![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() |
Powiem wam panowie i panie ze juz jestem głupi. Kupiłem sobie spawareczke LiteOn 811S zaupgradowałem nowy bios 0P no i do dzieła. Ze jestem samoukiem i szybko sie ucze wypalenie płyty to pryszcz nawet z DivX. Jednak po wypaleniu zaczynaja sie jazdy. Mój stacionarny DVD nie czyta płyt lub strasznie je klatkuje.
W czym problem? Otóż wziełem od kumpla przegraną płytę. Płyta marki jakiś krzak (P.A.G.) i na moim odtwarzaczu chodzi stacjonarnym idzie jak burza!Nawet nie zająknie sie, wszystko jest ok! Pomyślałem, że to wina płyt których do tej pory używałem. Zakupiłem wiec sobie płytki takie same jak kumpla no i przegrałem na próbę płytę jego na moją! Jego jak działała tak działa a moja ni za cholerę! Nadal klatkuje lub poprostu wywala mi w odtwarzaczu Disc Error! Kumpel nagrywa z predkoscia 4x ja nagralem 4x wynik DIS ERROR Gdy nagrałem z prędkością 2x to odczytał płyte ale miałem slide show na telewizorze! Próbowałem nagrać 1x ale w Nero za cholere nie moge ustawic takiej prędkości i nie wiem jak to obejść. Podobno 811s nagrywa z prędkością 1x. Powiem szczerze że już nic nie rozumiem i może ktoś coś poradzi bo na bank nie jest to wina czystych płyt! Stacjonarka jaką mam to LG 5183 Pozdrawiam i licze na pomoc! |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() |
Inne odtwarzacze DVD (Samsung, wiekszośc Thomsonów, Aiwa, Sony, Grundig) radzą sobie z moimi płytami bardzo dobrze.
Kumpel ma nagrywarke ASUSA. Please help! |
|
|
|
|
#3 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() |
Rzecz nie tylko w firmie ale i w producencie nośnika, a tak przy okazji nie każdy nośnik kiepskiego producenta pada (tylko dosyć spory procent), może twój kumpel trafił na lepszą serię. Spróbuj nagrać na czymś markowym.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.01.2004
![]() |
Ja mialem zblizony problem.
Po nagraniu CD naped wywalal mi blad lub nie chcial czytac CD. Jak sie okazalo byly dwie przyczyny (bo taki problem mialem w pracy i w domu). Po pierwsze - to az dziwne - moj Windows XP "kleczal juz na kolanach" i ledwo zipal (nie wiem skad i dlaczego wyrzucil mi uzytkownika i wszystkie ustawienia personalne i pracowalem na nowych jakby na swiezym systemie, ale przy uruchamianiu Windy byly komunikaty o bledach) dlatego szykujac sie do formatu dysku zgrywalem swoje dane na CD z czego 95% nagranych plyt poszlo do smieci - problem o jakim piszesz. Po drugie - sprawdz czy nie masz ustawionego trybu nagrywania CD-XA (w Nero w opcjach okna nagrywania - zakladka "Opcje ISO" - "Tryb 2/XA"). Po takim nagraniu CD niestety, ale jest problem z odczytem CD, mimo, ze w takim formacie mozna nagrac na plycie CD 80min nawet ponad 800 MB.Sprawdz aby byl "Tryb 1", bo Tryb CD-XA jest do VCD i SVCD. Jesli chodzi o predkosc nagrywania, to nie powinna miec znaczenia przy 2x i 4x. Polecam przetestowac WinOnCD 5 PE z pluginem do kodowania mpeg2 DVD lub po prostu WinOnCD 6 Power Edition lub DVD Edition. Mi pomogla reinstalacja od czystego dysku Windy XP i wylaczenia trybu CD-XA. Moze Tobie tez pomoze. Powodzenia. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.12.2003
![]() |
Tych płytek (P.A.G) wyszły różne serie i stąd masz ten problem. I tak, seria oznaczona na spodzie jako "DVD-R 4.7 GB 4X-TT 0012" nagrywa się i odczytuje bardzo dobrze i nie ma z nimi problemu, natomiast seria oznaczona jako "DVD-R 41-06" po prostu pada. O ile bowiem w miarę dobrze nagrywa sie x2, to z odczytem są straszne problemy (klatkowanie itp.)
|
|
|
![]() |
|
|