![]() |
Ilość załączników: 3
drążymy temat dalej i kolejne nowości z przed 15min. aktualizacja sterownika Marvell 6G 1.2.0.1048_WIN10_WHQL postąpiłem ze wskazówkami jak poniżej i zaktualizowałem sterownik "Standardowy Kontroler SATA"
efekt jest taki jak widać Nero CD-DVD Speed 4.7.7.16 rozpoznaje oba urządzenia SATA :-) Załącznik 105029 Załącznik 105030 Załącznik 105031 |
myślę czy aby nie zainstalować tego sterownika jeszcze dla kontrolera IDE PCI
|
Ilość załączników: 1
ogólnie mam najnowszy pomysł zakupić takie cudo i spróbować podpiąć jaki kolwiek kontroler 2x IDE na PCI ciekawe czy ruszy na Win10 ?
Załącznik 105032 |
Adapter USB 3.1 typ C ---> SATA
najnowszy zakup Adapter USB 3.1 typ C ---> SATA 45zł zobaczymy co to cudo potrafi i czy uda się odpalić napęd optyczny bez zew. zasilania na USB 3.1
Załącznik 106031 |
dobra pierwsze wieści podpoiłem LiteOn iHAS 124 F i działa. tj wykryło
Załącznik 106050 |
złe wieści niestety tacka się nie otwiera :-( tylko dioda świeci cały czas za mało prądu jednak
|
Nic dziwnego tam jest tylko 5V ;) naped slim zadziala .
|
Potwierdzam problemy też z działaniem LiteOn iHAS B na tych adapterach bez zasilania zew . USB 3 i USB 3.1 ..
Prądu starcza tylko na LED ;) |
ile tak naprawdę potrzebuje zew. napęd ? CD/DVD/BD ?
|
Pewnie z paręnaście Watów, USB daje teoretycznie 0,5A więc to jest za mało.
|
Ilość załączników: 3
USB - daje dużo za mało "prądu" do poprawnej pracy napędów 5.25
Załącznik 106051 Załącznik 106052 Załącznik 106053 |
no tak ale plan był :-) a kontroler na USB 3.1 typ C jest jak znalazł na dyski SSD pewnie laptopowe 2,5 cala tez ruszą zaraz sprawdzę
|
SSD ruszą na bank, laptopowe 2,5 cala też powinny - one w obudowach miały zasilanie tylko z USB..
|
Zazwyczaj w dokładnej specyfikacji producent podaje wsparcie jedynie dla 2.5 calowych dysków SSD \ HDD ... Resztę "cudów" dopisują sprzedawcy ;)
Załącznik 106054 |
Cytat:
|
Cytat:
W przypadku adaptera seku głównym problemem będzie brak 12V. |
Cytat:
Pomiary mogą być "zdradliwe " - innej mocy potrzeba do odczytu\zapisu CD \ DVD\ DVD DL \ DVDRW Często na adapterach "No name " takich jak na zdjęciu z zewnętrznymi zasilaczami często brakuje mocy dla zapisu DVD DL ... wszystko działa poprawnie do momentu gdy chcemy zapisać DVD DL .. o BluRay już nawet nie wspomnę ... Załącznik 106141 Zasilacze 12V-2A do zewnętrznych napędów W obudowach zewnetrznych w sekcji zasilania jest małe trafo które przekłada 12V na 5V . |
Cytat:
Sam używam przejściówek SATA, na jednej z zasilaczem 12V/2A wypalałem BD-R z prędkością x10, oraz BD-R DL. Zastanawiałem się nad bilansem energetycznym i testowałem ten sam napęd zasilając go z solidnego LaCie dostarczającego 12V/2A+5V/2A i nie zauważyłem różnicy, więc roboczo napędy ciągną mniej niż stoi na etykiecie znamionowej. Miałem w planach pomierzyć jak żarłoczne są napędy, ale to chyba projekt do zrealizowania "na emeryturze". USB-C może dostarczyć 100W w trybie Power Delivery a standardowo 60W, więc stworzenie adaptera potrafiącego zasilić urządzenie 5.25" jest jak najbardziej technicznie możliwe, choć zapewne nigdy takowy nie powstanie z braku zapotrzebowania. |
taki maiłem plan z tym adapterem skoro USB 3.1 gen2 typ C ma dawać 100W mowie spróbuje ale nie wyszło :-)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Moim zdaniem całkiem błędne i niedopuszczalne założenie . BDR-X09 ma całkowicie inne oprogramowanie i funkcje dodatkowe , również nie dostaje aktualizacji ( między innymi zapis RitekBR4 x16 czy VERBATIMe x16, czy nowe nośniki w Panasonic BD-R TL 4x ,Sony BD-RE TL 2x ) Brak mu wielu bardzo zaawansowanych funkcji wymagającym pracy wielu sekcji napędu , dużej mocy lasera , ekstremalnie zaawansowanej pracy OPC jak chociażby DVD\BDR-Write Setting , zaawansowanych trybów Reading Mode Setting ,czy PureRead w wersji 4 ...itp itd Oczywiście że normalnie muszą napędy mieć bardzo duży zapas specyfikacji zasilania a już ogromnej rezerwy zwłaszcza dla modeli BluRay BDR-XL gdzie będą potrzebowały aktualizacji dla nowych nośników BDR-XL \BDRE-XL 100GB \128GB Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Wydaje mi się że w "dzisiejszych czasach" nie ma to już wielkiego znaczenia że całość złożona w QSI ..
Serce konstrukcji to Pioneer BDR-209M skonstruowany i wyprodukowany w przez Pioneer . Trzeba mieć świadomość że praktycznie tylko skonstruowanie napędu leży po stronie japońskich konstruktorów . Wszystkie części zostały wyprodukowane w Chinach przez rożne firmy czy też ich podwykonawców .. Nie wydaje mi się żeby miało to wielkie znaczenie czy złożone w fabryce Pioneer China czy QSI China .. Załącznik 106205 |
Cytat:
|
Cytat:
Ale w przypadku przykładu Pioneer chyba trochę inaczej to wygląda technicznie .... przynajmniej ja w modelach Pioneer DVR-110\111 w wersjach wyprodukowanych w Japonii i Chinach nie znalazłem różnic technicznych czy też innych części i podzespołów . Co nie zmienia faktu że na przykład w Japonii wersje Pioneer BDR-S08J wyprodukowane w Towada Pioneer mają na aukcjach wielokrotnie większe ceny jak te same wersje Made in China .. Ale Japończycy kochają wszystko co jest Made in Japan . |
Ilość załączników: 2
Wracam z kolejnymi doświadczeniami i z czymś co nie dawało mi spokoju a wymagało sprawdzenia wszystkich kombinacji podłączenia.
mianowicie Kontroler Digitus PCI-E do SATA III 600 PATA DS-30106 problem z Windows 10 x64 i napędami Plextor i programem PlexTools Professional XL podpinając jak leci wszystko wykrywa ale w programie nie ma dostępu do zaawansowanych funkcji postanowiłem sprawdzić dla czego podpinając na wszystkie możliwe sposoby ImgBurn jak widać wykrywa obie nagrywarki jako ATA=IDE poprawnie Załącznik 108594 Nero CD-DVD Speed 4.7.7.16 tak samo PX-716 jako uradzenie 0:0=MASTER PX-755 0:1=SLAVE Załącznik 108595 |
Ilość załączników: 4
już o tym wcześniej pisałem że w/w kontroler i Win10 wymagają podłączenia odpowiednio pod dane złącze na kablu jak i ustawienie zworki i tak
napędy zostają wykryte tylko i wyłącznie jeśli na środkowym złączu jest SLAVE a na końcowym MASTER nie ma znaczenia jaka marka Benq Plextor NEC i tak jak poniżej do PX-716 który jest jako MASTER nie ma dostępu do zaawansowanych funkcji i nie jest popranie rozpoznawany Załącznik 108596 Załącznik 108597 PX-755 jako SLAVE jest rozpoznawany poprawnie Załącznik 108598 Załącznik 108599 |
co do kwestii że oba napędy są wersjami ATA=IDE a rozpoznawane jako wersja SA=SATA w programie
PlexTools Professional XL jest to związane z tym że do kontrolera zostały zainstalowane dedykowane sterowniki i program rozpoznaje kontroler jak rozpoznaje. Załącznik 108600 lecz dzięki zainstalowaniu dedykowanych sterowników został rozwiązany problem detekcji nowej generacji napędów Plextor w programie PlexUTILITIES Załącznik 108601 |
Ilość załączników: 4
w ramach potwierdzenia mojej teorii zmiana miejscami
Załącznik 108602 Załącznik 108603 Załącznik 108604 Załącznik 108605 |
Cytat:
|
zenonz jak widać w mojej konfiguracji nie ma takiej opcji bo sprawdziłem wszystkie jakie się dało.
obawiam się że tylko Ja mam tutaj taki kontroler i raczej nikt nie sprawdzi. wiec czekam może ktoś coś kiedyś |
seku a wcześniej nie miałeś problemów z dwoma Plextorami na 1 taśmie? (mam na myśli stary kontroler/płyta).
|
na obecnej platformie Z270 + kontroler Marvell na PCIe 1x maiłem Win7x64 i tam nie było problemów co jak gdzie podpięte na taśmie.
na wcześniejszym sprzęcie X58A-UD7 z tym samym kontrolerem ale zintegrowanym z MBO wszystko też działało na Win7 x64 moim zdaniem problem lezy po stronie Win 10 i obsługi standardu IDE takie czasy. zamówiłem na Alliexpress dwa inne kontrolery jak przyjdą zobaczymy :-) |
po 9 dniach dostałem z Alliexpress dziś to cudo dam znać jak zamontuje co i jak działa :-)
Załącznik 108892 |
no i lipa sprawdzałem na 3x MBO sprzęt wykrywa jako
JMicron JMB363 SATA-II RAID Controller ale tylko SATA kontroler IDE nieaktywny :( |
Według specyfikacji chip obsługuje PATA, więc pewnie kwestia sterowników. Masz jakiś sprzęt na Win7?
Tutaj ktoś opisuje przygody z windą 8.1 i napędami PATA na kontrolerze, może spróbuj tak pokombinować? https://www.eightforums.com/drivers-...ows-8-1-a.html Zawsze możesz też spróbować czegoś takiego. Mój klon iHBS112 z softem PX działa na tym dobrze, PlexUtilities wykrywa napęd bez problemu (w przeciwieństwie do Unitek'a), więc może i ATA działa dobrze. Niestety nie mam napędu by przetestować, ale koszt na tyle niski, że można kupować w ciemno :) |
no tak tylko SATA działa OK wykrywa instaluje sterownik
ale od IDE nie trzeba sterowników nie pojawia się nic tak jak by go nie było sprawdzałem na XP Win7 i Win10 tu nie kwestia sterowników lecz nic nie wykrywa tak jak tu Standardowy Kontroler IDE Załącznik 108894 |
No to lipa. A kanały SATA działają prawidłowo? (poza wykrywaniem ich)
|
tak port SATA jak i eSATA działają prawidłowo
Win10 bez sterowników wykrywa jako Standardowy Kontroler SATA AHCI i działają podpięte urządzenia Win7 tak samo do Win XP trzeba dograć sterowniki i też działa jak dla mnie ewidentnie uwalone coś od sterowania IDE co zrobić zakupy na Alliexpress :D |
Posiadam adapter z pierwszego postu w tym wątku, dzięki któremu działa mój stary napęd LG GSA-4163B.
Moja płyta główna ma dwa różne kontrolery SATA - obecnie do pierwszego podłączone są dyski SSD oraz HDD, do drugiego tylko ten adapter PATA-SATA z napędem DVD. Chciałbym wyłączyć w BIOSie drugi kontroler i przenieść adapter razem z napędem DVD do wolnego portu pierwszego kontrolera SATA. Pytanie: czy takie przeniesienie tego starego napędu DVD z adapterem może spowodować jakieś komplikacje (np. spadki odnotowywanych prędkości) dla już podłączonych na tym kontrolerze dysków SSD i HDD? Czy raczej nie powinieniem się niczego obawiać? |
jaka płyta główna ?
|
@seku: Asus X99-A II / Windows 7.
|
ta MBO ma tylko porty SATA3.0 od Intela X99 czy to Express czy zwykłe bez znaczenia
nagrywarka DVD i CD wystarczy jej nawet transfer z SATA 1 wszystko będzie działać normalnie gdzie kolwiek podepniesz |
Zgadza się, płyta ma tylko porty SATA3, które kontrolują dwa osobne kontrolery - jeden obsługuje porty 0-5, a drugi 6-9, a dodatkowo porty 4-5 mogą być potraktowane jako SATA Express.
Zapytałem się o to czy nie będzie konfliktów po przeniesieniu wszystkiego na jeden kontroler z racji tego, że w standardzie PATA prędkość przesyłu danych była zależna od najwolniejszego urządzenia, więc napęd DVD zwykle podłączało się osobno, bo mógł spowalniać. Zadając pytanie nie byłem tak w 100% pewny czy ten adapter PATA-SATA i sama nagrywarka (niby korzysta z SATA ale to jednak PATA) nie wpłynie jakoś na wydajność innych dysków umieszczonych na tym samym kontrolerze SATA. Nagrywarkę chciałem przenieść bo każdy z kontrolerów SATA tej płyty potrzebuje innej wersji sterownika - obecnie mam zainstalowane właśnie dwa. Po przeniesieniu mógłbym korzystać już tylko z jednego, co pewnie poprawiło by w jakimś stopniu stabilność systemu (o ile oczywiście to przeniesienie nagrywarki by niczego innego nie "popsuło" - stąd pytanie). |
nic się nie stanie :-)
ja maiłem płyte z 3x kontrolerami różnymi i można było przepinać kwestia raczej samej wydajności samego kontrolera. urządzenia SATA są traktowane jako Master i pojedyncze urządzenie nie ma wpływu na resztę urządzeń podpiętych do danego kontrolera. z tym adapterem nagrywarka IDE jest traktowana jako SATA Ja miałem 4x poty Intel X58 do tego 2x Marvell 6G i 2x GSATA 2. i zasada była taka że wszystko działało lecz np. porty GSATA były wolniejsze od reszty tak samo wydajność Marvell 6G była gorsza jak natywnego Intela SATA 2.0 u Ciebie za wszystkie porty odpowiada chipset X99 czy one są podzielone czy nie nie ma znaczenia wydajność będzie na tym samym poziomie. na mojej X58 tez porty Intela SATA 0-1 były osobno i porty 2-5 były osobno ale wydajność była na nich taka sama w ramach jednego chipsetu który je obsługiwał |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jesli rozpatrujemy wydajność samej nagrywarki to faktycznie przepięcie jej z kontrolera #2 do #1 niewiele zmieni (bo nagrywarka DVD jest wolna i zmian nie odczuje oraz, jak napisałeś, w SATA każde urządzenie działa jak master i nie wpływa na inne). Natomiast gdybym chciał przepiąć SSD z kontrolera #1 do #2 to to co napisałeś może się już nie sprawdzić tak do końca. Faktycznie pieczę nad wszystkim sprawuje X99 ale poprzez dwa zupełnie rózne kontrolery - w moim przypadku: - pierwszy kontroler posiada firmware w wersji 14 (obsługuje RAID/AHCI/IDE) - drugi kontroler posiada firmware w wersji 13 (obsługuje tylko AHCI/IDE) Do pierwszego kontrolera oficjalnie stosuje się sterowniki w wersji 14, drugi kontroler nie ma oficjalnych sterowników i zwykle korzysta się tu z domyślnych sterowników systemowych, które są wolniejsze. Nieoficjalnie mozna na nim próbować zainstalować sterowniki w wersji 5 (tak, w wersji 5, a nie jak mozna by było sądzić 13). Zatem, oficjalnie, porty 0-5 zwykle będą miały lepszą wydajność niż 6-9 (chyba że ktoś postąpi nieoficjalnie, wtedy aż takiej róznicy nie będzie) więc przepięcie SSD z portu kontrolera #1 do portu kontolera #2 może nie być najlepszym pomysłem. |
|
Mam taki sam adapter jak w pierwszym polecacie, kupiony taki:
https://2.allegroimg.com/original/06...4624e16d7be3e2 System to Windows 10, płyta ASUS Rampage IV Formula na X58, napęd Plextor Premium podpięty przez przejściówkę do portu SATA z X58 (jest jeszcze z kontrolera Marvella, ale z tymi komputer zwisa podczas POSTu). Przy próbie zgrania płyty Alcohol 120% albo IsoBusterem lecą błędy SCSI. Sprawdzałem napęd na starym kompie (Pentium III Xeon z i840) i tam Alcohol bez problemu rippuje ten sam CDek. Jakieś pomysły, co sprawdzić albo poprawić? Nie wklejałem linku do allegro, żeby była fota, bo przecież są w pierwszym poście. Chodziło mi raczej o to, czy ktoś już od gościa kupował. Te przejściówki i tak robią Chińczycy, tylko jedni kopiują je lepiej, inni gorzej. Obawiam się, że ta moja to jakaś kiepska kopia, ale nie chce kupować kolejnych od innych sprzedawców tylko po to, żeby stwierdzić, że też nie działają. |
Czy są jakieś wirtualne napędy i sterowniki od nich zainstalowane w systemie ?
Płyta Asus , Windows 10 i chipset X58 ... Czy sterowniki od chipsetu , kontrolerów SATA uaktualnione do najnowszych ? Czy sprawdzone inne programy ? Pokaż logi z błędami. |
Ja miałem Gigabyta X58 testowałem z marvell 6G natywny Intel SATA2 i SATA2 od Gigabyta nie było problemów
kontroler Marvel 6G jest problematyczny i mało wydajny do tego musi być odpowiednio ustawiony tj. na MBO X58 Gigabyta miałem opcje wyboru IDE AHCI albo RAID. przejściówka działa tylko w trybie IDE dziś pod Z270 mam taki sam kontroler Marvel 6G ale na zew. karcie PCIe i w biosie karty nie ma opcji już zmiany na tryb IDE jest tylko AHCI i RAID |
Kupował Ktoś już obudowy USB do napędów laptopowych slim ATA?
SATA jest mnóstwo na alle i ali. Kiedyś Czary2mary podawał link aliexpress do takich obudów. Szukam i znaleźć nie mogę. :( |
Cytat:
LINK |
Cytat:
https://www.aliexpress.com/item/Del-...644993649.html https://www.aliexpress.com/item/semo...855154883.html |
Wydaje się, że to najtańsze będą. Szkoda, że na alledrogo nie ma nikt w rozsądnych cenach, na aliexpress się nie znam :(
Mamy dość dużo tych slimowych ATA i nie ma co z nimi robić, pomyślałem, że powrzucam w obudowy i sprzedam. |
Cytat:
Jak coś mogę zakupić dla Ciebie ...;) |
Największe problemy mam z wyszukiwaniem WG cen.
Szukam tych najtańszych na IDE a tu SATA mam na górze. Jak są przelewy24, to świetna sprawa. Używałeś może którychś z takich obudów? :) |
Cytat:
Wszystko działa ogólnie bezproblemowo :) |
Dorwać takie coś żeby rozpoznawało stary dysk IDE z adresowaniem CHS to były rarytas. Przetestowałem już kilka i żaden nie widzi.
|
Cytat:
|
Na którym czipie zebrany ten adapter? Mam dwa różne adaptery, zebrane na różnych czipach, działają z wszystkimi napędami oprócz BenQ - i to problem dla mnie...
|
Musi byc na usb ?
|
IDE/SATA
00F 8F5TU0041 AMS 1117 1.81629 |
westjensontexas
jaki system ? coś musisz mieć nie tak u Mnie działało ze wszystkim. najlepszy i najpewniejszy to kontroler Marvel 6G 2x SATA2,5 + 1x IDE używam od lat |
For very old equipment, it is very difficult to find properly working IDE SATA or IDE USB adapters ..
|
https://www.conrad.pl/p/karta-kontro...-30106-1020904
i have this one works on Win10 x64 PRO with everything very fine |
Ilość załączników: 5
Aktualizacja 24-10-2020
Kontroler Digitus PCI-E do SATA III 600 PATA nowy hardware Gigabyte Z490 Vision G i7-10700T G.Skill Trident Z Royal 32gb CL16 3200mhz Win10 Pro (Win10 20H1 [2004] ) wszystko działa w 100% sprawdzone przetestowane stabilnie kontroler działa jak natywny IDE bo taki jest. działa stabilnie na najnowszej wersji Win10 (2004) Załącznik 165255 Załącznik 165256 Załącznik 165257 Załącznik 165258 Załącznik 165259 |
Widze ze cena z lekka zabija.
|
czy ja wiem za 100% stabilność i pewne działanie ?
większość adapterów USB działa z jednym z innym nie ten kontroler mam już 3lata z poprzedniej platformy |
LogiLink USB 3.0 SATA IDE
trafiłem na allegro przypadkiem 109zł
jeszcze nie testowałem Załącznik 174023 Załącznik 174024 LogiLink USB 3.0 SATA IDE |
Powstał jakiś lepszy adapter IDE -> USB niż Unitek? Obecnie mam Uniteka Y-3322, ale coś zaczął szwankować, błędy "Nie rozpoznano urządzenia USB", jak już rozpozna to napęd po chwili przestaje działać.
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:23. |