzi) nagrywam w programie jw. a nie znam wszystkich jego funkcji, a te zniekształcenia są od razu po zgraniu do formatu MPG (jeszcze przed zrobieniem z tego płyty)
Dołączone obrazki
-f2.jpg 
Stary 26.02.2006, 03:05   #5
Edson
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.03.2005
Edson w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Funkcja CROP to przycinanie obrazu i czasem po przycięciu górnej lub dolnej części obrazu niewiedzieć czemu właśnie taki efekt może wystąpić (cała pozioma linia ulega przesunięciu w kilku miejscach, coś a'la przewijanie na podglądzie kasety VHS).

Screen jest trochę niewyraźny ale wygląda mi to na źle zakodowany makroblok. Napisz przy jakim bitrate kompresujesz do mpeg2, obraz jest zaszumiony i może jest po prostu za niski, bitrate oczywiście .
Edson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2006, 01:21   #6
cdartak
Nowy na forum

zaszumiony jest chyba orginalnie z kamery, poza tym jest to powiększenie obrazu. kompresuje 3500 lub 4000 bitrate.

Ostatnio zmieniany przez cdartak : 05.03.2006 o godz. 01:24
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: